Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam od dwoch miesiecy KT77 Gold Lion (kupione z Holandii - 130 EUR z przesylka)

po tych oryginalnych chinskich EL34, przeskok w jakosci dzwieku znaczacy.

Edytowane przez tybero

jesli mnie pytasz, to nie mam pojecia, bo mialem tylko chinskie i od razu KT77 GL.

ale sadzac po opiniach innych, to KT77 GL zagraja lepiej od tych wymienionych przez ciebie.

na ile lepiej? nie wiem.

od RFT KT77 też gra sporo lepiej.

Lampy KT77 jeszcze nie testowałem i nie mam odniesienia do El34. Mam natomiast cztery dobrane kwadry RFT EL34 i też nie grają jednakowo, są to nawet nie takie subtelne różnice. Tak też pozwolę sobie napisać kwadry RFT są nie równe brzmieniowo. Ale scena jest uporządkowana i średnica i dolne rejestry takie jak lubię, bas niski punktowy. Próbowałem wszystkich możliwych kombinacji z radzieckimi 6n1p, 6n1p-ew oraz rca 6cg7. Jakiś czas temu w tym wątku pozwoliłem sobie na wypowiedź zachwalając połączenie zimno wojenne radziecko amerykańskie 6n1p i 6cg7, że rewelacja w całym paśmie w połączeniu z RFT.

Ale El34 Tung-Sol z RCA, ale z 4 lampami 6cg7 daje bardzo ciekawe brzmienie do rocka, bluesa i jazzu. Jak dla mnie bardzo dobra alternatywa. Do chińskich lamp EL34 na pewno nie wrócę, bo nie ma do czego. Mam też kwadrę El34 Tesli i mam odczucia, że jest to najlepsza moja lampa mocy. Ale może za mało czasu jej słuchałem i kategorycznie nie mogę na dziś się zdecydować. Na pewno bardzo ważne są lampy mocy i od tego należy zacząć poszukiwania brzmienia, a potem zabawa z lampami sterującymi.

W celu testów i dobrej zabawy jutro wkładam General Electric dwie lampy 6cg7 i dwie ruskie 6n1p, a za dwa dni cztery lampy GE.

Dobrze, że Kolega kb1014 napisał o takim rozwiązaniu bo brakowało mi impulsu do podłączenia zakupionych parę miesięcy temu lamp.

Ja spróbuję jednak z tymi KT77. Wezmę jednak od JJ bo na GoldLion mnie chwilowo nie stać.

Też zdecydowanie odradzam JJ. Na tym forum koledzy pisali, brzmieniowo nic specjalnego i żywotność cieniutka. Jak brak kasy to poczekać, a jak kupować to coś ogólnie sprawdzonego i pewnego np.KT77 Gold Lion.

Jak dobrze sprawowały się EL34 to po co przepłacać ? Ale rozumiem Twoje podejście do poszukiwań innych nowych brzmień.

Dzięki za ostrzeżenia. Natomiast wydaje mi się, że nikt u nas na forum ich de facto nie miał. Mając na uwadze 2-3 posty w tym temacie szukałem dość intensywnie opinii nt JJ KT77 i nie znalazłem negatywnych a wręcz przeciwnie. W tym teście również wypadły nieźle:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli dysponujecie linkami do postów gdzie te lampy są krytykowane to chętnie się zapoznam.

Ukryta Zawartość

Właściwie jest dużo prawdy w tym co napisałeś. Na forum to faktycznie wpisów na temat KT77 JJ jest mało. A użytkowników, którzy się przyznają do posiadania tej lampy jakby nie widać. To efekt ogólnie nie pochlebnych ocen wyrobów JJ i tu może właśnie powód zasłony milczenia. Kiedyś w nie określonej przyszłości rozważałem zakup lampy KT77, ale w głowie pozostało ostrzeżenie, aby nie kupować JJ i stąd mój poprzedni wpis. Ale gdyby naprawdę ogólnie było tak źle z ich lampami to firma by zbankrutowała. Coś na pewno jest na rzeczy z trwałością, żywotnością ich lamp. Przy Twoim intensywnym użytkowaniu wzmacniacza możesz się długo nie nacieszyć, jak któraś lampa padnie i głównie mi o to szło. Na ten test co się powołujesz ja patrzę z dużym dystansem. Mam cztery EL34 z tabelki i tak bym ich nie ocenił.

