Skocz do zawartości
IGNORED

Napis PROTECT na wyśw. SONY STR-DE545 :(

GOSTEK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kolega miał awarię tego sprzętu, gdzieś prawdopodobnie poszło zwarcie na przewodach głośnikowych i ampli zaczął go witać napisem PROTECT na wyświetlaczu. Oddał do serwisu, zrobili za 72zł i wszystko niby lux ale gdy ostatnio chciał podłączyć drugie fronty na kanał B to okazało się iż ten kanał po prostu nie gra - cisza na każdy sposób. Co może być tego przyczyną - mam znajomego elektronika i chciałbym go naprowadzić na usterkę. Jeśli możecie to opiszcie mi skąd bierze się PROTECT w amplitunerach Sony i od czego zacząć szukanie usterek.

Pozdrawiam

1)głośniki podłączone do wejścia B, milczą gdy włączone jest pozostałe 5. Tak przynajmniej jest w większości ampli. nie wiem jak z sony.

2) Czasem jest to wina głośników sam miałem takie perypetie jak próbowałem podłączyć głośniki Sony, moje Onkyo o mało co się nie spaliło, co próbowałem coś włączyć pojawiał sie napis protect. Na pewno była to wina głośnika, nie wiem jednak o co dokładnie chodziło, ale wiem jedno sony więcej w moim systemie nie zawita!!!

3) może to też być wina złego podłączenia sprawdz czy przypadkiem jakieś kable się ze sobą nie stykają.

4)wreszcie może być tak że po ostatniej awarii spaliła się końcówka mocy(chociaż wątpie by w tego typu ampli. była osobna końcówka mocy dla każdego kanału- ale mogę się mylić), lub uszkodziły się wejścia odpowiadające za głośniki B

ps. pamiętaj że serwis sony to największy cwaniak w branży. Wymieniają części które nie są zepsute, czasem tylko regulują żeby pochodziło przez 3 miesiące. Takie sytuacje mógłbym mnożyć w nieskończoność. Jeżeli masz możliwość naprawy u jakiegoś znajomka który się na tym zna, to z całego serca polecam takie rozwiązanie!!!no chyba że sprzęt jest jeszcze na gwarancji

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.