Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

A co polecacie jak źródło do Yaqina?

Powiedzmy do kwoty 800-1000zł. Jakieś CD za ta kwotę czy cd+DAC.

Ewentualnie jakie zestawienie.

Pytam ponieważ j.w pisałem mam trzaski w głośnikach, co się okazało wynikiem tego najprawdopodobniej jest Yamaha cd 396. Podłączyłem CD Rotela 02 i było już fajnie :)

Pozdrawiam

czy ktoś może mnie poprawić:

6n1p ma odpowiednik 6cg7(mniejsze wzmocnienie ale pasuje), którego odpowiednikiem jest 6SN7GT(na inną podstawkę). czy to by oznaczało kolejną możliwość??

te ostatnie grają ponoć lepie niż 6cg7 więc jeśli to możliwe, może warto pokombinować z podstawkami.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Napisano dziś, 15:30

czy ktoś może mnie poprawić:

6n1p ma odpowiednik 6cg7(mniejsze wzmocnienie ale pasuje), którego odpowiednikiem jest 6SN7GT(na inną podstawkę). czy to by oznaczało kolejną możliwość??

te ostatnie grają ponoć lepie niż 6cg7 więc jeśli to możliwe, może warto pokombinować z podstawkami.

Czy możesz napisać z jakiego źródła ta informacja i które 6cq7 jakiej firmy. Bo producentów było wielu w USA , nie mówiąc o reszcie.

pwit1

Napisano 07.11.2006 - 00:55

"Spróbuję najpierw z tą 6cg7. Mocno chwalą ją na diyaudio, chociaż rzeczywiście na stronie www.6sn7.com jest informacja, że brzmi to nieco inaczej "In 1954, RCA came out with the 6CG7, which was pitched as a direct equivalent of the 6SN7GT. Although audiophiles found that the 6SN7GT typically sounded better, this was the beginning of the end for widespread usage of the 6SN7GT. The 6CG7 was unique in having a shield between the two sections. This was removed as a cost-cutting measure in the 6FQ7", ale przekonuje mnie ten ekran rozdzielający obie triody. Swoją drogą dosyć egzotyczna lampka na rodzimym rynku. Prawie nie ma o niej informacji."

pierwsza strona wątku : czar lampy 6sn7

zamierzasz eksperymentować??

ja zamówiłem we wtorek 6cg7 RCA Clear Top i zobaczę jak to będzie.

Od miesiąca używam 6cg7 RCA Clear Top w różnych konfiguracjach. Bardzo dobrze zrobiłeś. Jak dla mnie jedyna słuszna droga. Od kilku dni gram na dwóch 6N1P-EW z 64 roku i dwóch 6CG7 RCA Clear Top z 56 roku. Dźwięk rewelacyjny w całym paśmie zrównoważony.

Szukałem trochę jak to jest z 6sn7gt i 6cg7. to chyba jednak może się nie udać. oprócz zmiany podstawki należałoby inaczej polutować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamierzasz eksperymentować??

ja zamówiłem we wtorek 6cg7 RCA Clear Top i zobaczę jak to będzie.

a mozesz sie pochwalic gdzie je zamowiles bo sam sie nad nimi zastanawiam od jakiegos czasu tylko tanie nie sa i jesli juz kupic to pewne a nie jakies byle co dlatego pytam ? ;)

jak dojdzie to będę polecał albo odradzał sprzedawcę. gość, u którego kupiłem ma 1 negatyw na pona 800 sprzedanych akcji, głównie lamp więc liczę, że wszystko będę w porządku.

Napisano dziś, 11:22

A 6cg7 wchodzą w miejsce 6n1p bez żadnego czary mary?