Mnie męczy inna kwestia czy bez ustawienia punktów pracy do Janka można " bezkarnie " włożyć lampy KT77. Czy ustawienie wyższego biasu to jedyna czynność jaką należy wykonać. Nie znalazłem zdecydowanego i jednoznacznego wpisu kogoś z branży. Jaka będzie kara za brak wiedzy ?? To powód główny, który mnie powstrzymał przed zakupem KT77 Gold Lion.

Znalazłem wpis autorytetu z branży i sam sobie i innym mogę odpowiedzieć czy można " bezkarnie " użyć Kt77 zamiast EL34.

" McGyver napisał 14.01.2007 - 22:57

lipo1, 14 Sty 2007, 17:42

>Pany !!!!

>a może zamiast EL34, jakieś zamienniki ????

Zamiennikiem dla EL34 jest KT77.

Z tego co wkleiłeś jedynie 6CA7 jest przyblizonym zamiennikiem dla EL34 (zwykle gra nieco żywiej i czasem chłodniej). Lampy 6L6 oraz KT66 nie są odpowiednikami EL34, mają one inną konstrukcję. Mogą jednak pracować zamiast EL34, lecz może to wymagać dostosowania we wzmacniaczu punktów pracy (biasy, nap. anodowe) do ich wymagań, a więc grzebania w bebechach i utraty gwarancji. Bezpiecznym krokiem będzie stosowanie wyłącznie EL34 dobrych producentów, lub odpowiedników tej lampy (a więc KT77 lub 6CA7). Wybór i tak jest bardzo duży, to chyba najpopularniejsze lampy na świecie wytwarzane przez bardzo wielu producentów. Ja ze swej strony polecę TAD, RFT lub Electroharmonix. "

Ale niestety nie znalazłem ani jednego wpisu pozytywnego lampach o KT77 od JJ na tym forum.

Znalazłem wpis autorytetu z branży i sam sobie i innym mogę odpowiedzieć czy można " bezkarnie " użyć Kt77 zamiast EL34.

" McGyver napisał 14.01.2007 - 22:57

lipo1, 14 Sty 2007, 17:42

>Pany !!!!

>a może zamiast EL34, jakieś zamienniki ????

Zamiennikiem dla EL34 jest KT77.

Z tego co wkleiłeś jedynie 6CA7 jest przyblizonym zamiennikiem dla EL34 (zwykle gra nieco żywiej i czasem chłodniej). Lampy 6L6 oraz KT66 nie są odpowiednikami EL34, mają one inną konstrukcję. Mogą jednak pracować zamiast EL34, lecz może to wymagać dostosowania we wzmacniaczu punktów pracy (biasy, nap. anodowe) do ich wymagań, a więc grzebania w bebechach i utraty gwarancji. Bezpiecznym krokiem będzie stosowanie wyłącznie EL34 dobrych producentów, lub odpowiedników tej lampy (a więc KT77 lub 6CA7). Wybór i tak jest bardzo duży, to chyba najpopularniejsze lampy na świecie wytwarzane przez bardzo wielu producentów. Ja ze swej strony polecę TAD, RFT lub Electroharmonix. "

Ale niestety nie znalazłem ani jednego wpisu pozytywnego lampach o KT77 od JJ na tym forum.

