Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

czyli warto tę sieciówkę przetestować?

głośnikowe dosyć sympatyczne są atlas hyper 2.0 lekko ocieplają i są detaliczne.

Przetestować sieciówke neela 14E gold napewno warto może też niższy model 7E gold (ja nie testowałem). U mnie dało to znaczna poprawę. Do CDka nie wpinałem ale ze wzmakiem A38 fajnie sie zgrała. Głośnikowe Creskendo chociaż świetne są bardzo drogie oczywiście używki bo nówka do takiego zestawu to mega głupota. Atlas hyper 2.0 nie testowałem ale z pewnością będą bardziej oplacalne w zakupie.

darconnn - miałeś odwrotny problem - za mało basu. Ja usiłuję się go pozbyć (no nie do końca ale zmniejszyć) ;) . Wzmacniacz oczywiscie wpięty do listwy ;). Nie mam jak inaczej zrobić.

Skoro tyle mieszałeś kablami to ten Arcam A38 chyba nie jest najlepszy do GS20 ? Czy masz inne zdanie ? Tu w klubie ludzie polecają głównie Roksan Kandy 2...

Przy okazji - jak się ma kontakt w ścianie dwugniazdkowy to chyba już jest "listwa", prawda ? ;)

Edytowane przez Lord Rayden

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

darconnn - miałeś odwrotny problem - za mało basu. Ja usiłuję się go pozbyć (no nie do końca ale zmniejszyć) ;) . Wzmacniacz oczywiscie wpięty do listwy ;). Nie mam jak inaczej zrobić.

Skoro tyle mieszałeś kablami to ten Arcam A38 chyba nie jest najlepszy do GS20 ? Czy masz inne zdanie ? Tu w klubie ludzie polecają głównie Roksan Kandy 2...

Przy okazji - jak się ma kontakt w ścianie dwugniazdkowy to chyba już jest "listwa", prawda ? ;)

Mi dzwiek psuła listwa komputerowa. jak wpinałem do zwykłego przedłużacza to efekt miałem podobny jak bezpośrednio do ściany.

Arkama kupiłem po odsłuchu w sklepie. Zagrał zdecydowanie najfajniej. Słuchałem jeszcze z gs20 zestawów Yamacha S2000, Marantz Ki pearl lite, naim 5i, Denon 1510, i jakimś brystonem. Roksana kandy K2 nie miałem okazji posłuchać.

Jak się później okazało w domu zagrało to zupełnie inaczej niż na odsłuchu i z tego powodu tyle kombinowania z kablami.

Napisałem o zmianach w okablowaniu i wpływie na bas ponieważ pytałeś czy kablami można to zmienieć. Odpowidz tak ale nie wiem czy na tyle aby cie zadowoliło.

Czyli z Twoich obserwacji wynika,że można coś zmienić kablami ale musiałbym szukać innych niż Ty,żeby było na odwrót - mniej basu.

Z naszych doświadczeń wynika,że najlepsze byłoby pożyczanie sprzętu do domu i odsłuch na miejscu. W przypadku kolumn to niestety upierdliwe ale w przypadku wzmacniacza realne. Kaucja to pół biedy, gorzej kiedy sklep pobiera opłatę za pożyczenie. Do 50 zł można poświęcić, gorzej kiedy jest to 10 procent ceny. I tak kółko się zamyka. odsłuch w sklepie wypada super, w domku bywa różnie.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Kable można bez problemu pożyczać za kaucją.

Ale Rayden, wybacz, źle kombinujesz. Jak Ci GS20 dudnią w 11m2 to nie szukaj problemu w kablach tylko w pokoju. Jest trochę mały jak na te kolumny więc tym bardziej musisz postarać się o akustykę. Kablami to sobie można robić ostatnie szlify systemu.

Pzdr

W 11m pokoiku to cięzko bedzie z GSami. Z tego co czytałem w instrukcji to Producent zaleca w przypadku tak małych pokoi zatkać oba BRy. Kablami sie az tak basu nie zmniejszy.

PS. Zdecydowanie warto brać do domu sprzęt czy kable na odsłuchy. Z kolumnami jest to faktycznie uciążliwe ale to one decydują głównie o dzwięku.

