Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczenie porownywalne do Twojego, na pewno nie wieksze.

Wow to ze mnie się już audiofile śmiali że takie GS20 do takiej klitki upycham ;) Ja tam audiofilem nie jestem słuchałem dobrych monitorków Dynaudio 1.3 mk2 z mocnym basem u siebie i to nie to co kolumna podłogowa bas niby jest ale po 1 nie schodzi już tak nisko a po 2 jakoś tak zmuszały się te Dynki żeby zagrać tym basem chciały pokazać na siłę że potrafią a podłogowa kolumna gra swobodniej tym basem i potrafi sprawić że czujemy go na sobie jak potrzeba :) Ja słucham rocka bluesa lekkiego metalu ale też spokojnych wokalowych klimatów nie unikam i GS20 fajnie dają sobie radę w każdej muzyce . Ogólnie MA to dosyć jasne granie i dlatego ja wróciłem do wzmacniacza lampowego bo tak jak piszesz MA lubią ciepełko :)

Ha, ja też mam GS20 ale paradoksalnie napędzam je jasną i szczegółową elektroniką i też jest super. Dwie tylko uwagi: pisząc że elektronika jest jasna mam na myśli że jest po jasnej stronie mocy, a nie że ostra (konkretnie: DAC Audio GD NFB 1.32, reszta gratów to Myryad ze starej serii M, żeby było zabawniej to sporo kabli mam na srebrze hihihi).

Druga kluczowa rzecz to akustyka - taki zestaw potrafi przywalić wysokimi więc w pustym pomieszczeniu żyletki by latały. Trochę popracowałem nad pokojem i wysokie są na odpowiednim poziomie: zestaw potrafi dobrze zagrać wysokimi (szczegółowo i w ogóle), akustyka skontroluje ich nadmiar i jest miodzio. Moim zdaniem jest to lepsze niż ciemny sprzęt rozjaśniany echem pustego pomieszczenia.

A, no i najważniejsze: ja trochę głuchy jestem i po prostu lubię takie granie ;) Ale z tego co mówią znajomi nie tylko mi się podoba ;)

Pzdr,

Asiki

Witam. Też posiadam Monitor Audio GS 20 , fajne kolumny. Przed kupnem słuchałem ich w Nautiliusie z Ayonem wzmacniaczem i cd ( niestety na Ayona nie stać mnie na razie ). Leciał między innymi Pink Floyd , czegoś takiego nie słyszałem wcześniej , piękne przeżycie.

Zmienia sie i to bardzo duzo, najdluzej z MA wygrzewalem wlasnie serie rx to bylo blisko 100 godz. w nowych silver i gold bedzie podobnie to ze wzgledu na zastosowana technologie RST w tych przetwornikach, ktore przypominaja powierzchnie pilki golfowej. Pamietam nowe rx po wyjeciu z kartona brzmialy jak jakies kolumienki z targu :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Przesiadam sie na GS 60 wiec prosilbym o wycene kolumn Monitor Audio GS 20 Black Piano..no chyba ze jest gdzies na forum temat z wycenami to prosilbym o przeniesienie bo nie moge takiego znalezc..

Niestety jeden z glosnikow basowych ma lekkie wgniecenie (niestety nikt nie przypilnowal mojego bratanka..) zreszta wszystko widoczne na zdjeciach,oczywiscie nie ma to zadnego wplywu na dzwiek..Do tego maskownice , kartony, intsrukcje , pudelko z imbusami,poziomica itp..

http://www.tinypic.pl/7o0zl9c1qnuf

http://www.tinypic.pl/wv8ij16dvjz7

http://www.tinypic.pl/06bkvrdjdjtg

http://www.tinypic.pl/mwh07j3wo438

http://www.tinypic.pl/pzgrlgruxwyu

http://www.tinypic.pl/9hemnjqbgya6

Jesli ktos jest zainteresowany kupnem prosze o wiadomosci na prv..

Krzysiek z Gdańsk

najlepsza wycena bedzie alledrogo, tam ktos ma wystawione GS20 w jak pisze super stanie dodatkowo ma podstawki moim zdaniem bardzo fajne. jest tam mowa o jakiejs modyfikacji dla jednych bedzie to plus dla drugich minus, ale jak ma na to papiery to git. cena 5k, Twoje mimio iz sa lekko dziabniete to jest to front, wiec byc moze bedziesz musial sporo zejsc. Tak czy siak za ile nie wystawisz zawsze beda Cie atakowac "poszukiwacze okazji" :) z haslami dam Ci...grosze.

pozdro

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

• 2 tygodnie później...

