Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy zamknięte - czasy współczesne

Hermes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jakie firmy prodkują obecnie zestawy głośnikowe "zamknięte". Chodzi mi o konstrukcje klasyczne tzn. bez membrany biernej i bez elementu stratnego. Mam nadzieję, że ten rodzaj konstrukcji nie zaginął jeszcze całkowicie. Może istnieje jeszcze jakiś "ostatni bastion", który oparł się popularności bass-reflex'u. Pozdrawiam.

A mógłbyś troszkę bardziej sprecyzować czego szukasz? chyba niemało... Ja w swom krótkim życiu audiofila słuchałem tylko najmniejsztch Harbethów, dźwięk (oprócz basu oczywiście) bardzo wysokiej klasy.

Dziękuję za zainteresowanie. Mówiąc szczerze nie szukam niczego konkretnego (podejrzewam, że takie konstrukcje są jednak bardzo kosztowne i kierowane raczej na rynek HI-END). Słuchałem "robionego" zestawu trójdrożnego (zamkniętego oczwiście) z tanimi przetwornikami i muszę przyznać, że bardzo mi się ten dźwięk podobał. Przemyślana konstrukcja i chyba właścicielowi i twórcy zarazem, udało się z zastosowanych głośników wydobyć wszystko co najlepsze. Chciałbym się po prostu dowiedzieć, czy ktoś jeszcze produkuje takie zestawy i może podejrzeć jakieś rozwiązania konstrukcyjne. Bardzo chętnie poczytałbym również opinie na temat tych konstrukcji. Do zakupu raczej się nie przymierzam.

Geithain z dzialki profesjonalnej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znajdujace coraz wieksze uznanie wsrod "amatorow"

i Backes und Müller (w pelni aktywne)

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Infinity produkowało zestawy z obudową zamkniętą-miałem Infinity Ref.5- podłogówki 3 drożne, wysokotonowiec to prestiżowy Emit-R-bardzo miło wspominam te zestawy-znakomita kontrola basu !

Raz jeszcze dziękuję za "wsparcie" dla wątku. Wiele bym dał, żeby chociaż posłuchać (nie mówiąc już o posiadaniu) konstrukcji, które wymieniliście. Właśnie wspomniana kontrola basu bardzo podoba mi się w obudowach zamkniętych. Nie jest on może zbyt niski ale jak dla mnie nie to jest akurat najważniejsze.

Zestaw ESA przeoczyłem chyba dlatego, że niższe modele Continuum to konstrukcje bass-reflex dlatego trzeciej nie przyglądałem się zbyt szczegółowo, tym bardziej, że jak narazie (mam nadzieję, że może kiedyś się to zmieni :)) to nie mój przedział cenowy.

Witam

Jeśli zechciałby mi ktoś podać jakieś adresy internetowe firm produkujących zestawy "zamknięte" to będę zobowiązany. Na córkę i pół królestwa proszę raczej nie liczyć ale na wdzięczność napewno. Pozdrawiam.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

W przeszlosci mialem dwa zestawy nieistniejacej juz od szeregu lat firmy Spica. TC-50 i nastepnie Angelus. Wspaniale glosniki, nadal nieco zaluje, ze sprzedalem, szczegolnie te ostatnia pare. Byla to znakomita zamknieta konstrukcja z przemila akustyka. Nie mam linkow internetowych, ale sadze, ze poszukawszy w google cos powinno sie pokazac. Od czasu do czasu pokazuja sie podobnie w ogloszeniach. Dla kogos ambitnego powielenie konstrukcji nie byloby takim zlym pomyslem.

Będę musiał być bardziej wytrwały poszukiwaniach. Najwięcej wyników wyszukiwania to sklepy, strony poświęcone Hi-Fi i DIY. Zobaczymy, podobno jak się bardzo chce to wszystko można. Dziękuję za zainteresowanie. Wydaje mi się, że Vienna Acoustics też miała w swojej ofercie zestawy w obudowie zamkniętej. Ale pewności nie mam. Pozdrawiam.

Hermes

zobacz tu:

Ukryta Zawartość

mialem przyjemnosc odsluchiwac je w Audiomedia jakis czas temu w Poznaniu. Krotki odsluch (0,5h) w czasie ktorego tak naprawde uwage zwrocilem wlasnie na jakosc niskich tonow. Natomiast gora wydala mi sie cofnieta. Co do semgo Hales wydaje mi sie, ze firma juz niestety nie istnieje.

Ukryta Zawartość

Dzięki za linki. Strony Hales'a szukałem dość długo i udało mi się natrafic na pojedyncze zdjęcia i wzmianki na innych stronach. Może faktycznie już nie istnieje. Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

Witaj Hermes!

A już myślałem ,że nikt nie interesuje się obudowami zamkniętymi. Mam takie monitorki projektowane poniekąd przez naczelnego Audio. Głośniki to Scan-Speaki. ''Mały rewelator" D2905/9700 plus węglowa osiemnastka 18W8535. Kolor paskudny bo czarny, ale w okleinie naturalnej. Co do czerni to ma jedną zaletę. Nie przeszkadza w odsłuchu przyciągając niepotrzebnie wzrok. Kiedyś miałem u siebie w domu Elaki 510 Jet. Ich srebrne membrany po prostu mnie męczyły .No ,ale wracając do tematu. Skrzynki zrobione bardzo solidnie przez stolarnie ESY. Subiektywnie biorąc je do ręki cieszymy się z solidności ich wykonania i ciężaru (tzn. na razie ja się cieszę).

Bas jest fenomenalny. Zwarty ,szybki jak z dobrych słuchawek (np. HD 580) . Słuchałem kilku konstrukcji podstawkowych w granicach 6-9 tyś m.in. wyżej wspomniane Elaki, Dynaudio 1.3 Contour, Dali Grand Coupe,S .F. Concerto( do sprzedania). Żadne tych kolumn nie dysponują tak rytmicznym i energetycznym basem.

Po za tym są bardzo przejrzyste ,co niestety czasami obraca się przeciw nim. Na średnicy "prawda". Wymagają raczej ciepłego wzmacniacza . i mocnego. Kiedyś mogłem posłuchać ich z wzm. dzielonym Musical Fidelity F15 ,F22 (ponad 4000 funtów ). Zagrały genialnie. Dobrze grały też z Betleyem. Ciężko przerzucić się teraz na bass-refleks szczególnie w tańszych konstrukcjach. Chociaż przyznaję ,że np. Elac 510 Jet dysponuje równiż znakomitym basem.

Jeżeli jesteś zainteresowany odsłuchem nie ma sprawy . Daj znać na [email protected].

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.