Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L - wymiana lamp na ruskie...

PiotrJ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Własnie stalem sie posiadaczem MC-10L. Wszystkie lampy oryginalne. Podoba mi sie bardzo. Jest wszystko czego mi potrzeba, a przestrzen zachwyca na moich Tempo 2. Mam pytanie co Waszym zdaniem zmieni sie w dzwieku, jesli zmienie na rosyjskie wszystkie lampy w stopniu przedwzmacniacza. Bo wyczytałem że w końcówce mocy nie sa takie złe.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/48737-yaqin-mc-10l-wymiana-lamp-na-ruskie/

Ja w swojej Mancie V7 szybko wróciłem do chińskich - ruskie podawały wątły,raczej chłodny dżwięk. Podobnie w pre Vicka próbowałem ruskich Mesa Boogie - chińskie zdecydowanie lepsze.

Jakie "ruskie" ? Mesa Boogie to współczesna produkcja, a na współczesną produkcję to w ogóle szkoda czasu. Jeżeli te Mesa zagrały jeszcze gorzejn niż chińskie, to ja nie chcę ich w ogóle znać!

Trzeba się skupić wyłącznie na sowieckich lampach z dawnej produkcji, te grają niewątpliwie znacznie lepiej niż chińskie.

Piszę oczywiście o współczesnej produkcji. Mam Mesa "Russian - 2" jak i "Chinese". I te 2gie znacznie bardziej mi odpowiadają. Na wejściu mam jednak Chinese 12ax7B(jak w Marshallu - wysoki gain),na wyjściu właśnie chińską Mesę. Mam też JAN Philips 5751 NOS ,ale te w moim Vicku ciut za bardzo wygładzają kontury.

Do Manty kupiłem rosyjskie NOS'y do pre. I stwierdzam ,że chińskie - oryginalnie zastosowane - są są znaaaacznie lepsze. Nie ganiłbym tak współczesnej produkcji.

Nie chodzi o NOSy np. Telefunken. Ruskie lampy grają dobrze. Te współczesne też. Ale chińskie? Nie mam wiecej pytań...

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

• 1 miesiąc później...

Sprzedawał Słowak na Alle 6P14P - K Parowane w miarę dokładnie. Mają mniejszą żywotność od EW ale cieplejszą barwę

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 1 miesiąc później...

Witam,

Dziś w Yaqinie MC10-L wymieniłem oryginalne lampy mocy na ruskie Electro-Harmonix EL34.

Kurna chata, o rzesz w mordę! Ale zaczęło grać! ;) Niesamowite! Bas zupełnie bez luzów,

głęboki, miękki ale też dynamiczny! Pięknie to gra, nie spodziewałem się, że lampy mocy

potrafią tak zmienić brzmienie. Moje kolumny (Audio Academy Mimas II) w końcu zaczęły się

słuchać wzmacniacza - teraz są potulne jak baranki, żadnych swoich pomysłów ;)

I mordka znowu mi się zaczęła cieszyć - lampa to jednak lampa - dostarcza sporo radości.

Pozdrawiam.

witam

mi wlasnie urwalo sie mocowanie 1 lampy ( wiekszej ) i wzmacniacz przestal grac.. gdzie moge kupic jakis zestaw lapmek do tego yaquina? moze wlasnie te Electro-Harmonix EL34?

lub inne jakie doradzicie?

pozdrawiam milosnikow lamp )

sav - skąd ty pajacu tu się wziąłeś? Prawie w każdym wątku piszesz głupie kawałki. Jak ci się nudzi, to pobaw się swoją grzechotką, która leży obok ciebie w łóżeczku, albo weź kredki i sobie słoneczko narysuj.

cosmotherapy, 11 Kwi 2009, 10:39

>witam

>mi wlasnie urwalo sie mocowanie 1 lampy ( wiekszej ) i wzmacniacz przestal grac.. gdzie moge kupic

>jakis zestaw lapmek do tego yaquina? moze wlasnie te Electro-Harmonix EL34?

>lub inne jakie doradzicie?

>

>pozdrawiam milosnikow lamp )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup Electroharmonixy lub Sovteki. Po obsadzeniu we wzmacniaczu ustaw biasy i kontroluj co jakiś czas.

Ukryta Zawartość

oki dzieki a jak mam ustawic ten bias??? czy potrzebuje do tego jakis miernik? czy po prostu ustawiam tak by nie buczaly glosniki? czy jakos indywidualnie dla kazdej lampy?

pozdrawiam

właśnie zastąpiłem w Yaqinie MC10L fabryczne chińczyki 6N1 sowietami 6N1P-EB i po odsłuchu dotarło do mnie, że chyba odnalazłem ideał dźwięku...w połączeniu z primare cd21 i kolumnami audiowave 181 - poszukiwania zakończone!

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

cosmotherapy, 13 Kwi 2009, 20:42

>oki dzieki a jak mam ustawic ten bias??? czy potrzebuje do tego jakis miernik? czy po prostu

>ustawiam tak by nie buczaly glosniki? czy jakos indywidualnie dla kazdej lampy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Witam,

odświeżam wątek w nadziei na znalezienie pomocy w temacie lamp sterujących. Wymieniałem w Yaqin Mc-10T lampy sterujące z chińskich na rosyjskie nosy dwie militarne i dwie cywilne i niestety po załączeniu zasilania nie żarzą się, wzmacniacz nie gra. Lampy mocy pracują

Zwracam się z pytaniem, czy ktoś się już zmierzył z podobnym problemem i udało mu się go rozwiązać lub prośba o link do tematu gdzie problem jest opisany.

Pozdrawiam

Witam,

odświeżam wątek w nadziei na znalezienie pomocy w temacie lamp sterujących. Wymieniałem w Yaqin Mc-10T lampy sterujące z chińskich na rosyjskie nosy dwie militarne i dwie cywilne i niestety po załączeniu zasilania nie żarzą się, wzmacniacz nie gra. Lampy mocy pracują

Zwracam się z pytaniem, czy ktoś się już zmierzył z podobnym problemem i udało mu się go rozwiązać lub prośba o link do tematu gdzie problem jest opisany.

Pozdrawiam

Problem jest prosty do rozwiązania. Oto cytat z Yaqin polska - "Yaqin MC10T jest następcą modelu MC10L, lampu sterujące 6N1 zostały zamienione na 12AT7"

Jeżeli kupiłeś lampy polecane wyżej w tym wątku to masz problem, bo wyżej wymienione lampy są do MC10L i nie są zamienne z tymi w twoim MC10T

A czy mogłem w ten sposób uszkodzić lampy mocy ?

Nie, to nie jest możliwe w tym przypadku. Wkładając ruskie lampy nic tam nie można uszkodzić. Na czym dokładnie polega niemożność ustawienia biasu?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Nie, to nie jest możliwe w tym przypadku. Wkładając ruskie lampy nic tam nie można uszkodzić. Na czym dokładnie polega niemożność ustawienia biasu?

W krótkim czasie po regulacji biasy na lampach 2 i 4 są wysokie na a lampach 1 i 3 niskie.

Jeszcze będę to obserwował ale na razie tak to wygląda.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.