Zapraszam do Kalisza

Dzięki za propozycję ale trochę daleko. Jestem spod Tatr. Wczoraj byłem w Krakowie na odsłuchu z moim ampli onkyo. Najlepiej przypadły mi do gustu dali ikon 6 mk2. I raczej wszędzie mi odradzali łączenie onkyo z MA. RS i RX mają podbite lekko skrajne pasma co już nawet czytałem na tym forum a mój ampli niestety też tak ma, a więc ciężko by było słuchać takiego połączenia. W dali wysunięta jest średnica i góra. I nawet całkiem znośnie się tego słuchało. Niestety nie stać mnie na mk2 więc trzeba będzie odłuchać jakoś mk1 z drugiej ręki. Góra podobna co mk2 tylko bas słabszy. Ale tym to przypuszczam zajmnie się już mój ampli. A przynajmniej dobrze by było. Nie chcę się wyzbywać tego piecyka mimo że cieżko o odpowiednie głośniki do niego.

Napisz jak wrażenia i z czym silverki u Ciebie grają?

Moje silver8 napędza Yamaha as700. Przed zakupem straszono mnie że w tym zestawieniu może być trochę za ostro, ale kiedy pojechałem ze wzmacniaczem do salonu przekonałem się że opiniami nie ma się co kierować. Jest idealnie!

Mam lampowca MingDa MC-88PL na lampach kt88. Jak dla mnie gra to bardzo dobrze i przede wszystkim równo w całym paśmie. Czekam teraz na lampy przedwzmacniacza Psvane181 mkII myślę, że wtedy dopiero całość zagra. Na razie Silver 8 jeszcze się zapewne wygrzewają, mają około 40 godzin przebiegu.

Mam mały pokój około 13 mkw i obawiałem się basu ale niepotrzebnie. Mam lekko basreflexy przytkane pianką w taki sposób że nie są całkowicie zatkane a jedynie zmniejszony jest otwór/średnica wylotu i jest OK.

Źródło server synology i Arcam rDac. IC - Atlas Voyager. Głośnikowy Chord Odyssey 2.

Porównywałem Silver 8 z: silver 6, Dali Ikon Mk2, Audio Academy Hyperion. Jedynie AA dobrze zagrały oczywiście jak również MA Silver8. AA Hyperion jednak bardzo duże kolumny gabarytowo i dlatego kupiłem Silver8. Odniosłem wrażenie scena szersza była na boki w silver 8 i jakby pasmo równiejsze. Dali Ikon6 MK2 - dla mnie masakra, do ich słuchania należałoby hodować woskowinę długi czas żeby nie słyszeć wrzasku wysokich tonów. Silver6 - coś nie tak było z niższymi średnimi / wyższym basem, jak dla mnie nie grały równo, czegoś brakowało.

Dzięki za propozycję ale trochę daleko. Jestem spod Tatr. Wczoraj byłem w Krakowie na odsłuchu z moim ampli onkyo. Najlepiej przypadły mi do gustu dali ikon 6 mk2. I raczej wszędzie mi odradzali łączenie onkyo z MA. RS i RX mają podbite lekko skrajne pasma co już nawet czytałem na tym forum a mój ampli niestety też tak ma, a więc ciężko by było słuchać takiego połączenia. W dali wysunięta jest średnica i góra. I nawet całkiem znośnie się tego słuchało. Niestety nie stać mnie na mk2 więc trzeba będzie odłuchać jakoś mk1 z drugiej ręki. Góra podobna co mk2 tylko bas słabszy. Ale tym to przypuszczam zajmnie się już mój ampli. A przynajmniej dobrze by było. Nie chcę się wyzbywać tego piecyka mimo że cieżko o odpowiednie głośniki do niego.

Porównywałeś osobiście Dali Ikon 6 z Monitor Audio serii RS i RX ? czy słuchałeś te pierwsze a o MA tylko słyszałeś? Jeśli w bezpośrednim porównaniu tak wybrałeś to twój wybór i ty masz być zadowolony i tak powinno być. Jeśli jednak tylko słyszałeś opinię sprzedawcy to proponowałbym bym jednak odsłuchać osobiście.