Z trwałością rzeczywiście może być problem. Czytałem gdzieś, że jakaś seria JJ była spieprzona (za wąskie piny czy cuś) i powodowało to skutki względem trwałości tych lamp. Podobno aktualne serie tych lamp wady tej nie posiadają. Jak jest na prawdę - trudno powiedzieć. Wciąż jednak cena za 2 kwadry KT77 od JJ to cena niższa niż za jedną kwadrę KT77 marki GoldLion. W dodatku zostaję na butelkę wina. Pozostaje zatem zaryzykować, mając w świadomości fakt, że lampy mogą, acz nie muszą, paść w ciągu kilku miesięcy. Bardzo cenna byłaby również wypowiedź kogoś z naszego forum, kto lampy te posiadał i testował.

Edytowane przez kb1014

Cześć, znowu mnie tu trochę nie było...

Wtrącając 2 grosze do tematu mieszania lampami sterującymi w Janku, o czym trochę pisałem w klubie miłośników chińskich lampowców - 6cg7 RCA Clear Top to niezłe lampy, kwadra w Janku daje soczyste, okrągłe lampowe brzmienie z wielofakturową, nasyconą średnicą ale podbitym wyższym basem i obciętymi detalami / swobodą brzmienia. Przez jakiś czas się nimi zachwycałem. Natomiast po półtora roku eksperymentów polecam upolować amerykańskie NOSy 6cg7 od GE (General Electronic). Rewelacyjne lampy na stopień wejściowy (te dwie środkowe lampy). Pełna naturalność / neutralność i swoboda. Lepszych nie znalazłem. Potem się można driverami bawić (dwie zewnętrzne lampy). Ja zakończyłem na driverach z ruskimi NOSami 6n1p-ew, choć sama kwadra General Electronic też jest bardzo dobra. Wrzucenie Clear Topów na drivery również daje dobry efekt. U mnie w konfiguracji stopień wejściowy - 6cg7 GE, drivery - 6n1p-ew, mocy - EL34 EH, całość gra wspaniale, żywo, dynamicznie, przestrzennie, z dobrą sceną, lokalizacją i detalem, ze wspaniałą, neutralną barwą i swobodą. Podobnie grają np. słuchawki od Alessandro (Music Series) dedykowane do zastosowań studyjnych.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich Jankowców.

Po tygodniu intensywnego słuchania 6cg7 General Electric też polecam te lampy. Bardzo fajne grają i prezentują się nocą z powodu żarzenia. Zdecydowanie wolę je pomieszane z Clear Top i tak na jakiś czas właśnie pozostawię. Z ruskimi 6n1p i 6n1p-ew mi osobiście nie pasuje, może to wynik brzmieniowego uzależnienia się od RCA lub preferencji muzycznych. Tydzień testów to jak dla mnie wystarczający okres. Potem zaczynam się męczyć lub przyzwyczajać i obie sytuacje zacierają obraz. Muszę się szybko zdecydować w którą stronę pójść. Mam tak stopień wejściowy - 6cg7 GE, drivery RCA lampy mocy EL34 RFT i bias 0.370 Ja miałem już na stanie GE i trzeba było tylko zamontować, kupiłem je przecież w tym celu. Brakowało impulsu chyba takiego ja te cytowany wpis Kolegi kb1014. Polecam poszukującym nowych doznań brzmieniowo muzycznych i lubiącym zabawę z lampami. Warto wydać trochę dolców i kupić je w USA ( cena + dostępność ).

