Skocz do zawartości
IGNORED

Nordost Valhalla sieciówka, wasze opinie

adamodoj

Rekomendowane odpowiedzi

redaktor.A w fakcie,że sieciówka kosztuje na początku 12400$ za chwilę 2600$ a pewnie jedną chwile więcej 600$ to nic nie ma?Myśle,że jest znacznie więcej o ile nie wszystko!!!!Do tego nie trzeba inteligencji a zdrowego rozsądku a niektórym go brakuje,ale uderz w stół a noga odpadnie.

• Redaktorzy

Oba wpisy była mocno nieuprzejme, pozwoliłem więc sobie usunąć i wpis, i odpowiedź na niego. Czy to tak trudno panować nad sobą, panowie? Czy przy rozmowie o sieciówce, prowadzonej np. w kawiarni hotelu Sobieski podczas Audio Show, też zachowywalibyście sie wobec siebie obelżywie? Nie? Ano właśnie.

Redaktor, 11 Lut 2009, 10:57

>Wełniany - coś w tym jest, co piszesz.

Taaak, coś jakby próba połączenia Białoszewskiego z Grochowiakiem, ale niestety, jak na mój gust nieco grafomańska.

Redaktor, 11 Lut 2009, 11:23

>Oba wpisy była mocno nieuprzejme, pozwoliłem więc sobie usunąć i wpis,

Ok - nie zauwazylem, ze wpis pryma tez wylecial. Mnie ponioslo, poniewaz nie lubie osobistych wycieczek. Masz racje, nie potrzeba pyskowek.

pzdr

Redaktor.Znasz takie powiedzenie?Jak Kuba(nie mylić z qb_1)bogu tak .......To była poprostu riposta lub ad vocem jeśli wolisz nie nieuprzejmość i nie było w nim wulgaryzmu.Nie odpowiedziałeś na wpis z godz. 11.08 oczywiście nie musisz.

• Redaktorzy

qb - ja się po prostu zastanowiłem, co faktycznie lepsze: 50 hurys tam, czy sieciówka a vista tutaj. Wyszło mi, że wolę hurysy tu, a kwestię sieciówki przemyślię oddzielnie.

prym, 11 Lut 2009, 11:08

>redaktor.A w fakcie,że sieciówka kosztuje na początku 12400$ za chwilę 2600$ a pewnie jedną chwile

>więcej 600$ to nic nie ma?Myśle,że jest znacznie więcej o ile nie wszystko!!!!Do tego nie trzeba

>inteligencji a zdrowego rozsądku a niektórym go brakuje,ale uderz w stół a noga odpadnie.

To pewnie przez kryzys ;>

audiofile zbiednieli i ich zachcianki nie sa tyle warte...heh

pzdr

• Redaktorzy

Już odpowiadam:

"redaktor.A w fakcie,że sieciówka kosztuje na początku 12400$ za chwilę 2600$ a pewnie jedną chwile więcej 600$ to nic nie ma?"

Otóż gdybym zetknął się z taką sytuacją, to sprawdziłbym, czy ta sieciówka (JUŻ za 600 USD) jest faktycznie dużo lepsza od powiedzny Neela, Zu czy Isoteków (które to przewody obecnie grają w moim systemie), i jeśli byłaby lepsza, to bym ją kupił. Ale powinieważ sytuacja jest wyłącznie teoretyczna (spadek ceny z 12499 USD na 600 USD, czyli 20-krotny), jakżeż miałbym traktować ją poważnie?

prym, 11 Lut 2009, 11:36

>slvn.Nie lubisz ale sam sie o nie prosisz.

Prym, czy Ty naprawde nie potrafisz sobie odpuscic? Twoja bezczelnosc Cie przerasta.

Masz jakis problem?

Twoje emocje biora gore nad rozsadkiem, badz laskaw zapanowac i wreszcie pisac MERYTORYCZNIE.

