Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 1500pln, do kina i stereo?

nuriel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem kolumienek Tannoy Mercury F2 i starego już wysłużonego amplitunera Unitra AT 9100 oraz Yamahy A-500. Czas już chyba wymienić te archaiczne ampli na coś co nie będzie przeszkadzało w graniu Tannoyom. Z dźwięku jestem mimo wszystko zadowolony ale pewnie może być z tymi kolumnami jeszcze lepiej.

Chciałbym zakupić raczej amplituner niż wzmacniacz, choć słucham dużo różnej muzyki w stereo to nie jestem audiofilem, ale potrafię docenić dobre brzmienie. Zależy mi po prostu na porządnym sprzęcie w rozsądnej cenie.

Amplituner w systemie 5.1 jako inwestycja w przyszłość, obecnie posłuży przez jakiś czas jako wzmacniacz stereo i okazjonalnie do obejrzenia filmu w 4.0, zaś za jakiś czas będzie odpowiadał za napędzanie powiększonego zestawu kina domowego 5.1 w którym obecne Tannoy-e posłużą za tył i do odsłuchu stereo. Na przód zaś pójdą prawdopodobnie Mercury F3 lub F4 (zależnie od metrażu), lub coś w podobnej cenie.

W skrócie:

Szukam możliwie najlepszego uniwersalnego amplitunera do stereo oraz kina w cenie do 1500 który zagra dobrze z Tannoyami Mercury F2/3/4.

https://www.audiostereo.pl/topic/47696-amplituner-do-1500pln-do-kina-i-stereo/

To gra świetnie w stereo za tą cenę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu okazja z DVD:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

czy warto wybrać CA AZUR 540R V2 od yamahy 663 albo h/k 255 (absolutnie nie zależy mi na bajerach, jakie yamaha i h/k posiadają, ani na złączach hdmi, bo playery podłączę bezpośrednio do tv)...

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Nie zastanawiaj sie długo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedna "perełka"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i ostatni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jest podany telefon - mozna się dogadać !!! Myślę, że za 1500 lepszego sprzętu nie kupisz :) A wszystkie nówki można sobie przy nich wsadzić

Ukryta Zawartość

moi drodzy przyjaciele: jeszcze raz ośmielę się zapytać, co byście wybrali:

- h/k avr 255

- yamaha 663

- Cambridge Audio Azur 540R v.3

do kina domowego, kolumny tonsil siesta

pytam bo ostatnio zafascynował mnie ten CA a nie mam możliwości odsłuchu,.,

Dzięki wszystkim za propozycje i czekam na dalsze jeśli ktoś ma jakieś inne pomysły.

A jak wygląda sprawa z zestawieniem tych Denonów i CA z Tannoyami? Czy to ta sama półka? Czy może któryś z elementów będzie aż za dobry w zestawieniu z resztą i będzie trochę marnotrastwa przez to? Nie planuje wydawać więcej na głośniki ponieważ z Tannoyów jestem bardzo zadowolony.

Oba modele Denona to wysoka półka wśród amplitunerów, przy czym 3805 to stosunkowo młoda konstrukcja, posiadająca wszelkiego rodzaju bajery, łacznie z kalibracją akustyki pomieszczenia.

3805 swego czasu kosztował ok 6000PLN, AVC-A10SE kosztował pewnie ponad 10000PLN. Dlatego mając do wyboru tak wysoką półkę sprzętu i coś w granicach 1500PLN .... bez komentarza.

Oba amplitunery to urządzenia uznane na rynku HT - poszukaj opinii - fachowych i nie tylko.

Nie uważam, aby sensownym był strach przed kupieniem czegoś "zbyt dobrego". Kupując taki amplituner możesz być pewien, ze długo nie będziesz musiał z niego rezygnować. W przyszłości jeżeli zapragniesz wymienić kolumny - nie będziesz miał już hamulca w postaci kiepskiego pieca.

Jeśli posłócham w sklepie AVR 3806 albo 3808 to będzie to coś zbliżonego do 3805? Czy może w tym przypadku były jakieś wpadki denona?, choć pewnie w tej klasie się nie zdarzają 8].

