Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Trójki cieszą ucho. Niesamowite głośniki. Ostatnio wcale nie chce mi się schodzić na dół słuchać dużego systemu z Totemami bo na górze w małym pokoju mam wszystko, czego potrzeba. Trójki grają tak naturalnie i wdzięcznie, że gęba sama się cieszy i wcale nie wymagają cudów ze strony elektroniki, pokoju, kabelków itp. Oczywiście potrafią się odwdzięczyć ale i tak zagrają pięknie. Nina Simon jeszcze tak u mnie nie śpiewała, stary jazz, kameralistyka, opera, wszelka muzyka akustyczna i wokalna gra nieziemsko. Symfonikę czy choćby rock i pop też zagrają dobrze ale to nie to. Szybko zmienia się płytę na to, co gra na nich naprawdę pięknie. Także nie są to na pewno głośniki uniwersalne tylko przeznaczone do konkretnych zadań jeśli to dla kogoś ważne. Dla mnie jest idealnie tylko teraz ciekaw jestem wszystkich pozostałych Harbethów. Najchętniej w każdym pokoju postawiłbym inny model :) W salonie M40 lub chociaż SHL5, w gabinecie M30 a na poddaszu siódemki :) Trójki do sypialni, wszystko to pod wspólny serwer i mamy muzyczny dom ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Drodzy Klubowicze, mam pytanie związane z modelem SHL5,jak prezentuje się stereofonia 5?czy skylany to najlepsze standy do tych paczek?czy jednak otwarte drewniane"taborety"jakie stosują Azjaci?czy w 13 m w pokoju przeznaczonym do słuchania muzyki i w miarę zaadaptowanym mają szansę zaśpiewać?słuchałem ich kiedyś w 14 metrach bez adaptacji i było średnio...pls o informację w tej materii-dzięki!:)

Drodzy Klubowicze, mam pytanie związane z modelem SHL5,jak prezentuje się stereofonia 5?

Znakomicie. Wreszcie przy znakomitym źródle analogowym znikły mi z pokoju i pojawiła się scena góra-dół.

Standy mam hand made, zasypywane.

Peezet wziął ode mnie HL MkIII czyli poprzedniczki z lat 80-ych i ustawił w pokoju ok. 12mkw i jest bardzo zadowolony.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Myślę poważnie o SHL5 do 30 metrowego pokoju i sądzę, że to jest odpowiedni metraż dla nich. Co do stereofonii to przedstawiają scenę i ustawienie muzyków na niej niezwykle wiernie, słychać dokładnie akustykę pomieszczenia gdzie było nagrywane, aurę, pogłosy a muzycy stoją dokładnie tam gdzie powinni. Instrumenty mają naturalną wielkość. Natomiast jeśli liczysz na hektary sztucznie nadmuchanej audiofilskiej przestrzeni, usta wokalistki wielkości drzwi od stodoły czy fortepian wielkości domu to nie ten adres. Ponieważ takie zabiegi wydają się atrakcyjne, zwłaszcza na początku audiofilskiej drogi, do naturalnej, wiernej, nie przesadzonej prezentacji Harbethów trzeba dorosnąć. Wiem, że Ciebie to nie dotyczy i ten etap masz podobnie jak ja za sobą :)

Co do stendów to pewnie wiesz, że to temat rzeka. Skylany są bardzo dobre ale czy najlepsze? Z pewnością wypowiedzą się właściciele piątek i zdania będą różne :)

Co do Twojego metrażu to nie sądzę, żeby tam piątki zagrały. Ja mam trochę więcej, ok. 15 m2 a nawet nie podchodziłem nie tylko do 5 ale i 7 czy M30. To jest idealny metraż dla trójek i one w takim pokoju naprawdę śpiewają :) spróbuj, nie sądzę, żeby brakowało Ci basu czy czegokolwiek innego z P3 w 13 metrach.

Pozdr.

