Skocz do zawartości
IGNORED

DENON 1450AE-tuning czy moze d.a.c.

brodawid

Rekomendowane odpowiedzi

Czarnowidztwo tu siejesz jakieś. A ja Ci na odległość, nie widząc Twojego układu, po objawach na sąsiednim forum napisałem że masz źle podłączone trafa do DACa. Do czego zmierzam? Otóż to jest technika, dziedzina ścisła w której panują określone reguły. Prawa fizyki. A nie czarna magia i wróżenie z fusów.

MG

Dziękuję za tą poradę, jestem przeszczęśliwy bo w końcu na 300% uwaliłbym następnego CSa.

Jednak mimo że tupiesz nóżkami to zdania nie zmienię. Prawa fizyki nic nie mają do barwy dzwięku w konkretnym systemie. Zbyt wiele jest możliwych zmiennych.

artPaw, 23 Lut 2009, 23:16

>MG

>

>Dziękuję za tą poradę, jestem przeszczęśliwy bo w końcu na 300% uwaliłbym następnego CSa.

>Jednak mimo że tupiesz nóżkami(...)

Ja nie tupię. Skąd w ogóle takie przypuszczenie?

>to zdania nie zmienię.

A miej sobie swoje zdanie, wedle upodobania. Tylko nie przedstawiaj go jako powszechnie obowiązującą regułę.

>Prawa fizyki nic nie mają do barwy dzwięku w

>konkretnym systemie. Zbyt wiele jest możliwych zmiennych.

Barwa barwą, to rzecz subtelna, ale piszesz też o totalnym braku równowagi tonalnej i o brumie. To powiedz mi jakim cudem klocki pochodzące od przeróżnych producentów i wyprodukowane w odległych od siebie o tysiące mil krańcach świata spięte w jeden system w ogóle funkcjonują prawidłowo, bez niespodzianek tego typu, i wydają prawidłowy dźwięk (abstrahując od jego subiektywnie postrzeganej jakości)?

Odpowiedź jest prosta. Bo projektanci znają prawa fizyki, a także stosują się do ustalonych norm (które są i owszem, umowne, ale nie mniej użyteczne, a wręcz nieodzowne).

MG

Normy to ważna i podstawowa rzecz. Rozbebeszamy zatem sobie to wszystko bo zgodnie z normami gra najczęściej do dupy. Przy okazji, nie martw się. Onkyo integra z obrazka już nie brumi. Masę analogową lampucerka-mini nosi na nóżce 6, kond Daewoo został wysłany w kosmos. W kolejce czekają jeszcze te piękne pomarańcze. O szumiących lampach nie wspomnę. Mówię ci stary, niezły mamy tu burdel w tym archeo.

Jeżeli gra do dupy, to bynajmniej nie dlatego że jest zgodne z normami. Jeżeli gra do dupy, to dlatego że poczyniono oszczędności, lub ułatwiono sobie życie. Np. DAC PCM61 ma wyjście napięciowe i wewnętrzną konwersję I/V. Aplikuje się go prosto, łatwo i tanio. I gra do dupy. I znakomita większość cedeków ma taką aplikację tego DACa. Bo projektant miał w nosie jak to zagra. Projektant chciał żeby było łatwo. I żeby było tanio.

Ale ten sam DAC ma również wyjście prądowe. Przy wykorzystaniu tego wyjścia potrafi zagrać z klasą. Tylko że w tym celu trzeba zrobić zewnętrzną konwersję I/V i prawidłowo wzmocnić sygnał. I trzeba wiedzieć jak to zrobić dobrze.

...i jeszcze.

Pogarda dla norm, praw i reguł sprawia, że niektórzy DIYowcy kombinują "na pałę" zamiast zapoznać się z datasheetami i stosownymi opracowaniami. Że zwierają galwanicznie do gleby wyjścia DACów napięciowych posiadających 2,5V offsetu na wyjściu, bo ktoś inny już tak kiedyś zrobił. Nie ważne że zrobił to z DACem typu prądowego. Że nasycają rdzenie traf międzystopniowych przepuszczając przez ich uzwojenia prąd stały o napięciu nie do pominięcia. Że podłączają do wyjść totalnie niedopasowane obciążenie, a potem się doszukują przyczyny zniekształceń w zupełnie innym punkcie systemu.

Czy znajomość i przestrzeganie norm i reguł ogranicza? Tak, ogranicza ilość popełnionych błędów.

A może dostęp do wiedzy o tych normach i regułach jest ograniczony? Nie, internet to bardzo dobre i skuteczne narzędzie. Trzeba tylko chcieć z niego korzystać w sposób świadomy i racjonalny.

...A potem dzięki nieocenionej pomocy życzliwych kolegów z forum niedopasowane trafa zostały okiełznane.

A dzieje się to wszystko w zaciszu domowym nikomu nie zawadzając i mozolnie ucząc się na własnych błędach. Takie to już jest dziwaczne hobby.

