Skocz do zawartości
IGNORED

Co brać na USB z poniższych

mcemsi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje przyzwoitej karty audio na USB (bez dodatkowego zasilania) w

dwoch celach :

1. Zastapic okrutnej jakosci dzwiek w notebooku (T42) do słuchania

stereo (sluchawki HD595)

2. Nieczesto ale jednak puscic jakis film z AC3 lub DTS do zewnetrznego

amplitunera (Yamaha RX-V657).

Czyli musi miec jakikolwiek SPDIF (coax lub toslink - bez znaczenia)

Sa "super" karty USB za kilka zlotych ale .....szkoda słów.

Znalazlem kilka propozycji lecz co z tego wybrac:

- M-Audio Sonica

- M-Audio Sonica Theater

- M-Audio Transit

- Terratec USB 5.1 MkII

- Maya EX5

- Asus Xonar U1 (jednak ta chyba odpada gdyz po cyfrowym leci tylko 2CH

a sztuczne upiekszacze typu Dolby Digital Live czy DTS Connect nie leżą

w kregu moich zainteresowan).

Moze ktos cos z powyzszych posiada i sie podzieli wrazeniami ?

https://www.audiostereo.pl/topic/47188-co-bra%C4%87-na-usb-z-poni%C5%BCszych/

Dodaj do listy jeszcze Edirola UA-EX1. Mam i polecam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> mcemsi

"UA-1EX nie ma niestety DD/DTS passthru"

U mnie działa prawidłowo odtwarzanie (a konkretniej wysyłanie przez spdif i dekodowanie przez amplituner) plików audio dts-wav. Czyli bezproblemowo powinny także działać dd i dts przy filmach.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

"No tak ale chyba tylko 2-kanalowe."

Nie, nie dwukanałowo. Pliki dts-wav, które posiadam, są w postaci dts 5.1. I taka właśnie informacja pojawia się na wyświetlaczu amplitunera podczas odtwarzania.

"A jestes w stanie sprawdzic dowolny film/koncert z dzwiekiem 5.1?"

Nie ma problemu. Tylko że obecnie nie przebywam w domu, będę mógł to sprawdzić dopiero w czwartek.

>Nie, nie dwukanałowo. Pliki dts-wav, które posiadam, są w postaci dts 5.1. I taka właśnie informacja

>pojawia się na wyświetlaczu amplitunera podczas odtwarzania.

No dobrze a faktycznie slychac te 5.1 ? Byc moze to tylko flaga a w rzeczywistosci ida tylko 2 ?

>Nie ma problemu. Tylko że obecnie nie przebywam w domu, będę mógł to sprawdzić dopiero w czwartek.

No to bardzo poprosze , poczekam na wyniki odsluchu :)h

"No dobrze a faktycznie slychac te 5.1 ? Byc moze to tylko flaga a w rzeczywistosci ida tylko 2 ?"

Faktycznie słychać 5.1 :)

Wiem ze marudze ale nie uzywasz jakiegos programowego encodera 5.1 ?

Za pomoca jakiego playera puszczasz to spdifem?

Wierce Ci dziure w brzuchu bo sporo jest watkow w google nt. tego Edirola i ludzie narzekaja ze passthru 5.1 w tej karcie nie ma.

Moze jeszcze jedno jezeli moge :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak puscisz ww plik to w ampli kazdy kanal "gada" jak powinien ?

Ukryta Zawartość

"Wiem ze marudze ale nie uzywasz jakiegos programowego encodera 5.1 ?"

Nie, nie używam nic takiego.

"Za pomoca jakiego playera puszczasz to spdifem?"

Pliki dts-wav odtwarzam za pomocą foobara2000 przez ASIO.

"sporo jest watkow w google nt. tego Edirola i ludzie narzekaja ze passthru 5.1 w tej karcie nie ma"

Znam te wątki. Ale jak już mówiłem, u mnie pliki audio dts-wav są na 100% prawidłowo i dyskretnie odtwarzane.

"Moze jeszcze jedno jezeli moge (...) Jak puscisz ww plik to w ampli kazdy kanal "gada" jak powinien ?"

Sprawdzę jak tylko będę w domu. Ale stawiam 100:1, że będzie odtworzony prawidłowo ;)

Tja... Jak to było? 100 do 1? Ostro bym przegrał.

Niestety, na chwilę obecną nie udało mi się odtworzyć "Twojego" pliku .wav w prawidłowy sposób. Przy foobarze słychać tylko 2 przednie kanały.

Ale wszystkie znane mi pliki dts-wav nadal są odtwarzane prawidłowo.

P.S. Film puszczony z DVD też jakoś nie chce prawidłowo ruszyć. Ale to akurat może być wina playera i jego konfiguracji. Jak znajdę chwilę, to się pobawię.

-> mcemsi

A tak swoją drogą wracając do tego pliku, wiesz może, co to za format? To chyba nie jest ani dolby digital, ani dts. Czy to nie jest przypadkiem wielokanałowy PCM?

Jak dla mnie ten plik to jest sześciokanałowy PCM

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tak jest , to multi PCM.

