Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z HDMI do 3 tys.

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

a co się podziało w waszym uniwersalnym kryterium wagi, marantz to przecież ok. 13kg? Śmieszne to forum. Powtarzanie międlonych na necie i w gazetkach opinii i nic więcej.

Mam propozycję. KUPIĆ OBOJĘTNIE CO, byle kolor pasował i nie marnować miejsca na serwerze.

Wiem,że to głupota patrzeć na kolor,ale złożylbyś poszczególne klocki w róznych kolorach? Cały sprzęt mam czarny i wstawię srebrny ampltuner, jakbym dostał czarny model to na pewno wybrałbym Onkyo 805,ale niestety nie jest osiągalny.

Panowie zamówiłem 806, powiedzcie jak 806 sprawuje się w stereo - muzyki słucham z odwarzacza CD ( Sony ES) zazwyczaj reggae i mocniejsze odmiany rocka, jak ma się ten ampltuner do wzmacniacza stereo, do tej pory do mojej Yamahy 730 miałem podłaczony wzmacniacz Sony 730 ES do wyjść pre-out, CD i przody podłaczone do wzmacniacza, czy ktoś porównywał stereo z 806 do jakiegoś wzmacniacza. Tak w ogóle będę chciał sie pozybyć swojej 5 letniej Yamahy 730- ile ona może być teraz warta?

i bład bo jak chciales onkyo to trzeba bylo brac 805 :)

po trzecie nie zagra to w stereo :) nie łudź sie wogule smieszą mnie osoby kupujace odbiornik AV i z mysla sluchania stereo paranoja totalna:)

a 3 sprawa co sie tak uparliscie na te onkyo firma ktora nigdy nei mogla zaistniec na rynku teraz pare amplitunerkow zrobila i podniecanie sie marka:) hehe

jak juz to 805 i 905 o tych krozą opinie ze to najlepszy sprzet 806 do 805 bardzooooooooooo schudła ale to bardzo pare ladnych kg:) źle o tym swiadczy :)

moja rada trzeba bylo brac rxv1900 albo rxv3800 i nie głupkować

ale twój wybór człowiek chce dobrze doradzic e ten i tak kupi co mu sie podoba :) albo co mu doradzą pseudo fachowcy z forum gdzie maja opinie zasłyszane z innego forum :)

Jak piszesz zgryźliwe uwagi to najpierw dobrze przeczytaj post,ja nie kupiłem tego sprzętu do stereo, ponieważ mam do tego dobry wzmacniacz,pytałem tylko o to jak on się sprawuje w stereo,muzykę i tak będę słuchał z wzmacniacza a że nie podporządkowałem się do twojego wyboru,to już trudno,805 chciałem ale juz pisałem wyżej,dlaczego jej nie wybrałem

to Vitold_MAN że nie zna Onkyo od bardzo dawna i myśli, że to jakaś nowinka to wina rynku w Polsce. Firmę pamiętam od kilkunastu lat, wtedy kiedy podniecały mnie topowe yamahy znajomy w USA uznawał tylko Onkyo i nie dawał się namówić na yamahę. Dlaczego? Sekcja wzmacniająca w ampli onkyo była lepsza odkąd pamiętam, yamaha miała mnóstwo trybów DSP i kinowych ale wzmacniacze średnie, 80% z tych trybów DSP nie nadawała się do niczego (pogarszanie czytelności dialogów w kinie, muzyka brzmiąca jak w betonowym lochu itp.). I w zasadzie tak też pozostało w najnowszych yamahach. Chyba jako pierwszy w Polsce miałem słynną DSP-A2070, która kosztowała kupę kasy na tamte czasy i sprowadzono mi ją na zamówienie. Potem miałem DSP-A1. Przymierzałem się do Z9, ale zrezygnowałem dla topowego Harmana 7300.

Teraz nie sądzę, że yamaha jest jakaś szczególna, ma swoje wady i zalety jak wszystko.

Co do ampli do stereo to można oczywiście słuchać, bo czemu nie, na dobranych kolumnach.

Ale wzmaczniacze stereo są generalnie lepsze do czystego stereo. Tyle, że do stereo to osobiście wolałbym słuchać na triodzie SE 845, 211, 805 + dobrane kolumny.

U mnie 806 brzmi w stereo dobrze (małe kolumienki w obudowie zamkniętej i 2 małe suby), ale i tak w większości przypadków wolę słuchać w trybach THX music, Neo6 music czy w Orchestra (tu muzyka organowa brzmi fajnie, z głębią). Pasuje mi onkyo 806 ale nie twierdzę, że jest "the best" bo to dziecinada. Spokojnie mógłbym słuchać dalej na harmanie czy yamaszce.

ja mam, ale tylko w formie papierowej. Niestety soft do skanera (combo HP) mam skopany (chciałem odinstalować bo to dziadostwo strasznie zwalniało mi laptopa i się nie udało, a teraz mam jakieś errory). Poza tym przeskanowanie ręczne tego wszystkiego to byłaby ponad godzina roboty, biorąc pod uwagę szybkość mojego skanera all-in-one. Może ew. zrobić foto jakiś fragmentów, które Cię interesują?

