Skocz do zawartości
IGNORED

Zasypanie kolumn piaskiem?

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem się zapytać co mogę uzyskać zasypując komorę w kolumnach piaskiem? Chodzi mi o ten zestaw z "o mnie" z Marantzem+E10+Tannoyami. Jaki to ma być piasek? Pytam bo otwór do zasypania mały(wielkości 2 zł), jak mi się dźwięk nie spodoba to wtedy będzie kupa zachodu z wysypaniem go na zewnątrz, chyba że jakieś patenty są na bezproblemowe wysypanie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

https://www.audiostereo.pl/topic/49397-zasypanie-kolumn-piaskiem/

Co masz na myśli pisząc "dobre efekty"? Rozumiem, że bas przy takiej operacji najbardziej się zmienia. Mam rację? Co się z nim dzieje po zasypaniu? Co z resztą pasma?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Sprężystość i mniejsze dudnienia. W tanich konstrukcjach to praktycznie zawsze poważna bolączka. Reszta pasma? Zwykle poprawia się panorama stereo i lokalizacja ponieważ ciężkie kolumny na kolcach mniej drgają. Można i warto zmieszać piasek z drobnym ołowiem, do kupienia w magazynach budowlanych.

Rozumiem, że kontur basu i sprężystośc na plus. Co z jego ilością? Nie będzie go mniej?

Piasek lub żwir musi być solidnie wyprażony, naprawdę solidnie, bo przy pozostawieniu choć odrobiny wilgoci mogą być kłopoty ze stolarką. Dobrym sposobem jest wepchnięcie do otworu na balast foliowego worka o wymiarach nieco większych niż komora balastowa, z pozostawionym na zewnątrz wylotem i potem napełnienie go piaskiem czy innym wypełnieniem. Jako alternatywę możesz użyć śrutu ołowianego, ten "audiofilski" jest raczej drogi, sporo taniej wychodzi śrut dla nurków (do obciążania pasów). Poszukaj w wyszukiwarce, był taki temat wcześniej, opis całej "operacji" i zmian w brzmieniu po.

bedzie mniej rozlazlego baaassu. Za to scena bedzie bardziej namacalna, wydaje mi sie, ze gora jest jakby bardziej ulozona i mniej wszystko fruwa po pokoju, na dobra sprawe bas bedzie slyszalny wyrazniej. Takie sa moje odczucia przez dociazenie standow, naprawde polecam dociazac. U mnie fajnie tez sprawca sie obciazenie samych kolumn na podstawce przez polozenie na nich, np. plyt granitowych. Mam slabo wytlumione pomieszczenie, a dzieki takiemu zabiegowi poglos nie jest tak bardzo dokuczliwy.

trzeba pamiętać o tym, żeby nie sypać pisaku/żwiru/śrutu od razu "pod korek", tylko stopniowo - słuchając, jakie zmiany zachodzą w brzmieniu dociążanej kolumny... bo można przedobrzyć ;-) są też tacy, co mówią, żeby np. użyć piasku ze śrutem - wpierw sypiąc piasek a potem dopełniać śrutem ;-)

i naprawdę ważne - piasek musi być bardzo suchy, inaczej wilgoć może zniszczyć skrzynki. nie wiem, czy nie lepiej jest kupić np. piasek od Troksa (sprzedają tez śrut).

Witaj,

Z innej beczki :) Masz małe dzieci? Dociążona kolumna jest mniej podatna na potrącenie czy nie daj Boże - przewrócenie. Mało audiofilski aspekt, ale bynajmniej nie do zignorowania.

Pozdrawiam

Maciek

Czyli jednym słowem na plus wszystko. Chyba się skuszę. PS. Dzieci na razie nie mam :)

Jeszcze pytanie dot. ołowiu. Czy to tylko kwestia tego, że jest cięższy od piasku czy ma jakieś inne cechy?

Ciężar właściwy ma większy, więc większą masę wciśniesz w tą samą objętość komory balastowej. No i jest wygodniejszy od piasku, bo w formie kulek śrutu, łatwiej wsypać i wysypać, a poza tym nie zawiera cząstek pyłu który może się wcisnąć np. w zwrotnice czy głośniki. No i odpada problem wchłaniania wilgoci z powietrza i oddawania jej obudowom kolumn.

A jak zasypanie komory w kolumnie ma się do obliczonej przez producenta objętości komory, z która współpracuje dany głośnik? Wsypiemy piasek/śrut to będzie mniejsza objętość. To mi wyglada na zrobienie z podłogówek monitorów?! Ale mogę sie mylić...

buti, 22 Lut 2009, 19:23

Niekoniecznie. Zwykle komora przewidziana przez producenta na balast jest oddzielona od komory głośnika, więc objętość w jakiej pracuje głośnik nie zmieni się. Oczywiście w razie braku takiej specjalnie przygotowanej komory zawsze można dociążyć kolumnę wsypując balast przez otwór bass reflexu, ale nie jest to raczej dobry pomysł. Niekoniecznie nawet z powodu zmiany objętości (ołów dużo miejsca nie zajmie, zmiana objętości będzie niewielka) co z racji narażenia głośnika lub zwrotnicy na mechaniczne uszkodzenie balastem przy zasypywaniu lub przenoszeniu kolumny.

Teraz na poważnie: co sądzicie o zasypaniu "komory balastowej" zamiast piaskiem, drobnym grysem- takim, jaki na przykład służy do wyrobu lastryka? (Oczywiście po uprzednim oczyszczeniu i wysuszeniu.)

porlick, 25 Lut 2009, 19:38

porlick, tu masz link do tematu z grysem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten materiał jak najbardziej się do tego celu nadaje, ma ciężar właściwy o jakieś 30 % większy od piasku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ołów wycofany z powodu norm europejskich a ziarna żeliwa 1 litr waga około 4,5kg koszt 80zł. Niezła cenka biorąc pod uwagę żeby zasypać ze 3 litry do kolumny ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.