Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Lord

Dynki graja bardziej neutralnie niz MA , w dynkach bass jest wielki i ma bardzo dobre uderzenie schodzi bardzko nisko glosniki mam w 25 m2 i jest idealnie .Srednica jest fajnie ciepla nie ma zadnej analitycznosci jak w MA , w dynkach gora jest zaokraglona i bardziej precyzyjna niz w MA odkrywam na nowo plyty.Slucham dopiero 2 dni a juz mnie powalily na kolana.Najbardziej zrobily na mnie wrazenie w muzyce Rock i Klasyka , MA sie glubily w takiej muzie jak dla mnie.

A co mnie martwilo przed kupnem focusow to ze Kandy nie wyrobi a tutaj niespodzianka piekna kontrola bassiku glebia itp. Jestem ciekaw co sie dzieje z tymi kolumnami jak bym podpial klocek za 3 tys euro :)

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Hej koledzy, no i na mnie kolei. Sprzedałem MA RS6. Towarzyszyły mi przez 2,5 roku :) Wspominać je będe bardzo miło.

Niestety ograniczały w dużym stopniu mój wzmak, więc przyszła kolei na wymianę kolumn.

Jeśli jesteście ciekawi czy nadal MA to raczej nie, dlaczego bo RX ma cały czas ten sam głośnik wysokotonowy więc odpada, a GX200 coż cena jest kosmiczna a mam tylko 5000 złoty na kolumny.

Oczywiście cały czas będe kibicował tej marce. Może kiedyś jeszcze będzie mi dane mieć kolumny MA.

Pozdrowionka koledzy :)

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Kiedyś słuchałem Usher V-602 ale starczyło mi na MA RS6 :)

Będe miał na odsłuch Usher V-604 :) jeśli zagrają to zostaną.

"Lampa nie umiera nigdy"

GS20 nie znajdziesz ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Hej LORD RAYDEN

Jak wspomniałem w GX i starszej GS jest ten sam wysokotonowy co w RS-ach więc odpada!

YYYYYYYYYYYYYYYYYYY miałem na myśli RX i GS :) sorki ale wypiłem już dziś sporo ponad 0,5 litra flaszki hehe więc się myli :P pozdro

"Lampa nie umiera nigdy"

Hej LORD RAYDEN

Jak wspomniałem w GX i starszej GS jest ten sam wysokotonowy co w RS-ach więc odpada!

YYYYYYYYYYYYYYYYYYY miałem na myśli RX i GS :) sorki ale wypiłem już dziś sporo ponad 0,5 litra flaszki hehe więc się myli :P pozdro

Chyba sobie żartujesz z tym wysokotonowym. Najpierw radzę posłuchać, a potem coś takiego pisać (jedyne usprawiedliwienie to, to nieszczęsne 0,5l). O serii RS nawet nie wspomnę przy GS. Jeśli chodzi o RX to nawet głuchy usłyszy różnicę w stosunku do GS (łącznie z górnym pasmem), to kompletnie inna półka. Tak więc jedyny powód dla którego GSy mogą odpaść przy RX to ich cena (sporo wyższa za sporo wyższą jakość).

No chodziło mi o RS i RX oczywiście :)

A jesli chodzi o GS to jaki tam byl wysokotonowy.... ten sam co w RS i teraz w RX?

Nie ten sam bo to inna półka cenowa jak już pisałem. W RX zastosowano jedynie technologie C-CAM używaną w serii GS ale to dalej nie jest ten sam głośnik. Jeśli podoba ci się brzmienie Monitor audio i stać cię na GS to polecam.

Słuchałem RX6 i dźwiękowo gorsze według mnie niż w RS6.

A co do GS i szkoły grania MA, szukałem czegoś nowego dźwiękowo na innym materiale przetworników by uzyskać inną barwę i spasować z Creek-iem i znalazłem :) a w dalszej przyszłości by móc zakupić wzmaki które lepiej współgrają z w/w przetwornikami zastosowanymi w moich kolumnach.

Pozdro.

"Lampa nie umiera nigdy"

Ja tam bym się nie czepiał materiału przetworników. Powrzechne przekonanie że taki materiał to taki a taki dźwięk to trochę nie do końca, można np. zrobić delikatną kopułkę z metalu albo ostrą i dźwięczną tekstylną, to nie problem. Ale fakt że MA to nie są neutralne kolumny, mają specyficzną szkołę brzmienia więc jak coś nie pasi to poszukiwania czegoś innego są jak najbardziej wskazane.