Redaktor,Slvn.To nie teoria a fakty przedstawione przez Zyzia zresztą nie odosobnione a świadczące jedynie o rzeczywistej wartości produktu i kompletnie nie mający(fakt) nic wspólnego z kryzysem,ani z zubożeniem kręgów audiofilskich.To wyrażna próba wykorzystania czyjejś słabości i z tego powodu ustawienie ceny na takim a nie innym racjonalnym poziomie.Nie mogę zrozumieć jednak niektórych osób,którzy dla takiej działalności szuają usprawiedliwienia,chyba,że z procederem tym mają coś wspólnego a na to wygląda.

slvn.Jak zrozumiałeś to przejdżmy do meritum.Posłuże się takim przykładem:Moj znajomy sprowadza obuwie a ceny ustala podobnie jak ci co produkują kable.Jak przychodzi sezon(na leszcza)są b.wysokie a czym bliżej końca tego sezonu robi przeceny.Nie ma w tym nic dziwnego ale dla tych co nie znają detali.Na butach po przecenie 70% też jeszcze zarabia.Mam więcej dowodów,przykładów tylko sądziłem,że środowisko kórego dotyczą wpisy jest bardziej obeznane z tymi faktami,a tu klops,wielbłąd jakby powiedzial Janek T.

Skoro cena produktu ma odzwierciedlać koszta produkcji, to ile powinna kosztować kopia systemu Windows Vista ? Płyta pewnie $0.05, poligrafia, hologramy itd jeszcze dodatkowo $0.50, czyli razem wychodzi ok $0.55 ~ 1,7zł.

Dla przypomnienia cena w sklepie: 400zł

(Tak mi się skojarzyło gdy przeczytałem o tym świętym przywiązaniu do kosztów produkcji ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

prym, 11 Lut 2009, 12:10

>slvn.Jak zrozumiałeś to przejdżmy do meritum.Posłuże się takim przykładem:Moj znajomy sprowadza

>obuwie a ceny ustala podobnie jak ci co produkują kable.Jak przychodzi sezon(na leszcza)są b.wysokie

>a czym bliżej końca tego sezonu robi przeceny.Nie ma w tym nic dziwnego ale dla tych co nie znają

>detali.Na butach po przecenie 70% też jeszcze zarabia.Mam więcej dowodów,przykładów tylko

>sądziłem,że środowisko kórego dotyczą wpisy jest bardziej obeznane z tymi faktami,a tu

>klops,wielbłąd jakby powiedzial Janek T.

Co z tego??

Przeciez to jest normalna praktyka kazdej firmy, najpierw wysoki narzut, potem okresowa przecena/wyprzedaz.

Na kablach jest pewnie i z 90% marzy, ale NIKT nie zmusza Cie do ich kupienia, mozesz kupic za 50zl kabel - jesli gra ci tak samo jak te po kilka Kzl to tylko sie cieszyc, zostanie Ci w kieszeni kupa pieniedzy. Nie wmawiaj tylko ludziom, ze te drogie sieciowki nie dzialaja, bo dzialaja :> Caly biznes opiera sie na wykorzystywaniu ludzkich slabosci.

Podejrzewam, ze marzy Ci sie system taki jak w socjalizmie - jeden rodzaj chleba, sera, butow, kurtek i samochodow. Po rowno. Kazdemu to samo. Sprawiedliwie... :|

Nie moge sie zgdzic z okreslaniem ludzi, ktorzy chca sobie kupic to drogie, przewartosciowane cacko (np kabel za 10000$) jako frajerow. Glownie to jest snobizm, choc w pewnym odsetku moga to byc ludzie, ktorzy rzeczywiscie szukaja coraz lepszego brzmienia i sila rzeczy wchodza na coraz wyzsze pulapy cenowe. Nie kupuja tych kabli dla pozerstwa i popisywania przed znajomymi, ale dla uzyskania coraz lepszego efektu dzwiekowego...

pzdr

Caly biznes opiera sie na wykorzystywaniu ludzkich slabosci.

Uscisle - przesada ze caly biznes, ale w zakresie dobr luksusowych to jednak prawda.

Chociaz czy kazda chec posiadania czegokolwiek, nie jest wyrazem ludzkiej slabosci?

