Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

wojtek.f, 5 Mar 2010, 19:12

>Witam,

>

>Nie wiem czy mogę czuć się członkiem klubu, bo mój projekt jest jeszcze w fazie ... "przejściowej".

>Nabyłem zestaw DIY ILR22 ale prace stolarskie są jeszcze prede mną. W międzyczasie jednak

>postanowiłem wpasować zawartośc do moich obecnych kolumn. No i efekt jest na razie taki jak widać.

>Natomiast dźwięk jest ... :):):):) Dzisiaj w nocy poskładałem więc słucham i testuję. nic na razie

>nie napiszę bo jestem trochęw szoku :) W zestawie mam NADa 370C, EMU 0404 USB i pcta. Słucham z

>foobara i flac. Pozdrawiam wszystkich milośników muzyki !

Poczekaj aż się wygrzeją będziesz miał 3 razy więcej przestrzeni (powietrza w dzwięku) i dużo lepszy bas. Mam pytanko do Ciebie jaka jest srednica z illuminatorów ?

Jak na razie to powala mnie ilość szczegółów. Przesiadłem się z tesli więc to jest mój punkt odniesienia. Średnica jest bardo czytelna a jednocześnie nie wyskakuje przed scene tak jak to bywało przedtem, np. Kenny G wibrował w uszach, teraz jest bardzo przyjemnie.

Chciałem podzielić się ciekwostką nt. foobara. Wcześniej zdarzało mi się włączać korektor przy niektórych plytach. Teraz po uaktywnieniu korektora zauważam pogorszenie jakości dźwięku, drobne niuanse na samej górze, których nie słyszałem wcześniej, prawdopodobnie efekt obróbki cyfrowej sygnału. Sprawdzałem kilkakrotnie i wiem że nalezy sobie darować wszelkie polepszacze cyfrowe. W tej chwili mam kartę wpiętą bezpośrednio do końcówki mocy z pominięciem nawet przedwzmacniacza. Ciekawe że niczego nie brakuje, ani góry ani dołu :).

> To jakaś modyfikacja ILR22 !?

Standardowy zestaw ILR22, tylko obudowy tymaczasowe. Widoczne głośniki średniotonowe nie są podłączone i siedzą w osobnej komorze więc nie biorą udziału. Gabaryt dolnej komory jest zbliżony do projektu ILR22 więc w miarę optymalnie. Jak zrobię skrzynki docelowe to będzie kompletny projekt ILR22.

Zauważyłem ciekawostkę we wzmaku, ale o tym napiszę w klubie NAD-a. Kurcze te paczki demaskują wszelkie niuanse reszty systemu, niesamowite.

Scany revelatory były bardzo przejrzyste , illuminatory są ponoć po rozmowie z Kisielem jeszcze bardziej (nie słuchałem illuminatorów) i pozbawione tego lekkiego osuszenia na srednicy . Jak się posłucha dłużej np dynaudio to słychac ze to dynaudio . Przy dobrze nagranych płytach i przy dobrym sprzecie towarzyszącym revelatory i pewnie illuminatory będą się spisywać idelanie , pokażą wszystko ale także każdą słabośc systemu czy nagrania. Reasumując to wielka zaleta dla audiofila ale mniejsza dla melomana słuchającego przeciętnie i źle nagrane płyty. Dla porównania mam kilka samplerów i płyt testowych. Na akustykach rr2 grały rewelacyjnie (co ciekawe sampler audio physica grał znacznie lepiej na rr2 niż na kolumnach AP. spark 5 ) a na dynaudio focus 140 zncznie gorzej. Ale jak "zapodałem" byle jaką płytę na rr2 to czasami mimo systemu w pełni lampowego bywało jak dla mnie za ostro - głosniki ujawniały wszystkie wady a na dynaudio tego nie ma ich specyficzny nalot jakby maskuje niedostatki gorzej zrealizowanych nagrań - słychać mniej ale przyjemniej. Sytuacja diametralnie się odwraca przy znakomicie zrealizowanych nagraniach.

Pozdrawiam.

