Skocz do zawartości
IGNORED

Krell S-300i -czy ktos juz sluchał ?

Jozin

Rekomendowane odpowiedzi

dagi, 24 Lut 2010, 10:45

>Dowiedziałem się, że nowy Krell s300i ma z tyłu przełącznik (It has a selection to make it 110v or

>220v). Czy ktoś może potwierdzić?

Nie ma. Przełącznik jest wewnątrz, ale trzeba wgrać nowy soft aby chodził na 50Hz.

foni, 26 Maj 2010, 10:48

>Czy jest w Poznaniu (lub okolicach) posiadacz Krela S-300i , który da się namówić na jego odsłuch u

>mnie w domu z VA Mozartami Grand. Przyjadę, zawiozę, odwiozę. Postawie ciacho, kawkę, %... pełen

>serwis. Chętnie posłucham uwag... i wymienię się spostrzeżeniami.

A w TopHiFi na Garbary nie mają ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pewnie że mają... ale ja nowego i tak nie kupię... a nie chce tak robić, że z salonu wypożyczę a potem kupię używkę. To już ostateczność... taka mało "okej" jak dla mnie. A poza tym... nikt z Top-Hifi nie przyjedzie i nie pogada ze mną o swoich doświadczeniach i spostrzeżeniach. Z salonu to MF M6 pewnie pożyczę, bo tego też chciałbym poznać... a zanim na rynek wtórny trafi choć jego jedna sztuka to pewnie zdażę kolejnego królika pogonić. :-)

Słuchając rozumu....

To jest niestety ten minus - minimum ten rok/dwa lata trzeba czekać, zanim ktoś będzie chciał sprzedać. S-300i to również żaden rynek wtórny - wszystko to prywatny import (zanim weszliśmy do UE to nazywało się to przemyt). Rozmawiałem niedawno w AK ile S300i sprzedało się w Polsce - oficjalnie tylko kilka sztuk.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jaki rok, jakie dwa :)))

Widziałem już ze dwa ogłoszenia co najmniej :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam serdecznie

Ja słucham krella kilka godzin dziennie bo jestem posiadaczem s300i. Przesiadłem się z budżetowego sony ES i to jest duża przyjemność dla uszu, potwierdza to również moja mama, która ma 80 lat - być może to dobra rekomendacja. Żona też uznała, że to dobrze wydane pieniądze.

No właśnie... dlatego w ciemno nie chcę brać...

Może faktycznie trzeba będzie sobie second-hand odpuścić... i uderzyć w MF M6.

w każdym razie Krella chciałbym posłuchać.... :-)

Słuchając rozumu....

Mało góry ? Mało dołu ? Tranzystorowa średnica ?

Dobrze, że sam posłuchałem zanim przeczytałem twój wpis ...

Gdy na forum pojawi sie jakakolwiek krytyczna uwaga na temat produktu Krella, mozna miec absolutna pewnosc, ze najdalej za 3 wpisy pojawi sie protestujacy Elberoth :-P No jakim prawem komus moze sie Krell niepodobac - przeciez on najlepsiejszy na swiecie .

Po prostu piszę o tym, co bardzo dobrze znam. To dość nietypowe na forum, bo tu dużo ludzi lubi dywagować o sprzęcie, o którym czytali tylko w internecie. Nie mówię, że dagi go nie słuchał, bo twierdzi że jest inaczej, ale to co pisze ma się nijak do rzeczywistości.

Tak samo jak teoria pt 'musi grać po XLR', rodem z pośledniej gazety. Do stawiających tak kategorycznie sprawę mam tylko jedno pytanie - czy sprawdzili to na IDENTYCZNYCH parach kabli RCA i XLR ? Czy mają źródło, o którym są pewni że równie dobrze gra po XLR i po RCA ? Czy po prostu przeczytali tak w kolorowej gazecie, której recenzent powtarza to zdanie od lat jak mantrę, mimo iż sam nie posiada odpowiednich warunków, aby to sprawdzić.

