Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jakoś jade na biasie 0,44 V od roku nie mam żadnego opóźniania przy włączaniu i nic się nie dzieję. A gra lepiej

Na Electro EH caly czas ? A przy takim biasie nie za ostro Ci gora gra a bas nie za chudy ?

Ano mam taki pokój że lubi często podbić bas więc dąże do tego, aby było go jak najmniej. Pozatym juz obrzydło mi pierdalnięcie na basie i ważniejsze są dla mnie aspekty przestrzeni i źródeł pozornych. Za ostro nie jest dlatego że mam mocno wytłumiony pokój przez gąbki i większość sprzętów które miałem u siebie z niby ostrych robią sie całkiem potulne. Hejki

Chciałbym podzielić się z Wami wrażeniami z odsłuchów po zainstalowaniu kolejnych lamp w moim Janku MC-10L. Ostatnie pięć miesięcy grałem na EL34 RFT i tylko zmieniałem małe lampki 6CG7/6FQ7 w stopniu wejściowym różnych producentów RCA, ale głównie Clear Top i GE miksując je z 6N1P oraz 6N1P-EW. Ostatnio zaaplikowałem Philco Zenith, również rodem z USA i o nich kilka zdań.

Kolejne lampy do kolekcji staram się kupować parami. Często od razu cztery, to daje lepsze możliwości porównawcze. W przypadku 6CG7 Philco kupiłem je parami u dwóch różnych sprzedawców. Zainstalowałem 4 sztuki i po kilku godzinach wygrzewania ( kupiłem lampy używane) moim zwyczajem słuchałem radia , Trójki . Tu zawsze jest pierwsza weryfikacja i rozpoznanie materii oraz sprawdzenie ustawień biasu i ewentualna jego korekta. Miałem jak najbardziej pozytywne pierwsze wrażenia. Do właściwego odsłuchu przystąpiłem z cd i gramofonu. Jak każdy mam płyty nie koniecznie ulubione, ale dobrze osłuchane i tym razem poszły do pracy. Te pierwsze godziny to przyjemna w zasadzie „harówka”. Przecież to jest intensywne wsłuchiwanie się w dobrze znane kawałki i łowienie szczegółów, doszukiwanie się niuansów, które mają dać odpowiedź.

W przypadku Philco po około 25 godzinach, nie doznałem jakiegoś szczególnego odczucia, że coś szczególnego się wydarzyło. Bardzo przypominają brzmieniem dobrze znane lampy cywilne radzieckie 6N1P, ale te z lat sześćdziesiątych. Grają nieco niższą średnicą, tak przynajmniej ja to słyszę. Inna sprawa, że moje Philco są rocznikami wymieszane co może mieć wpływ. Mieszanie z ich z koleżankami z USA , ClerTop dało przewidywalne efekty jakie uzyskamy w podobnych konfiguracjach. Wyraźnie chciałbym podkreślić ogólnie wszystko jest OK. Każdy kto zna smak dobrej starej radzieckiej roboty wie czego można się spodziewać, tu dźwięk jest podobny.

Nie próbowałem połączenia z inną lampą EL34 i może warto spróbować. Kiedyś trzeba będzie pograć z inną kwadrą, może współczesnej produkcji.

Trudno mówić o rozczarowaniu bo oczekiwań żadnych nie miałem. Kolejna lampa kupiona, przesłuchana i porównana. Na pewno zdecydowanie za krótko, ale inne lampki czekają w kolejce. Rozumiecie ciekawość i ten dreszczyk niepewności.

W temacie" Klub miłośników chińskich lampowców "wspomniałem o lampach 6CG7 Zenith i pozwolę sobie napisać to moje odkrycie.

Do Janka również włożyłem cztery sztuki. Nie rozwodząc się nad szczegółami i rozpisując dla mnie kapitalne lampy, czegoś takiego szukałem! Z lampą RFT od razu stworzyły świetne połączenie. ClearTop ta lampa szczególnie przypadła mi do gustu. Po wpisach z forum wiadomo wielokrotnie chwalona i do tej lampy porównam 6CG7 Zenith.