Po tygodniu intensywnego słuchania 6cg7 General Electric też polecam te lampy. Bardzo fajne grają i prezentują się nocą z powodu żarzenia. Zdecydowanie wolę je pomieszane z Clear Top i tak na jakiś czas właśnie pozostawię. Z ruskimi 6n1p i 6n1p-ew mi osobiście nie pasuje, może to wynik brzmieniowego uzależnienia się od RCA lub preferencji muzycznych. Tydzień testów to jak dla mnie wystarczający okres. Potem zaczynam się męczyć lub przyzwyczajać i obie sytuacje zacierają obraz. Muszę się szybko zdecydować w którą stronę pójść. Mam tak stopień wejściowy - 6cg7 GE, drivery RCA lampy mocy EL34 RFT i bias 0.370 Ja miałem już na stanie GE i trzeba było tylko zamontować, kupiłem je przecież w tym celu. Brakowało impulsu chyba takiego ja te cytowany wpis Kolegi kb1014. Polecam poszukującym nowych doznań brzmieniowo muzycznych i lubiącym zabawę z lampami. Warto wydać trochę dolców i kupić je w USA ( cena + dostępność ).

Ciesze się, że podpasowały, to bardzo dobrze, neutralnie acz dźwięcznie grające bańki. W tej chwili przerzuciłem się całkowicie na kwadrę 6cg7 GE. Przy okazji, czy ze schematu Janka nie wynika przypadkiem, że stopień wejściowy to 2 zewnętrzne lampy?

Edytowane przez kb1014
Przy okazji, czy ze schematu Janka nie wynika przypadkiem, że stopień wejściowy to 2 zewnętrzne lampy?

Na schemacie tak jest. A pytasz pewnie w związku z tym, że ja mam odwrotnie włożone niż sugerowane i preferowane u Ciebie ? Ja aktualnie mam na zewnątrz GE w w środku RCA. Oczywiście poprzednio testowałem układ odwrotny, ale zdecydowałem się zamianę i tak na kilka dni pozostawić. Jestem na urlopie i nareszcie mam dużo czasu na zabawę. Za parę dni powrócę do lampowych roszad i jako kolejna będzie kwadra GE. Mam do dyspozycji kilka sztuk 6cg7 GE z czego dwie mają inna konstrukcję wewnętrzną. Nawet na pierwszy rzut oka są inne, jak się sprawują i brzmią to jeszcze przede mną. Kolejne lampy 6cg7 z USA, które czekają do przetestowania w Janku to Zenith. Zaplanowałem sobie urlop , wielogodzinne słuchanie muzy.

Bardzo ciekawe co piszecie..widać nie da się żyć z lampowcem bez ciągłego inwestowania :)) ale zabawa przednia.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• 2 tygodnie później...

ziemniak58 w takim razie chętnie poczytam jak ocenisz te roszady po dłuższym słuchaniu.

Pozdrawiam

Przed tygodniem zainstalowałem cztery lampki General Electric 6FQ7/6CG7 w Janku. Zawsze po zmianie lamp z uwagą przysłuchuję co nowego "słychać" w głośnikach bez sygnału z podłączonego źródła dźwięku. Czekałem zasłuchany z głową w pobliżu kolumny na jakieś szumy lub inne niepokojące dźwięki, a tu "cisza" po obu stronach. Przy ruskich 6N1P i 6N1P-EW przynajmniej u mnie nie pamiętam takiej sytuacji. Nawet lepiej zachowały się niż moje ulubione Clear Top RCA. Zawsze moje uszy wyławiały mniejsze lub większe efekty związane z ich pracą. Na początek dobrze się zaprezentowały. Słucham różnorodnej muzyki, jestem otwarty na prawie wszystko w muzyce, ale profesjonalnie zrealizowane. Szczególnie lubię rocka i bluesa i na początek w tych klimatach testuję nowe nabytki sprzętowe. Na początek poszedł Peter Gabriel, Pink Floyd , Led Zeppelin, The Allman Brothrers, Yes, B.B.King i itd. Bardzo uważnie zawsze słucham muzyki jak jest to tylko możliwe. Po dwóch płytach czegoś jakby brakowało, oczekiwałem innego brzmienia. Dźwięcznie, szczegółowo wszystko na swoim miejscu, ale coś nie tak. Sam nie wiem na co czekałem, ale po czwartej płycie przyszła refleksja. Ja się chyba czegoś doszukuję podświadomie. Obawiałem się braków średnio-niskiego i tego najniższego basu. Bo takie odniosłem wrażenie w połączeniu dwie GE 6CG7 plus dwie 6N1P-EW, jakby mi brakowało w dolnym paśmie przy tej konfiguracji. Dlatego wcześniej zdecydowałem się na dwie GE 6CG7 plus dwie RCA Clear Top. Podświadomie przeniosłem tą refleksje na aktualnie zainstalowane cztery lampy GE 6CG7. Bas tam gdzie trzeba jest oczywiście i nic nie brakuje. Ale jest krótszy i bardziej punktowy i zwarty. Jest podstawa basowa, jak trzeba przywali zdrowo. Średnie dźwięki zrównoważone i co dla mnie bardzo ważne góra nie nachalna dominująca szczególnie przy wokalach. Trzeba się przestawić i posłuchać z innym nastawieniem, zresetować podświadomość. Jeśli miesza się często lampami i mamy co porównywać to są preferowane brzmienia i dźwięki. Ale przecież o to chodzi w tej zabawie ! Ja przez kilka miesięcy uzależniłem się od RCA Clear Top w pozytywnym znaczeniu i teraz mam dylematy, he he... na co się zdecydować.

