Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD z pazurem

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

IGNAC, 6 Sty 2009, 08:36

>ixos audionowa ale DIY

co ja bredze :) mam pozyczonego IXOSa 104 od kumpla ale obecnie gram na Audionova :) z tym ze ten kabel to DIY, ale zrobiony z kabla Audionova :)

Pioneer PD-8500, jest pazur i to jaki :] powinien być do dostania za taką kasiorkę,

ja niedawno kupiłem za 570zł, może się uda wyrwać nieco taniej. Mnie się

podoba na tyle że zostanie w systemie na dłuuuugo, jeśli już wydam jakąś kasiore na

CD to na modyfikację tego co mam :]

MarioSan, 6 Sty 2009, 12:40

>Pioneer PD-8500, jest pazur i to jaki :] powinien być do dostania za taką kasiorkę,

>ja niedawno kupiłem za 570zł, może się uda wyrwać nieco taniej. Mnie się

>podoba na tyle że zostanie w systemie na dłuuuugo, jeśli już wydam jakąś kasiore na

>CD to na modyfikację tego co mam :]

jak z laserem do takiego pionka ? pewnie niedostępny juz :(

Dostępny i owszem, ale cena powala - ok. 400zł, z tym że nie jest to byle laserek, jak nikt przy nim nie grzebie to sam z siebie raczej nie pada. Innymi słowy - jak dbasz tak masz :]

• 2 tygodnie później...

witam szanownych forumowiczów ! odrazu zaznaczam ze jeszcze nie dokonałem wyboru (narazie dosć mocno ograniczony budżet ) ale myślę, że jestem winiem moich wniosków z kolejnych odsłuchów.

po kolei .... :

1. NAD 541i - szybki, neutralny, troszke jakby rockowy, punktowy bas, nie schodzi zbyt nisko i nie jest zbyt wielobarwny ale nie ciągnie się. góra czytelna, dość klarownie podana. średnica OK choć troszkę suchawa. scena rozciągnięta bardziej z szerz niż w głąb. czyta świetnie CDRy. Player ten napewno dobrze zgrywa sie z systemem który potrzebuje neutralności i szybkości, ogólnie polecam i nie ukrywam że jest w dalszym ciągu w kręgu moich zainteresowań w sensie zakupu.

2. Stelmach DAC 4 - no tu się działo :) powiem tak ... na moje dość nie wielkie jeszcze doświadczenie w odsłuchach ten dźwięk pozostanie w mojej pamięci dość długo, na tyle długo że gdy tylko będzie jakiś większy dopłyt gotówki to kto wie ... tutaj także mamy doczynienia ze świetną równowagą tonalną (jak w przypadku NADa 541i) ale na uwagę zasługuje scena i to co zauważyłem po raz kolejny w moim systemie tzw: "oderwanie dźwięku od głośników". świetna lokalizacja i separacja. dźwięk przyjemny, nie męczący. oceniłbym to urządzenie jako bardzo neutralne choć barwa w stosunku do nada cieplejsza. hmmm ... co tu dodać, krótko mówiąc naprawdę świetne urządzenie !

mam nadzieję że moja ocena tych dwóch urządzeń Komuś z Was kiedyś pomoże w wyborze. mi póki co pozostaje jesczze troszkę poczekać lub na jakiś czas zadowolić sie czymś troszke tańszym, zobaczymy :)

potwierdzam, jest naprawdę dobrze. Jest pazur, ale nie jest to taki rozrabiaka jak kiedyś. Nawet nasycenie jest fajne. Scena jest ok (chociaż można lepiej - ale oczywiście drożej). Napewno w stosunku do NADa to postęp. Nie wiem jakie zmiany zaszły w tym Stelmachu od ostatniego razu - wcześniej odebrałem go trochę inaczej - ale też zmieniłem nieco sprzęt. Zdaje się być nieco ukulturalniony w stosunku do poprzedniej wersji i napewno lepiej nasycony. Spodoba się też napewno miłośnikom kopliwego mocnego basu.