Możecie w kilku słowach opisać jakie są słyszalne zmiany?

masza 1968 odpowiem na Twoje pytanie, lampki pasują do Janka elektrycznie bez przeróbek ,kontrolnie zerknąc na bias. U mnie nic nie przestawiałem. Lampki mają trochę mniejszą moc i gra to trochę ciszej. A dla uszu co najważniejsze to balsam. Jak zainstalowałem cztery 6CG7 RCA Clear Top od razu wiedziałem że zmiana jest bardzo korzystna. Wzmacniacz zmienia się w średnich i dolnych rejestrach, bas zaczyna nareszcie robic się wibrujący. Po dłuższym słuchaniu zaczyna trochę brakowac wysokich, które mają ruskie lampki. Dlatego jak powyżej pisałem połączyłem siły i technologie zimno-wojenną radziecką i amerykańską. Użyłem dwóch 6N1P-EW z 64 roku i dwóch 6CG7 RCA Clear Top z 56 roku. Dźwięk rewelacyjny w całym paśmie zrównoważony. Od września 2010 przetestowałem kilka kwadr EL34 i różnych układów z radzieckimi 6n1p i 6n1p-ew. Lampy mocy EL 34 mają tu ogromne znaczenie, to wiadomo i tylko mogę potwierdzic. Ale po zainstalowaniu 6CG7 RCA ClearTop w zestawie np. z Tung-solami lub RFT Janek dopiero pokazuje co potrafi. Jestem pewien kto poszedł tą drogą nie żałuje wydanych dolców. Na forum są pojedyncze wypowiedzi, ale mam wrażenie, bez szczególnego entuzjazmu. Może też wszystkiego nie znalazłem i nie przeczytałem. Prosiłbym szanownych kolegów którzy przetestowali 6CG7 aby się wypowiedzieli i opisali swoje wrażenia.

Pozdrawiam

Mam nowy rekord: toronto - warszawa w 6 dni:)

6CG7 już w janku. Dla sprzedającego gigantyczny pozytyw. lampy przyszły w dużym pudełku, zawinięte kilkukrotnie w folię bombelkową plus trochę gąbki. to była wysyłka za 6$...

Niestety nie jestem wstanie stwierdzić czy rzeczywiście to nowe okazy wyjęte z piwnicy gdzie przeleżały sporo czasu(wnioskując po zapachu pudełek).

Ukryta Zawartość

z historii wynika, że tych clear topów trochę sprzedał, i wiem, że powinien mieć jeszcze 2. w sumie miał 6, ja kupiłem 4. trzeba sprawdzać ponieważ ceny ma ludzkie. ja zapłaciłem łącznie 38$.

Jeśli są nowe to się wygrzewają dopiero półtorej godziny.

w tym momencie mogę powiedzieć kilka rzeczy: lubią jazz:))odpaliłem "Big Train" Marsalisa; pewnych barw i subtelności w samej grze muzyków nie słyszałem wcześniej. grają jakby rytmiczniej niż 6n1p(i mój poprzedni wzmacniacz)przez to pewne przesunięcia rytmu dopiero teraz zyskały na znaczeniu.

Kontrabas zaczął istnieć...

Włączyłem wcześniej Di Meoli "Grand Passion". Znacznie poprawiła się gładkość i przejrzystość.

Zmienia się barwa znacznie w stosunku do 6n1p. Jest bardziej naturalnie, mniej fajerwerków.

Nie lubią ciężkiego grania.

Tool "Lateralus"..znaczenie rytmu znowu się poprawiło za to same dźwięki zamieniły się w jazgot. Być może fani ciężkiego grania byli by zachwyceni bo wrażenie "czadu" przez to urosło ale zagubiła się przejrzystość(oprócz numerów Mantra i Parabol i tych "nieczadowych" fragmentów; tu znowu korzyść wynikająca z poprawy barwy). Ta płyta jest fenomenalnie nagrana..jeszcze pokombinuję, zostało dużo w janku do zrobienia. może to się zmieni kiedy lamp trochę pograją(jeśli są nowe).

Klasyki jeszcze nie słuchałem ale bez niespodzianek, spodziewam się banana przyklejonego do twarzy:)

Ukryta Zawartość

Gratulacje.