Chociaż z drugiej strony taki Microsoft to pikuś - spójrzcie na Adobe: za pełnego Photoshopa chcą chyba z 5kzł ! A koszt produkcji taki sam - 1,7zł :-)

Żyć nie umierać !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

prym, 11 Lut 2009, 12:26

>elberoth.Są paradoksy i paranoje,są uczciwi ludzie i oszuści.

Rozumiem, ze uwazasz zegarek Zenitha za 1mln zl takze za oszustwo. Dodam, ze podaje tylko godzine i date, nie zawiera promu kosmicznego w sobie, jest mechaniczny i nie ma zadnej elektroniki. Ma tylko mechanizm tourbillon o pelnej swobodzie 3W. Co gorsza - nie jest wykonany z platyny czy chocby ze zlota, tylko tytanu. Czyli to tylko troche zelastwa...

Elberoth, 11 Lut 2009, 12:32

>Chociaż z drugiej strony taki Microsoft to pikuś - spójrzcie na Adobe: za pełnego Photoshopa chcą

>chyba z 5kzł ! A koszt produkcji taki sam - 1,7zł :-)

>

>Żyć nie umierać !

Nieprawda - Photoshop jest na 2 plytach, wiec koszt wychodzi ca. 3.50 zl ;-)

Elberoth.To się nazywa polowanie na leszcza.Usprawiedliwieniem dla takiego postepowania jest sam fakt,że posiadamy na te zabawki pieniądze.To uzasadnienie to kompletna bzdura.Dla kontrastu i uzmyslowienia należy zestawić te dwa produkty i ja to robie z premedytacją,SAMOCHÓDiMETROWY KABELEK.Nie używając wytartych sloganów(którymi się usprawiedliwia)zobaczmy jaki udział kosztów wytworzenia jednego i drugiego luksusowego produktu jest zawarty w cenie i będziemy mieli pełny obraz co uczciwie skalkulowane a co nie.Jak ktoś nie potrafi zobaczyć różnicy to niech się puknie mocno w głowę,tak dla otrzeżwienia.pzdr

Elb,

no trzeba przyznać, że porównanie z towarami które zawierają "wartości niematerialne" Ci się udało, pomimo, że w przypadku SO przyczyną jest monopol, bo gdyby każdy komputer działał podobnie na SO różnych firm, to też byłoby 10 razy taniej.

Slvn. Mnie on nie podnieca.Już pisałem wcześniej,ze bywają wyjątki,które tylko tą regułe potwierdzają.Mimo wszystko to w tym zegarku to mechanizm jest taki zwykły?Jak ten kawałek druta z wtyczkami Furutecha?Tylko mi nie mów,że Modigliani to kawałek szmaty pokryty farbą.

prym, 11 Lut 2009, 12:53

>Slvn. Mnie on nie podnieca.Już pisałem wcześniej,ze bywają wyjątki,które tylko tą regułe

>potwierdzają.Mimo wszystko to w tym zegarku to mechanizm jest taki zwykły?Jak ten kawałek druta z

>wtyczkami Furutecha?Tylko mi nie mów,że Modigliani to kawałek szmaty pokryty farbą.

Otoz to - dla jednego to bedzie dzielo sztuki, dla innego kawałek szmaty pokryty farbą. Nazwiesz frajerem tego pierwszego?

Slusznie, zegarkiem nie nalezy sie podniecac. Oczywiscie kosztuje tyle, bo zbudowano go w oparciu o ultra precyzyjny i trudny w wykonaniu tourbillon o 3 stopniach swobody.

Problem polega na tym, ze postrzegasz przewod jako drut z wtykami, a nie jako jego wplyw na dzwiek.

Dodatkowo, porownanie do samochodu jest o tyle nietrafne, ze rynek moto jest drastycznie wiekszy od hiend audio -- wieksza liczba nabywcow powoduje ze cena auta jest relatywnie nizsza od kabli (albo odwrotnie - kable sa tak drogie, bo odbiorca jest niszowy)

pzdr

"Problem polega na tym, ze postrzegasz przewod jako drut z wtykami, a nie jako jego wplyw na dzwiek" - problem polega na tym, że wpływ na dźwięk jakiegolwiek kabla nie jest wart 10.000 $ :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.