Po kilkudziesięciu godzinach przesłuchań (około 6 - 8 godzin przez kilka dni) z czystym sumieniem polecam General Electric 6FQ7/6CG7. Nie jestem zwolennikiem szczególnie niskiego basu i wysokiej góry. Lubię przestrzeń i średnicę, nawet lekko wysuniętą do przodu. Nie znoszę słuchać muzyki podbarwionej, szczególnie mowy ludzkiej np. słuchając radia programu 3 PR. Zawsze głos żywego człowieka, lektora, dziennikarza obnaża słabe miejsca częstotliwości odbieranych przez moje uszy. Takiej właśnie próbie podałem omawiane lampki i wynik jest jak najbardziej pozytywny. To mnie do nich najbardziej przekonuje, głos radiowy nie jest męczący, przyjemny w odbiorze, neutralny. Potwierdzam opinie Kolegi kb1014, że lampy GB należy zaliczyć do neutralnych. Jeśli oczywiście ktoś poszukuje takich brzmień i tego oczekuje.

Mój Janek na pokładzie ma lampy EL 34 RFT i GB 6FQ7/6CG7 bias 0.365

Aktualnie słucham czarnych płyt na Dualu 1019 połączonym z Jankiem przedwzmacniaczem Yaqin MS-12B nabytym miesiąc temu w Chinach. Na mokre, deszczowe dni i wieczory szczególnie polecam i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-30302-0-27528800-1311807149_thumb.jpg

post-30302-0-11013600-1311807174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam opinie Kolegi kb1014, że lampy GB należy zaliczyć do neutralnych. Jeśli oczywiście ktoś poszukuje takich brzmień i tego oczekuje. Mój Janek na pokładzie ma lampy EL 34 RFT i GB 6FQ7/6CG7 bias 0.365

Muszę sprostować skrót "GB" powinno i miało być GE od General Electric !

No to jeszcze raz. Potwierdzam opinie Kolegi kb1014, że lampy GE należy zaliczyć do neutralnych. Jeśli oczywiście ktoś poszukuje takich brzmień i tego oczekuje. Mój Janek na pokładzie ma lampy EL 34 RFT i GE 6FQ7/6CG7 bias 0.365

Edytowane przez ziemniak58

Gdzie Kupowałeś RFT i jeżeli Możesz podac na priv w jakiej cenie? Zakupiłem do siebie Mullardy z bieżącej produkcji w szufladzie czekają Clear Topy do Yanka. Obecnie gram własnie na Mullardach i radietskich 6n1p i 6n1p-ew ale coś nie mogę dojść do ładu z głośnikami. Nie miałem za bardzo z czym porównać tych Mullardów bo po zakupie wzmacniacza otrzymałem paczkę i wióry w pudełku po lampie. Dystrybutor dosłał nową parkę niestety wypaloną od razu trzaski i szumy tak więc nie miałem chińskiego punktu odniesiania. Zastanawiam siejeszcze właśnie nad RFT albo Svetlana Winged C.

