Skocz do zawartości
IGNORED

CA 540Av2 i JBL E60 jaka kicha

kfintal8711

Rekomendowane odpowiedzi

kfintal8711

Szukasz nowego wzmacniacza, ale nie wiem czy doczytałeś na forum, że z JBLi serii E nie otrzymasz ciepłego basu na żadnym wzmacniaczu, z tej prostej przyczyny, że one nie grają ciepło.

A tak apropos JBLi to słuchałem przez chwilkę ostatnio E80 i o ile istotnie nie jest to mój typ brzmienia, to nie gra to aż tak fatalnie, żeby się od razu wieszać. Ja bym tam jedynie stłumił głośnik wysokotonowy bardziej ( o ile w zwrotnicy w ogóle jest jakikolwiek tłumik) i dałoby się tego słuchać. Inna sprawa że z CA to raczej całkiem krew z uszu.

Reasumując: zamiast biadolić wystaw na allegro, a jak sprzedasz kupisz coś innego i tyle.

Do łomotu skup się na kolumnach głośnych (najlepiej powyżej 91dB). Do miękkiego basu co najmniej dwa głośniki po co najmniej 16cm średnicy, na miękkim zawieszeniu. Mój brat obecnie katuje Tannoy M5 ze wzmacniaczem Pioneera. W takim zestawieniu nieco mało wysokich się wydaje, ale jemu odpowiada.

RADUL, 5 Gru 2008, 16:27

>kfintal8711

>Zamiast wzmacniacza, w pierwszej kolejności pozbądź się tych badziewnych pudeł - to najgorszy model

>z całej kiepskiej serii E Northridge - one z żadnym wzmacniaczem nie zagrają nawet poprawnie...

>To typowo imprezowo-kinowe wynalazki brzmiące podobnie do "hitów" Audiomega za 500 stów na allegro.

skoro e60 sá najgorsze to jakie z serii E sa wedug ciebie najlepsze?porównanie do Audio Mega to lekka przesada

prosze o propozycje do 1200

Pablo-rock

Z serii E Northridge najmniej kiepskie są E90.

W cenie około 1200 zł trudno znaleźć kolumny choć trochę gorsze od E60 (przepraszam, jeżeli uraziłem założyciela wątku, ale chyba sam kupił je bez odsłuchu)

Za 1200 zł można kupić nowiutkie tonsilowskie Maestro II 180 i Magnat Quantum 505 - od E60 dzieli je jakościowa przepaść.

nie uraziles poprostu te kolumny sa lipne. a jesli chodzi o CA 540av2 to nie jest taki zly w swej cenie nawet BDB.. tylko te JBl nie pasuja do niego..a Bass chce bardzo miekki.. mily przyjemny.. w e60 jest twardo.. ale nie sprzedam ich bo w niektórych kawalkach graja na super poziomie.. ale to moze 2% z Mojej listy .. Zastanawiam sie na paradigm 9v.5 itp

Odpiszę w Twoim języku:

1. Nie pier**l mi tu K^%w@, że czytałeś forum przed zakupem. Ile czasu, 20 minut do H*&a!? Trzeba było 20 godzin. Może wtedy byś zauważył, że zawsze się mówi o odsłuchu przed zakupem, a jak się da to umówić odsłuch w swoim docelowym pomieszczeniu odsłuchowym, K**wa.

2. Jesteś ze wsi i nie możesz nigdzie nic posłuchać, a może tak wyprawa do większego miasta gdzie można coś posłuchać? Widzę, że masz dostęp do internetu, to mogłeś poszukać salonów audio i się umówić na odsłuchy.

3. No wytłumacz mi K..., po kiego CH... podłogówki to takiego pier..lnika? Nie doczytałeś, że do 15mkw tylko podstawkowe?! A przecież niby czytałeś forum.

4. Ja bym wydał połowę tego czyli 1250zł i miał super zestaw, przykład Denon 495R (każdy na ogół swoje chwali - bo ma najlepiej osłuchane) i do tego ACOUSTIC ENERGY Neo One, kabelki zwykłe, IC do kompa Profigold lub Tech+Link za kilka dyszek. I postawić to choćby na taboretach a zagrało by na 9.5 w Twojej skali.

5. Jakbyś potem kupił ciężkie np. marmurowe standy (podstawki pod głośniki), kabelki np ProCab i IC Gothama, plus jakieś stare CD Denona z przeróbką u Piotrka to by Ci skali zabrakło i było by jakieś 14/10 :-D

6. Jak coś kupujesz a nie masz kasy i nie chcesz sie fatygować na odsłuchy to kupuj z wyższej półki używane, mniej stracisz na wartości.

