Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co sie orientuje jest juz kilku a moze nawet kilkunastu posiadaczy kolumn Akustyka. Jak wiadomo Akustyk jest zarówno producentem gotowych kolumn jak i zestawów które mozna nazac DIY.

Posiadacze tych kolumn będą sie mogli wypowiadac z jaka elektroniką najlepiej graja ich modele. Ci którzy nie kupili gotowych zestawów będą mogli podpowiadac innym w jaki sposób je złozyc i ewentulanie tuningowac.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/48193-klub-kolumn-akustyka/

Dumnym krokiem przystępuje do klubu i grona szczęśliwych posiadaczy tych znamienitych konstrukcji.

Moje kolumny to R1 SE! Konstrukcje, które zrobił niegdyś dla siebie p. Andrzej Kisiel

Głośniki to revelatory D2905/9900 + 18W4531G00 wersja 4Ohm- jedyna na rynku :o)

Wersja skończona, nie ma już co poprawiać ;o]

post-7222-100007561 1231189117_thumb.jpeg

Bagnet

masz w swoich R1 komorę balastową? Jakie masz terminale ?

Moje R1 wer.4Ohm są w obudowach z projektów HNX, HD2, RD11

tak mi się wydaje patrząc na zdjęcia. Jutro zmierzę dokładnie obudowy i wtedy potwierdzę. Nie chcę męczyć konstruktora banalnymi pytaniami.

U mnie poniżej terminali jest komora balastowa, która idzie pod kątem pod bas refleks.

Jak jest u Ciebie?

Miełem przez spory czas kolumny na weglowej 18-stce i mam teraz na revelatorach.

Revelator poza chłodniejszą srednicą jest szybszy na basie, przestrzenniejszy, bardziej prawdziwie przekazazujacy przekaz muzyczny czyli taka neutralnosc. Po rozmowie z A.Kisielem nowy illuminator (cholernie drogi) jest jeszcze bardziej wyrazisty.

>a biorac pod uwage brzmienie (prosze pominmy barwe srednicy - czyli to ze 8545 jest po prostu

>cieplejszy), czy revelator jest lepszym glosnikiem i "o ile" lepszym?

Szybszy na basie, nieco bardziej przestrzenny (po długim wygrzaniu), bardziej naturalna barwa taki prawdziwszy przekaz ale troche chłodny w przeciwienstwie do weglowych 18-stek. Po rozmowie z A.Kisielem jeszcze lepszy jest illuminator (cholernie drogi chyba teraz trzeba zabulic gruo ponad 1000 za sztuke). Ponoc niesamowiscie czysto i przejzyscie grajacy głosnik.

qman, 8 Sty 2009, 13:21

>Bagnet

>masz w swoich R1 komorę balastową? Jakie masz terminale ?

>Moje R1 wer.4Ohm są w obudowach z projektów HNX, HD2, RD11

>tak mi się wydaje patrząc na zdjęcia. Jutro zmierzę dokładnie obudowy i wtedy potwierdzę. Nie chcę

>męczyć konstruktora banalnymi pytaniami.

>U mnie poniżej terminali jest komora balastowa, która idzie pod kątem pod bas refleks.

>Jak jest u Ciebie?

Mie mam komory balastowej, wykorzystuję pełną pojemność, a obudowa ma w środku kratownicę a'la matrix.

Terminale standardowe, pozłacane, jakieś niemieckie, kable w środku i na zewnątrz takie same, wszystko lutowane.

Lubię słuchać muzyki! :)

dywan102, 16 Sty 2009, 16:12

>to tez zalozylem temat Klon Siltech Constellation i padly stwierdzenia ze ten glosnik jest zly bo

>ktos tak napisal i pomierzyl tylko ze chyba go nie posluchal...

Tez czytałem tą strone gdzie testuja głosniki. Odziwo tam weglowa 18 scana wypadła gorzej niz odpowiednik ushera a miałem fabryczne kolumny na tych usherach (x-719) i do scana im daleko.

Rozmawiałem na temat illuminatorów sporo z Kisilem. Zabieram sie zrobic na nich kolumny chyba a raczej napewno projekt lansjer (zbieram fundusze). Bede chcał porówac je z revelatorami w moich obecnych kolumnach (góra ta sama) wiec bede wiedział który głosnik gra lepiej revelator czy illuminator.

Pozdrawiam.

Witam

IR2 LANSJER

http://www.akustyk.com.pl/projekty/IR2.html

Czy ktoś mógłby coś powiedziec na temat tego modelu.

Czy to zagra dobrze z lampą?

Kosztuje niemało, przetworniki bardzo dobre,

Gdzies mozna tego posłuchać ?