Pzdr

No dokładnie ASIKI :)

W moim przypadku góra była jednak zbyt ostrawa pomimo tego iż Creek Destiny łagodzi górę troszkę i całe okablowanie Van Den Hul.

Więc szukałem łagodniej i delikatniej.

Co tam u Ciebie słychać bracie :)

"Lampa nie umiera nigdy"

Eee, to jak VdH nie utemperował wystarczająco to faktycznie nie ma wyjścia. Kablami można dużo zdziałać ale walczyć z charakterem kolumn nie ma sensu - po to kolumny mają swoje brzmienie żeby je miały.

A u mnie system po staremu. Cały czas szukam drugiej końcówki MA360 żeby system zapiąć w triampingu. A że to rzadkość to trochę trzeba poczekać. W jednym ze sklepów jest ex-demo, nieco drożej niż cena rynkowa używki ale bez masakry, więc jak nie upoluję to być może się skuszę. Na razie szykują mi się inne wydatki (poniżej) więc się nie spieszę. Myślę też o dołożeniu suba, ale takiego wyczes (500-1000W, woofer ze 30") - tyle że to odległa perspektywa.

A prywatnie - dziecko w drodze :) Nie więc mam za dużo czasu na hobby, będę miał jeszcze mniej, za to zyskamy nowego członka klubu :)

Pzdr

No proszę w triampinu uuuu to będzie moc!!!

A MA ma taką możliwość podłączenia? bo że w biampingu to wiem :)

Ps. Na wiadomość dałem troche z prywaty hehe :)

"Lampa nie umiera nigdy"

Masz rację, biamping bez problemu więc od tego pewnie się zacznie.

Z triampingiem już nie tak łatwo, są 3 opcje:

1. biamping, przy czym na bas po 2 zmostkowane kanały (zatem 2x większa moc)

2. przeróbka zwrotnicy

3. zwrotnic aktywna

Osobiście nie widzę większego sensu w opcji 1. - nie wykorzystuję obecnej mocy, przy pokrętle na godz. 10:00 okna przekręcają się na lewą stronę to po co mi więcej.

Wariant 2. jest bez sensu, łatwiej i mniej inwazyjnie jest wymontować całą zwrotnicę niż ją pruć i przerabiać, zatem ideałem będzie wariant 3.

Chyba że stwierdzę że zwyczajnie mi się nie chce i poprzestanę na zwykłym biampingu. A prawdę powiedziawszy i nad tym się zastanawiam - MA360 to silny piec więc i bez biampingu trzyma kolumny za mordę, GS20 też nie są trudne w prowadzeniu. Nie wiem ile mogę zyskać biampem. Na pewno silnym argumentem za jest wywalenie końcówki z szafki i ustawienie końcówek bezpośrednio za kolumnami co z kolei oznacza kable głośnikowe dł. 50cm :)

Pzdr,

Asiki

Eee, to jak VdH nie utemperował wystarczająco to faktycznie nie ma wyjścia. Kablami można dużo zdziałać ale walczyć z charakterem kolumn nie ma sensu - po to kolumny mają swoje brzmienie żeby je miały.

A u mnie system po staremu. Cały czas szukam drugiej końcówki MA360 żeby system zapiąć w triampingu. A że to rzadkość to trochę trzeba poczekać. W jednym ze sklepów jest ex-demo, nieco drożej niż cena rynkowa używki ale bez masakry, więc jak nie upoluję to być może się skuszę. Na razie szykują mi się inne wydatki (poniżej) więc się nie spieszę. Myślę też o dołożeniu suba, ale takiego wyczes (500-1000W, woofer ze 30") - tyle że to odległa perspektywa.

A prywatnie - dziecko w drodze :) Nie więc mam za dużo czasu na hobby, będę miał jeszcze mniej, za to zyskamy nowego członka klubu :)

Pzdr

Zgadza sie charakteru kolumn nie zmieni sie kablami.

Gratuluje dziudziusia :)

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 1 miesiąc później...

Ja tam bym się nie czepiał materiału przetworników. Powrzechne przekonanie że taki materiał to taki a taki dźwięk to trochę nie do końca, można np. zrobić delikatną kopułkę z metalu albo ostrą i dźwięczną tekstylną, to nie problem. Ale fakt że MA to nie są neutralne kolumny, mają specyficzną szkołę brzmienia więc jak coś nie pasi to poszukiwania czegoś innego są jak najbardziej wskazane.