Każdy z Kolegów, który miał możliwość posłuchać mieszanki 6CG7 RCA ClearTop i 6N1P-EW to wie jak dobrze to brzmi z dobraną kwadrą EL34 RFT. Dla mnie z lampami Zenith jest lepiej w całym zakresie częstotliwości. Clear Top jednak jest mniej szczegółowa, mam na myśli układ czterech lamp. No i między innymi dokładamy dwie 6N1P-EW, bo "czegoś" brakuje. RCA jest świetna i jakby dobrze nie pisać o niej, to trochę dół częstotliwości ma "przedobrzony". Przy niektórych realizacjach te trochę za dużo niskich i w efefcie dźwięk nienaturalny. Przy tych lampach teraz wyraźnie to usłyszałem, czwórka Zenith warta była każdego $. Dopiero odczułem zdecydowane uporządkowanie średnicy nie tracąc na szczegółowości. Na dzień dzisiejszy Zenith jest moim numerem jeden w mojej kolekcji.

Postanowiłem nie mieszać ich z innymi lampami 6CG7/6FQ7 i radzieckimi produkcjami.

Natomiast z ciekawości zamiast RFT EL34 włożyłem Tung-Sole i też bardzo dobrze się zgrały. Tego się trochę spodziewałem, bo EL34 Tung-Sol już wcześniej bardzo fajnie sprawdziła się u mnie. Aktualnie nie wiem, które lampy mocy mam na dłużej pozostawić Tung-Sol czy wrócić do RFT.

Ograniczanie się do zmiany chińskich 6N1 na 6N1P-EW to pozbawianie tego wzmacniacza pokazania jego prawdziwych możliwości. To jakby miał założony kaganiec. To oczywiście moje prywatne zdanie i odczucia. Kolejny raz mogę stwierdzić jak istotne jest znalezienie właściwych lamp w stopniu wejściowym, ale podstawę tworzą jednak EL34.

Wszystkich nie zdecydowanych namawiam do zakupów lamp 6CG7/6FQ7 i eksperymentowania!

Na zdjęciach omawiane lampy może widokiem zachęcą, aby ich posłuchać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30302-0-61979700-1320966069_thumb.jpg

post-30302-0-22091600-1320966108_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest jakis srodek antystatyczny na yaqina aby sie kusz nie osiadal i nie szkodzil wzmakowi?

bez przesady raz na 2 tygodnie wystarczy go odkurzyc szmatka ewentualnie pendzelkiem w trudniej dostepnych miejscach i juz ;)

Ano mam taki pokój że lubi często podbić bas więc dąże do tego, aby było go jak najmniej. Pozatym juz obrzydło mi pierdalnięcie na basie i ważniejsze są dla mnie aspekty przestrzeni i źródeł pozornych. Za ostro nie jest dlatego że mam mocno wytłumiony pokój przez gąbki i większość sprzętów które miałem u siebie z niby ostrych robią sie całkiem potulne. Hejki

Chyba wiem o co Ci chodzi bo ja tez teraz walcze z basiskiem ;) Kiedys jak mialem Minas Anor I to bias ustawialem na 0,350V zeby Yanek dawal wiecej basu bo mi go brakowalo teraz mam Hyperiony III Lux bias juz na 0,370V i jeszcze za duzo basu jest zaczyna mnie to meczyc chyba przestawie na 0,390V moze bedzie lepiej ;)

Pozdrawiam ;)

kupilem sobie miernik, jaka wartosc ustawic na mierniku do mierzenia biasu? i napiscie krok po kroku jak ta czynosc wykonac...

Ustawiasz miernik na DCV 2000m wlaczasz sam wzmaciacz sciszony do 0 na jakies 20 lub 30 minut i dopiero wtedy sprawdzasz miernikiem wartosci V i zaczynasz ustawiac kolejno przy kazdej lampie czyli V1 V2 V3 V4 jak bedziesz krecil srubokretem to bardzo delikatnie w prawo lub w lewo bo ten potencjometr jest bardzo czuly w MC-10L nie wiem jak u Ciebie ale mysle ze tez ;) Jak ustawisz np. 0,360V na V1 to tak samo musisz ustawic na V2 V3 V4 .Podczas ustawiania te wartosci beda troche plywaly po przestawieniu potencjometra musisz chwile poczekac okolo 10s i wtedy zobaczyc jakie jest V na danej lampie ;)

Trzeba do tego duzo spokoju i cierpliwosci calkiem idealnie raczej biasu nie ustawisz delikatne odchylenia na V1 V2 V3 V4 zawsze beda ale najwazniejsze jest to zeby byly jak najmniejsze ;)

Powodzenia

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

dlaczego te biasy tak skacz niemoge zrobicz aby na dluzej chciaz na 2sekundy stanely w miejscu nieraz to pokazuje oooo grzebie w tych dziurach normalnie cholera mnie bierze chyba musze patrzec na najwyzsze jake udalo mi sie zobaczyc przez ulamek sekundy. to sa te wartosci ktore zobaczylem na setne sekundy... zalamalem sie ta regujacja...