Tak o pomieszczeniu myślę cały czas. Po remoncie salonu nastąpią roszady w umeblowaniu pokoju - duża kątówka przejdzie do salonu a do tego małego z GSami kupi się mniejszą kanapę, która w położeniu zamkniętym zajmie mniej miejsca i da więcej "powietrza". Wtedy też kupię "audiofilski" ;) dywanik na podłogę, słynne już (z innego wątku) grubsze zasłony na okna (żeby szyby nie skakały), i pomyślę nad innymi adaptacjami. Dobrze,że przypomnieliście mi o obu BRach - zatkam też drugie otwory i potestuję całość.

Żona o dziwo akceptuje te zmiany... tylko na wzmacniacz na razie się nie zgadza. Taki za 4 kzł.

No i właśnie żona ma rację.

Jak Lord może mieć taki tani wzmacniacz? :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Na razie Lord ma jeszcze tańśzy - obecnie NAD 312 kosztuje chyba 300-400 zł - kupiłem go za 1100 zł dawno temu. Dobra rzecz choć już wtedy robiony w Chinach.

Oj źle się w tym kraju zaczyna dziać jak już nawet szlachta podupada :)

Ale na całe szczęście te GS-20 ratują honor w tym przypadku :)

Miałem je jakiś czas temu i naprawdę pięknie grały.

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A jak grają Twoje PL 200 ? Potęga Mocy ?

Witam wszystkich niedługo trafią do mnie 2 sztuki bx2 ale nie mam jeszcze pod co je podpiąć, chciałbym zrobić tak że na razie będą działały tylko 2 sztuki ale za kilka miesięcy dokupić chcę bx5, a bx2 pójdą na tył.

Potrzebuję jakiś używany ampli do 1000 który fajnie się zgra. Co polecicie? Dobrze jakby miał HDMI i radio internetowe, ale to nie jest konieczne.

Pozdrawiam.

A jak grają Twoje PL 200 ? Potęga Mocy ?

Faktycznie nie spodziewałem się, że mają taki potencjał.

Parę postów wcześniej opisałem moje pierwsze wrażenia i nadal mnie zaskakują swoimi możliwościami.

Początkowo miały być raczej tylko do stereo, ale zacząłem je wykorzystywać w kinie, także przy koncertach wielokanałowych i już widzę, że trzeba będzie dociułać na PLC 350 do kompletu na przód i zrobić małe przemeblowanie.

Dotarłem do tego postu. To firma dodaje taką płytę (MA De-tox) docierającą do kolumn ? W GS jej nie było. Czy taki zabieg docierania przez specjalne dźwięki coś daje ? Ile czasu trzeba ją puszczać ? A może to tylko do PL się nadaje ?

Płytka nie jest tylko do PL.

Jej głównym celem jest szybsze dotarcie kolumn.

Ja odpalałem ją bodaj z 5 razy, za każdym razem stopniowo zwiększając głośność.

Dostałem ją gratis + płyny i ściereczki do czyszczenia i konserwacji. Łącznie taki bonus za ok. 400pln.

A tu taka informacja handlowa o tej płytce:

Płyta kompaktowa specjalnie opracowana przez Monitor Audio do wygrzewania kolumn.

Każde nowo zakupione kolumny potrzebują wygrzania, polega to na tym, aby wszystkie pracujące elementy głośnika np. zawieszenie membrany poprawiły swoją elastyczność.

Płyta CD z odpowiednio opracowanymi utworami umożliwia szybsze oraz bardziej skuteczne wygrzanie kolumn, dzięki czemu możemy cieszyć się optymalnym brzmieniem zakupionych kolumn.

Płyta zawiera cztery utwory, przeznaczone do różnych typów kolumn, małych oraz średnich dwu drożnych, a także dużych 3-drożnych. Czwarty utwór przeznaczony jest do szybkiego codziennego rozgrzewania kolumn.

A co byście drodzy MAudioklubowicze wybrali do MA GS20 ? Roksana Kandy MK2 czy nieco tańszego Exposure 2010 S2 ? Roksana tu już na wszystkie strony stestowano a Exposure ? Bo znajomy sklep proponuje jeszcze Goldenote Audio S-1... Pan WP również poleca Roksana albo Exsposure...

