Skocz do zawartości
IGNORED

Gramfon i przedwzmak do NADa

Moon

Rekomendowane odpowiedzi

> robix

jeszcze jedno, o ten model Shure chodzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dziwny dosc zestaw muzyczny przypisuja ten wkladce;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolorem :)

Z wkladka sie jeszcze wstrzymaj poleca Ci jakas optymalna do tej muzy .

Czarny jest ladnieszy moim zdaniem i bardziej chodliwy zdaje sie.

Mam namiary na czlowieka ktory sciaga uzywki 1200 jak chcesz to podam ci gg na PW.

robix

to jesli kolorem, to jak najbardziej mi pasuje wersja 1210:) za uzywke dziekuje, jesli zakupie, to nowke.

wlasnie, mialem jeszcze pytac o wkladke, ktora wowczas kupic do tegoz Technicsa i muzyki, ktora zamierzam na nim odsluchiwac.

A słuchałeś kiedyś czarnych płyt czy ma być to tylko element krajobrazu?

Bo zaraz sie okaże, ze niebieski gra lepiej niż zielony a biały wprowadza "lajtowy" nastrój.

I kolesie od gramofonów za 2Kzł (wartych 200PLN) będą mieli jak zwykle ubaw.

dino>>> A jaka to roznica czy sluchal wazne ze chce a od czegos trzeba zaczac wiec nie nastreczajacy problemow nowy technics dla ludzi nie lubiacych babrac sie w starociach jest optymalnym narzedziem do zabawy w czarna plyte.

Odnosnie wkladki tojuz wlasne preferencje wskaza Ci droge ja z muzyki ,,ciezszej,, slucham li tylko AC/DC ,Nirvany,D.Straits itp. :) wiec raczej nie bede w stanie wypowiedziec sie czy zagra w Twoim repertuarze.

Shur M97xE ktora zalozylem dzisiaj a wlasciwie to juz wczoraj jest raczej lagodna i z nasycona srednica z niskim basem wiec zakladajac ze duzo jest wrzasku w tym co sluchasz to kto wie czy nie jest to wkladka dla Ciebie ale mowie to tylko dywagacje z mojej strony (jedna sprawa ma tylko 4,2 mV napiewcia i przy slabym wzmaku i pre dajacym slaby sygnal moze byc problem z uzyskaniem odpowiedniej glosnosci)

Rada na to moze byc pre z regulacja ktore odkryl ostatnio Paul-67.

Natomiast Shure 44G to taka DJ ka wkladka bazowana na jednym z najlepszych systemow do szurania plyta w klubie z mysla o odsluchu w domu z duzym napieciem wyjsciowym sprawdza sie w popie rocku i jazzie.

robix

>dino

tak, 20-25 lat temu mialem jakis gramofon Schneidera, o ile pamietam, zostalo mi pare krazkow z tamtego czasu. z racji braku czesci wydawnictw z muzyki, ktorej slucham, w postaci CD, chodzi glownie o siodemki, pomysl na zakup gramofonu. a czarny pewnie gra lepiej niz bordowy.

robix>>

> (jedna sprawa ma tylko 4,2 mV napiewcia i przy slabym wzmaku i pre dajacym slaby sygnal moze byc problem z uzyskaniem odpowiedniej glosnosci)

slabym, czyli? Prawdopodobnie wezme NAD PP-3...

Slabym w sensie mocy jesli ktos ma lampe SE i srednio skuteczne kolumny to klops (to tak dla informacji)

Gra naprawde cicho ciszej od Denona DL-103 i Technicsa 270 C ma tez znacznie mniej wysokich tonow taki mulek troche wiec juz ja wykrecilem z Tecnicsa i zaaplikowalem spowrotem oryginalna.

Mialem kiedys przez chwile Nada pp2 i dramat z Debiutem PJ bylo tak zle ze samm nie wiem co moglo byc za to odpowiedzialne ale z AN Oto SE nie gralo to kompletnie.

Jestem natomiast pod wrazeniem PJ Ponoboxa II USB (480zl) bez 370 zl - dodam ze jest uniwersalny i gra z dwoma gramofonami i obsluguje 3 wkladki bez najmniejszych problemow w tym MC czego chciec wiecej w tej cenie?

robix

AmAdeusz >>> Niestety nie sluchalem 640 a chetnie bym to sprawdzil bo ludzie twierdza ze jest lepszy wiec moze warto porownac oba.

Sam nie wiem dlaczego w moim systemie ten PJ tak sobie radzi bo kolega mowil zebym sobie nim nie zawracal glowy ze to niby badziewie a gra swietnie.

Najbardziej zdziwiony bylem jak gra w trybie MC bo nie od dzis wiadomo ze zrobic je duzo trudniej niz MM i wymaga zawsze wiekszych nakladow by zagralo na poziomie.

robix

>>>Moon,

"...slabym, czyli? Prawdopodobnie wezme NAD PP-3..."

Wkładka o napięciu wyjściowym 4,2 mV, podłączona do pre NAD-a PP-2/PP-3 o wzmocnieniu 34 dB (dla toru MM), da Ci sygnał 210,5 mV na wyjściu przedwzmacniacza (trochę mało). Tymczasem czułość wejść liniowych integry NAD-a wynosi 730 mV, czyli jest całkiem spora. Integra dostanie trochę za mało prądu, wzmacniacz nie będzie osiągał z gramofonem mocy znamionowej. To jeszcze nie tragedia, przecież można zrobić głośniej wolumiakiem we wzmaku. Bywa jednak tak, że niektóre wzmacniacze nie mając odpowiedniego prądu grają tak dość ospale, mało dynamicznie. Przewiduję znaczną różnicę w głośności pomiędzy gramofonem i CD. Nie radzę kupować tego przedwzmacniacza "w ciemno", lepiej pożycz za kaucją do odsłuchu.

>>>AmAdeusz,

Nie mam wprawdzie PhonoBoxa Mk II lecz MK I (nieużywany obecnie), ale w porównaniu do Cambridge Audio Azur 640P i PhonoBoxa SE sytuacja przedstawia się następująco:

najsłabiej: PhonoBox Mk I, lepiej: CA 640P, najlepiej: PhonoBox SE. Jak chcesz, to mogę ten temat rozwinąć.

Pozdro,

Yul

O, sorry, wkradła się mała pomyłeczka. Czułość wejściowa integry NAD-a 355 BEE wynosi 300 mV, a nie 730 mV, jak mylnie podałem. Nie zmienia to postaci rzeczy, że z gramofonu może prądu trochę brakować.

Pewne różnice są, ale nie rzucają się mocno w uszy. Phono Box SE jest moim zdaniem bardziej liniowy od 640P. Pasmo jest równe, góra może ociupinę mocniejsza, bardziej otwarta, jednocześnie czysta. Mikrodynamika bardzo ładna, słychać dużo wszystkiego - tak akurat lubię, nie lubię jak muszę za bardzo pracować wyobraźnią podczas słuchania muzyki. Lubię słyszeć, a nie domyślać się jak to mógłbym usłyszeć, braki mikrodynamiki drażnią mnie tak samo jak trudności z odczytaniem zbyt drobnego druku.

Ale wszystko trzeba rozpatrzyć w kontekście ceny. Wtedy gdy kupowałem Phono Boxa SE był on sporo tańszy, a 640P chyba droższy niż obecnie. Pro Ject podniósł ostatnio dość mocno ceny, natomiast ten Cambridge wydaje mi się że staniał (?). Wówczas niewielka różnica w cenach przemawiała za Phono Boxem SE, teraz gdy Phono Box SE jest prawie dwa razy droższy, to już nie jestem taki pewny czy warto do niego dopłacać.

Pozdro,

Yul

Dzieki Yul, poki co zostane wiec przy opcji CA. Za cene tego projecta to chyba bym wolal ciut dolozyc i kupic uzywanego Lehmanna. A tak moze odpale reszte na lepsza wkladke.

I tak dluzszy czas sluchalem z pomoca odkopanego w szafie pre nada 1300 lub 42 letniego ampli wegi, niestety obecne pre quada qc24 tylko za doplata mozna wyposazyc w modul do pre gramof. a zabawa z rodzimym dytrybutorem, wysylka jakos mnie nie nastrajają pozytywnie. Na razie trzeba jeszcze ten tor pomeczyc bo procz przyjemnie nasyconego/pelniejszego dzwieku jeszcze ustepuje cyfrze.

Juz Ci Moon nie motam w Twoim wątku ;-]

pozdrawiam

>O, sorry, wkradła się mała pomyłeczka. Czułość wejściowa integry NAD-a 355 BEE wynosi 300 mV, a nie

>730 mV, jak mylnie podałem. Nie zmienia to postaci rzeczy, że z gramofonu może prądu trochę

>brakować.

yul> a jesli chodzi o parametry, wspomniany phonobox se lub ca640p dalby rade? w kwestii wypozyczenia, to najpierw wowczas musze kupic gramfon, niby zdecydowalem sie na Technicsa, wybieram sie na poszukiwania, moze gdzies w Wawie znajde, zeby chociaz go dotknac.

yul>

z grubsza roznca Phonobox SE a CA 640P to okolo 300zl, przy czym CA mozna powiedzmy wyszukac w okolicach 500 zl. Wedlug Ciebie warto dolozyc te roznice, gdybym zrezygnowal z NAD PP-3 i rozwazal ktorys z tych dwoch?