7. Dla potomnych: NIE KUPOWAĆ BEZ ODSŁUCHU!!!

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

JBL E nie mają takiego basu jak oczekujesz, nie schodzi nisko i gra głównie średnim i wysokim basem (twardo)... w dodatku ten wzmacniacz nie nadaje się do nich (nie pasują do siebie charakterem brzmienia) i tylko uwydatnia ich ostrą górę i suchą grę na średnicy

do połączenia z kompem (dużo mp3) polecam kolumienki Yamahy NS 555, na ten pokój może nawet ciut za duże ale skoro lubisz głośno słuchać... grają miękko i łagodnie na górze pasma (nieco kosztem szczegółowości dźwięku ale w tym przypadku to jest plus), a basik mają rewelacyjny

jasny wzmacniacz jak ten CA będzie do nich pasował, kwestia tylko czy je dobrze wysteruje, powinien dać radę ale spróbuj wcześniej przesłuchać takie zestawienie

sprobuj jeszcze poeksperymentowac z punktem przeciecia sie tych lini co zaznaczylem - tuz przed toba - okolo 0.5 m i tuz za toba okolo 0.5 m /...tez sa znaczne roznice - przerobilem to i ja u siebie

Jest jeszcze jedna sprawa, seria E musi się wygrzać. Dopiero co wyciągnięta z pudła gra twardo i agresywnie, z płytkim basem. Po kilku miesiącach brzmienie ociepla się i staje się łagodniejsze... Ale jesli chciałbys pozostać przy JBL-ach, to koniecznie zmien ten słabiutki wzmak...

Witam.

Ja tylko nawiąże do faktu, że część nagrań wg autora brzmi wyśmienicie a inne nie. Niestety muszę z przykrością stwierdzić, że im lepszy sprzęt tym bardziej słychać żałosne próby akustyków w studiach nagrań.

Przykład? Metallica - Death Magnetic - słucham tego tylko jak wyjdę z pokoju odsłuchowego - dźwięk roznosi się po całym domu i jest OK.

Ostatnio porównałem sobie moją percepcję na Katie Melua, Dianie Krall, Opeth, Roger Water (in the flesh)i kilkoma metalowymi kapelami. Wnioski - jazzowo-bluesowe pitu pitu brzmi super. Muzyka Verdiego - też. Opeth we fragmentach akustycznych też. Po drugiej stronie stoją metalowe produkcje - część z nich pozbawiona jest takiego hmm "blasku", rozdzielczości w średnicy i szczegółowości.

A płyty pop i disco - jeszcze gorzej.

Panowie co tu duzo mowic to nie jest to czego chcialem. dzwiek jest dudniacy zlewa sie.. i na dodatek takie mam wrazenie przytlumiony czyms. Chcialem zeby to brzmialo jak GOLF 2.0T bez tlumika.. a brzmi jak z Tlumikiem wchodzisz galka na obroty..i Cisza:/ ciort z bassem.. ale to dudnienie i zlewanie sie w prawie na kazdej mp3 audio itd Odlaczylem te kolumny podlaczylem do kompa 5.1 na tym jeszcze da sie cos posluchac przynajmniej mnie juz glowa nie boli od dudnienia.

Wywal JBLe bo zestawianie ich z CA to chyba najgorsza rzecz jaką można zrobić.

Kup sobie coś z AE lub Audio Academy. jakiego modelu nie wybierzesz to i tak będzie mistrzostwo w porównaniu do JBL+CA. I nie masz szans tego skorygować ustawieniem, kablami czy innymi metodami po za wymianą kolumn lub elektroniki ( sugerował bym kolumny bo elektronika jest całkiem niezła )

Skibus, 6 Gru 2008, 20:10

>I tak nie zagrają dobrze i tam. po prostu JBL zagrać dobrze nie potrafią. Lepiej zmienić kolumny

>niż elektronikę

Sikubus słyszałeś jak gra Cambridge Audio Azur 540 A v2!!! ta właśnie elektronika ;-))

Skibus, 6 Gru 2008, 22:02

>Tak, nawet miałem go, potem jeszcze 640 v2 a potem to już Naim

wiesz co! ale nie żebym ci niewierzył czy coo ale zrobiłeś przesiadkę z 540 na 640 jakoś mało prawdopodobne!?

skori CA bylo takie dobre dlaczego przesiadle sie na NAIM-a

????