Pzdr

No zależy, które MA nie są neutralne? Seria Platinium jest wychwalana właśnie za swoją neutralność...

Mnie ciekawi, czy ktoś z Kolegów użytkuje Monitor Audio GX-FX, bo się zastanawiam czy do moich PL 200 + PLC 350 można je na boczne surroundy doczepić?

Ale nie miałem z nimi styczności i nie wiem jak brzmią?

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Na szczęście zasięgnąłem opinii na angielskim forum i nie ma się nad czym zastanawiać.

Jutro dokładnie te kolumny z fotek zawitają do mnie do domu. Ciekawostka - są to pierwsze na świecie kolumny z tym lakierem (ebony) zrobione pod serię Platinium i mają numer fabryczny 01.

Moja pozycja w "klubie" trochę się wzmocni :)

post-10515-0-77082600-1318516330_thumb.jpg

post-10515-0-98482100-1318516344_thumb.jpg

post-10515-0-93394500-1318516358_thumb.jpg

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Zamieściłem następujące ogłoszenie (po korekcie):

Monitor Audio RX8 1,5roczne, czarny fornir, stan idealny Proszę o propozycję zamiany w zbliżonym przedziale cenowym, opcjonalnie dopłata, jeśli uznam (po odsłuchu u siebie), że warto. Brzmienie RX8 wyjątkowo mi odpowiada, ale szukam kolumn, które mają niżej strojony bass-reflex, bo podbicie basu w rejonach 50-80Hz nakłada się negatywnie na charakterystykę akustyczną mojego pomieszczenia (zaadaptowanego, ale nie wszystko da się idealnie skorygować) Sprawę załatwia wprawdzie przesłonięcie otworów br, ale wówczas brzmienie traci "oddech", głębie i soczystość. Problematyczne częstotliwości wybrzmiewają wprawdzie wówczas poprawnie, ale całość zdecydowanie na minus -> dlatego zdecydowałem poszukać opcji zamiany.

Mam kilka potencjalnych typów, ale chętnie się dowiem, czy macie jakieś ciekawe propozycje.

Jeśli nie powiedzie się opcja zamiany, to będę planował sprzedaż i zakup innych.

A ja dzisiaj otrzymałem cennik detaliczny Monitor Audio GX z takimi informacjami:

Co do koloru Ebony w modelach serii Gold GX otrzymaliśmy od dystrybutora wiadomość, którą załączam poniżej.

Tak jest taka możliwość aby głosniki z serii GX były wykończone w kolorze EBONY, dotyczy to wszystkich głosników

Ceny detaliczne brutto w funtach brytyjskich

GX50 - 1140 funtów para

GX100 - 1500 funtów para

GX200 - 2760 funtów para

GX300 - 3600 funtów para

GX150 - 780 funtów szt

GX350 - 1200 funtów szt

GXFX - 840 funtów szt

GXW12 - 2100 funtów szt

Są to kolumny na zamówienie i liczymy po kursie dnia zamówienia czyli ok 5 zł na dzień dzisiejszy,

• 1 miesiąc później...

To może i ja sie pochwałę że dzisiaj miałem okazje testować kolumny Monitor Audio MONITOR REFERENCE MR4. Kolumny nie dostępne jeszcze w Polskiej sprzedaży, która ma się rozpocząć dopiero 6 grudnia. Kolumny naprawdę przypadły mi do gustu. Zadziwia ich neutralność i dosyć nisko schodzący, potężny bas jak na takie kolumny. Cena wyższa niż poprzedniego modelu M4, ale naprawdę są warte swojej ceny.

• 2 tygodnie później...

To ja też chciałbym się dopisać ze swoimi RX2 w wersji z fortepianowym fornirem.Przyznam się że kolumny kupiłem trochę przypadkowo,trafiła się okazja, i opierałem się raczej na opinii znajomych i z internetu. Pierwszy sprzęt, Yamaha strasznie uwypukliła niskie i wysokie zakresy tych kolumienek i dźwięk brzmiał karykaturalnie więc zmuszony byłem zamienić Yamaszkę na Marantza. Obecnie jestem zadowolony z tego mixu, ładnie się zgrały ze sobą te elementy.Znikł męczący bas i góra a poprawiła się średnica.Marantz gra ciepło i delikatnie, o to mi chodziło.Może w przyszłości pomyślę o wymianie na MA gx100.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

• 2 tygodnie później...

