Skocz do zawartości
IGNORED

kable - tylko bas i bas a ja chcę......

Gość gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gość

(Konto usunięte)

witam, sprzęt dvd psnasonic S75 amplituner Yamaha 440 kolumny Elac slr 100 brakuje mi w tym zestawie średnich i wysokich tonów, zastanawiam się nad zmianą kabli ( obecnie zwykłe za 2zł/m) w archiwum znalazłem tylko informacje o kablach "poprawiajacych" niskie tony (jamo flat, monster z1...) a co z kabelkami do "poprawy" góry? Jeśli macie jakieś doświadczenia bede wdzięczny

https://www.audiostereo.pl/topic/4736-kable-tylko-bas-i-bas-a-ja-chc%C4%99/

Propozycja kolegi Faberone jest nieco ekstrawagancka cenowo.

Na poważnie, to powszechnie sądzi się, że kable srebrne lub z domieszką srebra mogą powodować odfiltrowanie niższych częstotliwości i przesunięcie równowagi tonalnej w górę. To jeśli chodzi o kable.

Nie znam ze słyszenia sprzętu, na którym grasz, ale wyłącznie z opowieści. Tym niemniej nie mam przekonania, że leczenie niedobrego brzmienia kablami jest rozsądnym rozwiązaniem. Może na początek powinieneś poeksperymentować z ustawieniem kolumn - w szczególności skierować głośnik wysokotonowy wprost w miejsce, w którym słuchasz i zadbać, aby głośnik wysokotonowy znajdował się mniej więcej na wysokości uszu. I odsunąć je od ścian.

A jakby nie działało, to wtedy spróbuj posłuchać nawet tylko na próbę jakichś innych kolumn.

Może pomoże, chyba że upchnąłeś to wszystko w 12 m. kw.

Gość T

(Konto usunięte)

A może Monitor Atmos Air Silver (26 zł/m)? - średnica chyba po prostu dobra, ale góry to nie zabraknie na pewno, a basu nie będzie za dużo (moim zdaniem w przypadku Yamahy może nastąpić coś jakby "wyrównanie" basu).

Ewentualnie Monitor LS-600 (30 zł/m), mniej basu, średnica bdb, nie jestem pewien jak z górą dokładnie, ale pewnie nie najgorzej (tu trzeba uważać, bo jeśli ta Yamaha (do kina domowego) ma taką "plastikową" średnicę jak poprzednie modele (tj. serii *20), co chyba niezłe jest w kinie, ale nie w stereo, to zbyt kable przejrzyste w średnicy mogą objawić tę cechę...)

Panowie

Jesli kolega slucha czegos zwyklego (za 2 zeta za metr) to wystarczy jakis podstawowy kabel firmowy. Niech sie wiec pofatyguje i weznie w zastaw i poslucha u siebie w domku ( tylko przedzial cenowy 20-60 zeta za metr) i bedzie zadowolony ;-)

Gość gość

(Konto usunięte)

pawlem

mieszkam w mieście w którym nie ma ani jednego sklepu z takimi kablami (Sandomierz) jakby był owszem zastaw jak najbardziej i nie zawracalbym głowy na forum no ale w takiej sytuacji musze gdzieś szukać pomocy, istnieje może jakiś sklepik internetowy który oferuje kabelki?

Witam!

Mam zestaw Yamahy DVD 540 i ampli 440 + Eltax Univers. Właśnie kilka dni temu do frontów podpiąłem Monitor Atmos Air 195 Silver. Polecam!!! Doskonała kontrola basów, ekstra góra i średnica, jak na początek super w stereo mimo, że to sprzęt bardziej do kina. Niestety zapłaciłem po 32 zł./mb bo Szczecin to też pustynia i takie są ceny. Spróbuj na allegro lub u dystrybutora, adres znajdziesz korzystając z wyszukiwarki.

Pzdr.

do Goscia

Sandomierz hmm lubie te miasto chociaz nigdy w nim nie nocowalem

W kazdym razie moze jednak sie z kims zaprzyjaznisz i ktos Ci pozyczy jakies kabelki ;-) Bo tego jest naprawde duzo i rozniasto ;-)

• Redaktorzy

Droga redakcjo, kupilem tani zestaw do kina domowego, ale muzyka na nim brzmi jakoś dziwnie. Co zrobić żeby nie było dziwnie? Doradźcie mi jakieś kable, żeby z nimi grało, jakby to było stereo...

to jozwa maryn

Z całym szacunkiem, moim zdaniem zupełnie zbędna ironia. Nie każdy zaczyna od sprzętu z górnej półki i po takich poradach pewnie nigdy nie sięgnie po ten sprzęt. Trzeba szanować pasje i chęci. Sprzęt to kwestia kasy, każdy wcześniej czy później może się go dorobić.

to gość

Czytaj mój wcześniejszy wpis i życzę cierpliwości. Pamiętaj, że większość mądrych audiofili na tym formum też zaczynała mniej więcej od sprzętu na tym poziomie. Pozdrawiam.

-> BobW

Mam wrażenie, że wśród czynnie udzielających się na tym forum niewiele osób zaczynało od kupienia sobie do słuchania muzyki amplitunera do kina domowego i dvd. I prawdę mówiąc nie sądzę, aby umiały i mogły pomóc w likwidowaniu różnych słabości takich zestawień, zwłaszcza przy pomocy kabli.

Doświadczeni nie różnią się od początkujących tym, że znają wszystkie odpowiedzi, ale tym, że potrafią zadać mądre pytanie. A początkującym czasami trzeba powiedzieć, że może niekoniecznie kabelek to lekarstwo na wszystko, czyli, jak to mówili w kabarecie, pacaneum.

Jozwa podsumował zwięźle częsty błąd początkujących i nie ma się co na niego obrażać. Kiedy coś stuka w zawieszeniu w samochodzie to możesz oczywiście kupić sobie ruską czapę z futra, nacisnąć na uszy i cieszyć się, że teraz stuka mniej. Szerokiej drogi.

to Gosc i BobW

chetnie wymienie z Wami uwagi odnosnie sprzetu i jego brzmienia, mamy bardzo podobne konfiguracje a ja tez mam problemy z gora i srodkiem. Moze prosciej bedzie na GG ? Pozdrawiam

=> Jarząbka.

A ja myślę, że całkiem sporo, tylko niechętnie się do tego przyznają. Ja tak zaczynałem i też żałuję, że mnie nikt wtedy w łeb nie zdzielił.

Na szczęscie nabyłem amplituner Yamahy 630, który ma wyjście na zewnętrzny wzmacniacz.

Mam teraz 2 w 1. ;-) - bo sprzedaż używanego amplitunera to wyjątkowo dobry interes....

pozdrawiam wszystkich

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.