Panowie znajomy mnie zrobił w bambuko i nie zrobi mi kolumn dlatego teraz wchodzi w rachubę tylko akustyk moje typy to:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDX2_HDD2.html - HDD2

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3_HDX3.html HD3

Czy to będzie dobry wybór do pokoju 30 metrowego średnio wygłuszonego, wzmacniacz to Sony 730 ES, muzyka to ostrzejsze odmiany rocka i dużo reggae

zbuj, możesz coś więcej napisać na temat połączenia RD1 z UGODĄ. Właśnie kończę ugody i chciałem je połączyć z RD1. Napisałeś że wracasz do starego wzmacniacza... czy to wynik niezgrania ugody z RD1?

Darek2 - jako posiadacz HDD2 mogę śmiało polecić te kolumny do pokoju 30 metrowego, a nawet i większego. Ja mam salon 33 metry otwarty na kuchnię, razem tego jest 50 metrów i jest bardzo dobrze (a z wygłuszeniem też mam kiepsko). Basu jest naprawdę wystarczająco, ale oczywiście najciekawiej jest na górze z racji Scan-Speaka. Tylko trzeba oczywiście czymś to napędzić, ja mam Onkyo 601 które niby ma tej mocy nieco ale ewidentnie czuć, że tym kolumnom jeszcze mało. No ale chyba każde kolumny od jakiegoś pułapu cenowego potrzebują godnego sprzętu, żeby pokazać pełnię możliwości..

Pozdrawiam

Szuler

darek2, 11 Mar 2010, 18:07

Weź pod uwagę wielkość pomieszczenia. Zacytuję teraz jednego z redaktorów miesięcznika Hi-Fi i muzyka, (prawdopodobnie naczelnego, Macieja Stryjeckiego).

"Lepiej kupić kolumny o pół numeru za małe, niż o numer za duże".

W przypadku HD3 masz wszystko z jednej parafii i 3-way.

Ja do Sony 730 ES wybrałbym HD3, ale to nie parametry grają.

>krystian76

>zbuj, możesz coś więcej napisać na temat połączenia RD1 z UGODĄ. Właśnie kończę ugody i chciałem je połączyć z RD1. Napisałeś że wracasz do starego wzmacniacza... czy to wynik niezgrania ugody z RD1?

Nie o to chodzi. Wrócę do starego wzmaka i zobaczę, czy będzie mi się chciało słuchać. Ugoda to bardzo zacny sprzęt, neutralny (tak mawiają). Po prostu tak jak napisałem wcześniej, wiele płyt nie nadaje się do odtworzenia. Mam kolegę, który też ma Ugody i też RD1, ale ma inną resztę elektroniki i jest z Ugody i RD1 bardzozadowolony. Zmontuj Ugody, posłuchaj i daj znać jak Ci się to podoba. Jestem Ciekaw Twojeje opinii.

Byłaby świetna wskazówka gdyby nie te rozmiary...

"Lepiej kupić kolumny o pół numeru za małe, niż o pół numeru za duże" - tu jakoś łatwiej mądrośc znaleźć:)

Cytat pochodzi z Hi-Fi i muzyka nr 2/2005. Redaktor nie wie co pisze? Dziwne. Przewymiarowanie, proporcje, a co to takiego?

nautilus81, 6 Mar 2010, 22:45

>Scany revelatory były bardzo przejrzyste , illuminatory są ponoć po rozmowie z Kisielem jeszcze

>bardziej (nie słuchałem illuminatorów) i pozbawione tego lekkiego osuszenia na srednicy . Jak się

>posłucha dłużej np dynaudio to słychac ze to dynaudio . Przy dobrze nagranych płytach i przy dobrym

>sprzecie towarzyszącym revelatory i pewnie illuminatory będą się spisywać idelanie , pokażą wszystko

>ale także każdą słabośc systemu czy nagrania. Reasumując to wielka zaleta dla audiofila ale mniejsza

>dla melomana słuchającego przeciętnie i źle nagrane płyty. Dla porównania mam kilka samplerów i płyt

>testowych. Na akustykach rr2 grały rewelacyjnie (co ciekawe sampler audio physica grał znacznie

>lepiej na rr2 niż na kolumnach AP. spark 5 ) a na dynaudio focus 140 zncznie gorzej. Ale jak

>"zapodałem" byle jaką płytę na rr2 to czasami mimo systemu w pełni lampowego bywało jak dla mnie za

>ostro - głosniki ujawniały wszystkie wady a na dynaudio tego nie ma ich specyficzny nalot jakby

>maskuje niedostatki gorzej zrealizowanych nagrań - słychać mniej ale przyjemniej. Sytuacja

>diametralnie się odwraca przy znakomicie zrealizowanych nagraniach.