W razie czego tu jest to samo w DTS-wav :

Ukryta Zawartość

Mam problemy z zakodowaniem tego do DD , cuda sie dzieja , lecz jezeli zweryfikujemy dzialanie DTS to mysle ze z DD bedzie dokladnie to samo.

Co ciekawe u mnie na Xonarze D2X po analogu Foobar odtwarza powyzszego DTS tylko w 2-ch kanalach.

Ale np. VLC player bezblednie w 5.1

Jak mozesz odpal na VLC , pusc przez spdif i co wyjdzie?

Ukryta Zawartość

Czyli w moim przypadku winny może być ampli, a nie karta.

-> mcemsi

"Tak jest , to multi PCM.

W razie czego tu jest to samo w DTS-wav"

No, to teraz wszystko jasne. Odtworzyłem tego dts-a przez foobara2000 (ASIO) i jest dobrze. Głos "lektora" pojawia się w odpowiednich kanałach.

...a na samym końcu "buuuu" w subie.

No to super.

Dzieki baaardzo za "testy".

A tak na koniec co do Foobara i obslugi 5.1 w nim.

Masz w componentach tylko DTS decoder (jaka wersja?) a w ustawieniach DSP Manager jakies szczegolne rzeczy ? Pytam bo cos nie moge tego playera zmusic do grania po analogowych wyjsciach w 5.1 .

Mam ustawienia i komponenty jak na screenach (czyli nic szczególnego nie ma). Także oznacza to, że foobar "sam z siebie" przesyła prawidłowo przez spdif dts i nie trzeba nic kombinować.

Ukryta Zawartość

post-2580-100000505 1227739538_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale analogowych wyjść z karty cyfrowej to ja już z 10 lat nie używałem, także nie wiem, co można zrobić, aby analogowe 5.1 zaczęło prawidłowo działać...

Sorry, już chyba czas iść spać.

karty cyfrowej=karty dźwiękowej

• 1 miesiąc później...

-> mcemsi

"UA-1EX nie ma niestety DD/DTS passthru."

Odświeżam wątek.

Bardzo dziwny przypadek z tą kartą. Jak już wcześniej pisałem, karta bez problemu jest w stanie wysłać przez wyjście cyfrowe do zewnętrznego dekodera dd/dts pliki wav-dts. I wszystko gra.

Niestety, póki co nie udało mi się zmusić karty do prawidłowego wysyłania dźwięku wielokanałowego w filmach. Próbowałem na lapku (Vista SP1) i na blaszaku (2k SP4). W tym ostatnim kompie siedzi Audigy SE i ona sobie radzi. Na dokładnie tych samych ustawieniach co Audigy (systemowych, playerach itd.) Edirol niestety albo daje PCM 2.0 z dźwiękiem, albo PCM 2.0 bez dźwięku (za to z głośnym "helikopterem"). O dolby digital 5.1 można zapomnieć.

Nie wiem, w czym problem. Czy faktycznie karta coś sobie sprzętowo nie radzi (ale to dlaczego grają prawidłowo wav-dts?), czy też to jednak jakieś złe ustawienia/kodeki/drajwery/firmwary itd?

Ma ktoś jakiś pomysł?

Niestety, nie udało mi się zmusić Edirola do dd/dts passthrough. Cokolwiek zrobiłem, zawsze procesor wykrywał sygnał PCM 2.0, a w głośnikach miałem głośny "helikopter".

Wczoraj z ciekawości kupiłem Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 i dd/dts passthrough ruszył od "pierwszego kopa". Niestety, okazało się, że karta nie jest bit-perfect (na wyjściu cyfrowym zawsze jest 48kHz, obojętnie, co jest odtwarzane, test na wav-dts oczywiście nie został zdany).

Czyli niestety wychodzi na to, że faktycznie Edirol UA-1EX nie nadaje się do wysyłania dźwięku wielokanałowego.

nedj:

>Wczoraj z ciekawości kupiłem Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 i dd/dts passthrough ruszył od

>"pierwszego kopa". Niestety, okazało się, że karta nie jest bit-perfect (na wyjściu cyfrowym zawsze

>jest 48kHz, obojętnie, co jest odtwarzane, test na wav-dts oczywiście nie został zdany).

Jeśli cię interesują takie zabawy, to mogę ci pożyczyć Audigy NX na USB - wielokanałowa z wyłączalnym resamplingiem, więc powinna sobie poradzić z tym, z czym nie radzą sobie X-Fi i Edirol.

-> Bacek

"Ja swojego czasu kupiłem m-audio groovelab."

Też miałem tę kartę (a konkretnie M-Audio Transit). Przez jeden dzień. Niestety, producent olał użytkowników Visty i od lipca 2007 jest dostępny sterownik w wersji beta, który nie pozwala na korzystanie z wejścia i wyjścia optycznego.

Ukryta Zawartość

Afera, nie?

-> Teo

Dzięki za propozycję. Ale póki co problem został rozwiązany.

Edirol jest bit-perfect, czyli nadaje się do odsłuchu muzyki stereo (także 96kHz) oraz wielokanałowych plików dts-wav (44,1kHz).

Za to Creative obsługuje bezproblemowo Dolby Digital i dts w filmach z plików i z płyt DVD.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.