Ps Ważna rzecz. SHL5 najlepiej grają ustawione z dała od ścian. Wtedy masz idealną scenę i nie masz problemów z basem. Ustawienie z dala od ścian jest w ich przypadku naprawdę ważne a nie masz szans tego dokonać w 13 metrowym pokoju.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Myślę poważnie o SHL5 do 30 metrowego pokoju i sądzę, że to jest odpowiedni metraż dla nich. Co do stereofonii to przedstawiają scenę i ustawienie muzyków na niej niezwykle wiernie, słychać dokładnie akustykę pomieszczenia gdzie było nagrywane, aurę, pogłosy a muzycy stoją dokładnie tam gdzie powinni. Instrumenty mają naturalną wielkość. Natomiast jeśli liczysz na hektary sztucznie nadmuchanej audiofilskiej przestrzeni, usta wokalistki wielkości drzwi od stodoły czy fortepian wielkości domu to nie ten adres. Ponieważ takie zabiegi wydają się atrakcyjne, zwłaszcza na początku audiofilskiej drogi, do naturalnej, wiernej, nie przesadzonej prezentacji Harbethów trzeba dorosnąć. Wiem, że Ciebie to nie dotyczy i ten etap masz podobnie jak ja za sobą :)

Co do stendów to pewnie wiesz, że to temat rzeka. Skylany są bardzo dobre ale czy najlepsze? Z pewnością wypowiedzą się właściciele piątek i zdania będą różne :)

Co do Twojego metrażu to nie sądzę, żeby tam piątki zagrały. Ja mam trochę więcej, ok. 15 m2 a nawet nie podchodziłem nie tylko do 5 ale i 7 czy M30. To jest idealny metraż dla trójek i one w takim pokoju naprawdę śpiewają :) spróbuj, nie sądzę, żeby brakowało Ci basu czy czegokolwiek innego z P3 w 13 metrach.

Pozdr.

Ps Ważna rzecz. SHL5 najlepiej grają ustawione z dała od ścian. Wtedy masz idealną scenę i nie masz problemów z basem. Ustawienie z dala od ścian jest w ich przypadku naprawdę ważne a nie masz szans tego dokonać w 13 metrowym pokoju.

Hmm to trochę zbiłeś mnie z tropu.Myślałem jeszcze o 30 które słuchałem gdzieś w 15 metrach i świetnie się mieściły ale trójek w ogóle nie brałem pod uwagę.Mam wrażenie,że 3 w ogóle nie mają body,obudowa zamknięta i mój wzmak lampowy....no nie wiem.Musiałbym wziąć 5,30 i 3 w tym samym czasie, do tego 3 rodzaje standów, czy do 3 też są skylany?To potworna operacja logistyczno-finansowa.Pomocy!!!:)

Gość intenser

(Konto usunięte)

trójki to genialne kolumny o zadziwiających możliwościach i fenomenalnej komunikacji z odbiorcą

bas - trzeba usłyszeć , by po kilku h zastanowić się czy aby taka prezentacja nie jest bliższa prawdy i naszemu ideałowi, odpowiedź impulsowa obudowy zamkniętej w pewnych warunkach jest nie do pobicia przez dziury bas refleksu czy innych otworów stratnych

to najlepsza odmiana legendarnych bbc ls3/5a - kolumn , które są kultowe od Anglii po Japonię i grają w systemach gdzie czasem stanowią 5%-10% kosztów całego systemu

mając taki metraż nie zastanawiałbym się nad innymi kolumnami - nawet 10krotnie droższymi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

trójki to genialne kolumny o zadziwiających możliwościach i fenomenalnej komunikacji z odbiorcą

bas - trzeba usłyszeć , by po kilku h zastanowić się czy aby taka prezentacja nie jest bliższa prawdy i naszemu ideałowi, odpowiedź impulsowa obudowy zamkniętej w pewnych warunkach jest nie do pobicia przez dziury bas refleksu czy innych otworów stratnych

to najlepsza odmiana legendarnych bbc ls3/5a - kolumn , które są kultowe od Anglii po Japonię i grają w systemach gdzie czasem stanowią 5%-10% kosztów całego systemu

mając taki metraż nie zastanawiałbym się nad innymi kolumnami - nawet 10krotnie droższymi