dcv wajcha na lewa strone gdzie 2000m.tak ale wszystko skacze jak trudno zmierzyc a co to dopiero ustawic!!!

dlaczego te biasy tak skacz niemoge zrobicz aby na dluzej chciaz na 2sekundy stanely w miejscu nieraz to pokazuje oooo grzebie w tych dziurach normalnie cholera mnie bierze chyba musze patrzec na najwyzsze jake udalo mi sie zobaczyc przez ulamek sekundy. to sa te wartosci ktore zobaczylem na setne sekundy... zalamalem sie ta regujacja...

dcv wajcha na lewa strone gdzie 2000m.tak ale wszystko skacze jak trudno zmierzyc a co to dopiero ustawic!!!

Bisay nigdy nie beda stale zawsze skacza ale te skoki to np. jesli chcesz ustawic 0,360 beda od 0,358 do 0,362 mniej wiecej staraj sie po prostu ustawic na kazdej lampie taka sama wartos np. najblizsza 0,360 i bedzie ok ;)

Witam Oświeconych!

Mam pytanie do posiadaczy EL34 Tungsola. Czy w trakcie wygrzewania, pierwszych kilkunastu godzin,bias szedl u Was do gory? Chodzi o to, ze na poczatek ustawilem 0,38 po jakims czasie sprawdzam, a tam 0,4. Ustawam znowu cos okolo 0.38 po kilku godzinach znow podskoczylo. Nie wiem czy to normalne z nowymi lampami? Do tej pory biasy raczej mi trzymaly na EH (tylko te mialem uzywane, niny niewiele ale moze juz byly wygrzane).

Pozdrawiam

Lampy wygrzewają się ok 40-50 godzin. po tym czasie bias nie skacze tak raptownie. może się zdarzyć, że bias będziesz mieć równy przez dłuższy czas (kilka miesięcy) ale jak jednego wieczora dasz w "pi.z.dę na fula to bias się zmieni. Coś jak "przegwizdanie" lamp. niewiedzących namawiam do zapoznania się z tematem "przegwizdania wzmacniacza

Edytowane przez wojcieszekn

Witam Oświeconych!

Mam pytanie do posiadaczy EL34 Tungsola. Czy w trakcie wygrzewania, pierwszych kilkunastu godzin,bias szedl u Was do gory? Chodzi o to, ze na poczatek ustawilem 0,38 po jakims czasie sprawdzam, a tam 0,4. Ustawam znowu cos okolo 0.38 po kilku godzinach znow podskoczylo. Nie wiem czy to normalne z nowymi lampami? Do tej pory biasy raczej mi trzymaly na EH (tylko te mialem uzywane, niny niewiele ale moze juz byly wygrzane).

Pozdrawiam

Bias miałem ustawiony na 0,35 bo tak zaczynam wygrzewanie lamp. Szczególnie na początku 20-30 godzin (gram 3 do 4 dni) staram się delikatnie używać mocy, potencjometr na godzinę 9-tą max 10-tą. W tym czasie bias skacze plus- minus 0,02 Po ośmiu godzinach takiego spokojnego grzania to bias z wartości 0,35 opadnie na 0,33.Po tym spokojnym okresie potencjometr idzie na godzinny 11- ta 12-ta. Bias samoczynnie podnosi się z wartości 0,35 do 0,375. Ale powoli sukcesywnie narasta, też przy wielogodzinnym słuchaniu. Najważniejsze raczej jest obserwowanie czy wszystkie lampy mają ten sam progres. U mnie dla całej czwórki lamp wartość biasu zmieniała się prawie równo, miałem minimalne korekty. Po około 80-ciu godzinach ustawiłem 0,375 i tak zostało.

Jeśli słuchasz raz cicho, a potem głośno i między czasie zrobisz pomiar to będziesz miał takie efekty jak opisujesz. Tym co masz bym się nie przejmował. Obserwuj czy wszystkie lampy reagują podobnie.

Pozdrawiam

Przegwizdanie wzmacniacza.

Jest polska strona internetowa, trzeba poszukać, ja dzisiaj nie mam czasu, Jeśli kogoś to zainteresuje, znajdzie informacje , to miło by było, gdyby wrzucił link.

