Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjonery - fakty i mity

Jarek33331

Rekomendowane odpowiedzi

rochu.Skad wiesz,ze go nie ograniczyly?Moze podasz wiecej konkretow,jaki to system i czym byl okablowany w testach porownawczych,o ile takie byly.Nie powiedzialem,ze kable maja byc z tej samej polki cenowej,przeczytaj wpis spokojnie i postaraj sie zrozumiec co mam na mysli.Ogolnie rzecz ujmujac to mam na mysli to,ze my polacy mamy tendencje do przesadzania czyli mamy klopoty z ustalaniem wlasciwych proporcji.pzdr.

Kacperek, 25 Sty 2009, 23:23

>Cena kabli niema nic wspólnego z ich przydatnością do danego systemu. W moim zestawie dwa IC jeden

>za 3kzł, drugi za 6kzł zostały zastąpione przez kabel DIY, za grosze.

Totalnie się nie zgadzam, to jest ewidentna prowokacja.:)

Kacperek.Jak zrobiles taki kabel to go opatentuj zarobisz na lepsze kable tylko zanim to zrobisz to powiedz jakie te interkonekty byly,ktore przegraly z Twoimi.Tak na marginesie to kiedys moja babcia mowila,ze robi lepszy bigos od mojej mamy i byla swiecie o tym przekonana ale ja nikomu nic nie mowiac mialem inne zdanie.pzdr.

prym

...Ty chłopie kablarz jesteś. Brzmi. Nawiasem mówiac - moja mama robi zajebisty bigos, babcia robila 'taki sobie' czyli odwrotnie niz u ciebie. Babci już nie ma, mamy tez niedługo nie będzie, zostanie żona, która nie ma pojęcia o bigosie .... i o kablach. Na pohybel!

Wij.Nie jestem wkurzony tylko zastanawia mnie ta polska samowystarczalnosc,na mysli mam to,ze polak mysli do dzisiaj,iz mozna przy pomocy zwyklych kombinerek,bez potrzebnych do tego laboratoriow,wlasciwej inzynierskiej wiedzy,nakladow finansowych nie wspominajac o dostepie do szerokiej gamy materialow,w garazu moze byc zdolny do zrobienia czegokolwiek co bedzie konkurowac na swiecie z produktami o uznanej renomie.Ja osobiscie w to watpie i jezeli ktos tak mowi to droga jest prosta urzad patentowy i czlowiek roku-oscar murowany.Nieprawda? My polacy tego slowa za bardzo nie lubimy ani osob,ktore tak twierdza.pzdr.

Gość rochu

(Konto usunięte)

prym,

>rochu.Skad wiesz,ze go nie ograniczyly?Moze podasz wiecej konkretow,jaki to system i czym byl

>okablowany w testach porownawczych,o ile takie byly.

Proszę bardzo.

Jednym z nich był system Ancient Audio odsłuchiwany gdzieś przed rokiem w ramach odsłuchów w Krakowie (Lector Grand, Grand Mono, Holography). Spięte to było taśmami miedzianymi DIY, a podpięte do prądu komputerowymi sieciówkami.

Temu dźwiękowi nic a nic nie brakowało. Większość z nas może jedynie o czymś takim jedynie pomarzyć.

Drugi przykład.

Shindo Petrus, Shindo Corton, Audiomceca Mephisto II, Audio Note DAC 3, kolumny na Altecu (chyba 604), a spięte to wszystko DNM Reson.

To system mojego znajomego z Berlina.

Kiedyś będę coś takiego miał.

Nie będę się spierał czy z drogimi kablami zagrałoby w obydwu wypadkach lepiej, a jeżeli tak to o ile lepiej.

To nie jest według mnie istotne, jeżeli system ma synergie i cieszy muzyką.

Bo chyba to najważniejsze.

rochu.Widzisz podales przyklad ale zly,bo gdyby bylo tak jak mowisz to Waszczyszn zamiast okablowac swoj sytem Velumem kablowal by miedzianym DIY a tego nie robi!!Moze to sa Twoje marzenia bo moje sa zdecydowanie inne.Tym sie roznie od ciebie,ze mialem i sluchalem u siebie w domu Single Six i Grand Mono a nie gdzies w Krakowie a graly swietnie z kondycjonerem Hydra okablowane sieciowkami Shuniaty,tylko w tym watku chodzi o to by jego autorowi pomoc.pzdr.

prym

Ok. Faktycznie daleko . Daj znać jakby co...

Pozdrawiam!

