Skocz do zawartości
IGNORED

scena dżwiękowa w KD-uwagi

Kamilos

Rekomendowane odpowiedzi

Czy glośniki frontowe w kinie domowym ustawiamy w lini prostej z centralnym, czy kierujemy je pod kątem w stronę miejsca odsłuch?. Chodzi mi o maksymalne wrażenia odsłuchowe. Jak macie u siebie, jakie są Wasze sugestie i odczucia. Dzieki.

https://www.audiostereo.pl/topic/4918-scena-d%C5%BCwi%C4%99kowa-w-kd-uwagi/

to wszystko zależy od producenta. Większość zaleca ustawienie kolumn w kierunku słuchacza, jednak niektórzy producenci (np. Paradigm) zaleca aby swoje kolumny ustawiać prostopadle tak samo jak głośnik centralny. Sprawdz jak to jest u Ciebie, spróbuj obydwu możliwości i wybierz tą która będzie Ci najbardzie odpowiadać. Często też radzi się ażeby kolumny nie stały symetrycznie względem ścian tzn. kolumny powinny stać przesunięte trochę w bok czyli np. 1m od lewej sciany i 2 metry od sciany prawej. Jak już pisze o rozmieszczeniu kolumn to pozwole sobię dokończyć temat.

- Powinno się także odsunąć przednie kolumny o około 50-100cm od tylniej ściany

-głośnik centralny powinien być na wysokości gł. wysokotonowego w kolumnach głównych

-głośnik centralny pod żadnym pozorem nie może być umieszczany w szafkach albo na półkach, najrossądniejszym uimiejscowieniem wydaje się być położenie na tv, ale zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest ustawienie centralnego na podstawce.

Pozdrawiam

ps. sory że odbiegłem trochę od tematu, ale to tak w kwestii przypomnienia, może się komuś przyda :)

Ja posiadam zestaw KODY F51 i fronty mam roztawione na szerokość 2,8 metra i oddalony jestem jakieś 3 metry i pozatym mam je skierowane w strone miejsca odsłuchowego i przestrzeń jest super i lokalizacja poszczególnych efektów towarzyszących ścieżce filmowej jak i muzyce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.