• 2 lata później...

Witam,

Naczytałem się na tym forum(może nie o wszystkim) i za tą wiedzę chciałbym podziękować. Pomogła mi ona w wyborze mojego zestawu:

Kolumny: AE AEGIS EVO 3

Wzmacniacz: NAD 355BEE

CD:budżetowe i pewnie tak zostanie choć kto wie:)

Przy składaniu tego zastawu od samego początku myślałem o gramofonie więc na chwilę obecną budżetowe CD mi nie przeszkadza. Jeśli chodzi o gramofon wybór padł na PRO-JECT MPR 5.1.

Czy jest sens kupować pokrywę za 300zł do tego modelu czy lepiej zastąpić ją tańsza pokrywą dedykowaną dla gramofonu 1-Xpression?

Przedwzmacniacz gramofonowy to Cambridge Audio Azur 640p wacham się jeszcze nad Pro-Ject Phono Box SE II.

Wiem, że wkładka to temat rzeka ale zaproponowano mi odsłuch Sumiko Perl, Black Perl i Ortofon 2M Red.

Przychodzące na myśl pytanie brzmi czy brać pod uwagę coś jeszcze w przedziale cenowym 400-500zł? Rodzaj muzyki to przekrój przez większość gatunków ale w większości gości rock,jazz,klasyka?

I rzecz ostatnia kable co polecicie?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki. Jeśli takowe okażą się zbędne uznam, że to dobre zestawienie i mam nadzieję, że dzięki niemu choroba będzie postępować systematycznie...

Serdecznie pozdrawiam

tomo, pokrywa od 1.Xpression Pro-Jecta za cholerę nie będzie pasowała do RPM-5.1. 1.Xpression jest prostokątny, a RPM-5.1 dziwaczny, "kroplowaty" w kształcie. Porównaj zdjęcia obu gramofonów, jak Ty chcesz żeby to pasowało jedno do drugiego??? Trzy stówki za pokrywę to gruba przesada. Znacznie taniej zrobią Ci pokrywę w jakimś punkcie usługowym gdzie wykonują rzeczy z akrylu. Nawet jak to będzie jednostkowe zamówienie. Ja pokrywy nie mam wogóle, oczyszczam powierzchnię talerza mikrofibrą przed założeniem płyty. Pewnie częściej niż inni czyszczę też gramofon, ale za dużo do czyszczenia to tam nie ma.

Pozdro,

Yul

tomo, pokrywa od 1.Xpression Pro-Jecta za cholerę nie będzie pasowała do RPM-5.1. 1.Xpression jest prostokątny, a RPM-5.1 dziwaczny, "kroplowaty" w kształcie. Porównaj zdjęcia obu gramofonów, jak Ty chcesz żeby to pasowało jedno do drugiego??? Trzy stówki za pokrywę to gruba przesada. Znacznie taniej zrobią Ci pokrywę w jakimś punkcie usługowym gdzie wykonują rzeczy z akrylu. Nawet jak to będzie jednostkowe zamówienie. Ja pokrywy nie mam wogóle, oczyszczam powierzchnię talerza mikrofibrą przed założeniem płyty. Pewnie częściej niż inni czyszczę też gramofon, ale za dużo do czyszczenia to tam nie ma.

Pozdro,

Yul

Hehe jak ze szwagrem się weźmiemy za te pokrywy...to się dopasuje:)

Wszystko jasne, zobaczyłem na zdjęciach pokryw w jednym ze sklepów internetowych gdzie opis jest właściwy a ilustracje do opisu przedstawiają inny model. Pisząc w pośpiechu nie sprawdziłem tego i wyszło jak wyszło ale dziękuję serdecznie za odpowiedz-podpowiedz.

Pokrywa musi być ze względu na kota.

Pozdrawiam.

Hehe jak ze szwagrem się weźmiemy za te pokrywy...to się dopasuje:)

Wszystko jasne, zobaczyłem na zdjęciach pokryw w jednym ze sklepów internetowych gdzie opis jest właściwy a ilustracje do opisu przedstawiają inny model. Pisząc w pośpiechu nie sprawdziłem tego i wyszło jak wyszło ale dziękuję serdecznie za odpowiedz-podpowiedz.

Pokrywa musi być ze względu na kota.

Pozdrawiam.

Nie no, jak ze SZWAGREM, to pewnie...hehe!

A kota na smycz, niech się bestia z daleka od gramniaka trzyma.

