Skocz do zawartości
IGNORED

Szybki, twardo grający interkonekt

Micke 13

Rekomendowane odpowiedzi

To może spróbuj taki kabel ze srebra, co Forumowy kolega Arek__45 sprzedaje. Miałem go kiedyś na próbę. Moim zdaniem spełnia opisane przez Ciebie potrzeby/cechy.

Jeszcze troszkę off-topowo, zauważyłem coś co zaciekawi osoby poddające w wątpliwość moją adaptację akustyczną ;)

Zrobiłem eksperyment przysuwając kolumny do tylnej ściany. Wszelkie prawidła mówią że bas powinien się zdudnić, podbić w cały zakresie. Z tym że ja mam bardzo mocno zagospodarowane rogi pomieszczenia, a bezpośrednio za kolumnami wiszące w odstępie od ściany ciężkie maty, a pod nimi jeszcze pułapki basowe mojej konstrukcji ;) Tak więc przysunięcie kolumn do tych ustroi powoduje, że kolumny zachowują się jakby im zatkać bas reflexy ;P Bas traci wykop i wypełnienie, zero dudnienia, powiedziałbym że pierwsze skrzypce gra średnica i góra (często w taki ustawieniu nieznośna). Po odsunięciu kolumn do regulaminowych 40cm równowaga tonalna w całym paśmie wraca ;)

Tak więc skuteczność moich bas-trapów niezbicie potwierdzona ;)

I love the sound of crashing guitars

Po twoim ostatnim wpisie na temat reakcji basów na ustawienie względem tylnej ściany, jeszcze raz przeczytałem, co chcesz w tym względzie zmienić. Moim zdaniem kontroli basów nie uzyskasz poprzez zmianę kabli, zwłaszcza IC.

Najlepiej do tego nadaje się obudowa zamknięta, ale proste zatkanie otworu i dodatkowe wytłumienie obudowy spowoduje zapewne spore uszczuplenie basu. U mnie w 16m, w obudowie zamkniętej grają dwie osiemnastki i basu nie jest za dużo. Ale konturowość i kontrola są zna-ko-mi-te. Dochodzi do tego łatwość ustawienia kolumn. Pokój, tak jak i w twoim przypadku dobrze wytłumiony.

Zmienić charakter pracy głośnika, bassrefleksu i pomieszczenia poprzez IC, trudna sprawa.

Pozdrawiam

YunnanTEA

zapewne nie chodzi o zmianę zasadniczą - bo koledze najwyraźniej podoba się charakter Dynek. Myślę, że chodzi mu o ostateczny szlif i zredukowanie mulenia/ciagnięcia kabli microfonowych. I dobry kabel jak najbardziej spełni oczekiwania. A zatykanie basrefleksów to to jest dopiero gwałt na kolumnie. Sory Michał, ze się wciąłem - koledzy pewnie mają dobre intencje - ale nie sa chyba Świadomi ile godzin potrafisz się brędzlować nad kątem dogięcia czy ciężarem standu:)))

Jest dokładnie tak jak napisał Seba. Nie chodzi mi o zrobienie z Dynek Focali na dole ;P Zmiany, jeśli nawet subtelne ale na plus, będą już mnie zadowalać :) Choć po ostatnich eksperymentach z pożyczonymi konektami, szykuję się na nie lada niespodzianki ;) Przykład pierwszy z brzegu: najtańszy CD Technicsa na dobrych konektach grał lepiej niż RCD-971 Rotela na czinczach za pare zł :]

Co do obudowy zamkniętej, od dawna mam to w planie ;) Dokładnie chodzi o zrobienie suba, lub dwóch, na 25-35cm głośniku w obudowie zamkniętej. Z tym że nie wiem czy będzie on potrzebny w tym pokoju w którym gram teraz, niecałe 15m2. Zmiany w basie jakie usłyszałem po podłączeniu antykabla głośnikowego, też i porządnych interkonektów, raczej pozwalają stwierdzić, że wystarczy odpowiednie dobranie kabli i źródła by uzyskać satysfakcjonujący wynik na średnim basie, czyli tym jaki przenoszą małe Dynki.

W planach, raczej dalekosiężnych, przeprowadzka do większego pomieszczenia, może na strychy, tam będę już myślał o tych subach ;) Jak już wspominałem, w 20m2 basu z samych Dynek było dla mnie za mało :]

Seba78,

zapewne nie chodzi o zmianę zasadniczą - bo koledze najwyraźniej podoba się charakter Dynek. Myślę,

>że chodzi mu o ostateczny szlif i zredukowanie mulenia/ciagnięcia kabli microfonowych. I dobry kabel

>jak najbardziej spełni oczekiwania. A zatykanie basrefleksów to to jest dopiero gwałt na kolumnie.

>Sory Michał, ze się wciąłem - koledzy pewnie mają dobre intencje - ale nie sa chyba Świadomi ile

>godzin potrafisz się brędzlować nad kątem dogięcia czy ciężarem standu:)))

dokładnie,

to tyko na tym forum - człowiek pyta o IC a tu doradzają mu szybką zmianę kolumn i to najlepiej na te które sami właśnie sprzedają (nie podając żadnego uzasadnienia merytorycznego takiej zmiany), zupełnie ignorując fakt, że Micke13 zjadł już zęby na dynaudio w dobrym tego słowa znaczeniu,

Właśnie słucham sobie teraz na pożyczonym Nordoście Flatline. Przyzwyczaiłem się do niego na tyle, że przeraża mnie perspektywa rychłego powrotu do zmulonego Gothama czy bezbasowego Klotza :/

• 1 miesiąc później...

Tak więc wybór padł na kabelek Audioquest Viper, udało mi się kupić 0,5m za 300zł :)

Gra już kilka dni w systemie i co musze powiedzieć wprowadził zmiany jakich oczekiwałem ;) Może jedynym ujemnym zjawiskiem jest to, że niektóre płyty (zwłaszcza CD-Ry) przestały grać :/ Kabelek bezlitośnie łowi syfy w tylu płaskości nagrania, kiepskiej góry, za to dobrej jakości realizacje potrafią dać popis stereofonii, głębi, kolumienki znikają :) Niestety czeka mnie zmiana odtwarzacza CD, Akai jest zdecydowanie za bardzo audiofilski i na tym kablu wybiera sobie płyty jakie chce odtwarzać ;P

Co do basu, został tak mocno chwycony za pysk... że zaczęło mi go brakować ;P Zaraz się zabieram za zmiany w akustyce, pułapki basowe które były bardzo skuteczne w eliminacji dudnienia teraz zdają się przeszkadzać ;) Niewątpliwie zmiana IC łączącego pre by się jeszcze zdała. Klotz niestety nie ma potężnego basu, mimo wszystko na razie poczekam i poustawiam wszystko tak, żeby grało dobrze z nim.

Dziękuję wszystkim za porady !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.