Liczyłem,że się odezwiesz:) choć wiem,że pędzisz 5-tki, to dopytam jeszcze o standy, skylany,czy są inne dla 3 możliwości?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jest dokładnie tak jak pisze Intenser. Jamowię, widzę że jeszcze pokutuje u kolegi typowe audiofilskie myślenie: kupowanie kolumn (i innych komponentów) najdroższych na jakie nas stać, wtłaczanie ogromnych kolubryn do malutkich pomieszczeń, myślenie, kombinowanie i wyciąganie wniosków jak coś zagra zamiast słuchania i niepotrzebne wydawanie pieniędzy czyli wszystkie typowe grzechy, które popełniamy zanim nie przestawimy się na inne myślenie.

Jakbyś kolego posłuchał trójek to na pewno nie pisałbyś o braku body takiego czy innego i nie analizował pasma z lupą bo te głośniki po prostu grają muzykę. Jak napisałem, mam duży high endowy system, którego nie chce mi się włączać od kiedy mam trójki. 13 metrów to przestrzeń idealna dla nich.

Zrozum kolego, że Harbeth to firma inna niż wszystkie i to jest prawdziwa okazja bo w jej katalogu nie ma modeli lepszych i gorszych - są tylko modele przeznaczone do konkretnego metrażu i gustu danego odbiorcy ale żadnego z tych modeli nie można określić jako lepszy lub gorszy od innego. Żadnemu nic nie brakuje i wszystkie grają muzykę!

Pamiętaj, czasem less is more :)

Edytowane przez BlueMax
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jest dokładnie tak jak pisze Intenser. Jamowię, widzę że jeszcze pokutuje u kolegi typowe audiofilskie myślenie: kupowanie kolumn (i innych komponentów) najdroższych na jakie nas stać, wtłaczanie ogromnych kolubryn do malutkich pomieszczeń, myślenie, kombinowanie i wyciąganie wniosków jak coś zagra zamiast słuchania i niepotrzebne wydawanie pieniędzy czyli wszystkie typowe grzechy, które popełniamy zanim nie przestawimy się na inne myślenie.

Jakbyś kolego posłuchał trójek to na pewno nie pisałbyś o braku body takiego czy innego i nie analizował pasma z lupą bo te głośniki po prostu grają muzykę. Jak napisałem, mam duży high endowy system, którego nie chce mi się włączać od kiedy mam trójki. 13 metrów to przestrzeń idealna dla nich.

Zrozum kolego, że Harbeth to firma inna niż wszystkie i to jest prawdziwa okazja bo w jej katalogu nie ma modeli lepszych i gorszych - są tylko modele przeznaczone do konkretnego metrażu i gustu danego odbiorcy ale żadnego z tych modeli nie można określić jako lepszy lub gorszy od innego. Żadnemu nic nie brakuje i wszystkie grają muzykę!

Pamiętaj, czasem less is more :)

Stary ja to wszystko wiem:)bo gdyby było inaczej nie grałbym od paru lat na Matrixach 805 nie potrafiąc się z nimi rozstać,ale jak puszczam sobie np Erica Truffaza to chciałbym usłyszeć kontrabas a nie tylko domyślać się jego istnienia-stąd rozmyślania o większych Harbeths.Natomiast mea culpa nie słuchałem trójek-może stąd obawy?Myślę sobie ,że jak dogadam ceny za komplet 3pesr +skylan z dealerem, to zapłacę i posłucham, zobaczymy co z tego wyniknie.Co do pierwszego akapitu, poczytaj co obecnie u mnie gra i gdzie tu audiofilskie myślenie, jestem olśniony Daczkiem Regi bo on właśnie gra muzykę, mogłem kupić drozszy i bardziej audiofilski ale on mi nie grał,z moim "o mnie" to jestem zupełnie nie audiofilski ale za to muzyczny:)

Dobra Panowie kolejeczki postawione, to teraz pls o opis wrażeń dotyczących skylan kontra reszta świata:)

Edytowane przez jamówię
Gość intenser

(Konto usunięte)

Liczyłem,że się odezwiesz:) choć wiem,że pędzisz 5-tki, to dopytam jeszcze o standy, skylany,czy są inne dla 3 możliwości?

:D

pędzę 5tki bo mam blisko 30m w starym budownictwie (lekko ponad 3m wysokości więc kubatura spora) więc trójeczki pomimo tego , iż grają niezrozumiale dużym jak na swe gabaryty dzwiękiem to moja powierzchnia jest dla nich zbyt duża

kocham oba te modele (z rodziny harbetha są imo najbliższe siebie - ta sama wyrazistość , ta sama metalowa kopułka seasa kosztująca worek śliwek a tak przez Alana fenomenalnie zestrojona, iż cenię ją w dłużej perspektywne bardziej niż np esotara)

nie kombinuj z podstawkami bo i po co

masz gotowca - Skylan zasypany do 3/4 - i zamykasz temat

Edytowane przez intenser
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

I tak trzymać :) szczerze polecam odsłuch trójek, ja byłem (i jestem) oczarowany, myślę że Ty też będziesz. Do Twojego metrażu to ideał i nie ma sensu sobie rwać włosów z głowy, że piątki grają tam na pól gwizdka skoro trójki zagrają na 200% swoich możliwości :) kontrabasu nie trzeba się domyślać, gwarantuję Ci że wszystko tam jest co potrzeba. Nie poczujesz go w bebechach ale uslyszysz wyraźnie. Nikt nie wie jak Alan to zrobił :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Harbeth czasem wypuszcza takie specjalne edycje rożnych modeli na niektóre rynki. Alan twierdzi, że jest to związane wyłącznie z wymogami rynkowymi danego kraju natomiast w dźwięku nie ma żadnej różnicy. Czytałem taką wypowiedź Alana na HUG. Takie wersje SE mogą mieć za to wyjątkowe kolory okleiny nie oferowane standardowo.

Ps Koniecznie daj znać co ostatecznie wybrałeś i jak gra!

Pozdro

Ps2 a tu masz Skylany do trójek, o które pytałeś

http://www.audiosystem.com.pl/produkt/1047/skylan-sky-d26

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Harbeth czasem wypuszcza takie specjalne edycje rożnych modeli na niektóre rynki. Alan twierdzi, że jest to związane wyłącznie z wymogami rynkowymi danego kraju natomiast w dźwięku nie ma żadnej różnicy. Czytałem taką wypowiedź Alana na HUG. Takie wersje SE mogą mieć za to wyjątkowe kolory okleiny nie oferowane standardowo.

Ps Koniecznie daj znać co ostatecznie wybrałeś i jak gra!

Pozdro

Ps2 a tu masz Skylany do trójek, o które pytałeś

http://www.audiosystem.com.pl/produkt/1047/skylan-sky-d26

A ha:) te standy już oblookałem:) dostałeś moją wiadomość? mam wrażenie,że jest jakiś problem z priv

:D

pędzę 5tki bo mam blisko 30m w starym budownictwie (lekko ponad 3m wysokości więc kubatura spora) więc trójeczki pomimo tego , iż grają niezrozumiale dużym jak na swe gabaryty dzwiękiem to moja powierzchnia jest dla nich zbyt duża

kocham oba te modele (z rodziny harbetha są imo najbliższe siebie - ta sama wyrazistość , ta sama metalowa kopułka seasa kosztująca worek śliwek a tak przez Alana fenomenalnie zestrojona, iż cenię ją w dłużej perspektywne bardziej niż np esotara)

nie kombinuj z podstawkami bo i po co

masz gotowca - Skylan zasypany do 3/4 - i zamykasz temat

intenser a czym konkretnie zasypuje się skylany

Miałem możliwość słuchania "trójek" oraz monitor 30.1 w pomieszczeniu o 24 m2. A w pomieszczeniu 17 m2 słucham monitor 30. Mam zamiar wstawić sprzęt do 12 metrów. Oczywiście będzie wykładzina, dywanik, dobrze wytłumione krótkie ściany.

Myślę, że "trójki" będą pasowały do 15 m2 :)

Po 30.1 zostały podłączone "trójki" , odczucie było takie, jakby pomieszczenie było za duże dla nich, dźwięk o troszkę mniejszym rozmachu. Zaskoczony byłem jak takie małe monitory tak pięknie grają. Nie usłyszałem wielkiej różnicy. Odsłuchy były na Lebenie i niestety źródłem był tylko Creek Evo 2. Moje "odsłuchy" były prowadzone dość krótko , więc opinia nie będzie zbyt obiektywna.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Pytanie nie do mnie ale odpowiem: żwirkiem dla kotów.

A mnie poradzono ryż:)

Ok sprawy się mają tak:Herbatniki i Skylany kupione BlueMax intenser macie dar przekonywania:)dzięki! przelew zrealizowany dostawa w drodze:)W piątek inicjacja, opiszę wrażenia, proszę o legitymację członkowską:)W tym miejscu dziękuję ekipie Q21 spisali się perfect i choć sprzęt dotrze w piątek to mam nadzieję,że opinię tą z przyjemnością powtórzę .Teraz podrążę zasypywanie Skylanów-może ktoś ma magiczny patent?

Panowie... czy ktoś ma takie zestawienie lub słuchał Harbeth + Jadis ?

proszę o kilka zdań.

ja chętnie poznałbym opinie o połączeniu Harbeth + Sugden jeżeli ktos miał taką przyjemność

----------------------------------------------------

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

W ryżu może ci się coś zalegnąć w sensie jakichś drobnych żyjątek, przecież to będzie stało lata. Co do ceny Sky Premium Fill sam już napisałeś. Noel ze Skylana osobiście poleca żwirek dla kotów więc to jest chyba ten magiczny patent ;)

A ja mam zasypane mieszaniną piachu i śrutu, ale ja nie mam stendów marki Skylan.

Edytowane przez BlueMax
Gość jamówię

(Konto usunięte)

W ryżu może ci się coś zalegnąć w sensie jakichś drobnych żyjątek, przecież to będzie stało lata. Co do ceny Sky Premium Fill sam już napisałeś. Noel ze Skylana osobiście poleca żwirek dla kotów więc to jest chyba ten magiczny patent ;)

A ja mam zasypane mieszaniną piachu i śrutu, ale ja nie mam stendów marki Skylan.

A podaje jakąś konkretną markę?:)ale jaja:) jaka granulacja?no i żyjątka myślisz,że w kocim żwirku się nie zalęgną?

Edytowane przez jamówię

Witam,

czy posiada / słuchał ktoś z Was monitorów Harbeth HL-K6ES? Planuję wymianę kolumn od jakiegoś czasu i do tej pory najbardziej podeszły mi monitory Studia 16 Hertz - Canto One. Zapewne brzmienie Harbethów będzie całkiem inne, ale miło by było przeczytać jakąś opinię na ich temat przed wybraniem się na odsłuch, bo być może zaoszczędzi mi to wiele czasu, a w internecie informacji na ich temat jest jak na lekarstwo niestety.

Jak wygląda w nich brzmienie basu, jak zgrywają się ze wzmacniaczem lampowym?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.