Od pewnego czasu słyszę strzały… Dokładnie w momencie nagłej zmiany utworu, szczególnie jeśli zmieniam utwór na taki który zaczyna się „nagle” bez łagodnego wejścia, czyli bez chwilowej ciszy na początku. Lampy sterujące wymienione na Svetlany, jeśli ma to jakieś znaczenie.

Dodam że za źródło robi Arcam rDAC, i w zasadzie nie wiem czy przypadkiem to nie on jest powodem trzasków. Niedawno był jednak temat dotyczący takiego zjawiska w jakimś wzmacniaczu więc wydaje mi się że w moim przypadku wina też leży po stronie Yanka.

Strzały są bardzo punktowe, nie jest to krótki szum tylko ostre pstryknięcie. Dodam też że trzaski te nie pojawiają się regularnie, i np. Przy kilkukrotnej zmianie między dwoma utworami trzaśnięcie jest jedno, a później przez długi czas nie występuje.

Czy zwiastuje to koniec życia którejś z lamp?

Od pewnego czasu słyszę strzały… Dokładnie w momencie nagłej zmiany utworu, szczególnie jeśli zmieniam utwór na taki który zaczyna się „nagle” bez łagodnego wejścia, czyli bez chwilowej ciszy na początku. Lampy sterujące wymienione na Svetlany, jeśli ma to jakieś znaczenie.

Dodam że za źródło robi Arcam rDAC, i w zasadzie nie wiem czy przypadkiem to nie on jest powodem trzasków. Niedawno był jednak temat dotyczący takiego zjawiska w jakimś wzmacniaczu więc wydaje mi się że w moim przypadku wina też leży po stronie Yanka.

Strzały są bardzo punktowe, nie jest to krótki szum tylko ostre pstryknięcie. Dodam też że trzaski te nie pojawiają się regularnie, i np. Przy kilkukrotnej zmianie między dwoma utworami trzaśnięcie jest jedno, a później przez długi czas nie występuje.

Czy próbowałeś innego źródła? przynajmniej będziesz miał pewność, że to na pewno Yanek. Za prawidłową pracę wzmacniacza odpowiadają przecież różne elementy. Najłatwiej przez wymianę lamp właśnie drogą eliminacji można dość która pada. Jak masz lampy mocy chińskie to potrafią bardzo szybko pojedyncze egzemplarze odmówić współpracy. Napisz czy to w jednej kolumnie, czy w obu. Na przykład jeśli jedna strona szwankuje to jak po zamienisz lamp stronami i zjawisko się przeniesie to masz odpowiedź na swój problem. Najlepiej na początek sprawdź bias, może jego wartości są rozjechane lub za wysokie itp.

Koniec życia lamp mocy zwiastować mogą sporadyczne, niejednostajne szumy aka "chrobotanie" gdy wzmacniacz się rozgrzewa i nabiera napięcia lub gdy stoi ciepły i nie płynie żaden sygnał ze źródła. Najlepszym imo objawem zużycia lamp mocy jest natomiast huśtawka napięć na biasie. Jeśli ustawia się bias i mimo to się "rozjeżdza" bardzo szybko lub skacze powiedzmy od 3,45 do 3,75 przy którejś z lamp mocy to oznacza, że lampa powoli dogorywa. Trzaski przy nagłych zmianach sygnału źródłowego - nie mam pojęcia co może być powodem. Sprawdź biasy czy trzymają normy i nie są rozjechane względem siebie.

mar_celi Winged "C" grają podobno słodko średnicą.

