Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz, -stereo ? (kilka rad)

Piterex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuję jakiegoś zródła dźwięku dla moich kolumn tonsil rapsodia 200, coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W niedługim czasie może wymienię je na jakieś inne, np. siesta, czy maestro 180

W sumie ciężko mi określić co potrzebuję, wacham się pomiędzy amplitunerem stereo, a zwykłym wzmacniaczem.

Preferuję raczej każdy rodzaj muzyki, za wyjątkiem hiphop, techno, diskopolo, nie słucham muzyki ukierunkowanej na dynamiczne basy.

Co do ceny to będzie ona zależna od opłacalności urządzenia i zaimponowania mi, teoretycznie szukam czegoś od 250-750zł.

To na co będę wracał uwagę przy kupnie, zamieszczę poniżej, od najważniejszego:

*dźwięk

*cena (im mniej tym lepiej)

*przynajmniej dwa złącza chinch (pod PC, i DVD)

*obecność pilota

*wtyki bananowe

*obecność tunera

*zniszczenie wizualne

*wygląd

* i na końcu moc, parametry podane przez producenta, marka... jest mi to bardzo obojętne

Nie będę narazie podawal swoich propozycji, wolałbym jakieś sugestie.

I korzystając z okazji proszę o rade w tłumieniu pokoju. Poniżej zamieszczam szkic z zachowaniem proporcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

takie coś i wytlumienie całej ściany na przeciw głosników coś da? ew. czekam na lepsze sugestie.

Wcześniej miałem denona 1906, diora ws504 i akai am-35.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48690-wzmacniacz-stereo-kilka-rad/

No wlasnie, wiec jak sobie wyobrazasz, ze KTOS ci pomoze. Sprobuje jednak:

1. Za taka kwote mozesz co najwyzej kupic sprzet uzywany, wiec wejdz na Allegro do dzialu Wzmacniacze / Amplitunery, wpisz kwote 750zl i z wyswietlonej listy wybierz sobie model, ktory: a. jest znanej, audiofilskiej marki, b. spelnia najwiecej twoich oczekiwan co do funkcjonalnosci, c. jest w dobrym stanie, d. mozesz znalezc jego testy / opinie o nim, wiec moglbys cos dowiedziec sie o jego brzmieniu (jesli nie masz mozliwosci wczesniejszego odsluchu).

2. Zanim zaczniesz kombinowac z pokojem, wejdz na strone miesiecznika Audio i odnajdz artykul o adaptacji pomieszczen odsluchowych - bardzo wartosciowa publikacja.

Swojego czasu zrobilem cos w rodzaju paneli akustycznych (szara gabka wyglada dosc kiepsko) - sklejka z wycietymi czterema otworami do zamocowania na kołkach w scianie, na niej naklejona gąbka czopowa, i na to naciagnieta tkanina obiciowa, przybita od drugiej strony zszywaczem tapicerskim.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-1549-100005829 1232884436_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobnie jak napisał poprzednik trudno coś konkretnego podpowiedzieć,

Dlatego próbowałem zanalizować opisane potrzeby. Na pierwsze miejsce wsuwa się bas. Natomiast parametry są pomijalne.

Sugeruję zakup amplitunera w systemie 2.1. Do tego można dokupić dwa małe satelitki frontowe i najważniejszy dla ciebie subwoofer aktywny. W ten sposób uzyskasz niski bas, który tutaj jest najważniejszy. Taki sub posiada własny wzmacniacz i pozwala na indywidualną regulację (odcięcie) od pasma głośniczków frontowych. Same parametry saniczne są dla ciebie pomijalne więc można kupić coś niedrogiego. Byle waliło dobrze po ścianie.

Wytłumienie. Przedmówca podał ciekawy adres na ustroje tłumiące. Od siebie dodam tylko kilka uwag praktycznych.

Każdy zestaw audio w danym pomieszczeniu wytwarza własny zakres "trudnych dzwięków". To można pomierzyć i wydrukować sobie t.z obraz widma akustycznego. Dopiero mając takie dane mozna dobrać odpowiedni rodzaj wytłumienia. Bo każdy mata nazwijmy to działa w określonym zakresie drgań/tego hałasu. Dobieranie ustrojów tłumiąych nie powinno być na zasadzie ten lub tamten bo jest ładny lub tani tylko te charakterystyki powinny się pokrywać, a tym samym znosić/wytłumiać.

To tak najobólniej.

"Preferuję raczej każdy rodzaj muzyki, za wyjątkiem hiphop, techno, diskopolo, nie słucham muzyki ukierunkowanej na dynamiczne basy."

Najwyraźniej ktoś mnie źle zrozumiał (albo ja tak niejasno napisałem). Nie, nie wsuwa się na pierwsze miejsce bas i nie, parametry nie są pomijane, i nie, nie chce zestawu 2.1 który będzie przymulał, a nie grał. I nie, ma nie walić po ścianie.

Wacham sie pomiędzy cambridge 640a ( nie wiem czy cena zmnieści sie w moim maximum.)

harman/kardon 3380 oraz 3480

denon pma 500 i 700

Kiedyś za radą artPawa kupiłem na Allegro starego UHERa (pre i końcówka) za 350 zł i rozniósł on dosłownie chwalonego na forum Pioneera (modelu już nie pamiętam).

Może warto rozejrzeć się za jakimś właśnie takim starszym Dualem, Braunem czy Telefunkenem?

No właśnie ta 1ka jest tańsza...

Ten denon 500 słabo do mnie przemawia,

to w takim razie co? 3480,3380??

W starsze modele wolałbym się nie pchać...

używany 2 letni to jeszcze w miarę dobra propozycja.

to raczej sie mylisz ;]

niby z wyższymi tonsilami jak siesta, czy maestro nie byly porownywane, napewno by przy nich poległy///

Jednak mając do wyboru fenix czy rapsodia wybór jest prosty, a różnica dość słyszalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.