Tez mam CA - nie mowie ze jest tragiczny bo duzo sprzetow w zyciu jeszcze nie slyszalem ale jak bym zakupil alo posluchal czegos w tej samej klasie cenowej a o duzo lepszym dzwieku to napewno bym odstawil CA...

na chwile obecno mnie nie stac aby zmieniac klocki jak skarpetki - szczegolnie gdy wszystko biore nowe... za duzo bym tracil

..mialem cos napisac do tego tematu, ale kolega kwintal mnie rozwalil ortografia, uzytym slownictwem i ogolnym podejsciem do tematu...gdzie takich ANAL!@#!qw$# produkuja...czekam na bluzgi..:D....

Naim CD5x + Flatcap 2x + NAC 72 + NAP 135 + KEF 105.2 Reference

Wisi mi, czy wierzysz, czy nie. Poszukaj sobie wpisów sprzed kilku lat to się dowiesz.

A na Naima przesiadłem się bo mogłem, wybacz ale porównywanie zestawu budżetowego z 5 tyś z zestawem za 25 tyś sensu nie ma.

CA gra bardzo dobrze w swojej klasie cenowej ale wymaga porządnego doboru kolumn. Wielu ludzi jest przyzwyczajonych do wypaczonego modelu dźwięku popularnego w klasie budżetowej tj, podbity bas, obcięte wysokie, wyeksponowany środek ( w skrócie ). I jak ma się CA taki ludziom podobać ? CA nie jest dla każdego i z głową trzeba dobierać towarzystwo tym klockom.

Duże znaczenie ma też muzyka odtwarzana, większość nagrań powiedzmy popularnych, jest nagrana tragicznie a CA to pokaże. Do mp3 też się nie nadaje.

Jak CA ma porządnie zagrać jak dostaje beznadziejne kolumny ( połączeni CA i JBL to najgorszy możliwy pomysł jaki miałem nieprzyjemność słyszeć ) +mp3 ? Ludzie skąd wyście się urwali ? Do marketu po wierze idźcie a nie za sprzęt porządny się łapiecie. A potem, ze nie gra. I NIE ZAGRA!

Skibus rozumiem twój sentyment do tego wzmacniacza ale argumentacja ze ciężko dobrać do nich kolumny ma przemawiać za nimi to przesadziłeś,wzmacniacz jak jest dobry to radzi sobie prawie ze wszystkimi kolumnami,potrafi je napędzić i wysterować.

Zgadzam się z tobą ze wielu ludzi ma wypaczony gust,moim zdanie takie osoby lobia niski basior i cykająca gore,średnicy nie ma,coto jest średnica?

Sam miałem parę wzmacniaczy,kilkanaście słyszałem i powiem ci ze Cambridge 540 i 640 są najgorsze ze wszystkich,oczywiście moim zdaniem,rzecz gustu.

pozdrawiam

Pablo skoncz w koncu pisac te swoje dyrdymały:) Ja mialem okazje posiadac u siebie w domu zestaw CA i nigdy nie powiedzialem ze to najgorszy wzmacniacz i nie laczy mnie z ta firma zaden sentyment. Posiadany do testów w tym samym czasie Marantz 7001 mial cale gó... wiecej do powiedzenia po za moze jednym aspektem brzmienia ktorego brakowalo w kambodzy ale to wlasnie CA pozostał w domu.

Nie dziwie sie zniesmaczenie autora brzmieniem jego zestawu ale na pewno wina lezy po stronie kolumn a nie elektroniki. JBL-e mialem chyba najdluzej ze wszystkich swoich "zabawek" az 10 mies:) jeszcze za czasow fascycnacji kinem domowym i uwazam ze swietnie sie do tego nadaja. Kino i nic po za tym, koniec.

Cambridge Audio w cenie ok 1tys zł uwazam zdecydowanie za zestaw budzetowy wart przesłuchania ale tylko z odpowiednimi kolumnami i takimi ktore łatwo wysterowac. Osobiscie słuchałem na Kef-ach i było znosnie. Dziekuje...

Wzmacniacz jest spoko,ale te kolumny to totalny syf ,porownał bym je do Clatronikow,kup inne jakiekolwiek a bedziesz zdziwiony zmiana dzwieku,a tak powarznie,Paradigm monitor3,B&W 602,Tannoy m2 i powinno byc dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.