Ja na Twoim miejscu nie skreśłałbym CA 540R, bo może się okazać, że zwłaszcza w stereo gra on lepiej niż te klocki Denona. To, że kosztowały one 4 czy 6 tys. jeszcze o niczym nie świadczy. Nie od dzisaj wiadomo, że drogie amplitunery AV zwłaszcza japońskie, w stereo radzą sobie tak sobie. Płacisz w nich wiecej za nowinki i bajery, a zasilanie np. jest słabiutkie.Wyjątkiem jest chyba tylko Rotel, którego z używek szczerze polecam.

Denon 3803 był rewelacyjny jeżeli chodzi o stereo. Nie jest to opinia moja, ale opinia, którą możecie znaleźć na necie. 3805 to praktycznie ten sam amplituner z dodanymi "bajerami". Nie am obaw, że to gra kiepsko. POszukajcie sobie...powinno być wile recenzji

Jest jeszcze YAMAHA DSP-A1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo następca YAMAHA DSP-AX1 ale za 2000zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cambridge Audio Azur 540R rozgromi yamahę 663 w stereo.

Jeżeli lubisz ostrego rocka i różnego typu łupu-cupu weź h/k avr 255.Będzie bardziej dynamiczny od Azura.Ale jeżeli jesteś koneserem muzyki i chcesz się nią delektować (jazz,klasyka,rock,blues itp) to Azur będzie z nich najlepszy.

elessar

15 Gru 2008, 20:59

Ja na Twoim miejscu nie skreśłałbym CA 540R, bo może się okazać, że zwłaszcza w stereo gra on lepiej niż te klocki Denona. To, że kosztowały one 4 czy 6 tys. jeszcze o niczym nie świadczy. Nie od dzisaj wiadomo, że drogie amplitunery AV zwłaszcza japońskie, w stereo radzą sobie tak sobie. Płacisz w nich wiecej za nowinki i bajery, a zasilanie np. jest słabiutkie.Wyjątkiem jest chyba tylko Rotel, którego z używek szczerze polecam.

Popieram.

Z sąsiadem kiedyś robiliśmy test w stereo CA 540R z Denonem serii 38....Nie pamiętam jaki dokładnie ale kupił go nowego w 2007 roku.I Denon nieznacznie zagrał gorzej.Pamiętam to bo sąsiad się wkurzył że wywalił na niego ponad dwa razy tyle.

Ale za to ile tam bajerów co u cyganki w tobołku.I majkrofonów do kalibrejszyn (dla tych co nie potrafią dobrze podłączyć kolumn i zmierzyć odległości ich od miejsca odsłuchu) i programów DSP (kościołów,stadionów,u Antka w piwnicy),ustawień,setupów,które się nigdy i tak nie wykorzystuje.

Pozdrawiam.

Witam pozwolisz ze wtrace swoje trzy grosze.Cambridge Audio faktycznie w stereo gra dobrze słuchałem go pare godzin bo miałem go kupic.Koledzy tez ci dobrze radza bo te Denony od 3802 to juz bardzo powazne sprzety,Yamaha AX 1 bardzo dobry amplituner,jedynie co moge ci doradzic to szukaj własnie te modele.Plastykowego Harmana raczej sobie odpusc,chocby dlatego ze znacznie przekroczy twoj budrzet,a nie jest tego wart,miałem kiedys 235 i to była słabizna.Popatrz zostawiłem swoja Yamahe 640 bo grała zdecydowanie lepiej od Harmana.Jesli chcesz Harmana to poloj na jakiegos 635,645 z USA ,tam jest inne napiecie 110w i dlatego mozna takie amplitunery wyrwac taniej niz tego 255.

wszystko ładnie pięknie, ale harman 255 i yamaha 663 mają wbudowane w sobie dekodery, których nie ma yamaha a-1, ze względu na swoją wiekowość :( i jak podłączę do niej blue-raya to może być z deczka problemik,,,,

Właśnie, świetny dźwięk to jedno, ale czy poradzą sobie z dzisiejszymi standardami nowych użądzeń.