To po tych pierwszych wrażeniach wiadomo co Jankowi potrzeba! Do jazzu one jakby dedykowane to fakt.

Trochę chyba szkoda że nie kupiłeś od razu 6 szt. tak na zapas bo to jednak lamy po przejściach, a może i nie.Jeśli są nie używane to są przezroczyste i czyste na górze bańki no clear top. Mam nadzieję że jak ochłoniesz to nam spokojnie wszystko napiszesz.

Edytowane przez ziemniak58

muszę przemyśleć parę spraw: głównie zasilanie anodowe. Wcześniej kolega w innym temacie zaczął pisać o modyfikacjach,które poczynił: z zwiększył znacznie pojemność filtracji. Ja zrobiłem to samo. Efekt mieliśmy podobny: zwiększyła się masa i jest więcej basu. fajnie. ale ma to swoją drugą stronę: bas jest ciężki i powolny. przy najbliższej okazji wylutuję parę oryginalnych kondów które tam zostały. w ten sposób z 1000uf obecnie, zrobi się 750uf. Można pójść w drugą zupełnie stronę: mała pojemność na najbardziej wypasionych kondensatorach elektrolitycznych albo chyba jeszcze lepiej (chyba) w ogóle elektrolity zamienić na coś innego np. mkt. trzeba by sprawdzić jakie jest minimum dla tego układu.Jak tu , gdzieś w połowie strony niezły bank jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Oczywiście tam inne problemy występują:ponad połowę wyższe napięcie itp. mam na ebayu mkp 245uf/250V upatrzone w razie czego. 4 takie i po sprawie.

Będę myślał. póki co czekam na list z ukrainy z olejakami:)

Ukryta Zawartość

Dzięki koledzy za opis.

Zamówiłem 4 sztuki. Zobaczymy jak zagrają w duecie z KT77.

Możesz napisać coś więcej gdzie zamówiłeś i o płatności PayPal? Nie robiłem jeszcze zakupów poza granicami stad te pytanka.

Poszukaj na ebay.com . możesz tam trafić lampki po dobrych cenach. Transakcja to prosta sprawa: musisz mieć powiązane konto paypal z ebayem( z tego co pamiętam kiedy się rejestrujesz w ebayu samo Cię pyta o rodzaj preferowanych płatności i klikając dalej w 3 minuty jest po sprawie). jak już kupisz co chcesz klikasz "zapłać" i już.

jeśli coś nie gra z tym co zamówiłem, zakładasz sprawę ze swojego konta paypal co powoduje do czasu rozstrzygnięcia sporu blokadę środków na koncie sprzedającego. jeśli decydujesz się na zwrot, wysyłasz, a w momencie otrzymania Twojej wysyłki przez sprzedającego, cała kasa, którą wpłaciłeś wcześniej jest zwracana na Twoje konto. łatwo i bezpiecznie.

Poszukaj na ebay.com . możesz tam trafić lampki po dobrych cenach. Transakcja to prosta sprawa: musisz mieć powiązane konto paypal z ebayem( z tego co pamiętam kiedy się rejestrujesz w ebayu samo Cię pyta o rodzaj preferowanych płatności i klikając dalej w 3 minuty jest po sprawie). jak już kupisz co chcesz klikasz "zapłać" i już.

jeśli coś nie gra z tym co zamówiłem, zakładasz sprawę ze swojego konta paypal co powoduje do czasu rozstrzygnięcia sporu blokadę środków na koncie sprzedającego. jeśli decydujesz się na zwrot, wysyłasz, a w momencie otrzymania Twojej wysyłki przez sprzedającego, cała kasa, którą wpłaciłeś wcześniej jest zwracana na Twoje konto. łatwo i bezpiecznie.