ziemniak58 dzięki za opinie i fajne fotki. Przyglądając się im zaryzykuje stwierdzenie, że masz lampy 6FQ7 (brak elektrostatycznej osłonki pomiędzy anodami). Poza tym jest to dokładnie to samo co 6CG7. Elektrostatyczna osłonka miałaby znaczenie dla separacji kanałów gdyby jedna lampa obrabiała oba kanały na raz. W każdym razie potwierdza się opinia o ich neutralnym charakterze i w sumie nic w tym dziwnego, w końcu to miniaturowa wersja 6SN7, która uchodzi za najbardziej liniową lampę sterującą w historii. Dla zainteresowanych - po zakupieniu przejściówki 6SN7 można również pakować do Janka, ciekawy wątek nt 6SN7 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kb1014

Zaobserwowałem że trzaski występują w obu kolumnach, więc nie jest to chyba wina wzmacniacza tylko źródła, aktualnie jednak nie posiadam innego DAC-a, a przy odtwarzaniu płyt CD raczej nie uda się zaobserwować takich sytuacji ponieważ między utworami zawsze występuje krótka cisza. Zapytam zatem w wątku o Arcam rDAC, dzięki za odpowiedzi.

ziemniak58 dzięki za opinie i fajne fotki. Przyglądając się im zaryzykuje stwierdzenie, że masz lampy 6FQ7 (brak elektrostatycznej osłonki pomiędzy anodami). Poza tym jest to dokładnie to samo co 6CG7. Elektrostatyczna osłonka miałaby znaczenie dla separacji kanałów gdyby jedna lampa obrabiała oba kanały na raz. W każdym razie potwierdza się opinia o ich neutralnym charakterze i w sumie nic w tym dziwnego, w końcu to miniaturowa wersja 6SN7, która uchodzi za najbardziej liniową lampę sterującą w historii. Dla zainteresowanych - po zakupieniu przejściówki 6SN7 można również pakować do Janka, ciekawy wątek nt 6SN7 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Użytkownik kb1014 edytował ten post wczoraj, 14:48

kb1014 dziękuję za miłe słowa. Bardzo ciekawa stronka do poszerzenia wiedzy.

Na poprzednio zamieszczonych zdjęciach nie widać w pełni omawianej lampy. Aby rozwiać niejasności załączam dokładne zdjęcie oznaczeń lampy General Electric 6FQ7/6CG7. Ona faktycznie nie ma osłonki, przegrody. I takie cztery sztuki zamontowałem w Janku. Mam jeszcze na stanie General Electric 6FQ7/6CG7 właśnie z osłonką separacyjną pomiędzy (zdjęcie środkowe). Ale tych lampek w zasadzie jeszcze nie słuchałem, tylko kilka minut, chciałem je sprawdzić. Elektrycznie są ok, ale właśnie te lampy żarzenie mają ukryte wewnątrz i tak okazale w nocy się nie prezentują. Pewnie taką wersję masz na stanie. Trzeba je będzie posłuchać kilkanaście godzin i porównać z koleżankami. Włókno żarzenia w nich jest takie samo jak w lampach RCA Clear Top i to jedyne podobieństwo. Oglądając lampy 6FQ7/6CG7 które posiadam znalazłem zaskakujące jak dla mnie podobieństwo lamp firm General Electric i RCA. Lampa GE ta z wewnętrzną osłonką. RCA to "zwykła" lampa, geter ma tradycyjnie na górze. Zamieszczam obie lampy na zdjęciu, różnice w budowie są minimalne i prawie nie dostrzegalne. Gdyby usunąć napisy ze szkła prawie nie do rozróżnienia. To takie moje spostrzeżenie, którym chcę się podzielić. Nasuwa mi się pytanie, która firma dla której produkowała te lampy? A może obie produkowały, każda dla siebie równolegle. Wyglądają "identycznie" ale powstaje pytanie czy grają tak samo? Na to pytanie postaram się sobie odpowiedzieć i napiszę o tym na forum. Ale to porównanie zrobię kiedyś w nie odległej przyszłości. Jeszcze nie instalowałem "zwykłych" RCA w Janku, dawno mnie korciło porównanie RCA Clear Top. Ta sama firma, pewniakiem różne fabryki, a jakie brzmienie? Wszystkie kombinacje i mieszanie lampami robię powoli, ale systematycznie. Nie mam co się spieszyć, zabawa jest naprawdę ekstra. Pierwsze w kolejce czkają kolejne lampy z USA firmy Zenith.

