Skocz do zawartości
IGNORED

PHONO STAGE MM MC - wersja forumowa

Rekomendowane odpowiedzi

dario77,

Zamów wykonanie dla audio, będziesz miał zalewane i ekranowanie między uzwojeniami.

Ja posiadam kilka takich i na razie złego słowa nie powiem.

grynio, 23 Cze 2010, 21:22

>dario77,

>Zamów wykonanie dla audio, będziesz miał zalewane i ekranowanie między uzwojeniami.

>Ja posiadam kilka takich i na razie złego słowa nie powiem.

kolko eta budziet?

:>

W związku z tym, że udało mi się uszkodzić płytkę phonoclona poszukuję pilnie nowej płytki, lub całego kompletu płytek. Jeśli ktoś ma i byłby skłonny odstąpić (oczywiście odpłatnie) proszę o kontakt na priv.

kris

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• 3 tygodnie później...

>>>Ahaja!!!

Dzięki za "bilet" do Nowego Świata dźwięków.

Jako stary orthodoxa MM, muszę na starość zrewidować swoje podejście do MC.

Za Twoją to sprawą,poprzez forumowego Phonoclona ,wywróciły się dotychaczsowe moje tezy o wyższości MM nad MC.Tyle przestrzeni, plastyki ,detali i tzw smaczków ,żadna z posiadanych MM nie dała co wysłużona ale z dobra iglą MC Audiotechnicy AT 30E.Teraz pozanałem czym może (i jest) winyl.Nawet legendarna V15III Shura poległa .A powrót do odsłuchu MM po MC, to ból i porażka.I nie pomoże że pre MC i MM są w jednej obudowie :)

Raz jeszcze dzięki za dzieło.

Ciekawi mnie tylko dlaczego najlepiej gra z wszystkimi heblami na off, I zworą na V st.cz.:)

:-)

W parametrach tego nie podają - jaką ona ma R wewnętrzną.

Ma dość niski poziom wyjściowy - 280uV a podejrzewam, że R wewn. ma dość wysoką.

Jeśli kolejne stopnie, które masz w torze na to pozwalają to możesz tak słuchać, to dość wysokie wzmocnienie. Jeśli z kolei kolejne stopnie miały by duże wzmocnienie to byłoby przesterowanie.

Ale jeśli jest OK to dobrze.

... i takie było zamierzenie autora ... ;-)

Technicznie:

jeśli komuś przeszkadza zbyt duże wzmocnienie w Pclonie to może to zmienić wymianą rezystorów między 1 a drugim stopniem (2k ohm). Należy wtedy wstawić tam 3,3k lub 4,7k.

Nie wpłynie to na korekcję RIAA a zmniejszy ogólne wzmocnie układu. RIAA bym nie ruszał bo jest OK.

Można też spróbować na wyjściu zamiast kondów 2,2u dać ... bipolary ... ja wiem , że nimi się 'gardzi' :-), ale ... sami popróbujcie ...

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Wyjściowo ma 10 ohm.

Przy tłumieniu switchami faktycznie łatwiej o przester,a w zasadzie zniekształcenia.

Istotnym jest że pierwszy stopień nie może op-ampem dawać za dużego wzmocnienia.

W II edycji spróbuje z rezystorem miedzy stopniowym,zwiększając go.

Drogi Jacku!

Kupujesz na Allegro pytasz się czy koszt przesyłki pozostaje bez zmian później wystawiasz komentarze pozytywne za transakcje za transformatory i później pytasz się jaki jest układ wyprowadzeń transformatora na forum Dlaczego nie zadałeś tego pytanie sprzedawcy? Ja znalazłem w necie, że transformator TS 8/38 ma takie napięcia wyjściowe 12,4V - 0,35A; 11,5V - 0,4A; 5,9V - 0,01A oraz 2x 8.5V 0.7A które są prawidłowe?

Transformator ten był produkowany w latach 80-tych specjalnie dla pewnej firmy w ilości kilkadziesiąt tysięcy sztuk miesięcznie i najpierw miał oznaczenie chyba K170 a później TS 8/38 i nie znajdziesz go w żadnym katalogu z lat 80-tych nawet katalogu transrormatorów w Radio-elektroniku chyba 12/86

Dobra rada na przyszłość: koniec języka za przewodnika!

