Skocz do zawartości
IGNORED

CD-PRO2 czy warto ?

Krzy

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem z homeoptic kit z tym napędem. W zakładce stereo temat 4594 Bartek1 określił go jako shit ! i zakończył ;-).

Ponieważ do zmontowania zamawiam granitowe chasis + trochę dodatków- wydatków , zaniepokoiła mnie tak zdecydowana i skrajna opinia.

Czy Waszym zdaniem warto topić kasę w taki napęd i poświęcać czas na dłubanie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/

Nie denerwuj i nie niecierpliw się tak!

Twojego wpisu na stereo nawet nie zauważyłem,a ty juz coś tam na mnie najechałeś.

Być może trochę przesadfziłem z tym że to shit,ale nie ma ten napęd zbyt dobrej opini wśród fachowców.Chodź duzą jego zaleta jest to ,że można łatwo zrobić transport DIY.Przede wszystkim jest to własciwie CDM12.1 tylko w aluminiowej obudowie zamiast plastiku.Wcześniej na tej stronie podawałes linka do Steinmusic sprzedającego napędy Philipsa.Oni produkuja też kompletny ,gotowy napęd i wcale nie na na tym który ty sugerujesz ale na zwykłym CDM12.1 bo uważają go za lepszy (!!??).Wielu maniaków z DIYAudio także donosiło ,że np. po zbudowaniu tego napędu został on zdeklasowany przez Marantze z CDM 4 lub CDM 1 lub CDM 9.I pisali o tym ludzie którzy wiedzą co mówią.Znajomy zbudował ten napęd jakieś 2 lata temu i było tak samo...lekko modyfikowany odtwarzacz Marantza (chyba CD 72 to był) po prostu grał lepiej.Ten napęd jest grubo przereklamowany i nie ma w nim nic specjalnego.Jesli ktoś ma skladać napęd to chyba już lepiej kupić za pół ceny CD-PRo2 zwykły CDM 12.1 który w Steinmusic jest dostępny także jako gotowy kit ze wszystkim (pilot,wyświetlacz,klawisze obsługi...),jest z szufladą ,ale co to za problem zrobic z niego Top Loader.Trzymając w rece oba moduły naoędów,zwykły CDM 4 i CD-PRO 2 można łatwo zauważyć ,że jakość ,precyzja wykonania i solidność juz nie ta co kilka/kilkanaście lat wcześniej.Zresztą być może nie bez znaczenia jest laser w polu magnetycznym.Ten kit kosztuje około 1600-2000zł,jak za to co dostajemy jest to kupa szmalu.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-70564

Trochę najechałem bo pokazałeś się na liście po moim poście lecz na moją grzeczną prośbę nie odpisałeś. Zaś jak wspomnałem Twoja zdecydowana opina poruszyła mnie trochę ;-). Sorry za brak cierpliwości.

Do rzeczy.

W cdpro2 zastosowany jest VAU 1254/11.

Porównałem z 1202/12 którego mam w Marantzu 63. Ma inne chasis -oczywiście i inną głowicę lasera. Oraz nie ma sanek co akurat jest wadą bo będę musiał wymyśleć jakąś światłoćmiącą klapę.

Na razie ograniczyłem się do podłączenia dla sprawdzenia czy wszystko działa. Na zasilaczach laboratoryjnych układ ruszył bez problemu. Czyta płytki umęczone mocno których mój Onkyo Integra DX7711 nie widzi lub mieli całymi minutami nim ruszy. Startuje o ok 30 % szybciej od Marantza. Podłaczyłem się na próbę do wyjścia audio i starawy dac TDA 1305 zagrał zastanawiająco dobrze. Z braku dobrego DAC-a nie mam opini o jego dźwięku. Zakupiłem poprzednią wersję bez M na końcu bo i tak planowałem zewnętrzny dac. Dostałem, po przecenie , dobrą cenę, więc wyszedł +- tak jak dwunastka ze steinmusic.