Zauważyłem ostatnio i to jest dla mnie bardzo smutne, że ostatnio nasiliło się odpierdzielanie zwyczajnej chałtury dla ludności na bazarowych elementach po kilka złotych, identycznie jak zostało wyżej napisane:

"tanio łatwo i szybko"

Panowie widze że między wami dosłownie iskrzy ....:)) a Ja chciał bym sie dowiedzieć czy wymiana tych elementów jest zawsze kozystna czy zdaza sie ze po tuningu gra gorzej ? Poniewaz moj system gra naprawde bardzo przyjemnie i miło jestem zadowolony naturalnie jednak jak to u audiofila bywa chce sie czegos jeszcze lepszego mówisz MC ze te zmiany sa odwracalne?

brodawid, 24 Lut 2009, 06:00

>Panowie widze że między wami dosłownie iskrzy ....:)) a Ja chciał bym sie dowiedzieć czy wymiana

>tych elementów jest zawsze kozystna czy zdaza sie ze po tuningu gra gorzej ?

Nie wiem jaką wymianę elementów masz na myśli, ale jeżeli myślisz o tuningu na zasadzie podmiany jednego kondensatora na drugi taki sam, tylko "lepszy", i tak dalej, po całej płytce drukowanej, to można sobie odpuścić. To czasem poprawia (ale tylko trochę), a czasem pogarsza.

Natomiast pozbycie się (nie w sensie fizycznym, tylko odłączenie) wzmacniaczy operacyjnych za przetwornikiem i zastąpienie ich układem dyskretnym na lampach, FETach itp. daje nie poprawę, tylko przeskok w inny wymiar jakości dźwięku.

>Poniewaz moj system gra

>naprawde bardzo przyjemnie i miło jestem zadowolony naturalnie jednak jak to u audiofila bywa chce

>sie czegos jeszcze lepszego mówisz MC ze te zmiany sa odwracalne?

Nie "są", tylko "mogą być". Jak już pisałem, jak się odpowiednio zaplanuje operację, to można później stopień lampowy usunąć i powrócić do pierwotnego stanu, ale nie będziesz chciał tego robić ;-)))

tu musimy się zgodzić. wymiana stopnia końcowego to najprostsza droga do zmiany jakości cd. Nie likwiduje ona jitteru, zakłóconego zasilania przetwornika, zaśmieconego sygnału z filtra na przetwornik, ale jest drogą dostępną dla wszystkich i jest bardzo wyraźny wzrost jakości. Najlepszy stosunek nakładu pracy do jakości.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Bardzo mnie to cieszy więc sie zdecyduje na ta intubację a czy mozna modyfikowac brzmienie poprzez zastosowanie elementów intubacji tzn podpinając taki i taki element zyskujemy barwe i cieply dzwiek a taki i taki podkreslamy bas itp ?

jeszcze pare miesiecy, a beda bojki tjuningowcow o klienta :/ a redakcja jak zwykle ma to gdzies :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

brodawid, 25 Lut 2009, 17:03

>kolega ma bufor lampowy czy to było by to samo co intubacja?

Nie. Bufor to dodatkowy element wtrącony pomiędzy źródło a wzmacniacz. Bufor nie ma wzmocnienia, nic nie zmienia, co najwyżej może poprawić dopasowanie impedancyjne pomiędzy źródłem a wzmacniaczem. Jeżeli źródło ma kiepski stopień analogowy, to on nadal jest kiepski, i nadal pozostaje w torze.

Intubacja to coś zupełnie innego. Za DACem masz stopień na opampach który przeprowadza konwersję sygnału prądowego wychodzącego z DACa na napięcie, oraz je wzmacnia.

Intubacja polega na ODŁĄCZENIU oryginalnego stopnia analogowego na opampach, i podłączeniu ZAMIAST niego nowego, znacznie lepszego stopnia zbudowanego całkowicie na lampach.

• 1 miesiąc później...

McGyver, 23 Lut 2009, 21:06

>Właśnie kończę intubację Denona DCD1015. Jak odpalę to dam znać. PCM61 to wprawdzie nie to samo co

>PCM1702, ale też są niezłe.

Hej, ciekaw jestem (i pewnie nie tylko ja) jak wypadła intubacja dcd1015. Skrobniesz kilka słów?

Pzdr,

k.

Denon DCD1015? Przez godzinę grało bardzo dobrze, a potem się spierdzieliło serwo. Niemniej miałem okazję porównać ze zlampizowaną lampucerą. Lampucera w bezpośrednim porównaniu wypada lepiej, jest detaliczniejsza, dynamiczniejsza i bardziej przestrzenna. Niemniej PCM61 z Denona z lampami na wyjściu też gra bardzo dobrze, tylko że w sposób bardziej stonowany. Jak ktoś ma cedeka na takich DACach, to warto zlampizować. Koszt niewielki, a poprawa w stosunku do oryginału ogromna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.