Osobiście posiadam RS8 i wybierałem je porównując z różnymi też Dali Ikon 6

Edytowane przez krzysiek29

Porównywałeś osobiście Dali Ikon 6 z Monitor Audio serii RS i RX ? czy słuchałeś te pierwsze a o MA tylko słyszałeś? Jeśli w bezpośrednim porównaniu tak wybrałeś to twój wybór i ty masz być zadowolony i tak powinno być. Jeśli jednak tylko słyszałeś opinię sprzedawcy to proponowałbym bym jednak odsłuchać osobiście.

Osobiście posiadam RS8 i wybierałem je porównując z różnymi też Dali Ikon 6

NIestety słuchałem tylko ikonów. rs i rx nie miał. Nie wiem jak z MA ale w ikonach bardzo spodobała mi się góra. Co do basu trochę mnie rozczarował. Mało dynamiczny. buczący. Ale może to wina tego że to nowe głośniki i potrzebne im wygrzanie.

Jakie kable głośnikowe polecacie do RX8

Zastanawiam nad kablami melodika, pure av i qed rubby. Co wy byście polecili do RX8

Napędza je Audiolab 8000p

I tu kolejne pytanie jakie rca do Audiolaba i SR 7008

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

Myślałem o tym już dawno mam GS20 grają fajnie w oryginale ale we wzmacniaczu mam już Mundorfy Supreme i tak mnie kusi żeby w GS20 je zaaplikować no i przy okazji okablowanie w kolumnach wymienić na coś fajnego ;)

U mnie, po trzech miesiącach prób, najlepiej się zgrał z RX8 HOTLINE BLUE SPIRAL

Też lubię te kabelki u mnie grają z GS20 ;)

Ja chętnie też bym pogrzebał ale mam Silver 8 nówki i 5 lat gwarancji wiec odpuszcze. Raczej w lampie wyminię ale tu z kolei duża kasa do wydania bo np Rike Audio kosztuje 150 zł sztuka a potrzebuję wymienić 6 szt.

Dziwne ze nie ma tu odzewu bo chińszczyzna ktorą kupujemy gra na prawdę oki. Czy np pokusił się ktoś na wymianę kondensatorów w zwrotnicy?

W Polniku mają duży wybór ale nie ma co przesadzać, dałbym na 250V podstawową wersję

Rike Audio kosztuje 150 zł sztuka a potrzebuję wymienić 6 szt.

To faktycznie spory wydatek już u mnie Mundorfy Supreme kosztowały tylko 200 pln więc długo się nie zastanawiałem. Tak fajnie odmuliły Yaqina MC-10L że teraz to całkiem inne granie jest bas wielobarwny kontrola lepsza i cała reszta też na duży + wzmacniacz gra teraz bardzo wyrównanym dźwiękiem góra jest czysta barwna i wszystko jakoś tak lepiej poukładane jest w tym dźwięku .

selbox - to toś minie pocieszył przy sobocie ;o , chyba będę musiał iść sobie po browar bo kurcze na razie chyba nie wymienię kondów, z resztą czekam na lampki psvane 181 T2 które i tak nieźle mi dowalą po kieszeni.

selbox - to toś minie pocieszył przy sobocie ;o , chyba będę musiał iść sobie po browar bo kurcze na razie chyba nie wymienię kondów, z resztą czekam na lampki psvane 181 T2 które i tak nieźle mi dowalą po kieszeni.

Spokojnie kiedyś wymienisz pewnie i tak gra Ci to wszystko fajnie więc można poczekać z kondami ;) Jakieś Psvane miałem kiedyś w CDku grały rewelacyjnie więc i te u Ciebie powinny zagrać zacnie i może ochota na wymianę kondensatorów przejdzie na jakiś czas ;)

W CD? Lampy? Ja Pisałem o lampach 6N8 z obecnej produkcji psvane . pozdrowienia.

Miałem CD ze stopniem lampowym a w nim dwie lampki Psvane 12ax7-T Reference ;)

http://www.canuckaudiomart.com/details/649000435-psvane_12ax7t_reference_vacuum_tubes/images/445761/

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.