Dzięki za odpowiedź. Wszystko jasne jakoś nie miałem okazji porozmawiać z kimś kto robi zakupy w ten sposób. Jeszcze tylko jedno pytanko muszę mieć konto na ebay'u. Jeżeli tak to chyba wystarczy się zarejestrować na Polskiej stronce. PayPal chyba założyłem przy okazji chęć zakupu części do terenówki ale z uwagi na wagę przesyłki nie korzystałem z tego.

Gdziekolwiek się zarejestrujesz będzie to samo. login ebay jest globalny.pamiętaj też, że wyszukiwarka ebaya jest lokalna. szukając na ebay.pl nie wyjdzie to samo co na ebay.de albo ebay.com.

Olejaki z Ukrainy już grają janku.

Wszystkim zainteresowanym modyfikacjami polecam od tego zacząć. Lampy i te 4 kondensatory w torze dały póki co największe zmiany.

Mój wpis wyżej odnośnie różnic po zamianie lamp na 6CG7, fragment i tym jak to ciężkie granie nie wypada najlepiej jest obecnie nieaktualny. Dźwięku na płycie Toola są obecnie poukładane najlepiej ze wszystkich konfiguracji jakie miałem do tej pory(różne kolumny, różne wzmacniacze itd.)

Dźwięk jest ciemniejszy obecnie ale paradoksalnie bardziej szczegółowy, a przede wszystkich niezwykle przyjemny i gładki.

Olejaki mają symbol K75-10. Polecono mi kupić 0.3uf/500V. Upolowałem za 1$ 0.18/500V i dobrze się stało bo 0.33uf nie zmieściłby się. Myślę, że spokojnie można mniejsze napięcie. Kondy, które wyjąłem były 275V.

Docelowo mają być zbocznikowane ruskim teflonem K72P 0.01uf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Wojcieszekn, będziesz tak dobry i napiszesz jakie masz napięcie na żarzeniach i na anodzie kiedy w kontakcie grasuje ~235V??

Przy okazji grzebania wczoraj odkryłem, że nijak nie zgadzają mi się napięcia. u mnie na anodach jest 206V...żarzeń teraz przy 235V w kontakcie,, 6.1V. tak się się zastanawiam o co chodzi..

Ukryta Zawartość

Wojcieszekn, będziesz tak dobry i napiszesz jakie masz napięcie na żarzeniach i na anodzie kiedy w kontakcie grasuje ~235V??

Przy okazji grzebania wczoraj odkryłem, że nijak nie zgadzają mi się napięcia. u mnie na anodach jest 206V...żarzeń teraz przy 235V w kontakcie,, 6.1V. tak się się zastanawiam o co chodzi..

....Na anodzie mam 372V a na anodzie przedwzmacniacza 335V.Żarzenie 6,35V. Może podłączyłeś gdzieś odwrotnym biegunem kondy. Sprawdź lepiej. Kiedy grzebałem przy dodatkowej filtracji na napięcie siatki( dodatkowe filtry) i podłączyłem + na - to napięcia zwariowały choć wzmacniacz grał. Ale u mnie wzmak w kawałkach. Dławiki i dodatkowe kondy(extra) których nie ma na schemacie. Kiedy skończę (myślę że za tydzień) opiszę cały temat. Teraz u mnie z Janka to tylko wspomnienie i trochę "drobnych" na podłodze. Dzięki za namiary na olejaki :)

Edytowane przez wojcieszekn

napisałem to już w innym temacie bez odzewu więc piszę tutaj.

Wojcieszekn, Twoje zdjęcie. rzuciłbyś okiem. chodzi mi to , że skoro tu kondy są połączone po 2 żeby zdwoić napięcie. na płytce ich pary leżą po przeciwnych stronach i pytanie: do konda numer 3 na zdjęciu, który będzie parą??1 czy 2??

Mierzyłeś z lampami czy bez??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak bardzo możliwe jest, że parł mostek prostowniczy i daje 280V z prądu zmiennego 308V??

Edytowane przez Kopczas

• Pokaż nowe odpowiedzi