Rzecz ogólnie polega na tym, by przy pomocy generatora - są również programy komputerowe do generowania częstotliwości- "przegwizdać" wzmacniacz od najniższych niesłyszalnych infra do najwyższych ultra, przy największej głośności wzmacniacza (zależne od sąsiadów i pory dnia), To jest taka rada na przydźwięki, burczenia i dobre dla lamp. Dużo szczegółowych opisów znalazłem ale jak napisałem, poszukać proszę na własną rękę,

Sorrki.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Rzecz ogólnie polega na tym, by przy pomocy generatora - są również programy komputerowe do generowania częstotliwości-

Lub zastosować płytę CD Isoteca

Edytowane przez masza1968

Osobiście owego "przegwizdania" nie robiłem - jestem bardzo zadowolony z brzmienia obecnego - ale zastanawiam się nad tym, by kiedyś to zrobić dla ciekawości czystej i czy muszą być podpięte głośniki w czasie tego zabiegu !?

Chyba nie bo nie jest w dobrym tonie recenzować WZMACNIACZ LAMPOWY za 500$ :) No żeby on kosztował przynajmniej 2000$...

Kolega ma rację, w żadnym polskim czasopiśmie muzycznym nie było testu wzmacniaczy firmy YAQIN.

Pokusiłem się nawet w tej sprawie do redaktorów pism HFiM oraz AUDIO. Dostałem odpowiedź, iż o tej firmie nic nie słyszeli i polski dystrybutor (mowa oczywiście o LIVEAUDIO, wkrótce YAQIN POLSKA) nie przedstawił im sprzętu do recenzji.

Biasy dla nowych lamp proponuje ustawiać następująco:

1. Obrać wartość, dla której będziemy ustawiać na mierniku, np. 0,375

2. Włożyć nowe lampy, szybko skorygować jakby bias szedł za wysoko do góry, ustawić wartości V1, V2, V3, V4

3. Skorygować po pierwszych 10 godzinach grania

4. Skorygować po 50 godzinach grania

5. Korygować co parę dni jak będzie potrzeba bo powinno już trzymać

Nie wiem czy to nie za wysokie wartości jak na nowe lampy.

Ja jak wstawiałem do swojego grata nowe lampy ustawiałem wartość na najniższą czyli 0,35 lub bardzo zbliżoną do podanej wartości. Po kilku godzinach grania kontrola i korekcja, następnie po kilkudziesięciu. Na początku wygrzewania poszczególne lampy odbiegały od tej wartości jedna po kilku korekcjach i kilkudziesięciu godzinach grania rozbieżności były coraz mniejsze, teraz w zasadzie tylko profilaktyczna kontrola wartości. Poszczególne wartości różniły się w zależności od rodzaju lamp sterujących, przy radietskich rozbieżności na lampach mocy "skakały" w większym zakresie na poszczególnych lampach przy GE i RCA było to bardziej równomiernie rozłożone.

6cg7 / 6fq7 można stosować zamiennie z 6n1p. Ustawią sobie punkty pracy, jedynie będzie mniej mocy (czyt. zagra nieco ciszej). Można też z powodzeniem mieszać 6n1p z 6cg7 / 6fq7 byle robić to parami (dwie takie same w środek i dwie takie same na zewnątrz). Kombinacje różnych lamp mocy i lamp sterujących dają inne efekty, acz dobrze wiedzieć czego się chce (czyt. znać np. charakter brzmienia danej lampy sterującej, żeby uzupełnić jej zaletami braki w lampie mocy i na odwrót). Uprzedzę kolejne pytanie - większy wpływ na brzmienie mają lampy sterujące.

Edytowane przez kb1014

Skoro juz temat o lampach to czy ktos testowal w MC-10L te moze ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu kupisz taniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo:

Ukryta Zawartość

Stosowałem 6L6 ruskie. Lampeczki dają cieplutki dżwięk, bardzo przyjemny miękki bas. Te które testowałem spodobały mi się, lecz po porównaniu z El34 słychać jak wiele szczegółów umyka na 6L6. Jest mały kłopot z żarzeniem, El34 mają większy pobór, 6L6 potrzebują mniej i trzeba by było zbić natężenie - trochę zabawy. Mają też inne napięcie. Sprawdzić na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż....

Kiedyś miałem niechętną opinię o lampach 6J1. Lecz po dodaniu dławików (obecnie siedzą u mnie 3 w CD odtwarzaczu na filtrach napięcia)anodowego, przekonałem się, że jest to cudowna lampeczka- pasmo od 5Hz do 50.000Hz.Podobnie mogę się mylić co do 6L6

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyciągnąłem ze schowka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja rada:

Wsadź El34 Telefunkena, Siemensa, albo Golden Lion i zapomnij o innych,

choć...wszystko to kwestia gustu...mnie osobiście te lampki najbardziej podpasiły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojcieszekn
  • Pokaż nowe odpowiedzi