Pozdrawiam

Mietuh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

Jestem ciekaw czy używacie kilku przełączników r loadin/gain razem aby uzyskać inne wartości ? Myślę nad potencjometrem(-ami) obrotowym zamiast dipów, który można by wyprowadzić na obudowę.

Czy ktoś próbował wersji z innym zasilaniem (szczególnie z regulatorem Xreg) ?

Hej,

To moze tak: ja mam zlozonego vsps'a w wersji z xreg, w pelnym dual mono (plytki z rjm). na nim obecnie gram. pre w wersji ahaja sie sklada (wolno bo nie ma naglacej potrzeby), ale jak sie zlozy to pokusze sie o porownanie i dam wam znac jak to wypadlo :)

Pozdr,

F

Po kilku miesiącach testów, kilku workach elementów, kilku metrach cyny i gryzmolenia wykoncypowałem taką wersję:

Ukryta Zawartość

Będzie się różnić od pierwszej co widać na rysunkach: RIAA; zasilanie; możliwości; zmniejszyłem w sekcji MC wzmocnienie by było bardziej kompatybilne i nie zabijało od razu ...

Jak pisałem wcześniej ma to być lekki hardcore, bo dual mono na to zasługuje ... inaczej nie warto sobie zawracać głowy.

Teraz pozostało mi ją jeszcze złożyć, potestować. To potrwa. Jak zagra, to będzie można zrobić.

K

Ukryta Zawartość

Tak, w sekcji MM dodałem ustawianie pojemności we dla wkładki co około 25pF w zakresie od 0-400pF.

Stabilizacja zintegrowana bezpośrednio na pcb sekcji preampów NIEZALEŻNA dla każdego wzmacniacza operacyjnego. Te oczywiście w wersja single czyli pojedyńczej.

Przedstawione na rysunkach pcb to jeden kanał tak więc na stereo potrzebne są takie dwa zestawy.

Jako, że trochę próżny jestem ... to pozwoliłem już sobie dorysować logo na pcb ;-).

... ostrzegałem, że będzie hardcore.

K

>... ostrzegałem, że będzie hardcore.

No i taki ma być:)

A płytka zasilacza tym razem zmieści dławiki?(wiem , że marudzę...)

Dławiki przewiduję inne.

Ale to muszę sprawdzić, nawinąć i pomierzyć. Nie chcę kłopotów w stylu urywania się drucików nawojowych ;-)

Mają być jako ostatni stopień filtracji. Podobnie mam w swoim.

K

od dawna na to czekałem, na poprzednią wersję się nie załapałem.. ale może i lepiej :)

dawaj ahaja, im większy hardcore tym ciekawiej..

ahaja, 8 Sie 2010, 19:35

>Po kilku miesiącach testów, kilku workach elementów, kilku metrach cyny i gryzmolenia

>wykoncypowałem taką wersję:

>

Ukryta Zawartość

Musze przyznać, że szaleństwo jakiego można było się po Tobie spodziewać ;-) Podoba mi się, chociaż boję się o portfel. czekamy na pierwsze testy:)

Ukryta Zawartość

Ja testowałem kilka razy zasilacz z aku (Panasonic 12V/7,2Ah x2). Mimo dodanych kondensatorów na wyjściu szumiało i dźwięk był wykastrowany, bez emocji.

Tak sobie policzyłem ... i wyszło mi około 400 (z groszami) elementów do wlutowania :-).

Mnie to nie przeraża ... :-)

Złożyłem sobie naprędce sekcję MC do sprawdzenia. Muszę potestować w innym systemie jeszcze ...

K

Ja mam takie pytanie.

Czy do układów przedwzmacniaczy, szczególnie gramofonowego nadają się takie rezystory?:

-

Ukryta Zawartość

albo takie:

-

Ukryta Zawartość

albo takie:

-

Ukryta Zawartość

albo takie:

-

Ukryta Zawartość

czy też jednak te:

-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi