Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)
  • 3 tygodnie później...

Witam

Zaczynam sobie kompletować 2 zestaw vintage.

Czy ktoś ma/miał/słuchał model HL5 ?

Czy warto zainteresować się tym modem i jaką ewentualną cenę warto za to zapłacić.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Witam

Zaczynam sobie kompletować 2 zestaw vintage.

Czy ktoś ma/miał/słuchał model HL5 ?

Czy warto zainteresować się tym modem i jaką ewentualną cenę warto za to zapłacić.

Tu jest promocja....

http://visatex.pl/index.php/c/promocje/8,67,592

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Mowa o HL5, nie shl5.

HL5 to konstrukcja z lat 80.

Przepraszam nie doczytałem...

Sam posiadam spendory sp2/3....

myślę ze to będzie podobne granie z większym doświetleniem ze względu na metalową kopułkę....

Czyli koszerna średnica bez podbarwień podbudowana solidną makro dynamiką ze względu na solidny 20-cm wofer......

kolejeczka w ramach błędu...

A ile warto za nie zapłacić?

Mam ponad 100km do pokonania i najpierw chciał bym się dowiedzieć co te pudełka są warte.

Ja będę pukował je za granicą.

Tak a propos mają grać muzykę spokojną, jazz, poezja lekki rock.

Jeśli chodzi o moje Harbethy potrafią naprawdę sporo,zwłaszcza po tuningu.Jeśli chodzi o rodzaj muzyki to przy dobrych innych elementach systemu-nieważny gatunek muzyczny,a ważne jak nagrana płyta:)

Za tydzień wybiore się na odsłuch.

Zobaczymy co się z tego urodzi.

Elektronika to przyszłość. Usilnie szukam rotela rb-5000 ale jest praktycznie nie do znalezienia.

Mam pytanie do osób które mają monitorki 30 , obecnie słucham w pomieszczeniu 18 m2, ale jest to pomieszczenie "rodzinne" - tv itd. Mam możliwość przeniesienia sprzętu do pomieszczenia o wymiarach 220 x 540 cm. Pomieszczenie ma prawie 12 m2. Byłoby w 100% do mojej dyspozycji. Czy nie jest to zbyt małe pomieszczenie do zestawu Leben - Harbeth monitor 30. ?

Byłbym wdzięczny za poradę. :)

Jesli ktos jest zainteresowany to ja mam Harbeth Monitor HL MkIII zwane potocznie 5-kami do sprzedania.

Moja aukcja jest/była tez na allegro.

Jak gra w stosunku do SHL 5? Troszke inaczej, nardziej srednica gdzie przekaz jest super muzykalny z namacalnoscia instrumentow. SHL5 jest przy nich bardziej precyzyjna ale tec chlodniejsza.

Oba to rasowe Harbethy co slychac od razu.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam

Jak wyrobię się, to za około trzy tygodnie będę do 12m2 wstawiał sprzęt , kolumny Harbeth monitor 30. Wtedy można będzie napisać jak to brzmi.

Troszkę cierpliwości i będzie wiadomo :)

• 2 tygodnie później...

Panowie, łączył ktoś Harbethy z Accuphasem?? za oceanem pisza że synergia , a u nas na forum nie spotkałem takiego połączenia.

Myśle o zmianie Dynaudio s25 na SHL5 tyle ze mam małe pomieszczenie 14m i nie wiem jak to wyjdzie.

Gość intenser

(Konto usunięte)

grałem kiedyś na SHL5 z e-550 - było całkiem nieźle,z Twoją również A Class ową końcówką powinno być ok. po latach stwierdzam, iż nie ma to jak mocna , przejrzysta lampa

przeskok in plus względem obecnych s25 będzie spory

Gość jamówię

(Konto usunięte)

grałem kiedyś na SHL5 z e-550 - było całkiem nieźle,z Twoją również A Class ową końcówką powinno być ok. po latach stwierdzam, iż nie ma to jak mocna , przejrzysta lampa

przeskok in plus względem obecnych s25 będzie spory

Ale czy 14 emkwadrat to czasem nie za mało?5 muszą mieć trochę wolnego miejsca wokół siebie.

No właśnie tego sie troszke obawiam, ale S25 niby też potrzebują sporo miejsca ,a nie mam z nimi żadnego problemu. Jest to pokój służacy tylko do odsłuchów i jest przygotowany akustycznie,więc może da rade.

Dynki stoją 100cm od tylnej ściany , 70 cm od bocznych ,230 od siebie i ze mną tworzą trójkat równoboczny.

Z uwagi na wielkość Shl5 odległości te bedą troche mniejsze, czy da tak rade?? Pewnie da ,pytanie tylko JAK.

SHL5 są większymi monitorami i wcale tak łatwo "nie znikają" z pomieszczenia jak "małe" klasyczne monitory. Bardzo zalezy to, co oczywiste, od słuchanego materiału. Z tym że ja nie mam adaptowanego pomieszczenia a od tego też wiele zależy.

Moim zdaniem podane przez Ciebie odległości są OK.

Nie wiem czy 14 mkw to nie jest za mało. Piszę "na wszelki wypadek" bo ja gram w ponad 40 mkw.

Na pewno warto spróbowac bo ten dźwięk jest wart grzechu. A pisze to jako dawny i obecny posiadacz ze stajni Dynaudio, a ostatnio i Harbethów wiec mam namacalne porównanie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Też planuję przenieść sprzęt do 12 m2 pomieszczenia i zastanawiam się nad efektem. Obecnie gram w 18 m2 i jest dobrze. To nowe pomieszczenie mogę zrobić jak mi się podoba :) Będzie tylko do mojej dyspozycji, planuję wykładzinę i regał z książkami... Zobaczymy co z tego wyniknie.

Ogromny plus nowego pomieszczenia : słucham kiedy mi się tylko podoba, nie muszę czekać, aż film się skończy , jak kobiety zajmą się czymś innym. Jestem gotów na pewne straty w jakości dźwięku , ważne , że będę miał święty spokój :)

Znalazłem zdjęcie z Harbeth i pomieszczenie wygląda na małe... wystarczy niżej przewinąć

http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?338-Photos-of-your-beloved-Harbeth-Speakers-amp-Setup/page23

A co do spokojnego słuchania: pisałem obecny post, wróciła żona, reklamówka szeleści, za chwilę jakieś plastiki , lodówka trzask, jakieś pudełka bum, po chwili naczynia łubudu ...sztućce wrzucane do szuflady... cały czas zakłócenia....dokończę pisanie , wyłączam sprzęt bo to porażka....

Kiedyś miałem taką sytuację: wieczór, żona czyta - to ja wychodze z psem, wracam , żona czyta... idę pod prysznic..żona czyta... wychodzę włączam sprzęt..... nastrojowa płyta.... zaczęło się...trzaskanie w kuchni... wytrzymałem do 6 utworu...dałem sobie spokój i poszedłem spać....

Najgorsze to jest to , że ona nie rozumie jak przeszkadza. Rozmowy nic nie dają...

Uważam , że osobne pomieszczenie tylko do swojej dyspozycji to luksus... Czekam z niecierpliwością, aż bedę mial tam sprzęt..

U mnie bedą miały wiecej miejsca niz na zdjęciu z linku, ale nie wiem czy to i tak nie za mało.

Myślałem też o monitor 30.1 ,ale boje sie że to bedzie spadek jakości względem s25,a to nie było by mile widziane stąd pomysł na shl5.

Problem w tym że lubie jak coś gra na 100% ,a jak usłusze takie zestawienie w większym pomieszczeniu i zagra dużo lepiej to załamka:(

W sumie miałem podobną sytuacje z S25, posiadam je od roku i cały czas brakowało mi czegos na srednicy , takiego czary mary, ale po za tym byłem zadowolony,aż w koncu wpadł kumpel z klonem Accuphase P7100 i jak usłyszałem na co stać te monitory to stwierdziłem że w moim zestawieniu się po prostu marnują. To był juz drógi powód to zmiany ,a to aż o dwa za dużo więc ida do żyda, a ja muszę znależć coś ż czym 30 W-atowa końcówka sobie lepiej poradzi bo na P7100 mnie nie stać.

Co do pokoju to nie wyobrażam sobie teraz przenieść wszystkiego do dziennego i narażać na obtarcia oraz walczyc z problemami o których już kolega powyżej wspomniał.

Przy zakupie Lebena poprzedni właściciel miał S25 które sprzedał dosłownie dzień przed moim przyjazdem po Lebena. Miał wypożyczone Harbeth Monitor 30.1 i P3ESR, miałem możliwość posłuchać z Lebenem obydwa modele. Nie pytałem co było przyczyną zmiany S25 na Harbethy. W sumie to nie wiem czy je nabył.

Pamiętam tylko , że na aukcji S25 były po 12500zł.

Wcześniej miałem podłogowe i maskownice były wybrudzone przez dziecko i psa . W nowym pomieszczeniu będzie luksus , jeśli chodzi o kurz i bezpieczeństwo sprzętu.

A marzy mi się jeszcze gramofon w fajnym miejscu, tam będzie miał warunki :)

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.