Skocz do zawartości
IGNORED

PHONO STAGE MM MC - wersja forumowa

Rekomendowane odpowiedzi

jac660

Mozesz wstawic pojedynce opampy na stoliku przejsciowce.Zwykle efekt jest in plus. Zalezy od kosci oczywiscie. Ale z serii AD. OPA, LM JRC .jest w czy wybierac.Stoliki sa na A..go

conri>

wsadziłem podwójne ad8599 do obu pre i efekt jest znakomity. pytałem czy podwójne czy pojedyncze, bo zalutowałem te ad w podstawki i nie grały. okazało się, że nie dolutowałem jednej nóżki. teraz jest ok.

inna sprawa, że chętnie bym jeszcze poeksperymentował z opkami, ale trudno tak kupować w ciemno na chybił trafił. może dobrze byłoby zrobić jakiś ranking opów z konkretnym zastosowaniem phonoclon/vsps - wkładka. było parę sugestii w wątku, ale są rozstrzelone i ciężko szukać. poza tym minęło już trochę czasu i parę płyt więcej za nami na ww pre, pewnie też i opów.

koledzy, które wam się najlepiej sprawdziły? u mnie powyższe ad8599 jak do tej pory zdeklasowały resztę. vsps-shure v-15 III, phonoclone - denon dl-103

a jak u was?

pzdr

j

o AD8599 pisalem juz dawno, ze sa najlepsze... jestem pewny, ze nie ma nic lepszego gdyz nie ma lepszego producenta niz AD. Moze cos jeszcze z ich katalogu ale nie wydaje mi sie...

darekdz>

oczywiście, że pisałeś, dzięki tobie je założyłem, dzięki.

rollins>

kupić je można u kolegi "efekt02". pozwalam sobie go zareklamować oficjalnie, bo w jego "o mnie" także jest reklama. pisz do niego na prv. podstawki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie odpowiedziałeś mi (w innym wątku) na pytanie o masę i dociążenie twojego ramienia w 1200 i jego współpracę z dl-103...

pzdr

j

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no to już Ci odpowiadam:) musiałem przeoczyć...

Co do dociązenia ramienia, to dociążyłem jakieś - odważnik 4g, śruby stalowe jakieś 1,5g, podkładka pod wkładkę jakieś 4g, czyli w sumie o jakieś 9,5 g. Masa samego ramienia to jakieś 12g

trochę ich mniej, i są duż mniej szczególowe - ale to zrozumiałe ze względu na szlif...ale za to średnica... powala, i ta muzykalnośc...

to może masz za wysoko ramię, ja musiałem podłożyć podkładkę pod wkładkę, nie dało się tak mocno obniżyć ramienia w Technicsie

Jac660

Kombinowałem z liczeniem ... ale zbyt mocno się to rozjeżdża. Wtedy w ogóle nie będzie słuchania

:-(.

DL103 to bardzo równa wkładka.

A dobrze tam są te oporki wlutowane? Pytam, bo może coś jest zamienione? Może sprawdź u kogoś kto też ma dl103 ale na innym TT.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja, oporków raczej nie pomyliłem, mierzyłem przed wlutowaniem. teraz jak są już w pcb to się ich chyba nie pomierzy? identyfikacja po tych kolorowych paskach mnie przerasta ;(. ale jeślibym omylił to które sprawdzić? Będę robił jeszcze 2 phonoclony więc porównam, ale to za jakiś czas. MOże będę miał za jakiś czas inną wkładkę mc, to też da jakiś obraz.

pzdr

j.

jac660 - w internecie jest kalkulator elektronika do obliczania wartości rezystorów w oparciu o kod paskowy

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Te polecany w linku sdapter jest pod SMD ale tez podwojny. Stolik dla przejscia dwoch SMD w jedne DIP8 jest inny. U gory sa 2 SMD a wyjscie od spodu na 8 nog DIP8

Rambo, 10 Wrz 2009, 13:31

>jac660 - w internecie jest kalkulator elektronika do obliczania wartości rezystorów w oparciu o kod

>paskowy

dzięki, fajna rzecz. tylko nie wiem które oporki sprawdzić.

pzdr

j.

jac660, 10 Wrz 2009, 13:29

>rollins, jeszcze jedno offtopowe zapytanko: czy słyszysz u siebie inner groove distortions tzn

>spadek jakości bliżej środka płyty?

>pzdr

>j

słyszę dużo bardziej niż a AT-440

Jac660

Bierzesz miernik i na wyłączonym pre mierzysz. Wkładka odpięta dla spokojności.

Powinieneś otzrymać prawie dokładnie takie same wartości jak na schemacie. W każdym razie ś ana tyle rózne wielkościami, że wtedy będziesz wiedział czy jest OK.

Ważne są:

2,2k - między 1 a 2 stopniem.

750k - NFB Riaa

110k - Riaa

1k - Riaa

Dla spkojności sprawdziłbym jeszcze 47om na wyjściu 2 stopnia (przed kondem 2u2F) i 47k do masy za nim.

K

Ps. Dziabnij może zdjęcie z boku jak z tym VTA u Ciebie. Z tej wkładki nie może być dużo góry ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

rollins>

u mnie to samo, to dociążanie ramion to prowizorka, to musi grać w porządnym ramieniu ciężkim z założenia. inaczej nic nie jest w stanie utrzymać igły w bardziej zakrzywionym rowku... wczoraj przełożyłem wkładkę z ramienia lenco l-78 (16g m.e. + 15g dociążenia + ołów na ogonie, żeby wyważyć) do ramienia w g-601a, micro seiki chyba (16g + 6g dociążenia)i pod względem zniekształceń wewnętrznych jest lepiej. może rezonans bardziej spasował, a może to ramię lenco na łożyskach nożowych jest po prostu do kitu. pokombinuję jeszcze z dociążeniem.

pzdr

j

ahaja, pomiędzy 1 i 2 stopniem na rysunku płytki jest 4x 2k a nie 2,2 (jeśli to o te chodzi)

no i ciekawostka, pomierzyłem i wychodzi, że mają 0,7k zamiast 2. ale jak to możliwe, przecież nie było takich 8 w zestawie?

pzdr

j.

• Pokaż nowe odpowiedzi