Chciałbym, ale jak tylko coś zrobię, to mi wyrywają z rąk. Nawet cedeka którego zrobiłem dla siebie...

no ale teraz robię dka siebie kolejnego, może Ci pożyczę. Nie poobijasz?

;-)))

Już się nie mogę doczekać tego nowego Stelmacha Mk IV, może go wreszcie posłucham w swoim systemie ;) Jak w przyszłym tygodniu jeszcze będzie w mieście to ustawiam się w kolejce do wypożyczenia. Teraz weekend cały siedzę w szkole tak więc mało miałbym czasu na słuchanie :] Niech Jarek się nacieszy przez ten czas ;)

I love the sound of crashing guitars

marivs, 16 Sty 2009, 10:52

>IGNAC, czyli Seby i moja delikatna sugestia aby posłuchac NAD'a była dobrym posunięciem - tym

>bardziej, że po porównaniach ze Stelmachem nie skreśliłeś 541i z listy :)

jasne ! mozna powiedzieć ze efekt taki jakiego można było oczekiwać. jak posłuchałem stelmacha to fajnie by było gdyby NAD za swoją ceną miał jeszcze lepszą srednicę i bardziej wielobarwny bas :) ale wiadomo to tylko moje pobożne życzenia. wszystko kwestia budzetu. mając do wyboru stelmacha i Nada wybrałbym to pierwsze ale wiadomo to jest droższe :)

IGNAC,

Dobrze by było gdyby mariuszdab (o ile słuchał 541i) coś tutaj napisał o prównaniu do c540, którego obaj posiadamy. Jest w nim wszystko to, co posiada 541i ale jest równocześnie pozbawiony "wad" o których wpomniałeś.

Cena.. no cóż.. za mój egzemplarz z UK 290zł - w tym transport :)

• 4 miesiące później...

witam !!! odświerzam wątek, ponieważ czas na kolejny krok :) zmiana Nada541i na ........no i teraz tak myslę o:

- DAC Stelmach 4

- Rotel 971 lub inny

- Arcam ....

Budżet max 1300 zł.

Woli przypomnienia szukam szybkiego źródła, z punktowym basem. Nad 541i sprawdził się ale chciałbym wskoczyć na wyższą półkę, stąd pomysł na zmianę.

Bedzie to grało ze wzmakiem naima 3R i monitorami Sonus Oliva (midwoofer kewlarowy scan speak, tweeter mały Revelator)

Proszę Was o porady.

Jeśli Arcam w tej cenie to może CD82 z serii Diva,dynamicznego pazura to on ma na pewno,971 Rotela to raczej "siła spokoju" no i mając go przez jakiś czas u siebie zastanawiałem się skąd te pochlebne opinie,zaznaczam,że nie słuchałem płyt HDCD-być może powinienem...

l'enfant sauvage

->IGNAC

Dołóż trochę i upoluj DACa Thetę III. Słuchałeś u Jarka ? Jak nie to polecam, szybkość, przejrzystość, kop potężnym, kontrolowanym basem. Trochę suchy jest ale nie przeszkadza to zbytnio w ciepłym i mięsistym systemie.

I love the sound of crashing guitars

Ignac - Rotel to raczej krok w bok. Masz nowiutkiego NADa w stanie idealnym - zamienisz na trochę inaczej grającego Rotela (może ciut lepiej) ale nie wiadomo jaki egzemplarz trafisz. Napewno nie taki jak twój NAD. Na takiej zamianie wtopisz tylko kasę niewiele uzyskując. Każda zamiana sprzętu to ryzyko... ja bym się nie pisał na to. Theta to dobry kierunek jak z pazurem - ale potrzebujesz jeszcze napędu - byle jaki nie może być. Potrzebujesz jeszcze kabla cyfrowego - na byle czym nie opękasz. Jak chcesz wskoczyć wyżej to niestety nie zrobisz tego dokłądając 300 pln. MOżesz zawsze szukać w jakiś vintagach - ale wątpię, że uzyskasz efekt "z pazurem". Inne efekty to np DAC benchmark - zdarza się w okolicach 1800 pln. Może jeszcze np jakiś Denon DCD1500?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.