Pzdr

GK

Witam mam w planach zrobinie własnie na illuminatorach kolumn. Mam juz zamówienie na paczki bede robił projekt od akustyka na najtanszych revelatorach scanspeaka dla znajomego (chce sie zamknąc w budzecie 2500 zł plus to co wezmie ze swoich avance omega 503 (moze ktos chce kupic avance).

Gdyby ktos z Was był zainteresowany paczkami do jakiegos modelu to dajcie znac. Bede wykonywał w sumie juz 2 koplety a zawsze wieksza ilosc to troche tanej tyle ze musze miec wszystkie wymiary paczek jak i otworów od akustyka.

Pozdrawiam.

post-14012-100005823 1232886820_thumb.jpg

post-14012-100005824 1232886820_thumb.jpg

post-14012-100005825 1232886820_thumb.jpg

A i paczki lakierowane 10 - krotnie i polerowane ,pokryte naturalnym egzotycznym fornirem moge zrobic taniej niz na stronie akustyka. Koszt moich z kolcami i laserowo ciętymi i graberowanymi terminalami wyszedł ok. 1500 zł (materiał plus robocizna).

Pozdrawiam.

Ja miałem kontakt z podobnym projektem. W zasadzie zrobiłem wg projektu akustyka podłogówkę z 8535 i 9700 w obudowie zamkniętej 20l, ale z pionową przednią ścianką. Jest to coś podobnego do CC135 - był kiedyś taki projekt na stronie Akustyka. Odczuwałem niedobór basu. W CC135C myślę, że będzie podobnie - to jest OZ z małą objętością. Po kilku miesiącach dokupiłem kolejną parę 8535 i grają teraz w układzie 2,5 drożnym. Słucham ich od kilku dni i jest o wiele lepiej niż poprzednio. Ale i tak tłumik dla głośnika wysokotonowego jest większy niż w projekcie. Z tego co czytam tu na forum, to nie pierwszy taki przypadek, że wysokich jest za dużo (w projekcie Akustyka), ale to na szczęście się da łatwo zmienić.

Czytam sobie o tych kolumnienkach i chciałbym sie doradzic obeznanych w temacie - mam obecnie Esa Meritum 1- modyfikowana przez McGyvera i chodzi mi po głowie - jak zwykle :) - zmniana na cos lepszego - czy cos z Akustyka mnie zadowoli? - cos do ok. 5 tys.?

dywan102, 1 Lut 2009, 01:08

>wyobraz sobie neutralniejszy glosnik od 18W8545 i bas jak z zamknietej obudowy, bez zamulenia i

>podbicia

>tak to mniej wiecej pamietam.

jak to się ma do projektu o krok wyżej?z membraną bierną?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

do 5 tys mozesz miec zwrotnice i głosniki:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/IR12.html

http://www.akustyk.com.pl/projekty/R2.html

Paczki da sie zrobic do nich w zaleznosci od standardu wykonczenia od 1000- 1500 zł.

Jak chcesz mozesz wpasc ze swoimi meritum dla porównania do mnie.

1 głosnik w obdowie zamkniętej to za mało. Obudowa zamknieta ma to do siebie ze nie ma tyle basu i nie schodzi az tak jak z bas refleksu ale u siebie mam go na pewno wiecej niz w poprzednich Ap spark 5. Ale jest tez druga strona medalu. Obudowa zamknieta to bas kontrolowany , szybki precyzyjny. Duza zaletą obudowy zamkniętej jest to iz kolumny są znacznie mniej czułe na ustawiena niz basreflex. Poprzednie moje kolumny Ap saprk 5 czy usher x719 nie mogły stac bloizej niz 50 cm od tylnej sciany a te moge ustawic tuz przy tylnej scianie i nic nie buczy jak w w wymienionych konstrukcjach.

Co do wysokich u mnie jest ich w sam raz (mniej niz w usherach ,mniej wiecej tyle co w AP spark czy tempo ale wiecej niz w esa continuum tyle ze jakosc ich znacznie przewyzsza poprzednie konstrukcje w szczegulnosci ushera. Uwazam ze Kisiel sie idealnie wstrzelił z ich iloscią. Z ostro gającym wzmacniaczem moze ich byc za duzo ale nie u mnie (jadis orchestra).

Pozdrawiam.

Sam jestem ciekaw dlatego będe budował własnie na tych głosnikach (illuminator) nowe kolumny. Jedno jest pewne ze w sklepie kolumn juz nie kupie :) a illuminatory ocenie jek zrobie - jak nie spróbujesz to nie poczujesz szkoda tylko ze takie drogie :(.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.