I teraz zasiałeś !

Moja decyzja o zakupie podejmowana była na podstawie różnych opini dyskutantów w necie . Te na które trafiałem były takie że jest to właśnie najlepsza z serii dwunastek.

Czy możesz coś napisać o układzie zastosowanym przez kolegę ?

Dzięki za odpowiedź !

Krzy

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-70588

W komplecie dostałem sterownik z wyświetlaczem + pilot.

Planuję wymienić kwarc 8 MHz na stabilniejszy generator, wstawić w okno wycięte w granicie, dać dobre zasilacze, podłączyć się do szyny przed wewnętrznym dac-em, oczywiście można podłączyć się do SPDiF lecz podłączenie do szyny omija nadajnik i odbiornik .

Pewnie wyjdzie coś podobnego - optycznie - do Acient Audio. Zakładałem, że będzie to napęd do eksperymentów z różnymi dac-ami.

Czy warto robić to z tym ustrojem ?

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-70608

Na DIYAudio jest mnóstwo informacji na temat tego kitu/napędu.Uzyj "search" z nazwą tego napędu a na pewno znajdziesz wiele.Sporo ludzi tez opisywało co tam można zmodyfikować.Moim zdaniem mechanika ,mechanika i jeszcze raz mechanika głównie ma znaczenie,czyli jak to zaaplikujesz i obudujesz jest bardzo wazne!

Tam na DIYAudio naprawdę są dyskusje niezłych maniaków.Np. Guido Tent,który sam produkuje DAC-i i zegary i chyba tez jest inżynierem u Philipsa,Elso Kwak,Jean Paul i inni.Często opisują doświadczenia jakie przeprowadzają i prównują z gotowymi produktami Hi-End typu Teac ,Wadia (Wadia to w zasadzie Teac tylko w obudowie z napisem Wadia) ,Krell Levinson.

Ostatnio nawet był bardzo ciekawy wątek mechanice napędów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-70626

Dzięki,

w długie zimowe wieczory trafiam i tam, lecz jestem ciekaw opini i doświadczeń korespondentów z tej listy, zwłaszcza po ciekawej wymianie w zakładce stereo.

Jak wspomniałem na ten napęd zdecydowałem się po długim czytaniu innych dyskutantów.

Zwłaszcza DIY.

Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-70637
  • 9 miesięcy później...

Byc moze wymienionych wczesniej dyskutantow odstrasza wysoka cena CD-Pro2 i nie mysle ze naprawde go testowali. Uzywam CD-Pro od prawie 2 lat i jestem bardzo zadowolony. Bez modyfikacji gra lepiej niz Marantz CD-94 (jako transport), chociaz kiedys wydawalo mi sie ze jest odwrotnie.

Kupilem ostatnio drugi naped CD-Pro 2, gdyz zamierzalem eksperymentowac z display modulem Briana (w tej chwili to basic wersja, bez mozliwosci programowania i display nie jest zbyt czytelny). Mam tez CDM12 i nie ma startu do CD-pro 2 (poza tym plasikowe prowadnice byly powodem ubolewania Jean-Paula).

Miesiac temu kupilem Mark Levinson ML31.5 transport ($10,000 oryginalnie w '96) i jest tam takze uzyty CDM12:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Poza tym wszystkie transport ML uzywaja w tej chwili CD-Pro i ciesza sie jak najlepsza opinia.

Porownywujac moja wersje do Levinsona, to nie da sie ukryc ze ML jest lepszy. Bass ma lepsza definicje, jest glebszy i muzyka brzmi bardziej naturalnie. ML ma na wyjsciu reclocking circuit, i to prawdopodobnie (wzraz z sama obudowa) przyczynia sie do tych zmian.

Poza tym, plytka display oferowana przez Niko jest bardzo dobra, zarowna pod wzgledem czytelnosci jak i funkcyjnie. Bede chcial zbudowac zintegrowana wersje, z dwoma TDA1541, I2S connection, clokiem Tent. Bedzie to tym bardziej ciekawe, ze posiadam dodatkowe czesci od Levinsona: gorne wieko, kompletny display z panelem czolowym, jedna strone PS i obie glowne PCB.

