Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - wygłuszanie wnętrza

ianZ

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie na które nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi:

czy wyściełając kolumne np. gąbką lub wełną całkowicie wypełniając (widziałem u większości drogich konstrukcji) nie zmienia się jej projektowanej objętości? Na ile można samemu "wypchać" wnętrze aby nie zepsuć dziwięku?

Oczywiście na razie pytam się bez praktyki o opinie z Waszego doświadczenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/48112-kolumny-wyg%C5%82uszanie-wn%C4%99trza/

Są lepsi ode mnie na forum w tej materii.

W celu podzielenia się moimi obserwacjami:

Wytłumiałem kiedyś wełną syntetyczną (nie mylić z mineralną). Cała obudowa zamknięta była jej pełna. Dla ciekawości ścisnąłem całą tą masę. Potem kilkukrotnie w imadle obłożoną deskami. Stanowiła kilka procent objętości!

I tak pewnie należy dobierać materiały wygłuszające: dobry stosunek objętości („rostrzepierzonej”) do masy. A jeszcze lepiej jak mają dobrą „lepkość” dla powietrza.

Obudowy BR to inna bajka. Tam wytłumia się przy powierzchni określone ściany.

Obudowę zamkniętą wypełnia się całą, aby wytłumić chęć do budowania wewnętrznych rezonansów fal akustycznych. Na materiale muszą zachodzić starty energii „pompowanego” powietrza.

W obudowach BR oczywiście chodzi o rezonans wydłużający w dół bas. Tak więc nie wytłumia się okolic samego otworu (tuby) rezonansowego. Również wnętrze stanowi rezonator, więc wytłumia się je oszczędnie.

>Ja dodam od siebie że mimo że dodanie wygłuszenia fizycznie zmniejsza objętość to głośnik taką

>obudowe "widzi" jako większą

Tak, w dodatku o 5 do 15% od rzeczywistej. KEF jest właścicielem patentu na wytłumienie w formie "kiełbasek" z tkaniny wypełnionych węglem porowatym, które podobno oprócz tłumienia, zwiększają pozornie objętość obudowy o prawie 25%!

Gąbka , maty ,watolina , filc, wełna itd tłumią inne częstotliwości.

Obudów głośników niskotonowych najlepiej w ogóle nie wytłumiać bo tłumienie negatywnie wpływa na bas - chodzi o materiały miękkie.

Głośniki średniotonowe przeważnie są bardzo mocno tłumione ( puszki - osobne komory )

Nie ma na to złotego środka. Zawsze w przypadku wytłumiania robi sie jakiś kompromis.

Jeżeli mówimy o kolumnach BR z głośnikiem niskośredniotonowym to :

- zbyt mała ilość wytłumienia nie wytłumi skutecznie fal średnich częstotliwości pochodzących z tylnej strony membrany co spowoduje powstanie odbić które to po odbiciu ( przesunięcie w czasie ) nakładając sie na membranę głośnika spowodują podbarwienia dźwięku - gorsza czytelność ( czystość )

- za duża ilość wytłumienia spowoduje skuteczniejsze wytłumienie odbić średnich częstotliwości a przy okazji pogorszy bas ( głośnik będzie " widział " większa obudowę , pogorszy się szybkość i czytelność basu )

Tak więc kto co lubi :)

Wiele zależy od samego materiału tłumiącego , kształtu obudów ich objętości .

Najlepiej oprócz możliwie " powykrzywianych " ścianek wytłumić je matami bitumicznymi , na to gąbka a okolice głośnika niskośredniotowego dość mocno wytłumione np. wełną owczą - pozostawiając swobodny przepływ powietrza do tunelu BR.

Ja preferuję obudowy dość mocno wytłumione.

dzieki za info, wiem teraz czego dokładniej szukać. Niemniej jednak jak zawsze najlepsza metoda to próbowanie po kroku wszystkiego - w teori nie da się obliczyć. Strasznie mozolne. Jak sie ma jedną kolumne do dyspozycji to ciężko oceniać bo nie ma porównania. Dwie lub trzy takie same kolumny przydałyby się - to kosztuje niestety.

Z waszych wypowiedzi wynika że można spróbować pozatykać BR i poprzez odpowiednie wypełnienie. Tak będę musiał spróbować.

• 3 tygodnie później...

Czy to zwiększanie objętości widzianej przez głośnik przez wytłumienie dotyczy także filcu tzn tego co sprzedają ludzie na Allegro w dziale materiały tłumiące do samochodów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wytłumienie temat rzeka i nie ma jednej słusznej recepty(taka refleksja)

Ten filc nie wygląda na bardzo sprasowany, ale w sumie cięzko powiedzieć czy oszuka głośnik. Kup i sprawdź, zawsze to jakies nowe doświadczenie.

Ja używałem innego mocno sprasowanego, on nie dodawał(iluzorycznie) objętości , a raczej ujmował, ale za to super tłumił skrzynke z tym że był drogi. Ten z linku czasem widuje sie w kolumnach.

Bo cały wic polega chyba na zmianie prędkości dźwięku wewnątrz materiału tłumiącego.

Chya spróbuję z tym filcem caraudio i dodam nieco włókniny w stylu Polinku, jaką użyłem do monitorów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.