Hello,

przejrzałem wątek i w sumie dla informacji podam swoją konfigurację bo nie mam czym tutaj zbytnio Was zainteresować.

MA Bronze B2 + NAD c352 + NAD c515BEE

Zasilanie z listwy NEEL AUDIO N6EK przez kable ARTECH AUDIO SE

Sygnałowe to kiepścizna bo tylko jakieś PROFIGOLD i BANDRIDGE z metra

Na razie niewielkim kosztem złożyłem ten sprzęt w dwa miesiące celem podłączenia do kompa i odtwarzania spokojniejszych płyt CD.

Na co dzień, zajmując się swoimi sprawami, lecą przeboje rnb ale wieczorkiem idzie w strone chilloutu. W brew pozorom, chillout chyba nie jest prosty do odtworzenia bo niekiedy w jednym albumie potrafi się znaleźć kilka gatunków: od intrumentów, przez wolną ale szeroką średnicę z pochowanymi detalami, do szybszego transu i głebokiego basu.

Razem z dziewczyną odkryliśmy swoje oczekiwania wobec dźwięku i sprowadza się to do miękkiego, głębokiego basu, słodkiej średnicy, detalicznie czystej góry i szerokiej, "magicznej" sceny.

Niestety na tym sprzęcie jest namiastka tego co chciałbym otrzymać ponieważ wymagania mamy wysokie.

Po przeprowadzeniu krótkiego wywiadu ze sprzedawcami i kolegami po fachu, okazuje się, że powinienem zainteresować się lampą.

Co do kolumn to nie wiem, myślałem nawet o złożeniu jakiegoś klona w granicach 5-6 tys.

Oczywiście NADa zostawię sobię bo czasem jak znajomi by przyszli to zawsze można naparzać na tym całą noc np. Sylwestrową :p

Czy są znawcy MA co by polecali coś co gra ciepło, przytulnie i schodzi b.nisko?

Kolumny tez chcesz wymienic ??

Jesli tak to posluchaj Quad 22l rewelka srednica jest boska i to nawet z tranzysorowcem rowniez posluchaj Focal 726SE. Do tych glosnikow mozesz sprawdzic wzmacniacz yaqin mc10l lub z lepszym basem 100b ale oczywiscie te wzmacniacze po przerobce.

Z MA daj sobie spokoj jesli uwielbiasz ciepla srednice , a yaqin raczej jak dla mnie nie pasuje do MA za ostra gora.

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

wytłumaczcie mi po co usilnie jest podkreślane marketingowo w nowych gx-ach taki parametr jeżeli ludzki słuch generalnie nie wychodzi ponad 20k?

"Nowa konstrukcja przetwornika wstęgowego C-CAM pozwalająca osiągnąć najlepsze w swej klasie 60 kHz "

Focal + Naim

- odpowiedź na teorię,ze człowiek jakoś tam odczuwa te wyższe częstotliwości (niekoniecznie uchem, może czaszką, resztą ciała)

- zastosowanie tzw. "overkill" czyli parametry wyższe na zapas - to po amerykańsku (w USA często używają broni ręcznej indywidualnej kalibru 11,43 mm i 12,7 mm choć wystarczającą moc obalającą i penetrację umożliwia kaliber 9 mm.)

- dobre parametry, dobrze wyglądają, "audioflisko", wobec czego klient jest zadowolony,że kupił coś dobrego technologicznie, elitarnego.

A mnie niech ktoś wyjaśni, po co w materiałach marketingowych Monitor Audio, zestawów kolumn słuchają głównie wyjściowo ubrane laski. Choć wiadomo,że 90 procent kolumn nabędą faceci (w t-shirtach, koszulach, pepegach).

Zrobiłem przegląd moich katalogó Monitor Audio i wcale tak samych lasek nie widać, a konkretnie : Katalog GS - dwie foty fcet z babką i raz sam facet + raz sama babka. Dalej katalog Platinum - raz facet z gitarą i raz babka ze skrzypcami. Dalej: katalog serii GX - raz sama babka i dwie fotki faceta.

Dalej Monitor silver RX - dwie fotki parki i jedna fotka samej babki.

Monitor Bronze w katalogu brak osób przy reklamach.