Tu jest opis mojej pierwszej wersji CD-Pro:

Ukryta Zawartość

A tu wersja z plytka Briana:

[obrazekLUKASZ-196008_1.jpg] [obrazekLUKASZ-196008_2.jpg]

post-3442-100002247 1170260748_thumb.jpg

post-3442-100002248 1170260747_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-196008

Tak wyglada moj nowy transport w budowie. Miedziana rame wykonalem przy uzyciu pily stolowej ;-) Podstawa wykonana z 2.5" acrylic.

A tak nawiasem, czy cos wyszlo z tego kitu ktory zainicjowal ten watek?

[obrazekLUKASZ-196012_1.jpg] [obrazekLUKASZ-196012_2.jpg] [obrazekLUKASZ-196012_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3442-100002245 1170260751_thumb.jpg

post-3442-100002246 1170260750_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-196012

Mozna to kupic tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-196458

Witam, cieszę się, że temat uaktywnił się dzięki Peterowi. Zgadza się, że większość dyskutantów nie miała cd-pro 2 lecz nie przeszkadza to w wydawaniu opini na ten temat ;-))). Podobnie jest z 40 mm alpsem i regulatorach na przełącznikach elny i wielu innych elementach. To taka specyfika ;-)).

Ja w tzw. międzyczasie powalczyłem z przeróbkami staroci philipsa i marantza w celu poćwiczenia dac non os.

Dzięki temu wiem jak będą wyglądały następne kroki. Na razie montuję obudowę. Będzie z mdf na dużych kolcach i z akrylowym chasis do napędu. Jutro zamieszczę foty z stanem obecnym. Miałem trochę walki z zasilaczem, problem kolejności załączania 9V i 5 V dla napędu. W końcu zrobiłem tak, że napięcie 9V kluczowane jest układem o zwłoce 0,2 s, zaś cały tor tego napięcia ma zdecydowanie mniejsze kondensatory od toru 5 V. Dzięki temu załącza i wyłącza się we właściwej kolejności.

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-196818

>Peter napisz proszę czy wymieniasz kwarc na oddzielny generator ( problem jittera ) oraz czy planujesz zewnętrzny dac czy ten wbudowany ?<

Tak, wymieniam clock. Tu jest watek opisujacy proces:

Ukryta Zawartość

Kupilem tez zegar Guido Tent (11,xxxMhz), no i oczywiscie przetwornik bedzie zintegrowany z transportem, polaczony przez I2S. Wydaje mi sie ze to najlepsza obcja, gdyz omija sie problemy z odbiornikiem i kablami polaczeniowymi, a jednoczesnie uzyskujemy prostsza konstrukcje.

Ostatnio cwiczylem TDA1541 (wersje S2) w polaczeniu rownoleglym z polaczonymi oscylatorami (ala Lesha DAC) i jestem pod glebokim wrazeniem. Jest to najlepszy DAC jaki do tej pory mialem i to chce zainstalowac w transporcie, Ale jak wspomnilaem wczesniej gra to naprawde dobrze tylko wtedy gdy DACi sa rownolegle i oscylatory polaczone. Stopien wyjsciowy (I/V) stage jest w oparciu o Pedja design.

Wczoraj postawilem transport na air suspention platform i musze powiedziec ze jest duza poprawa. Jakiekolwiek zabarwienie jakie do tej pory mialem zostalo usuniete, bass zrobil sie glebszy i uwydatnilo sie poczucie ogolnej harmonii.

[obrazekLUKASZ-197011_1.jpg]

post-3442-100002202 1170260809_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197011

Peter

"Stopien wyjsciowy (I/V) stage jest w oparciu o Pedja design"

Który?

Na chipie AD844 czy dyskretny? Właśnie składam ten dyskretny.