PS. To gdzie Ty kupiłeś, że instrukcji Ci nie dali? I gwarancji 3-letniej też nie masz? Zarejestrowałeś sprzęt na stronie www.eic.com.pl/gwarancja ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No niestety nie dali mi instrukcji a kupowałem w normalnym sklepie RTV,jakbyś mógł to prześlij mi zdjęcie z stroną gdzie jest kalibracja za pomocą mikrofonu, mam pytanie do tej pory używałem Yamahy 730, jest to sprzęt 6.1,z tyłu jest tylny centralny,czy na razie mogę z takiej konfiguracji korzystać na Onkyo 806, czy z tyłu muszą być dwie kolumny?

może być jedna, wtedy podłączasz ją pod terminal SURR BACK L, ale lepiej oczywiście mieć tył w stereo już nawet gry na PS3 robią w 7.1 :)))

wysyłam Ci 2 maile ze zdjęciami bo jest tego ok 9MB

tzn. samych ustawień Audyssey jest niewiele (patrz na nr stron) bo jest to bardzo proste, ale zrobiłem jeszcze foty ustawień zaawansowanych...

Ad. ustawień Audyssey, to mogą wyjść nieco zafałszowane odległości od głośników (na skutek nieregularności w odbiciach od ścian), trzeba to skorygować ręcznie wpisując prawidłowe odległości w metrach tam gdzie się pomylił...

Konfiguracja nawet bez instrukcji po polsku bardzo prosta, panowie tak z ciekawości korzystacie z jakiś trybów Onkyo przy oglądaniu filmów, czy też pozostajecie przy czystym Dolby Digital czy też DTS, w setupie jest też equalizer ja nigdy nie korzystałem z takich rzeczy,ale jest tam tryb jak Odyssey - to co kalbruje głośniki, dźwięk i obraz w kinie poprzez Onkyo bardzo dobry,w stereo wolę wzmaciacz, jedyne co mnie trochę zdziwiło to, że 806 ma mało mocy w decybelach, na Yamasze oglądałem film z -40 db na wyświetlaczu, na Onkyo - 17db, chyba że można to podgłosić w ustawieniach.

Panowie wszystko opanowane,chodzi pięknie, filmy najlepiej brzmią na Dolby Digital lub DTS, kalibrator ustawił bardzo dokładnie odległości oprócz suba co poprawiłem, skorygowałem też głośność w poszczególnych kanałach aby ją wyrownać za pomocą szumów, parametrow w Hz nie ruszalem bo nie wiem o co chodzi, nie mogę jedynie poradzić sobie z pilotem aby obsługiwał inne sprzęty, podpowiedzcie co zrobić?

darek2, 3 Mar 2009, 00:09

>kalibrator ustawił bardzo dokładnie odległości oprócz suba co poprawiłem, skorygowałem też głośność

Po co poprawiałeś odległość suba ? Słyszałeś niezgodność w fazie czy nie daj Boże ustawiłeś wg. miarki ?

Mam projektor Optoma,czy jest szansa mimo,że nie mam tego sprzętu w tabeli z kodami,żeby przynajmniej z pilota Onkyo go wyłaczyć i właczyć? Nie mogę na pilocie znaleźć opcji wyboru napisów bezpośrednio z pilota,nie przez menu oraz wysunięcie płyty. Z góry dzięki za pomoc

no właśnie się różni, jest zupełnie inny OSD... W 805 mam po prostu "monitor out -> HDMI monitor -> Yes". W 806 wybierało się tryby 480/576p, 720p, 1080p, HDMI through... (korzystałem z through z tego co pamiętam). W 805 jest zdaje się domyślnie "through" i to się nie wyświetla w nazwie (ponieważ nie ma upscalingu), ale z tego co zauważyłem, to właśnie 805 ma prawdziwsze "through" ponieważ nie wyświetla się żaden napis na filmie typu "volume" i paseczki gdy robię głośniej, czy tryby dźwiękowe przy zmianie...

Panowie mi najlepiej przepuszczać obraz przez amplituner,czy jest mozliwość aby Onkyo nie wpływał na obraz,aby to co podaje odtwarzacz wyświetało się poprzez amplituner,jakoś nie mogę skonfigurować ustawień obrazu w amplitunerze, aby mi odpowiadały, zadowolające mam ustawienia w odtwarzaczu i projektorze, ale jak idzie obraz poprzez ampltuner nie za bardzo mi on odpowiada, najlepiej aby to był obraz direct,czyli nie zmieniony poprzez amplituner

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.