Rochu

Sylwestra spędzałem w Krakowie. Pozdrawiam osiedle "Złotego Wieku" i cały piekny, stary Kraków. Piękne miasto, wspaniały klimat. Dawno nie byłem i sam nie wiem, czy nie ładniejsze od Gdańska...

Jednak Wy Krakowiacy macie jakąś taką wrodzoną pewność siebie, przekonanie o jdynej słuszności.(Pozdrowienia dla Harpii.) Nie słuchałem wprawdzie systemu Pana Waszczyszczyna, jednak czy jest on absolutnie doskonały? Nie da się juz nic poprawić? Wraz z nową seria wyjdzie pewnie na jaw, że jednak się da... Nie należy chyba wypowiadac sądów ostatecznych...

Gość rochu

(Konto usunięte)

prym,

wybacz ale to o czym wspomniałem o okablowaniu AA widziało i słyszało poza mną kilka osób.

A poza tym nie wiem dlaczego, mam wątpliwości co do tego co piszesz.

Najprostsze wyjaśnienie jaki mi przychodzi do głowy to takie, że próbujesz poprawić sobie nastrój.

prym, 25 Sty 2009, 23:39

>Kacperek.Jak zrobiles taki kabel to go opatentuj zarobisz na lepsze kable tylko zanim to zrobisz to

>powiedz jakie te interkonekty byly,ktore przegraly z Twoimi.

Nigdzie nie napisałem, że to ja zrobiłem taki kabel tylko, że taki jest w moim systemie.

Jeżeli chodzi o IC to jeden miał logo podobne do muszelki a drugi miał potwora w nazwie i literkę Sigma.

prym, 25 Sty 2009, 23:54

>Wij.Nie jestem wkurzony tylko zastanawia mnie ta polska samowystarczalnosc,na mysli mam to,ze polak

>mysli do dzisiaj,iz mozna przy pomocy zwyklych kombinerek,bez potrzebnych do tego

>laboratoriow,wlasciwej inzynierskiej wiedzy,nakladow finansowych nie wspominajac o dostepie do

>szerokiej gamy materialow,w garazu moze byc zdolny do zrobienia czegokolwiek co bedzie konkurowac na

>swiecie z produktami o uznanej renom

Mnie natomiast zastanawia naiwność i wiara niektórych osób, że prąd przewodzą tylko znane loga, ceny u dystrybutorów i reklamy w gazetach.

Temat jest taki:kondycjonery-fakty i mity.Faktem jest,ze kondycjoner dobry,wlasciwie dobrany poprawi brzmienie systemu.Mitem jest,ze kondycjoner zastapi caly system.Wszystkim tym,ktorzy twierdza,ze przy pomocy kombinerek i drutu zbuduja oprocz dobrego kabla jeszcze samochod zycze powodzenia.Po co ta dyskusja?Jak mozna w garazu zrobic za grosze lepszy kabel od Cardasa?[to muszelka].Mozna powiedziec,ze ktos bredzi.Poza tym takie okreslenia ktos,gdzies,komus itd.niczego nie udowodnia.Po prostu-zrobiles-udowadniasz,pokazujesz,wyrabiasz patent,produkujesz i jestes bogaty a tak tylko krzyczysz,ze ktos,gdzies z czegos,itd-to sa juz mity smieszne.

prym, 25 Sty 2009, 23:54

>Wij.Nie jestem wkurzony tylko zastanawia mnie ta polska samowystarczalnosc,na mysli mam to,ze polak

>mysli do dzisiaj,iz mozna przy pomocy zwyklych kombinerek,bez potrzebnych do tego

>laboratoriow,wlasciwej inzynierskiej wiedzy,nakladow finansowych nie wspominajac o dostepie do

>szerokiej gamy materialow,w garazu moze byc zdolny do zrobienia czegokolwiek co bedzie konkurowac na

>swiecie z produktami o uznanej renomie.

A czy Ty naprawdę wierzysz, że oni te kable robią w laboratoriach i wydają miliony na badania? Ludzie, oddzielmy marketingowy bełkot od faktów. Gadanie o inżynierach i laboratoriach to tylko usprawiedliwienie absolutnie księżycowych cen za produkt prosty jak... drut :)

Nie wyrokuję - wnoszą, nie wnoszą, poprawiają, pogarszają. Ale na litość Boską nie dajmy się zwariować marketingowym sloganom.

A czy ma ktoś doświadczenie ze wzmacniaczami o dość dużych mocach wpiętych do sieci poprzez kondycjoner lub listwę?Czy czasami nie lepiej podłączać takowe bezpośrednio do sieci?

