Skocz do zawartości
IGNORED

Coaxial w Onkyo DX-7222

suchy_tz

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad dodaniem do DX-7222 wyjścia coaxialnego. Oczywiscie chodzi o wykorzystanie cyfrowego sygnału przed układem wyjścia optycznego. Czy ma może ktoś działające gotowe rozwiązanie (schemat) konkretnie dla tego modelu? Znalazłem kilka różnych schematów konwertera TTL - coaxial (z separacją i bez), przeanalizowałem kilka schematów innych odtwarzaczy i nie jestem pewien, które z rozwiązań będzie odpowiednie dla ww. modelu.

https://www.audiostereo.pl/topic/47259-coaxial-w-onkyo-dx-7222/

Może takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zmontowałem na szybko ten układ z tranzystorem i ... nie działa :(. Cisza zarówno na wyjściu coaxialnym jak i optycznym. Po odpięciu układu od toru cyfrowego wyjście optyczne zaczyna działać. Pierwsze podejrzenie, coś zwiera wejście do masy. Podejrzewam tranzystor, bo zrobiony na szybko pomiar rezystancji wejścia wskazuje jakieś dziwne 480 Ohm. Jak będę miał chwilę czasu to pomierzę dokładnie albo wymienię tranzystor.

Już działa! Źle spojrzałem w dokumentację tranzystora i zamieniłem Źródło i Dren :)

Coaxiala dorabiałem z czystej ciekawości. Na moim sprzęcie i kabelkach nie słyszę różnicy. Zarówno toslink jak i coaxial grają poprawnie (jak dla mnie b. ładnie).

Daruj sobie "odrutowanie", kup lampucerę. Jak zrobisz coś takiego jak na fotce to się mocno zdziwisz jak to gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomimo, że podobnież :) lampucera uber alles, mam dla Ciebie ciekawy moduł, który możesz zmieścić w środku swojego sprzętu. Odbiera on sygnały zarówno spdif, jak i I2S and DSD. Jakość przetwornika i elementów w stosunku do lampucery, chyba trochę lepsza :) i cena też znośna. Można także użyć modułów oferowanych na tej stronie do budowy zewnętrznego DAC-a. A tu adres pod którym znajdziesz ww. moduł:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam MaciekW

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

59 MD2 Digital-Out ON/OFF control. "H" for ON, "L" for OFF.

Powinien być podłączony przez rezystor podciągający (1-10k) do plusa zasilania. Sprawdź miernikiem czy jest podłączony do masy (jeśli tak to trzeba go od niej odłączyć, odciąć i podpiąć jak napisałem), jeżeli jest tam stan wysoki to nie trzeba z nim już nic robić. Pin ten włącza i wyłącza sygnał na wyjściu cyfrowym SPDIF i jeżeli jest ono nie używane lub nie zainstalowane to w celu redukcji zakłóceń ta funkcja może być zablokowana / wyłaczona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.