Którykolwiek to jest to czy porównywałeś z analogówką Rudolfa?

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197021

Na chipie AD844 z fetem. Wydaje mi sie ze dyskretny byl tylko buffer ktory jest umieszczany za tym stopniem, jesli ktos chce zmniejszysc distortion figure.

Zbudowalem kiedys stopien Rudolfa, i mam ta plytke ale nie poruwnywalem bezposrednio. Nie zdziwil bym sie jednak gdyby uklad Pedjy byl jednak lepszy. Oczywiscie PS ma tu tez znaczenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197026

>peter, możesz zdradzić na jakich kolumnach słuchasz/testujesz to wszystko ? podejrzewam, że cos oryginalnego:-)

mile widziana fotka :-)

To jest moj secondary system w basemencie. Glosniki sa zainstalowane w scianie, pomiedzy dwoma pomieszczeniami, a wiec swego rodzaju infinite baffle. Same baffles sa zrobine na 2.5" panelach z acryliku ktore sa wstawione pomiedzy slupy nosne (popularne 2 x 4). Przestrzenie w okolicach glosnikow wypelnione piaskiem.

Uzywam tu Triangle (sort of) full range driver bez zadnej filtracji. Do tego dodany jest PHL driver, z cewka od gory, grajacy ponizej 1K i majacy na celu zwiekszenie basow. Raven 2 tweeter, ograniczony od doly przez pojedynczy kondensator (Siemens MKV 3.3u) wypelnia najwyzsze czestotliwosci (powyzej 12k).

[obrazekLUKASZ-197040_1.jpg] [obrazekLUKASZ-197040_2.jpg] [obrazekLUKASZ-197040_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3442-100002200 1170260812_thumb.jpg

post-3442-100002201 1170260811_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197040

>Peter

(...)Ostatnio cwiczylem TDA1541 (wersje S2) w polaczeniu rownoleglym z polaczonymi oscylatorami (ala Lesha DAC) i jestem pod glebokim wrazeniem. Jest to najlepszy DAC jaki do tej pory mialem i to chce zainstalowac w transporcie, Ale jak wspomnilaem wczesniej gra to naprawde dobrze tylko wtedy gdy DACi sa rownolegle i oscylatory polaczone. (...)

Ja mam wersję TDA 1541 z jedną koroną, lecz i one grają zdecydowanie lepiej od zwykłej. Zakupiłem je z pewnego żródła -www.north.pl . S2 miał jakiś kolega z Korei lecz po wątku na DIY o podrabianych wersjach - zrezygnowałem z zakupu.

W ćwiczonych starych cd Marantza i philipsa dałem je podwójnie. Miałem efekt zagęszczenia dźwięku i większej jego masy lecz powietrze i aura z pojedynczego była mniejsza. Pewnie najlepiej było by przełączać do małych składów i kameralnego dźwięku pojedynczy zaś do innej muzyki - podwójny ;-)).

Ja ćwiczenia cdpro rozpoczynałem na wbudowanym TDA1305 lecz wywaliłem kondensatory elektrolityczne które były na wyjściu i dałem polipropylen. Wylutowałem kwarc 8 MHz i dałem zewnętrzny generator. Lecz trzeba pamiętać, że zasilanie układu ma 3,3 V i nie większy sygnał może wychodzić z zewnętrznego generatora.

Co rozumiesz przez połączenie równoległe oscylatorów ?

Jakie wartości kondensatorów używasz w drabinkach dac ?

Ja daję polipropyleny 1uF.

U Ciebie widzę BG, czy tak ?

Pozdr

Krzy

PS. GC na Twoich elementach wygrzewa się i czeka na odsłuchy porównawcze z GC na płytkach veterana -wersja na elementach "ekonomicznych".

