Skocz do zawartości
IGNORED

pojemnik na płyty

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

w jednej z serii mam płyty w tekturowych pudełkach, które są za małe - wyjmowanie płyt wymaga użycia dużej siły i obawiam się o ich uszkodzenie. Kupiłem za 15 zł coś w rodzaju "albumu fotograficznego" na płyty - "książeczka" z kieszeniami wyłożonymi miękkim materiałem. Czy wsuwanie i wysuwanie płyt z takich kieszeni nie spowoduje uszkodzeń [zarysowań] płyt? Bo tutaj też trzeba użyć pewnej siły. Proszę o opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/4804-pojemnik-na-p%C5%82yty/

Po kilku miesiącach używania takich kieszonek , zauważyłem drobne rysy na płytach - nic tragicznego ...ale.

Na miękkiej powierzchni osiada kurz i przy wyjmowaniu - nie ma na to rady zawsze pojawia sie takie rysy.Kupiłem wiec zwykłe pudełka plastikowe.

Zjawisko ustało.

Takie albumiki są dobrym rozwiązaniem do trzymania kopii np. w samochodzie.

• Redaktorzy

Znam osobę, która trzyma w czymś takim wszystkie swoje płyty, ponad 50 sztuk. Prowadzi ruchliwy tryb życia, i w ten sposób może je wozić ze sobą. Niestety, płyty są w tragicznym stanie. Co prawda częściowo dlatego, że ich nie szanuje, ale to też ma związek - z takiej saszetki to łatwiej wyjąć i rzucić gdzie bądź. Ostatnio przestały grać na boomboksie i na discmanie. Brałem udział w próbie ratowania, poprzez kopiowanie na komputerowej nagrywarce, ale nie było już ich w stanie pooprawnie przegrać. A tam niezłe płyty były, ecm-y różne itp. A więc ostrożnie.

Ja też zauważyłem b. drobne ryski i to mnie zaniepokoiło. Poradźcie mi zatem, proszę, gdzie kupię najtaniej pudełka plastikowe [mogą być typu "slim"??? W hipermarkecie Geant są drogie. Może w Media Markcie widzieliście - jeśli tak, to ile wychodzi za sztukę?

Potwierdzam, co napisał Jozwa.

Najlepszy sposób na maksymalne zniszczenie płyty to wrzucenie jej bez okładki do schowka samochodowego :-) Załatwiłem tak jedną płytkę - żadna nagrywarka nie jest w stanie zrobić kopii, nawet po dwukrotnym wypolerowaniu płyty - okazało się, że jest uszkodzony nośnik "od góry" płyty.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

w MM troszkę poniżej złotówki, zależy od "rzutu".

Nie tak dawno nabyłem Bartoli - Gluck, Italian Arias - ładnie wydana książeczka, i co z tego, jak płyta jest wsuwana w tekturę... Porysowała się (leciutko oczywiście, ale...) po kilku użyciach.

poniżej 1 zł jest dla mnie akceptowalna - muszę wydac te pieniądze :-( Zaczyna się od drobnych rysek, a za rok będę musiał kupić nowe płyty.

Swoją drogą - ciekawa taktyka - zamiast sprzedać zestaw o 10 złotych drożej, pakuje się go w niszczące opakowania :-((( Naprawdę polityka wielu firm jest po prostu nieodpowiedzialna i trąci oszustwem.

• Redaktorzy

Płyta zużyta, to płyta kupiona ponownie. Niedawno pojawiła się informacja o nowej warstwie nakładanej na płyty DVD-V przez TDK. Praktycznie nienaruszalna, dokonywano prób z papierem ściernym. Oficjalna informacja - nie będzie stosowana do płyt CD. Powód? Wysoki koszt! Ha ha... Jakby te 5 centów robiło różnicę przy masowej produkcji.

Do plytek jest specjalny plyn ktorym mozna zatrzec rysy, w ktorych laser dostaje lekkiego .... . Nagranie jest z gory wiec nic mu nie bedzie.

Cos sie forum dziwnie zachowuje ... dodalo mi posta nie tam gdzie trzeba.

Powaznie ...

Sam nie posiadam, ale widzialem go. U mnie w fonotece sie dobrze spisuje - rozmawialem na ten temat z paniami z biblioteki. //co niektore plyty sa oddawane jak po cyklinowaniu parkietu// Sam widzialem go w akcji u zegarmistrza, ktory likwidowal mi ryski na plastikowym zegarku.

Pewnie jedno i drugie to calkiem inny sklad, ale dzialanie podobne.

Kiedys chcialem to kupic - nie pamietam gdzie, ale koszt chyba 30zl

a moze i wiecej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.