Skocz do zawartości
IGNORED

PM-80 vs. PMA-1055R lub PMA-1500R

alcol

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie odmówił, bo dostał pozytwa od sprzedającego - sam natomiast nie wystawił komentarza - więc sprawa jakby lekko szemrana.

Yul, co u ciebie gra z tym Denonen i jakimi kablami to spinasz ? No i jak z tą sceną, bo ktoś nie bez racji chyba napisał, że w Denonach nie ma sceny tylko kanał prawy i lewy ?

october, 19 Gru 2008, 19:42

>Yul, co u ciebie gra z tym Denonen i jakimi kablami to spinasz ? No i jak z tą sceną, bo ktoś nie

>bez racji chyba napisał, że w Denonach nie ma sceny tylko kanał prawy i lewy ?

To są szkodliwe uogólnienia, że "Denony to", "Marantze tamto", a "Yamahy siamto". Miałem Denonów na pęczki. Każdy model grał po swojemu, nie dało się zauważyć jakiejś firmowej maniery. Podobnie Yamahy, co model, to inne granie. To już prędzej u Marantza dałoby się wychwycić jakieś "firmowe" cechy, ale też nie do końca i trochę na siłę.

A wracając do "prawo-lewo zamiast sceny", to nie jest to cecha Denonów, tylko kiepskich wzmacniaczy w ogóle. Te Denony które posiadałem, to jak najbardziej miały scenę! No, ale ja nie tykałem niczego poniżej serii 700. Bo np. jedyną zaletą takiego np. PMA425 jest to, że w ogóle funkcjonuje ;-)))

Gość

(Konto usunięte)

>McGyver, 19 Gru 2008, 20:09

>A wracając do "prawo-lewo zamiast sceny", to nie jest to cecha Denonów, tylko kiepskich wzmacniaczy

>w ogóle. Te Denony które posiadałem, to jak najbardziej miały scenę! No, ale ja nie tykałem niczego

>poniżej serii 700. Bo np. jedyną zaletą takiego np. PMA425 jest to, że w ogóle funkcjonuje ;-)))

oj, wydaje się, że to właśnie cecha kiepskich wzmacniaczy denona...bo, gdyby tak nie było, wtedy wielu z poszukujących dobrze grającego wzmacniacza, słuchało by np. takiego jak z linku - z "serii" które wymieniłeś - i nie wydawaliby kroci na inne wynalazki, w tym i na chińskie lampowce;

http://cgi.ebay.pl/Denon-PMA-725R_W0QQcmdZViewItemQQitemZ280283994107

w innej aukcji sprzedającego jest PMA 737 - seria "700" - kosztuje jak chiński lampowiec :)

sorry, ale takie właśnie uogólnienia jakie podajesz, są bez sensu.

Dobra, a teraz przetłumacz z polskiego na nasze to co napisałeś, bo nic z tego nie rozumiem i nie wiem do czego w ogóle zmierzasz.

A co do wspomnianego PMA725R, to jest to jeden z bardziej przyzwoitych wzmacniaczy budżetowych, i to wszystko. Hi-endu nie mozna oczekiwać, zatem "wydawanie kroci na inne wynalazki", o ile grają lepiej (o co nietrudno) jest w pełni uzasadnione.

Dokładnie niestety małe serie denona te "trzy-cyfrowe" raczej graja tak sobie ..ale i kosztują tak sobie to owszem dobry substytut do zamiany technicsa czy starej diory 500-tki..do modelu S-10 to im daleko

Męczyłem Denona S10 przez ponad dwa lata.Jego zalety to:dynamika,uderzenie,drive,szybkość.Umiejętność budowania sceny i przestrzeni tylko dobra.Podstawową dla mnie wadą była wyostrzona barwa,nie spasował się z monitorami Argosa.Myślę,że z kolumnami w stylu Dynaudio mógłby stworzyć znakomity duet.Cena z allegro nie jest specjalnie okazyjna,swego sprzedałem za 1800zł i takich pieniędzy na pewno jest wart.