>Pozdrawiam.

dobre spostrzeżenia co do tych żle nagranych płyt ... za małym ALE. otóż tez miałem ten sam problem jak grałem na revelatorach z quadem 77. fakt, dobrze nagrane płyty grały pieknie, ale słabo nagrane grały ostro. wystarczyło zmienić elektronikę na naima 3 i generalnie wszystkie płyty grają dobrze lub bardzo dobrze.

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie do znawców Akustyka. W który model celować, aby wymiana kolumn z Hyperionów III była znaczącym krokiem do przodu. Zmiany, które chciałbym uzyskać to przede wszyskim większe tąpnięcie na tonach które są odpowiedziane za niższe śrenie, wyższy bas. Czasami brakuje mi tego przełomu. Nie wiem czy dobrze się wyrażam bo o muzyce trudno pisać lepiej słuchać, ale zaczyna mi już czegoś brakować w moich kolumnach i znowu zaczyna się szukanie.

kaliman2,

Miałem możliwość porównać brzmienie AA Hyperion i HDX2 Akustyka w jednym pomieszczeniu u mnie w domu. Musze przyznać że AA brzmi lekko, delikatnie z wysunięta na pierwszy plan średnica. Bas, niby schodzi dość nisko jednak nadal jest lekki miękki i trochę jakby nadmuchany. W HDX2 to inna bajka, jest uderzenie, siła, solidna podstawa dla średnicy. Oba zestawy brzmią bardzo ładnie jak dla mnie, jednak AA to mi pasuje do muzyki delikatnej, wokale fajne, małe składy. W mocnym gitarowym graniu nie oddają tego czym na prawdę jest taka muzyka. Myślę że zastosowane głośniki w AA świadczą same o dźwięku jaki można się z nich spodziewać.

Najlepiej samemu posłuchać.

Pokój 18-20 m.kw.Co do kwoty to 3000 - 4000 zł. Najlepiej jakbym zamienił i dopłacił bo tych kolumn i wzmacniaczy itd w domu trochę stoi. I właśnie dlatego pytam kolegów bo sam nie wiem czy w granicach 3000 -4000 zł to mozna lepiej niż te moje hyperiony bądź avance omegi 509.

Czy ktoś już zamawiał w Akustyku jakieś tańsze "trzy drogi"?

Czy HNX3 na przetwornikach Nomex grają gorzej od HDX3 na Nomex Exclusive?

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HNX3.html

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3_HDX3.html

Słyszał może ktoś kombinację Dussun V8i z RR2? Znam brzmienie RR2 i bardzo mi odpowiada. Zastanawiam się jak by to zagrało w przyszłości z ww wzmakiem. Pokój ok 20m2. Kompletując teraz sprzęt przyszłościowo myślę nad takim własnie zestawem.

Witam wszystkich Akustyk-ów. Panowie, posiadam RD1, ale stwierdziłem, że chyba pora przesiąść się na 2,5 drogi, tyle, że po dokupieniu części od "Akustyka" cały ten interes może wydać się dość drogi. Mam prośbę do posiadaczy, lub kogoś kto już to zmajstrował, sprzedał, nie ma ale pamięta, o udostępnienie schematu zwrotnicy do RD2 oraz projektu obudowy (zdaje się zamkniętej, bo nie pamiętam, by p.Kisiel robił to w BR) razem z wygłuszeniem. Jeżeli jest ktoś taki to byłbym dŹwięczny, wdzięczny. Pozdrawiam.

Jestem ciekawy dlaczego tak często zmieniają oferty, nie ma już dawno np HX18 do których mam mieszane uczucia. Natomiast ciągle jest H16 z trochę tańszymi głośnikami, ale równowaga tonalna znacznie lepsza, przyjemniejsze w odsłuchu. Mam trochę wrażenie jakby nie robili swojej roboty profesjonalnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.