Więc ja tutaj nie widzę samych lasek jak sugerujesz...

Natomiast w katalogu serii Radius bodaj z osiem razy laska, ale w tym przypadku to niszowa seria i pewnie lepiej zainteresować się tą laską niż takimi "kolumnami" :)

Heh, może na facetów uwagi nie zwracałem jak przeglądałem reklamówki ;) ! Niemniej tak ja w każdej reklamie chyba, także i tu zauważam epatowanie seksem po prostu w celu przyciągnięcia oglądajacego. Ewentualnie jeśli potraktujemy kobietę ze zdjęcia (i faceta tez) jako element scenograficzny, to przyciąganie hm..pięknem... No ale kolumny MA same są piękne.

"wytłumaczcie mi po co usilnie jest podkreślane marketingowo w nowych gx-ach taki parametr jeżeli ludzki słuch generalnie nie wychodzi ponad 20k?

Nowa konstrukcja przetwornika wstęgowego C-CAM pozwalająca osiągnąć najlepsze w swej klasie 60 kHz".

Marketing Panie, marketing :) Statystyczny klient nie wie, że format płyty CD jest i tak ograniczony do 20kHz i tam wyżej już nic nie ma... :) I mogły by i 100kHz przenosić, tylko że powyżej 20kHz się nie zapisuje informacji muzycznej. Ok są standardy SACD, ale to i tak format wymierający. A pliki HD? O zakład idę, że statystyczny klient skojarzy to prędzej z filmami w full HD ;) a nie muzyką...

Robilem male "malowanko",wynioslem sprzet na gore w jedna kupe i pyklem fotke.

Oczywiscie wszystkie razem nigdy nie byly ani nie beda podlaczone (za male pomieszczenie, jak bym mial ze 30m pokoj to bym dokupil jakies monobloki i odpalil)Ale nie mam i wybor padl na gr60 fronty, central, sub, oczywiscie i grfx-y na boki do 7.1 .mialem wczesniej 20-ki na tyle i 10-ki jako sorroundy boczne ale byly za nisko usadowione i kiepsko z efektami dzwiek odbijal sie od sofy na ktorej siedze i nie dochodzil prawie do ucha. Teraz grfx-y podwiesilem ze 30cm nad glowa i jest o WIELE lepiej. Wczesniej myslalem ze im wieksze tym lepsze ale sie mylilem. po dwa pokoj za maly i dzwiek sie wyraznie dusil na przyklad lecace kule lub smiglowiec staly w miejscu teraz lataja po pokoju. A sub sprawia ze ja latam razem z sofa :) jeszcze tylko pokoj przydal by sie z 10 m wiekszy zeby kolumny jescze wiecej powietrza i przestrzeni dostaly.ale to juz...

post-25798-0-86922700-1309290660_thumb.jpg

Edytowane przez fioo

To jak MA_Klubowicze ? Nikt nie testował Exposure 2010 S2 z GS20 i nie ma porównania z graniem z Roksanem Kandy MK2 ? Exposure jest kuszący bo nieco tańszy... Chyba sam będę musiał się wybrać na porównanie ale na razie mam problem z uszami (zatkaly mi się) i niczego nei słucham (bo nie słysze)... :(

• 5 tygodni później...

Witajcie Koledzy,

składam mój pierwszy zestaw stereo. Mam bardzo na uwadze Monitor Audio (BX6 lub RX6). Stąd mam pytania do Was doświadczonych z tymi kolumnami. Mianowicie, czy RX6 nie zgubi pełni dźwieku na 25m2? Inne moje pytanie dotyczy różnicy uniwersalnosci w odtwarzaniu muzyki. Podczas odsłuchu BX6 lepiej radziły sobie z ciężkim rockiem, a RX6 brakło już dynamiki. Czy inny wzmak (odsłuchiwałem na CA 640)poruszyłby bardziej RX6 aby ostry rock zagrał pełniej, czy po prostu BX6 będą lepsze w kontekście uniwersalności, gdyż zakres muzyki jakiej słucham jest bardzo rozległy (od brzmień akustycznych, popu, reagge, az po ostrego rocka).

Pozdrawiam

Dokladnie tak jak nsapisal remlik

Ja mam rx8 w 20m2 i jest w sam raz

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.