Dzięki za propozycje i tradycyjnie jestem otwarty na nowe. Na pewno nie pomine starszych klocków w moim wyboże, o ile nie zabraknie im czegoś istotnego do współpracy z dzisiejszym sprzętem.

daru0105, 16 Gru 2008, 00:52

>Ale za to ile tam bajerów co u cyganki w tobołku.I majkrofonów do kalibrejszyn (dla tych co nie

>potrafią dobrze podłączyć kolumn i zmierzyć odległości ich od miejsca odsłuchu) i programów DSP

Pomiar odległości i połączenie kolumn to pikuś, ale główny punkt kalibracji to wyrównywanie pasma kolumn w danym pomieszczeniu ... a tego już na ucho poprawnie nie zrobisz.

To fakt ze starsze modele nie maja hdmi.Płyty blu-rey sa nagrane tez w starszych dolby digital i tez dts i to naprzykład mi wystarczy.Mam tez podpietego Blu-Reya Sony optykiem do mojej Yamahy RX-V 640 i jest ok nie wszystkie amplitunery ktore maja na pokładzie hdmi moga sobie poradzic z zdekodowaniem dzwieku tak wiec narazie DD i DTS jest najbardziej rozpowszechnionym standartem,i jest najwiecej płyt.Nie sadze zeby ta roznica dzwieku najnowszych formatow powalała na kolana.Blu-Rey to przedewszystkim obraz.Płyt z DTS HD czy Dolby Digital plus,True HD jest niewiele.Słuchałem ich jakis koncert u znajomego,wielkiej roznicy nie było.Mysle ze najnowszy ES 5000 Sonego plus jakis super wypasiony amplituner zagra lepiej od tych starszych modeli,ale nie wiem czy jest to warte min 10000 tys bez kolumn.Nowy zestaw min 12000 tys.Starsza Yamaha,Denon,Onkyo najwyzsze modele plus Blu-rey to tylko 2000 tys.

>Płyt z DTS HD czy Dolby Digital plus,True HD jest niewiele.< - do czasu...podobnie mówiono, jak wchodził dts, będący dziś standartem...poza tym ampli kupuje się na lata!

Jakby nie patrzeć, za dźwięk odpowiadają przede wszystkim końcówki mocy. Dlatego przy ograniczonym budżecie warto rozważyć "wiekowy" amplituner wysokiej klasy. Bez dużego ryzyka można założyć, że zagra on dużo lepiej w trybie DD niż tani nowoczesny amplituner w trybie True HD. A w stereo różnica będzie już bardzo duża na rzecz wiekowca.

A w przyszłości wystarczy kupić dobry blue-ray z wysokiej klasy wyjściem wielokanałowym i HD dekodować w odtwarzaczu, a ampli traktować jako dobry wzmacniacz.

pzdr

a czy taki staruszek to dobry pomysł :

Ukryta Zawartość

??

Ukryta Zawartość

Zgodze sie w 100 proc z Mczaj dobry amplituner plus Blu-Rey ktory zdekoduje dolby plus czy dts plus.Napewno sprawdzi sie lepiej niz te dzisiejsze naszpikowane dekoderami amplitunery nawet te najtansze Denony ,czy Yamahy posiadaja HDMI,ale one tylko słuza jako przełaczniki i tak je mozna traktowac.Yamaha 663 obsługuje wszystkie hd i to jest z tych nowych amplitunerow chyba najlepszy wybor jest bardzo atrakcyjny cenowo.Sony ES 555 pewnie ma potencjał ,słuchałem wzmacniacze ES Sony i grały swietnie moze amplitunery prezentuja podobny poziom,sam jestem bardzo ciekawy.Planuje własnie wymienic swoja 640 Yamahy na jakis flagowiec Denona,Onkyo,Marantza,Yamahy czy ES Sony.Jesli ktos uzywa ktorys z wymienionych amplitunerow i miał porownanie z 640 to prosze o swoja opinie.Pozdrawiam wszystkich

Ja do dzisiaj mam Sony STR-DA50 ES. Pomimo podeszłego wieku sprawuje się świetnie. Zaryzykuję stwierdzenie, że to jeden z niewielu amplitunerów, który coś potrafi w stereo.

A w przyszłości wystarczy kupić dobry blue-ray z wysokiej klasy wyjściem wielokanałowym i HD

>dekodować w odtwarzaczu, a ampli traktować jako dobry wzmacniacz.

Problem w tym, że poza topowymi modelami odtwarzaczy blu-ray, pozostale mają jak na razie bardzo kiepskiej jakości wyjścia analogowe multi channel....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.