Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage Stereo - pytanie o charakter

zwisu123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie dotyczy sprzętów typu Vintage - konkretnie ich charakteru brzmienia. Domyślam się że panował ogólny charakter dźwięku, ale chciał bym podpytać które maszyny (jakie marki, ewentualnie modele) grały gęściej, cieplej,z ładną barwą, a których się wystrzegać jeśli nie chciał bym trafić na coś chłodnego, klinicznego. Mogą być zarówno wzmacniacze, jak i amplitunery.

https://www.audiostereo.pl/topic/47635-vintage-stereo-pytanie-o-charakter/

ogolnie pojete marantze, oby nie seria sr (np sr-1000, 6000-byly tandetne), cieply i nasycony dzwiek z delikatna gora. stara yamaha jasno, przejrzyscie, bez chamskiego umca umca.,,

Goodmans (kolumny jakie mam) goraco nawet a nie tylko ciepło .Ale bez zmulenia i z fajna górą.A stare kolumny telefunken to klarowne jasne brzmienie.To tyle moge dodac.Inne co miałem nie warte uwagi.

Grundig High Fidelity

Polski klasyk gatunku: Radmor 5201 (T i TE) dzwięk potężny, przypominający dźwięk analogowy, bas kluchowaty misiowany z tendencją do przeciągnięcia, średnie (wokale) lekko wycofane, góra ciut wysunięta. W porównaniu do dzisiejszych konstrukcji scena dość wąska. Ogólnie dźwięk bardzo przyjemny dla ucha, nie męczący, można słuchac godzinami bez uczucia zmęczenia. Acha... niby 25W na kanał przy 4 omach, ale to najprawdziwsze 25W... potrafi przygrzmocić kiedy trzeba :)

Luxmany i winyle 

Acha... i dostać w stanie bardzo dobrym to wieeelka sztuka ;) Mnie się kilka lat temu udało. Teraz chwilowo stoi w szafie, ale nie sprzedam go nigdy... Radmor ma u mnie dożywocie i będzie zachowany dla potomności :)

Luxmany i winyle 

Marantz 2216 B amplituner chlodno zeby nie powiedziec zimno i niestety slabo (wyglad malina)

Technics 5370K rewelacja cieplo,miesiscie poprostu SPIEWA !

Ten tez nie od macochy polecam wlasnie sprawilem sobie na swieta tak z checi posiadania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

robix

Ukryta Zawartość

Panowie, dzięki za wpisy...Pytanie mało konkretne - bo nie chodziło o konkretną markę. Pytałem czy wszystkie maszyny z tamtych lat grały ciepło, czy raczej tylko jakaś konkretna marka...

robix. Masz rację co do technicsa. Receiver 5360 to model z serii która weszła w 1976 roku. Przywiozłem sobie taki z Londynu. Kosztował wtedy 183 GBP i to było sporo pieniędzy. Zarabiało się 1-1,5 funta na godzinę. Grał pięknie w całym paśmie, z solidnym fundamentem basowym. Moc 2x38 W dla 8 Ohm Służył mi ponad 25 lat bez problemów. To były jednak trochę inne technicsy niż te z lat dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych.

zacytuję e-maila , którego przesłał człowiek , któy kupił ode mnie wzmacniacz Rotel RA-1312 z 1978 roku i który potem oskarżył mnie o oszustwo w sprawie w/w wzmacniacza - dziś dostałem emaila tej treści:

"Wzmacniacz oddałem do naprawy, przyczyna to switch z tyłu do przełaczania na pre, wymagał regeneracji co kosztowało 80 zł. Abstrahujac od tego wzmacniacz gra swietnie, z niebywałym powerem i klasą. Nie po to go kupowałem zeby teraz odsyłac z powrotem. Szczerze mówiąc jego brzmienie zadziałało jak balsam na moją złość. Gromi nawet Naima 5i. Poprzedni- Denon PM-860 nie odpowiadał mi brzmieniowo więc wystawiłem na sprzedaż."

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

lampowe Quady II jesli chodzi o gorna polke cenowa, z dolnej to wyzej wspomniany DUAL CV40, absolutna rewelacja, mam go od roku i gra moim zdaniem tak samo dobrze jak Quad II ktorego mam od paru dni, za 1/30 ceny..

zreszta nie wiem....musze najpierw dopracowac do konca kolumny, dual mnie zadawala do tego stopnia ze jak podlaczylem quady, to w rzaden sposob nie potrafie usprawiedliwic kolosalnej roznicy w cenie.

Wole chyba ta kase zainwestowac w lepsze glosniki, lepszy woofery, inny fullrange i jakis porzadny wstegoy wysokotonowiec...o elektronice pomysle chyba pozniej

Hmm ja mam Yamahe A-760 z 1979.Włączasz...I słyszysz muzykę,naturalną,cudowną,wciągającą aż nagle oderwanie sie od niej zaczyna stanowić nie lada wyzwanie.Słyszałem już nie jeden wzmacniacz i żaden mnie nie poruszył tak jak ten.Sonego ES505 rozłożył na łopatki.Z vingate'u polecam jeszcze technicsa su8080 (dual mono) i Yamahe A-960,również bardzo dobre piecyki.

A to nie jest przypadkiem ten były Twój :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieee :-) mój to ten :-) :

Ukryta Zawartość

Właśnie dostłem odpowiedź na maila: "Wzmacniacz oddałem do naprawy, przyczyna to switch z tyłu do przełaczania na pre, wymagał regeneracji co kosztowało 80 zł. Dalej trzeszczy potencjometr i od czsu do czasu jest to słyszalne w czasie odsłuchu. Dam go jeszcze raz do serwisu, może w ramach gwarancji na naprawę usuną ten mankament. Abstrahujac od tego wzmacniacz gra swietnie, z niebywałym powerem i klasą. Nie po to go kupowałem zeby teraz odsyłac z powrotem. Szczerze mówiąc jego brzmienie zadziałało jak balsam na moją złość. Gromi nawet Naima 5i. Poprzedni- Denon nie odpowiadał mi brzmieniowo więc wystawiłem na sprzedaż."

a wcześniej wystawił kretyn negatywa i załozył taki wątek :

Ukryta Zawartość

Najlepsze, że 6 grudnia sprzedał swój wzmacniacz na Allegro- czyli już prawdopodobnie słuchał Rotela . To jest KLIENT co się zowie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

• 4 tygodnie później...

ja mam onkyo a5100 z tymi typowymi przełącznikami dla vintage. nie ma o nim żadnych informacji w sieci, ale na moje ucho gra cudownie: bardzo żywiołowo, basy ładne niskie i ciepłe wokale wyraźne i na pierwszym planie. soprany wyraźne, ale nie za ostre. mozna go słuchac całymi dniam i brzmienie sie nie nudzi a nawet zaskakuje i porywa. zresztą jest druga koncowka mocy, ktora brzmi inaczej, ale ja używam "B". koncowek nie można połączyc "A+B", właściwie nie wiem czemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czem zdjecie nie weszło. dodam, ze ie mam zamiaru zamieniac go na zaden inny. posiada przedwzmacniacz gramofonowy, tory gra nieco ciszej, ale za to jak!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu drugi przyklad: klasyczny magnetofon kenwood bez kieszeni o slicznym brzmieniu, nieprzesterowujący i małoszumiący. wsadziłem w niego głowice alpsa i jest nie do zajechania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.