Pozdro,

Yul

P.S. Co do wkładek, to najtańszych Sumiko nie lubię, ale jak inni pytają, deklarując przy tym że szukają "ciemnego" brzmienia, to czasem polecam żeby sobie Perły posłuchali, bo mogłoby im się podobać. Jeśli jednak wolisz brzmienie lepiej zrównoważone, to raczej Ortofon 2M. Mi bardziej podoba się starsza seria Ortofona (seria 5X0), obecnie można dostać model Ortofon Alpha, co odpowiada dawnemu Ortofonowi 510 Mk II. Cena ta sama co za 2M Red, a przekaz bardziej otwarty, trochę delikatniejszy, mikrodynamika lepsza. Mogę na tym słuchać nawet klasyki, a ja klasyki nie jestem w stanie posłuchać na każdej wkładce.

Hej,

W sklepie mieli tylko Ortofona 2M Blue ale wypadł na plus w moim odczuciu.

Stanęło na tym:gramofon RPM 5.1 + wkładka 2M-Blue + przedwzmacniacz 640P + przewód Conect It Phono CC 0,82m + przewód Chord Crimson Plus 1m.

Cena zestawu: 4050zł

Nie mam bladego pojęcia czy to dobra cena czy można jeszcze negocjować?

W/g moich wyliczeń to nie jest żaden deal. Wszystko osobno policzone. Zresztą wpisz sobie każdy element na alle i sam się przekonasz.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

W/g moich wyliczeń to nie jest żaden deal. Wszystko osobno policzone. Zresztą wpisz sobie każdy element na alle i sam się przekonasz.

Właśnie tak uczyniłem i wyszło mi 4250zł za gramofon RPM 5.1 + wkładka 2M-Blue + przedwzmacniacz Cambridge Audio 640P + przewód Conect It Phono CC 0,82m + przewód Chord Crimson Cobra 3 1m.

Zaproponowano mi ten zestaw:gramofon RPM 5.1 + przedwzmacniacz 640P + przewód Conect It Phono CC 0,82m + przewód Chord Crimson Plus 1m

z Sumiko Blue Point No.2 (MC) za 4200zł czy jest sens inwestowania w tą wkładkę?

Właśnie tak uczyniłem i wyszło mi 4250zł.

Zaproponowano mi ten zestaw z Sumiko Blue Point No.2 (MC) za 4200zł czy jest sens inwestowania w tą wkładkę?

Sens inwestowania pieniędzy w wysokopoziomowe wkładki MC, a taką właśnie konstrukcją jest Blue Point No. 2 (MC HO), jest moim zdaniem dość ograniczony, co głównie wynika z założeń i kompromisów które dla konstrukcji tego rodzaju wkładek przyjęto. Ani to prawdziwe MC, ani porządne MM. W jej cenie można już kupić dobrą MM-kę, a trochę dokładając - bardzo dobrą. A to, że MC HO daje się podłączyć do wejścia MM, to dla kogoś kto ma wejście dla MC LO, to jest żaden szpas. Generalnie to odradzam Ci tanie MC, bo drogie MC do tego gramofonu i tego przedwzmacniacza nie bardzo będą pasować.

Paweł ma rację, sprzedający mógłby się bardziej wysilić, bo w tej chwili to dał Ci raptem 5% upustu od cen katalogowych, które jednak mało kto płaci. W przypadku większej transakcji - kupujesz było-nie-było jednak 5 elementów audio jednocześnie - potarguj się moim zdaniem jeszcze.

Pozdro,

Yul

Panowie dziękuję za pomoc. W takich momentach chyba każdy chce zarobić:) Trzeba tylko znaleźć kogoś na kim da się zarobić.

Pewnie Ortofon 2M Black byłby kompromisem ale to już wykracza poza mój budżet więc na początek pozostanę przy 2M Blue, a z czasem będę myślał nad inną wkładką.

Pozdrawiam serdecznie.

W takim razie dołóż parę zł do 2M Bronze, z czasem wstawisz igłę od Black

Waluch ma racje zastanów się nad 2M Bronze a w późniejszym czasie nad czarną igłą. Lub taniej Goldring seria 1000 tam zmieniają się tylko igły. Co do wysokopozimowej Sumiko BP to właśnie w niedzielę taką powiesiłem do ramienia by "Andrzej Analogowy" i nieciekawy raczej efekt. Dzisiaj wracam do AT VM8 tylko za kilka dni zmienię jej igłę na Shibatę (zamówiona) ale nawet sfera która jest w VM8 wypada lepiej niż Sumiko BP, jest tutaj jeszcze kwestia ramienia ale to już inne zagadnienie. Jednak w/g mnie ta Sumiko jest trochę przeszacowana. Ponieważ sprawdzałem ją jeszcze na innych ramionach. A w pieniądzach 2M Bronze jakby nie liczyć wychodzi taniej niż Sumiko BP.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.