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197042

>Miałem efekt zagęszczenia dźwięku i większej jego masy lecz powietrze i aura z pojedynczego była mniejsza.<

Zgadza sie, to zwykle effect gdy laczymy dwie czesci rownolegle. Ale kiedy polaczymy osllator caps na obu dacach razem, nastepuje duza transformacja: poczucie powietrza i mikrodynamics wzrasta, soundstage focus ulega znacznej poprawie takze. Po sprobowaniu tego nie jestem w stanie wrocic do sluchania bez polaczenia miedzy dacami. Jest to opisane tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Konkretnie chodzi tu o polaczenie pomiedzy condensatorami 470p znajdujacymi sie pomiedzy pins 16 i 17, jesli dobrze pamietam.

Zainstalowalem 0.47u BG NX Hi-Q i wydaje mi sie ze graja tu najlepiej: najbardziej naturalnie.

Jesli chodzi o wersje S2 to mam wiarygodne zrodlo w Chinach i chipy sa na pewno oryginalne, cena $70/pc. Graja lepiej niz S1. S1 jest w brzmieniu bardzo podobne do A, natomiast S2 ma troche inny signature, bardziej soft i refined. Kazdy kto sprobowal S2, sprzedal swoje S1, (lacznie z Rudolfem i Jean-Paulem) ;-)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197064

Codziło mi o to

[obrazekLUKASZ-197075_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197075

Cytat:

"Ultimately this circuit has less grain and can achieve a better resolution but this does not mean that you will notice the grain or lack of the resolution listening to the common base AD844 I/V, you will not"

ze strony

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197087

W zkładce TDA1541A DAC revisted Pedja pisze jeszcze:

"External JFET buffer sounds tighter, has better defined bass and is musical piece of electronics, but at the other hand embedded AD's buffer's bass is better tuned at the deepest notes and is generally bigger and more relaxed sounding solution. The things may be system dependent. (The things are still a bit fresh and were a bit surprising so I might come soon with more determined recommendation about this.)"

Ciekawe.Robiłem bliźniaczo podobny układ do tego AD844 na OPA660 i nie byłem jakoś szczególnie zachwycony.Moze kwestia słabych części lub lay outu.

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197112

Faktem jest, ze ja nic innego jeszcze tez nie porownywalem. Ale tak jak jest w tej chwili, gra bardzo dobrze.

Ciekawy tez jestem tego dicreet stage i niewatpliwie go zbuduje.

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197136

>Peter

Dzięki za podpowiedź.

A to przegapiłem ten szczegół w dac Eugenia Vasilchenko z Posolska, a kilka razy już zaglądałem na jego stronkę i koncentrowałem się na idei reclocku.

To mogło być to, dwa oddzielne układy mogły powodować rozmycie fazy i wzajemne znoszenie mikro informacji na wyjściu.

Chyba zamiast iść spać , wyciągne z piwnicy marantza w którym wsadziłem dwie równoległe płytki nas S1 i sprawdzę.

Czy ten kolega z Chin który posiada S2 to Elib z DIY ?

Pozdr

Krzy

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197195

A z granitowego chasis z pierwszeg posta zrezygnowałem jak mi w czasie wycinania wodą w 4 cm płycie czarnego granitu okna na napęd, płyta pękła :-(((.

Więc granit zostanie na podstawę, zaś korpus obudowy będzie z MDF + akryl + komory z granulatem ołowianym zalanym jakąś elastyczną masą ( silikon ? ).

Taka mieszanka ołowiu ( lub uranu !!) i elastycznej masy ( zamiast jednolitych bloków-płyt) stosowana jest w płetwach balastowych szybkich jachtów. Zapobiega to ( tłumi) wibracje wzbudzone przez wiry Karmana odrywające się z krawędzi spływu. Częstotliwości są akustyczne ( potrafi całkiem głośno wyć na pełnych wiatrach ) kadłub zaczyna działać jak pudło rezonansowe) więc pewnie i w audio powinno to zadziałać.

https://www.audiostereo.pl/topic/4917-cd-pro2-czy-warto/#findComment-197206
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.