Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z uruchomieniem Crescendo

adigrzelczak

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłeś już ten tranzystor termiczny na oryginalny ze schematu?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

>adigrzelczak,

>to raczej go nie uruchomię. Oscyloskopa nie mam skąd załatwić a tranów mocy nie będę parował bo są

>cholernie drogie:-/.

zacznij od podstawowego sprawdzenia układu - policz (wg schematu ile pradu pobiera wzmacniacz w stanie jałowym, potem podłącz go przez jakieś rezystory na +i- następnie sprawdź spadek napięcia na rezystorach, przelicz to na prąd,

jak się wzbudza, to prąd płynący przez dodatkowe rezystory jest o wiele większy niż powinien,

ponadto, jak chcesz poszukac gdzie się wzbudza to przy załączonych w/w rezystorach (albo i bez, o ile się nic nie pali) przylutuj kondensatory ceramiczne np 100 pF w miejscach proponowanych przez kolegów, lub uznawanych jako metoda kompensacji w literaturze. jak wszystko będzie ok to pomału odejmuj te kondensatory.

mam nadzieję, że każdy element mierzyłeś multimetrem !!! kiedyś w pasku z rezystorami 680om trafił sie jeden ok 4,7k, a właśnie wtedy nie mierzyłem i musiałem szukać, nie wspomne o tranzystorach i ich parowaniu.

Wzmacniacz ma 2mV napięcia stałego na wyjściu więc można uznać że wogóle nie ma ;-)Został podłączony i podobno gra i to całkiem przyzwoicie. Nie rozumiem tego naprawde...

W opisie wzmacniacza napisane jest że aby ustawić prąd to trzeba na rezystorze R24 ustawić ok 0,055V. Okazuje się że prąd da się ustawić na R25 a nie R24 i wszystko chodzi jak trzeba. A może moj tato sie pomylił z oznaczeniami. Myśleliśmy że zarówno na R24 jak i R25 powinno być tyle samo. Jak pracuje to podobno radiator nie grzeje sie za mocno - podobnie jak w Hexfecie.

terminus, 2 Lut 2009, 12:53

>Tranzystory mocy mocy zawsze paruje się we wzmacniaczach. Nieważne, czy mierzysz

>prąd, czy napięcie, miernik będzie oszukiwał przy oscylacji w.cz. Załatw oscyloskop.

Nie jest to całkiem nieważne. Oczywiście multimetr oszuka w obu przypadkach, ale włączenie długich przewodów multimetru z tranzystorem wprowadza w obwód indukcyjność która sama może być przyczyną wzbudzenia.

Fajnie że udało się uruchomić.

Też się cieszę ale poszedł z kondensatorami kompensacyjnymi aż 560pF. Teraz poszukiwania przyczyny wzbudzania:)Dziękuję za wszelką pomoc i gratuluję wiedzy. Pozdrawiam serdecznie

Czyżby jednak pomogły? Trochę duże to 560p. Dobrze byłoby coś zrobić żeby poprawić stabilność w inny sposób. Takie duże pojemności odbiją się niestety na brzmieniu. Zastanawiam się po co są te układy R10 C4 i R15 C5 ? Nie lubię takich udziwnień. Proponuję to wywalić i powinno być lepiej. Wtedy sprawdź jakie kondensatory kompensacyjne wystarczą. Wydaje mi się, że wystarczą wtedy mniejsze.

Wszystkie tranzystory zostały sparowane i dobrane. Wzmacniacz dalej jest rozjechany:-/ a po dotknięciu palcem wszystko się ustawia tzn. podaję spadki napięć:

R19 - 47,8V

R16 - 47,8V

D2 - 1579mV

D1 - 1579mV

R20 - 949mV

R17 - 949mV

R21 - 28,7V

R18 - 28,7V

R13 - 1685mV

R8 - 1685mV

R14 - 1689mV

R9 - 1689mV

D4 - 3,9V

D3 - 3,9V

pomiędzy t9 a t10 - 3,23V

pomiędzy t7 a t8 - 3,23V

R27 - 968mV

R25 - 968mV

Przed dorknięciem palcem 2SK537 różnica pomiędzy stronami wynosi ok 50mV. Takie rezultaty uzyskuje się bez wlutowanych kondensatorów kompensacyjnych. Z kondensatorami 560pF paramatry zupełnie się zmieniają a po wlutowaniu 200pF jeszcze inaczej. Na wyjściu jest 0V!!!Przed dotknięciem palcem jak i po. Jedynie przed dotknięciem 0V na wyjściu stabilizuje się troszeczkę dłużej. Odnośnie R10 i C4 - podobno ustalają pasmo przenoszenia wzmacniacza. Pomysłów już nie mam.

Pomiary zostały zrobione po ustawieniu. Napisałem że po rozjechaniu różnica między 2 połówkami wynosi ok 50mV. Kondensatory wlutowane zostały pomiędzy kolektor T10 a bazę T9 a drugi pomiędzy kolektor T8 a bazę t7. Wzmacniacz gra ale po podkręceniu głośności dość znacznie włącza się układ zabezpieczający a po ściszeniu znowu sie włącza wzmacniacz. Mam artykuł po angielsku jakby ktoś miał chilkę i checi moge podesłać. Ja niestey przetłumaczyłem tyle o ile (czyli tyle na ile potrafiłem). Chyba autor napisał że stabilność zależna jest od obciążenia. Dołączam jeszcze układ dc servo. Wogóle nie wiem czy tobrze paruję trany. Przepuszczam odpowiedni prąd i mierzę napięcie na tranzystorze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>adigrzelczak

A teraz dokonaj pomiarów przed ustabilizowaniem. I wiele się wyjaśni.

