Skocz do zawartości
IGNORED

Przestrzeń dajcie mi czyli będe kablował

Tomkiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie okablować nowy nabytek (NADa 542, NADa 352, AE Aegis Evo 3). Obecnie okablowanie to ... pozostałosci po poprzedniku ... iterkonekt VIVANCO Z MediaMarkt i głośnikowe Alphard. Wady obecnego okablowania to troche rozlazły bas, cofnięta góra i zupełny brak przestrzeni. W salonie odsłuchiwałem ten zestawienia na kablach XLO (nie wiem jakie) i grało dobrze. Pomóżcie zawęzić listę poszukiwań. Poszukuje - interkonekt i głosnikowe 2x5m - priorytet przestrzeń, budżet (1000zł),

• Redaktorzy

Hi hi... Zafunduj swojemu systemowi kable Nordost Flatline, będziesz miał zupełnie na odwrót. Sprawdź w ofercie Decibela, zapewne dobierzesz coś w odpowiadającej ci cenie. Np. kombinachę interkonekt Black Knight, i głośnikowe Super Gold.

Mr Tomkiewicz,

napisz jak te glosniki sa ustawione (odleglosci od scian, sluchacza) i jak wielkie pomieszczenie. Nie wierze by kable zmienily cos w tym problemie

xajas

www.jaschiks.com

Na poczatek proponuje kable o tzw. "naturalnym" brzmieniu.

I tu popieram pal55 co do glosnikowych cable talkow, a co do interkonektow, proponuje jakies dobre miedziane druty np AQ Coral, ktore niedawno zanabylem i nie zaluje. Powinienes sie wyrobic w 1000 pln spokojnie, cabale talki bi-wire 5m to jakies 250 a Corala za 360 plnow

>> xajas

Pomieszczenie 3.5x5m, ze skosami bo poddasze. Głosniki ustawione na 5 cm cokołach granitowych, na krótszej scianie w odległosci po około 0.8 m od scian bocznych i około 1m od tylnej. Dogięte do wewnątrz, linie krzyżują sie nieznacznie za miejscem odsłuchu (około 1 m od tylnej sciany). Wytłumienie średnie, słabe? - tylko dywan 3x4m, łóżko 1.8 x2m, dwie małe szafki nocne, no i stolik pod NADa.

>> kazik

Przed zakupem odsłuch odbywał sie w 15 m2 silnie wytłumionego pomieszczenia odsłuchowego i grało bardzo dobrze. Zestaw łączony był XLO. Myslę ze ta góra i brak przestrzenie to jednak wina kabli zwłaszcza tego intrkonektu. Najpierw zdecydowałem że wezmę dokłądnie to na czym grało w salonie XLO (facet zachwała ze neutralne itd...) ale napewno jest coś jeszcze co mozna wziąć pod uwagę przy moim budżecie.

Ja słucham na VdH First i Wind. First pomógł mi ujarzmić nieco drapieżną górę (audiowave 13 SE, marantz 13 SE podrasowany, musical A1 podrasowany. Na stereofonię nie narzekam, lecz myślę, że to bardziej zaleta kolumienek niż kabla - lecz na pewno first jest dobry jeśli chodzi o przestrzeń.

Tak a propos Goldów i XLO - doświadczenia mam takie:

Najpierw grałem na Goldach i było ok, ale zachciało mi się lepiej (dzięki Ci o Audioforte) i pożyczyłem XLO Pro 600 - przestrzeń urosła nie do poznania, głównie w głąb, bas się ładnie opanował, zdelikatniał, nabrał głębi i gładkości, nie stracił na szybkości, a średnica nabrała gładkości i finezji, takiej "słodyczy", natomiast góra straciła trochę blask i dosłowność - w porównaniu do Goldów. To dopiąłem Goldy na górę - i zrobiło się idealnie.

Z XLO Ultra 6 już nie było tak fajnie. Może to specyfika systemu ? (Harbeth+ECI2), alke to zestawienie było najlepszym jakie znalazłem we w miarę rozsądnej cenie.

"...Pomieszczenie 3.5x5m, ze skosami bo poddasze. .."

Zakladam ze te skosy sa symetrycznie po lewej i prawej stronie.

Czy dla zlokalizowania problemu probowales np przestawic glosniki jeszcze bardziej do srodka, niemalze w ustawienie "monitorowe" czyli glosniki ok. 1,5 od siebie a ty ok 1,5 do 2m od glosnikow? Czy zachowanie sie nie zmieni.

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.