Najlepiej wprost do ściany, ale listwa z filtrowaniem pasywnym nie zaszkodzi...kondycjoner jak najbardziej tak, choć niektórzy piszą, że lubią to lekkie spowolnienie i wygładzenie ;)

To nie kwestia wiary a SLUCHU to po pierwsze po drugie nigdzie nie napisalem,ze zgadzam sie z cenami,w innym watku ten temat podnosze rowniez,ale czym innym jest akceptowac cene a czym innym stwierdzic obiektywnie czy to dziala czy nie.Bylem,widzialem nikt mi nie opowiadal,nigdzie nie zaslyszalem i autentycznie maja laboratorium i nie bedzie tu reklamy,ale i tak nie uzasadnia to szalenie wysokich cen.Juz to pisalem 1mb kabla KHARMA-15000euro w porownaniu z samochodem za takie same pieniadze bedzie wygladal przy bezposrednim porownaniu idiotycznie,tylko to nie jest normalna sprzedaz a szukanie jelenia ale czy ktos kogos namawia lub mu kaze kupic?Wiecej dystansu a bedziemy dluzej zyc.

TomekL3, 26 Sty 2009, 09:10

Tak. Kolejny mit o wpinaniu wzmacniaczy mocy bezpośrednio w ścianę. Kompletna bzdura!

Znajomy ma wpięte 2 monobloki Pass X 1000 klasa A właśnie w kondycjoner i skutek jest odwrotny ,o którym piszecie. Dopiero dynamika wzrasta i wszelkie aspekty brzmienia idą do przodu na plus w dramatyczny sposób.

Sam od niedawna używam kondycjoner i żałuję tylko, że tak późno to zrobiłem. Po wpięciu V-ray Shunyaty w system dopiero zrozumiałem co to jest dynamika. To tak jazda samochodem z silnikiem 100 konnym i 300 konnnym.

Mam dwie końcówki mocy pracujące w klasie A bardzo wydajne prądowo (Marton plus lampa push pull) właśnie po wpięciu w V-ray zrozumiałem na czym polega swobodna prezentacja muzyki.

Pozdr

Zgadza się. Lecz filtr pasywny mieści się w definicji kondycjonera.

Kondycjoner energii elektrycznej to urządzenie

służące do minimalizowania wybranych lub wszystkich

zaburzeń występujących w sieci elektrycznej (przepięć,

zapadów napięcia, przerw w zasilaniu, zniekształceń

prądów i napięć – wyższe harmoniczne)

Do kondycjonerów zalicza się: filtry pasywne, aktywne

filtry mocy, układy bezprzerwowego zasilania (UPS),

układy kondycjonowania energii, warystory itd.

pozdr

tomasz dudzinski:

>Większośc forumowiczów kupuje okablowania, listwy sieciowe ,kondycjonery niekiedy droższe od połowy

>wartości calego systemu

"Ja i mój kolega, i jeden koleś o którym czytałem" to jeszcze nie większość. Uprasza się nie generalizować.

prym, 26 Sty 2009, 08:48

.Jak mozna w garazu zrobic za grosze lepszy kabel od Cardasa?

Bez najmniejszego problemu można zrobić taki kabel. Czy zastosowanie mulącego Cardasa w mulącym systemie da lepszy efekt niż zastosowanie taniego kabelka, który nie muli ? Czy prym zaczynasz rozumieć o co mi chodzi ?

Po prostu-zrobiles-udowadniasz,po kazujesz,wyrabiasz patent,produkujesz i jestes bogaty

>a tak tylko krzyczysz,ze ktos,gdzies z czegos,itd-to sa juz mity smieszne.

W podobnym tonie pisał kiedyś redaktor Stryjecki. Prawie te same słowa.

Tak się niestety składa, że najlepsze systemy, których słuchałem w znacznej mierze składały się z urządzeń DIY i nie zmieni tego zaklinanie rzeczywistości i wyśmiewanie kombinerek i drutu.

Tak na marginesie, to nie dalej jak w sobotę wyleciał z systemu sterującego parką B&W 801 IC Nordosta, za 3.5 kzł, na rzecz tragicznego z wyglądu, ruskiego kabelka w bawełnie, za paredziesiąt złotych.

Uwierzysz, nie uwierzysz, dla mnie wszystko jedno.

Nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać bo mi się normalne nie chce. Wolę w tym czasie posłuchać muzyki. :-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.