Skocz do zawartości
IGNORED

czym napedzic sonus faberELIPSA

prym

Rekomendowane odpowiedzi

Moje propozycje:

McIntosh MC 402 - IMO to byłby najlepszy wybór, nie dopłacałbym do MC-501 (mimo, że sam je posiadam), bo MC 402 lepiej będzie pasował do suchawych Elips charakterem. Nie oszczędzałbym też i nie kupował im MC-252, który podobnie jak MC-501 może dać nieco za suchy dźwięk w efekcie,

Jeff Rowland Model 8, Model 9 (monobloki) albo 302, niestety już tylko 2nd hand,

Jadis JA 200 ale to zdecydowanie za dobra elektronika do tych kolumn,

VTL MB 185 lub ST 150 - podobnie jak Jadis, za dobrze do tych głośników

Gryphon Encore - podobnie jak Rowland, już tylko 2nd hand, może wyjść za sucho,

Ayre - V5XE - trochę może brakować basu,

Viola Symphony - znów dużo za dobrze dla tych głośników, ale efekt mógłby Cię zadowolić

SimAudio Moon W-5.3 - bardzo ważny byłby dobór preampu.

Pathos InPower czy jedna końcówka MC-275 to za słabo. 2xMC-275 i pewnie byłoby już nieźle.

Generalnie kolumny nie bardzo pod mój gust, ale obiektywnie o dużym potencjale, warto się więc potrudzić z doborem gratów. Powodzenia.

Widziałem pre w Twoim o mnie, to chyba zresztą najmocniejszy punkt Twojego systemu (moim zdaniem).

W takim razie z mojej listy zostaw tylko Jadis (może nawet tańszy JA 80), VTL, Rowlandy i Ayre (mimo, że nie są lampowe), oraz dopisz CAT JL-2 Signature. Audio Note Conquest też mogłyby być fajne.

Do Twojej listy z Ayonem proponuję dopisać jeszcze jakiegość mocniejszego Atma Sphere.

Zastanawiałeś się nad Audio Research Ref 110?

Pozdr.

Oczywiscie biore 110 pod uwage jak rowniez passa 350.5 ale z twojej listy nie wszystko mozna dostac do odsluchu.AN Conquest i Jadis ja-80 sa prze ze mnie tez wytypowane ale obawiam sie czy wysteruja mi SF.

cloudior.Zastanawiam sie nad zamiana pre w przypadku zakupu ja-80 nad pre jadis[chodzi o synergie]ale to mozna dopiero stwierdzic przy odsluchu.Moze Ancient audio jutro moze dostane do odsluchu i wyjdzie wtedy jak z wysterowaniem kolumn przez 20W.

prym, 5 Sty 2009, 00:03

>cloudior.Zastanawiam sie nad zamiana pre w przypadku zakupu ja-80 nad pre jadis[chodzi o

>synergie]ale to mozna dopiero stwierdzic przy odsluchu.Moze Ancient audio jutro moze dostane do

>odsluchu i wyjdzie wtedy jak z wysterowaniem kolumn przez 20W.

O - to jest dobra koncepcja, wtedy będziesz sprzedawał swoje Ref 3, które bym chętnie przygarnął :-)

JA 200 na pewno da radę, JA 80 - nie wiem.

Proponowany przez Cloudiora Accu P7100 wydaje mi się brzmieniowo bliźniaczo podobny do Mac'a MC501, ze stajni Accu proponowałbym raczej A-60 przy Twoich preferencjach.

Audio Note Conquest chyba jest jak najbardziej osiągalny w Polsce, przynajmniej czasami :-) VTL chyba nie ma przedstawicielstwa, a szkoda bo marka świetna.

Jeśli chodzi o pre- do lampusów to świetne opinie ma też VTL TL 7.5 i chyba nieźle gada z końcówkami Jadis, może okazać się nieco tańszy niż Jadis.

Pytanie z innej bajki - dlaczego akurat Elipsa? W tych samych pieniądzach dostałbyś lepsze moim zdaniem WIlson Benesch A.C.T.

Pozdr.

Ja bym pre nie ruszal. Watpie, ze Jadis tutaj podskoczy, a na pewno wiecej $. REF3 wydaje mi sie byc bardzo uniwersalny - mozna IMO podpinac dowolne ampy i korygowac rownowage IC'kami (do Jadis zdaje sie wymarzony bylby Siltech/Stereovox).

Co do P7100. Po ostatnich odsluchach zaczynam wierzyc w Accu AB-klasowe i powatpiewac w A-klasowe:) Szok.

-> Cloudior

A-60 sugerowałem w kontekście upodobań kolegi. AB klasowe Accu na pewno są neutralniejsze niż A-klasowe i swobodniej wysterowują głośniki.