Ja jestem totalnym amatorem ale wlasnie skonstruowałem moj pierwszy zestaw stereo z głosnikami Monitor Audio MR2.Mam to razem z amplitunerem Yamaha R-S500 i Blu-ray Yamaha Bd-s671.

Mam tylko jedno pytanie -orientujecie sie gdzie sa produkowane te glosniki?Wiem że firma jest z Wielkiej Brytanii ale obejrzelem cale pudlo glosniki i nigdzie nie ma mowy o kraju produkcji.

Jako ze to moje pierwsze w miare profesjonalne(jak na moje mozliwosci ) glosniki to jestm pod duzym wrazeniem odsluchu choc mam je dopiero 1 dobe:)

Słuchał ktoś może MA, a najlepiej MA gs10 z REGA MIRA3, ogólnie cały czas zbieram na Roksana Kandy K2 ale Rege mógłbym kupić szybciej bo jest tańsza, a w tedy i cd szybciej bym zmienił, ogólnie jeśli chodzi o temat to jestem dopiero początkujący, mój budżetowy zestaw Nada dawał na początku radę ale już nie daję- che się więcej, a ta Rega jakoś mnie korci no i na pewno jak już zamienię nada na kolejny klocek to już na długo zostanie. Zawsze też czytając wasze opisy zastanawiałem się ale jakoś nie miałem odwagi zapytać, co oznacza na przykład średnica wycofana czy wysunięta,czy to znaczy, że tonów średnich jest mało lub dużo czy zupełnie inaczej należy interpretować wycofana wysunięta.

Pozdrawiam z wyspy Wolin.

Ja jestem totalnym amatorem ale wlasnie skonstruowałem moj pierwszy zestaw stereo z głosnikami Monitor Audio MR2.Mam to razem z amplitunerem Yamaha R-S500 i Blu-ray Yamaha Bd-s671.

Mam tylko jedno pytanie -orientujecie sie gdzie sa produkowane te glosniki?Wiem że firma jest z Wielkiej Brytanii ale obejrzelem cale pudlo glosniki i nigdzie nie ma mowy o kraju produkcji.

Jako ze to moje pierwsze w miare profesjonalne(jak na moje mozliwosci ) glosniki to jestm pod duzym wrazeniem odsluchu choc mam je dopiero 1 dobe:)

Jakiś czas temu MA przeniosło swoją produkcję do Chin, nie masz się czego obawiać. Teraz 80% sprzętu tam właśnie się produkuję:-) Jakość jest jeszcze lepsza niż z UK, opinia człowieka MA.

Witam wszystkich klubowiczów, postanowiłem się dzisiaj do Was zapisać z moimi nabytymi kilka miesięcy temu Monitor Audio PL200 w kolorze Ebony ;)Kolumny są OK, chociaż wiele więcej się spodziewałem po przesiadce z Dali Ikon 6. Lecz na chwilę obecną ten brak ideału zwalam na słabą akustykę i może nie najlepszej klasy wzmacniacz i końcówkę mocy (Roksan Caspian M1 New Generation).

Pozdrawiam wszystkich.

No to zapodaj jakieś fotki jak je ustawiłeś. W jakiej odległości od ścian itp.?

No ten Roksan, to na te PL200 trochę za mało, żeby z nich wszystko wyciągnąć.Rekomendowana moc wzmacniacza: 100-250 W.

Ja podczepiłem je pod takie coś i jestem bardzo zadowolony z dźwięku:http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/monsterpowermpa2250.pdf

No to zapodaj jakieś fotki jak je ustawiłeś. W jakiej odległości od ścian itp.?

No ten Roksan, to na te PL200 trochę za mało, żeby z nich wszystko wyciągnąć. Ja podczepiłem je pod takie coś i jestem bardzo zadowolony z dźwięku:http://audio.com.pl/pdf/testy/wzmacniacze/monsterpowermpa2250.pdf

Pokój mam niewielki bo 20m2, także od ścian cudów nie ma, jak mi się uda to załączę perę fotek kiedyś. Niestety lubią one dużo mocy, dlatego bez bi-ampingu byłaby porażka, a dzięki niemu jest nawet nieźle. W przyszłości myślę o Roksanie ale w wersji Platinum.

No Roksan Platinum powinien bez problemu sobie z nimi poradzić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.