kb1014 jakie lampy mocy wybrałeś?

Pozdrawiam

post-30302-0-08427900-1312146842_thumb.jpg

post-30302-0-86192400-1312146879_thumb.jpg

post-30302-0-44522300-1312146957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wrażenie ,że w moim MC-10L (lampy Chińskie + sowieckie 6N1P ) jest zbytnio 'poluzowany' bas, jakiś taki jednolity, mało zróżnicowany

może macie jakieś wskazówki żeby poprawić brzmienie ?

pozdrawiam

audiokarma.org

Waluch, bardziej zróżnicowany bas, w moim odczuciu, płynie z Janka gdy jako lampy sterujące pracują amerykańskie NOSy 6cg7/6fq7, szczególnie jeśli są to RCA Clear Top. Natomiast RCA Clear Top podbijają i podbarwiają za dużo na wyższym basie jak na mój gust. Są to świetne lampy np. do jazu, bluesa czy rocka. 6cg7/6fq7 od General Electric mają mniej wyraźny bas ale za to daleki od podbarwień i niżej mruczący a na pewno dużo ciekawszy niż rosyjskie 6n1p(ew). Gdyby jednak w Twoim odczuciu taka kombinacja straciła za dużo na detalach, pozostaje wtedy zmienić chińskie Shuguangi na Electroharmonix.

Ziemniak58 według informacji na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) GE robiło lampy 6fq7 (bez osłonki między anodami), które były rebrandowane jako RCA i Realistic Lifetime w latach 70 oraz Zenith w latach 80. GE produkowało także lampy 6cg7, które nosiły markę Tung-Sol oraz Arcturus. 6fq7 GE i RCA powinny zatem brzmieć tak samo, Zenith, ze względu na dużo późniejszą manufakturę może zagrać lekko inaczej. Co innego RCA Clear Top, które wg ww. źródła rebrandowane nie były i pochodzą wyłącznie z fabryk RCA.

Generalnie, z tego co pamiętam, koncepcja 6cg7 została opracowana wspólnie przez RCA oraz Sylvanię w latach 40 jako odpowiedź na potrzebę rynku (mniejsza wersja 6sn7) ale to nie oni wyprodukowali pierwszy model. Ze względu na rozmiar 6sn7 anody w bańce były dość od siebie oddalone, co nie było możliwe do osiągnięcia w ramach mniejszej bańki. Stąd rozwiązanie przejściowe w postaci osłonki między anodami, z której potem i tak zrezygnowano z względu na koszty produkcji i narodziły się 6fq7. Trochę historii jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przy okazji gratuluję świetnych zdjęci makro.

Odnośnie lamp mocy - gram na razie na Shuguangach ale przymierzam się powoli do Gold Lion. Poczytałem sporo o KT77 od JJ i jeśli brać pod uwagę brzmienie to nie zarzuca się im nic natomiast występuje znaczna loteria jeżeli chodzi o trwałość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kb1014

Ja też powoli przymierzam się do KT77, tylko ta cena...

Też byłem sceptycznie nastawiony do KT77... a raczej do ich ceny, ale... warte każdej złotówki :) Kilka dni temu celem "przypomnienia" sobie dźwięku do Janka włożyłem ponownie EL34 EH... i przy okazji watę do uszu ;) Polecam Gold Lion...

• Pokaż nowe odpowiedzi