Też uważam, że Ref 3 to świetny preamp i nie ma tu za wiele co kombinować.

nie ma co wymyslac prochu

Pass 350.5 i po zawodach :)

qb1- Elipsa suchawa ? - cyba nie słyszałeś tych głośników :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

ja mysle,ze jesli mialby byc tranzystor to wlasnie pass lub audia flight 100 lub tez moglby byc accu ale z tymi ostatnimi nie mam kompletnie doswiadczenia .CO do kabli to posiadam kondo w najlepszym srebrnym wydaniu mysle ze to lepszy wybor niz siltech czy stereovox chociaz najwyzszy model harmonixa tez niezly.

-> babatular

Słyszałem i w porównaniu ze starszymi Sonusami Elipsa jest suchawa, zaczął sie ten trend od Cremony. Pass pewnie do spróbowania, ale nie sądzę żeby przypadkwal koledze biorąc pod uwagę w co celuje. Stara seria X bez .5 mnie na przykład nie podobała sie zupełnie, nie wiem jak nowa. Zdecydowanie wolę Gryphona.

qb-1 wilson benesch nie sa lepszymi kolumnami,zreszta slowo "lepsze"nie jest dobrym okresleniem na tym poziomie a tak na marginesie to moglbys powiedziec,gdzie sluchales "elipsy" i oczywiscie z czym?

Babatular dziwie sie, ze polecasz X350.5 znajac Twoje preferencje do cieplej, fizjologicznej srednicy.

Prym, jezeli pojdziesz w SS (np. Pass'a) to Kondo moze sie juz nie przydac. Wowczas klasyczny Cardas Golden Ref. lub Kubala Emotion pomoze:)

-> prym

Promenada i Nieporet. Ciekawsza elektronika to Gryphon.

Benesch vs Elipsa- zle sie wyraziłem - benesch ciekawszy dla mnie :) Bylem ciekaw co zadecydowało o wyborze sinusa i to akurat Elipsy a nie np. Amati i w sumie bez podtekstów.

-> cloudior

Słyszałeś Passy X .5? Ja znam serie bez .5 i zupełnie mi sie nie podoba ale nowa podobno łączy najlepsze cechy starej i alephow. W sumie nie wiem.

Pozdr.

cloudior, 5 Sty 2009, 08:37

>Babatular dziwie sie, ze polecasz X350.5 znając Twoje preferencje do cieplej, fizjologicznej

>srednicy.

Dlatego właśnie poleca X-350.5, a nie starszego X-350 (bez "kropka pięć"). 350 i 350.5 grają zupełnie różnie. Miałem u siebie pożyczonego 350, a teraz mam 350.5, więc mam okazję do dobrego porównania.

Ze wzmacniaczy których MOŻNA w Polsce posłuchać, warto IMO polecić właśnie Passa 350.5, Passa XA-60.5, Audio Research Ref 110 (szczególnie że kolega ma Ref 3) oraz Jadis JA-80. Dobry byłby prawdopodobnie również DarTZeel, ale niestety kosztuje 2x więcej niż wszystkie pozostałe.

Padło też kilka propozycji wzmacniaczy, które choć zacne, nie są w Polsce osiągalne, więc ciężko tu o nich dyskutować. Są to: CAT, VTL, Ayre (wszystkie brak dystrybucji w PL) oraz JRDG Model 8 i 9 (nieprodukowane).

Mc 501 i 252, Gryphony wszelkiej maści, JRDG 302/312, Viola oraz Simy wszelakie, będą moim zdaniem zbyt suche.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mysle,ze wpis Elberota idzie w kierunku do powaznego rozwazenia przynajmniej w kwesti passa xa-60.5 single ended w czystej klasie A moze zadzialac.Moze przyniesc wypelnienie na srednicy w porownaniu do mc-275

wovo, 5 Sty 2009, 12:18

>Plinius SA-102 MKII ??

To nie ta klasa. Jeżeli już to Plinius SA Reference, ale tego w PL nie uświadczysz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb napisz prosze jakie masz wnioski z odsluchow X350 vs X350.5. No i jak sie ma w Twojej opinii nowsza .5 do porzadnych lampowcow, np. REF110?

Prym -> moze warto bys zdradzil jakiej muzyki sluchasz?

Przechodzilem juz przez PLINIUSA 102-MK2 i wszystkie wymienione klocki przez Elberota sa lepsze.Pozostaje jeszcze do rozwazenia Audio Note "conquest" to tez monobloki[zdecydowanie bardziej mi odpowiadaja monobloki niz koncowka i tu jest problem ARC 110]oraz moze Ancient audio,ktory dzis byc moze dojedzie do odsluchu.

To faktycznie posłuchaj rzeczonego Pass`a. Miałem okazję rzucić uchem na konfigurację z Gryphon Diablo + Mikado oraz Pass 150.5 + mniejsza Wadia (okablowane oczywiście VdH).

Gruphon jak dla mnie zbyt chirurgicznie, mało muzykalnie, Pass mięsiście, energetycznie z prat`em, muzykalnie, zachęcało by posłuchać wyższych modeli – niestety nie było na stanie :(

Oba piece radziły sobie dobrze z Elpisami. Przy obu w pokoju wzbudzał się niższy bas (ale pokój – ok. 40m kw a może i nie, był zagracony kolumnami więc mogły „pomagać”.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.