PS. Napisz jakieś bzdury na temat ARC, a możesz być pewien że też odpiszę. Albo o Avalonie. Albo dCSie :-)

I jeszcze, aby nie było że nie wiem o czym piszę - mój aktualny 'poor man's system' - S300i, Puccini i Sophie :-)

(mojego dotychczasowego Dartzeela sprzedałem zanim dostałem Sophie (błąd), potem był XA-30.5. S-300i jest niewiele gorszy od Passa, a przy tym nie potrzebuje preampu - zanim nie nazbieram funduszy musi wystarczyć; myślałem że będzie cienizna i nie da się tego słuchać - ostatecznie różnica w cenie jest bardzo duża i Krell cenowo tu nijak nie pasuje - a tymczasem z dCSem i Wilsonami gra naprawdę świetnie - dźwięk jest dynamiczny, barwny, ma bardzo dobrą rozdzielczość i świetną głębię).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Gdy na forum pojawi sie jakakolwiek krytyczna uwaga na temat produktu Krella, mozna miec absolutna pewnosc, ze najdalej za 3 wpisy pojawi sie protestujacy Elberoth :-P No jakim prawem komus moze sie Krell niepodobac - przeciez on najlepsiejszy na swiecie .

Też zauważyłem taką prawidłowość :)

Moim zdaniem problem tej integry Krell'a, jak i innych urządzeń tego producenta, jest cena w europie. W stanach jeszcze jako tako to kosztuje. Można by brać pod uwagę. A tak ... słuchasz, słyszysz cenę 11 tys. Drobna pomyłka.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Gość Warlords

(Konto usunięte)

Elberoth czy to nie Twoja aukcja Allegro ???

http://www.allegro.pl/item1044705053_wzmacniacz_krell_s_300i.html

O ile dobrze pamietam to używasz też takiego konta na Allegro ( wiem że masz kilka ).

Wiem też że Krell nie jest Twój, tylko kogoś z Twoich znajomych. Niejednokrotnie sprzedawałeś klocki audio swoich znajomych.

elberoth u mnie tak zagrał...;fakt, że był w trakcie wygrzewania.

mniej góry i dołu zarówno w stosunku do krella 400xi, jak i musicala a5

choć muszę przyznać, że dobrze kontroluje bas, a górę ma rozdzielczą

niestety teza o słuchaniu przez xlr a nie rca okazała się prawdą - sprawdzone bezpośrednio w odsłuchu

jednak jeszcze lepiej kontrole nad kolumna od s300i sprawuje audiomatus as500, którego miałem zaraz po tym krellu

dagi - widzisz, tu dochodzimy do sprawy urządzenia które ma nam posłużyć jako wzór. S300i na pewno ma mniej góry i basu (nie jest taki ofensywny) jak 400xi, ale zwróć uwagę, że właśnie te cechy były w przypadku 400xi (i Audiomatusa) najbardziej krytykowane. Czy zatem to co poczytujesz za wagę w stosunku do 400xi, nie jest w istocie jego zaletą ?

Gdy porównasz S300i do droższych wzmacniaczy, takich jak Dartzeel czy ARC Ref110 (czy chociażby Plinius 102 czy MPM, o których ostatnio rozmawialiśmy), zobaczysz że to właśnie charakter brzmienia prezentowany przez S300i, z jego bardziej wypełnioną średnicą, lepszą głębia i rozdzielczością, jest znacznie bliższy wzorca.

Wracając natomiast do XLRów - jakiekolwiek miarodajne porównania możesz zrobić tylko i wyłącznie dysponując identycznymi parami kabli z wtykami RCA i XLR. Inaczej wprowadzasz do równania kolejną zmienną i nie jesteś w stanie precyzyjnie określić, co wpłynęło na taki a nie inny wynik. Czy lepszy np. bas w przypadku XLRów to zasługa transmisji zbalansowanej, czy może samego kabla ? W przypadku podłączenia S300i i Pucciniego po RCA i XLR identycznymi kablami (AQ Sky) nie stwierdzam wyraźnych różnic pomiędzy tymi dwoma standardami, zakładam zatem że gra podobnie jeżeli nie identycznie.

Zresztą, uwaga ta nie tyczy się tylko twojego wpisu - domniemana wyższość transmisji XLR nad RCA to mit, z którym staram się walczyć od wielu lat na forum. Z przykrością stwierdzam, że w utrwalaniu takich stereotypów, dużą zasługę maja także nasze gazety.