E tam. Sam materiał z którego wykonana jest membrana nie wyrokuje o ostatecznym rezultacie brzmieniowym. Bardzo ważna jest aplikacja. Różnie aplikując takie same głośniki można uzyskać diametralnie różne brzmienia. Bywa, że szmaciane kopułki pogrywają sobie bardziej ostro, szorstko i brudno niż blaszane (te dobre).

1500R w dobrej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powiem tak, sam jestem posiadaczem pma 1500R od pieciu lat.Jeśli go wymienię to tylko na pma 2000. Jesli ktos slucha rocka i chce podczas sluchania odczuwac odpowiednie dla tego rodzaju muzyki emocje to w tych pieniazkach nie znajdzie nic lepszego. Wielu z moich kolegow ktorzy podzielają moje gusta muzyczne po osluchaniu płyt na moim sprzęcie chceili swoje nędzne Marantze, Onkyacze i Yamaszki wyrzucać na śmietnik!!! Każdy z nich wymienił juz swój wzmacniacz na któryś z Denonów z serii 1500 i to był strzał w 10tke! Powyżej jest link gdzie ktos chce taki wzmak sprzedac za 1,1 tys, zapewne można ponegocjowac, popytac o stan sprzetu itd. Wiec za powiedzmy 1tys mozna miec urządzenie ktore rozjedze w pył wszytkie te pseudo-śmiecio-wzmacniacze w tej klasie cenowej! Zresztą ogłoszenia mówią same za siebie, te Denonki pojawiają się ultra rzadko w drugim obiegu czego nie mozna powiedziec o reszcie budżetowego badziewia podszytego londyńskim wiatrem:-)

Gość

(Konto usunięte)

i po takiej rekomendacji można być pewnym, że sprzedający zostanie zasypany ofertami i podniesie cenę zaplamionego denona do 2000zł i jeszcze będzie marudził, bo sprzedaje ultra rzadki sprzęt. Dużo taniej będzie odkupić PMA 737 z ebay.de dokupić do niego jeszcze 3 sztuki, rozstawić po rogach pokoju w środku ustawić lampkę - może być nocna - i jak znalazł szcześliwiec stanie się posiadaczem lampowego denona kładro.

piotrek608 wspominasz o kenwoodzie 7090. mialem takiego ponad rok temu, ale nie pamietam zeby to było miękkie granie. przeciwnie bardzo twarde, dosyc jasne->denony grają ladniej.

No cena, hm.. Ile on może mieć lat? Lekko się zainteresowałem tym wzmakiem ;D

Tak od jakiegoś czasu chce wymienić moją Elektrę E10 na coś lepszego i z pilotem koniecznie - ale względy wizualne też sa dla mnie istotne. A ten z aukcji na mocno sfatygowanego wygląda (z tyłu są 2 wgniecenia na górnej pokrywie, przód jakby poprzecierany). Może poprosze o lepsze zdjecia.

BTW - czy 1500R byłby lepszy od mojego MF ? (tzn. dynamiczniej raczej na pewno, ale czy nie rozjaśniłby brzmienia - bo tego to nie lubie )

>>>thon022,

PMA-1500R trochę Ci rozjaśni brzmienie. Pamiętam tę MF Elektrę sprzed lat, porównywałem oba wzmacniacze w sklepie Best Audio w Łodzi, na kolumach....Sonus Fabera. Jak przyszedłem posłuchać, to byłem nastawiony na zakup Elektry. Tych kilkanaście lat temu uchodziła za wzmacniacz audiofilski, wiadomo - brytyjski rodowód, ścieżka sygnałowa bez regulatorów barwy (o ile pamiętam), audiofilskie komponenty w środku i takie tam inne "wyznaczniki" klasy. Denon był tylko japoński, a japoński wzmacniacz to miał już wtedy każdy bardziej zaangażowany w zabawę w audio. W tzw. dobrym tonie było mieć wzmacniacz angielski. Posłuchałem obu, PMA-1500R był wyraźnie bardziej komunikatywny i otwarty od Elektry. Na Elektrze muzycy sprawiali wrażenie jakby byli w lekkiej depresji, albo jakby im ktoś nie zapłacił za granie, Elektra grała dość mozolnie. Wszystko toczyło się jakoś tak powoli, ospale, ciężko. Z monitorami Sonusa Denon grał wyraźnie szerzej i głębiej od Musicala. Kupiłem więc wzmacniacz w tzw. złym tonie, ale przynajmniej nie przysypiam słuchając muzyki.