Ponadto wydaje mi się, że wzbudza sie w innym miejscu.

Pierwszym podejrzanym jest ten , którego dotykasz i coś sie zmienia.

Może coś przeoczyłem, ale odłącz ten tranzystor (stabilizacja prądu spoczynkowego) i zapodaj inny prostszy układ na tr bipolarnym, do celów uruchomieniowych i badania stabilności na wzbudzania wystarczy.

Sprawozdanie z dzisiejszego dnia:

Wzmacniacz trzyma pełną symetrię i nic nie trzeba dotykać. Zamiast 560pF wlutowałem 150pF i wszystko jest ok:).Na wyjściu 0V. Ale wszystko by było zbyt piękne jakby działało bez zarzutów. Wzmacniacz gra ale jak podkręcę go mocniej to się włącza zabezpieczenie głośników. Po ok 10 sekundach włącza się ponownie i znowu to samo po chwili. Przy słuchaniu ze średnią głośnością jest ok. No i co tu może być nie tak?Myślałem że stałe napięcie na wyjściu sie pojawia ale tak nie jest. Czasem skoczy przy mocnym basie do niecałych 50mV ale układ zabezpieczania ma działać przy 4V!!!Kolumny tez nie są wymagające - paradigm monitor 3. Kombinować z tym bipolarem?Jeśli tak to jaki wstawić i co dalej...

Układ zabezpieczeń jest ustawiony na dosyć niski próg zadziałania, dlatego wyłącza wzmacniacz. Wyliczyłem że wyłączy już przy 100W/8om i przy 50/4om. Nie wiem jaką te kolumny mają impedancję, ale pewnie trochę schodzi poniżej 8om więc zbyt dużej mocy nie wyciągniesz. Aby to zmienić należy zwiększyć wartość rezystorów R1 i R4 w układzie zabezpieczeń. Określ przy jakim prądzie tranzystorów powinno zadziałać zabezpieczenie i wyznacz rezystancje.

Ale i tak nie będę zmieniał bo głośność jest wystarczająca. Czyli mogę uznać prace za zakończone. Pełna symetria, brak stałego napięcia na wyjściu.Problem jaki pozostał jesta taki, że stabilizuje się za długo. Tzn w momencie włączenia głośników słychać lekki stuk spowodowany niewielkim napięciem stałym które nie zdąży spaść.Albo wydłużę zwłokę na przekaźnikach, albo muszę poszukać BC556B o wzmocnieniu ok 200. Teraz jest prawie 300. Z Hexfetem było to samo - jeżeli stosunek hfe par 550 i 560 był zbyt duży to też sie dłużej stabilizował. Pewnie to samo jest z 556 i 546. Dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz czas zabrać się za drugą końcówkę a w niedługim czasie za Krell KSA 50.

Wzmacniacz uruchomiony więc nadszedł czas na mały tuning. Czy zamiast podwójnych tranzystorów BC546B można zastosować jakieś podwójne tranzystory np Toschiby 2SA1349 a zamiast 2xBC556B - 2SC3381?Jeśli nie to może maktoś jakiś pomysł?I lepsze zamienniki dla pojedynczych BC546B i BC556B przy diodach led no i na końcu BC550C i BC560C?

• 3 tygodnie później...

>adigrzelczak, 2 Mar 2009, 11:10

Bez problemu możesz je użyć, wpływu być nie powinno.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

To takie kupię. W tme BC Comp 1000uF/63V kosztują 10zł/szt - rozbuj w biały dzień. A 680uF /100v kupię na allegro za 3,66zł/ 2 szt. A może ktoś wie gdzie można kupić tanio kondy BC Comp?

Tu masz różne, dobre i tanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam po dłuższym czasie.

Crescendo uruchomione. Wszystkie części dobrane tak, że nie potrzeba kondensatorów kompensacyjnych. Parowałem trany i rezystory. Gra aż miło. Spokojnie rozniósł gainclona w najlepszej wersji oraz Hexfeta z EE. Naprawdę polecam wszystkim ten wzmacniacz tylko parujcie elementy!!!!Symetria musi być zachowana żeby uzyskać żądany efekt. Jest to najlepszy wzmacniacz jaki do tej pory miałem. Teraz jest w budowie Krell KSA 50 - zobaczymy czy on podoła Crescendo:-)

>adigrzelczak

schemat pierwotny, czy też były zmiany?

zapodaj poprawiony o ile takowe były /dla potomności/ bo po uruchomieniu to nikt już nie robi tzw inwentaryzacji powykonawczej :)))

Schemat pierwotny - bez żadnych zmian. Różnica pomiędzy połówkami wynosi ok 1mV czyli praktycznie nic:-) Najlepsze jest to że nie używałem wyszukanych elementów. Kondensatory mkt Epcos, rezystory zwykłe metalizowane 1% 0,6W, na zasilaniu kondy TEAPO seria chyba LG. Z tego co czytałem tu i tam to te kondy to niezła padaka. Ważne są chyba rezystory 0R22 5W. Jak stosowałem zwykłe to wzmacniacz dziwnie się zachowywał dlatego kupiłem Fukushima Futaba MPC 71.

Gratuluję, oby tak dalej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.