Warlords - najprostsza metodą sprawdzenia co i czy mam aktualnie do sprzedania jest wejście na Audio Markt. I nie, nie wszystkie urządzenia wystawiłem na prośbę znajomych - kilka z nich to różnego rodzaju exdema dystrybutorów (co widać po zdjęciach), a dwa są nawet moje własne.

co do metodyki porównań toru xlr i rca to pewnie masz racje, ale to, co rzucało się w uszy od razu, to większa żywiołowość i otwartość dźwięku, taka bezpośredniość

ps nie znam dokładnie oznaczenia kabla xlr, ale na pewno nie był droższy niż rca

Parsec - tak jak pisałem, mam teraz podłączonego S-300i pod W/P Sasha. 1,8Ohm minimum & punishing phase angle. Tu masz pomiary W/P Sasha:

Ukryta Zawartość

Nie robi to wrażenia na wzmacniaczu.

Ukryta Zawartość

Elberoth - Dzieki. Moje Genesis 6.1 schdza podobnie nisko. Mimo, ze maja wbudowane suby to czuc niesamowita roznie miedzy wzmacniaczami jesli chodzi o kontrole i jakosc basu. W przyszlym tygodniu przychodzi znajomy z KAV-400xi zobacze jak sobie radzi.

Z Twoich wypowiedzi wynika , ze stanowczo wolisz S-300i . Rozniaca ceny miedzy nimi na Audiogon nie jest wielka, wiec zastanawiam sie, ktory ewentualnie wybrac.

Tak jak pisałem wcześniej w tym wątku - dwa zupełnie różne wzmacniacze. Równie dobrze mogły by pochodzić od różnych producentów. Na Audiogonie są tacy co wolą 400xi, ja zdecydowanie wolę jednak S300i - nie ma może takiej absolutnej kontroli i dynamiki jak 400xi, ale jest bardziej wyrafinowany.

Oba mają jedną cechę wspólną - nie graja jak ich nie zostawisz przynajmniej na 24h włączonych do prądu. Więc lepiej poproś od razu swojego kolegę aby ci go na 2-3 dni zostawił :-) A jeszcze lepiej od razu pożycz S300i.

Jeżeli nie masz nikogo kto mógłby ci pożyczyć S300i, to po prostu kup jakiegoś na Audiogonie (z tego co wiem mieszkasz w USA). Wzmacniacze Krella mają jedną fajną zaletę - jak raz wejdą na rynek s/h to praktycznie nie tracą na wartości. I do tego łatwo je sprzedać. Możesz więc sobie takiego kupić, a jak ci nie podejdzie to za 2-tygodnie sprzedasz bez straty i z głowy.

Ukryta Zawartość

Srednioentuzjastyczna opinia z brytyjskiej prasy.

A czy ktos mial okazje porownac do Simaudio Moon i3.3?

Ukryta Zawartość

What HiFi = Super Express

Tu dla odmiany entuzjastyczna recenzja z brytyjskiej prasy :-)

Ukryta Zawartość

Obie warte jednak tyle, co papier na którym je wydrukowano. Recenzja What HiFi opisuje chyba jakiś inny produkt (LOL), a z recenzji Kesslera jak zwykle nie idzie się cokolwiek konkretnego dowiedzieć (poza tym, że jest naj, naj naj; przynajmniej są jednak pomiary).

Obiektywną recenzję S300i napisał Pacuła w HFOL, który trafnie uchwycił ogólny charakter urządzenia, jak i dobrze opisał wady i zalety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dagi, 29 Maj 2010, 18:19

>mało góry, mało dołu, trzeba odkręcić, by posłuchać.

>średnica typowo tranzystorowa, bezbarwna

>dobrze kontroluje kolumnę

>musi grać po xlr.

>a sh nie odpuszczaj

Generalnie mało prawdy w tym co powyżej...

Właśnie go sobie słucham z dołączonym wczoraj przetwornikiem Bryston BD-1 do CD 1431 MBLa, który służy jako transport. A kolumny to Equilibrium Eltheria.

Muszę powiedzieć, że na nowo odkrywam ten wzmacniacz z tym przetwornikiem i tymi kolumnami (mam je od 2 miesięcy, a przetwornik od kilku dni). Piecyk S-300i jest znakomity pod każdym względem. Okazuje się, że ma jednak znakomitą rozdzielczość. Naprawdę niczego mu nie brakuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.