Pozdro,

Yul

Piotrek608, 19 Gru 2008, 16:20

>Obecnie ktos w genialnej cenie wystawił PMA-S10..w kazdym calu lepszy od PMA1500R..taki japoński

>samuraj..delikatny dla swojej kobiety..śmiertelnie mocny dla przeciwnika:-)

Piotrek608, 21 Gru 2004, 02:13

>Tez miałem okazje i przyjemnosc kilka razy słuchac PMA1500 i wzmak ten jest naprawde bardzo udany >ma znakomity dzwiek i wykonanie zewnetrzne i wewnetrzne.Słuchałem drozszego PMA2000R i tamten to >poprostu ma wieeelka moc ..ale..ale.

>Uwazam ze pma1500r to obecnie najlepszy wzmak Denona nawet PMA-S10 jakosciowo przy nim wysiada.

Skąd taka zmiana zdania? :-)

Stones_Fan, 20 Gru 2008, 01:41

>1500R w dobrej cenie:

>

>

Ukryta Zawartość

Już dawon widziałem tą aukcję (gość ma też dcd-2700 na sprzedaż)- gdyby ten 1500R był w kolorze szampańskim to juz byłby mój bo cena jest dobra. Fakt jest też taki, że szampańskie są nieco droższe z uwagi na mniejsza ilość na rynku.

Ukryta Zawartość

---> alcol

Faktycznie masz rację, szampańskich jest mniej. Mój jest właśnie w takim kolorze i powiem szczerze że mimo początkowej niechęci do tego koloru terez jest ok... Jak znajdę 2000mK IV w kolorze szampańskim to go kupie a wtedy dam Ci znać o swoim chociaz jestem pewien że nie będę musiał się długo męczyć ze sprzedażą...

>Yul

Dzięki za pomoc. No właśnie jest dokładnie tak jak piszesz - E10 gra tak, jakby muzycy jeszcze rannej kawy nie wypili :D.Z drugiej strony gra pełnym, zrównoważonym dźwiękiem, a cd Arcama znaczącą ożywił mój system.

Jednak postanowiłem zmienić wzmaka, bo ważne okazały się też dla mnie cechy uzytkowe (a w zasadzie ich brak ) - jak pilot, regulacja tonów, balans itp. Ale wydaje mi się, że ceny używek są niekiedy mocno przesadzone - niewktóre wzmaki kosztują więcej niż 4 lata temu ! Nie wiem czy to efekt Świąt, czy słabnącego złotego. Ten 1500R z allegro też może się okazać dużo za drogi (jak się okaże sprawnym inaczej odrapańcem ... )

Więc może rozważyć kupno nowego Chińczyka, np. lampy?

Stones_Fan, 20 Gru 2008, 15:09

>Jak znajdę 2000mK IV w kolorze

>szampańskim to go kupie a wtedy dam Ci znać o swoim chociaz jestem pewien że nie będę musiał się

>długo męczyć ze sprzedażą...

Okej, daj cynk jakby co - trzymam za słowo. Na chwilę obecną jestem na 90% zdecydowany na 1055R bo mam takowego na oku ale kto wie czy za jakiś czas nie nabiorę chęci na "starszego brata" - 1500R.

Skąd taka zmiana zdania? :-)

Ano stad , ze jak popatrze co teraz za wielką kasę oferują producenci wzmaków to człowiek ręce załamuje..tndetne zasilacze słabiutkie trnki mocy..a różnica pomiedzy 1500R a S10 nie jest tez az taka duza denon to denon.

Ale PMA2000R to prawdziwy potwór był... na moich oczach miał podpięte 4 Altusy 140..w pokoju 22m2 tworzył potężną ścianę dźwięku monstrum..jak grali Stonsi to czułem sie jak na koncercie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.