Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tak jak juz dawno pisałem cena wzrośnie o dokładnie 500 GBP w UK. Stara cena SHL5: 2729 GBP, nowa cena SHL5 plus: 3229 GBP. Niestety nasz dystrybutor postanowił skorzystać z okazji i podnieść cenę jeszcze bardziej bo o około 3 tys zł. Przeliczanie wartości użytych materiałów nie ma sensu. Alan po prostu skorzystał z okazji, żeby zracjonalizować ceny całej linii bo SHL5 juz od dawna było zbyt tanie wobec M30.1 a nawet C7ES3. M30.1 to nowy głośnik więc miał juz nową cenę a od 15 lat produkowane SHL5 zostały zbyt mocno z tylu z ceną. Niestety ale taki rozwój wypadków był do przewidzenia.

Zgadzam się w 100%.

Ustalanie cen takich produktów nie ma nic wspólnego z kosztem ich wytworzenia. To czysty marketing, odpowiedź na prawo podaży i popytu, zainteresowanie klientów, pozycję marki itp.

Co do ceny polskiego dystrybutora należy pamietać, że stawka VAT w Polsce jest wyższa o 3 pp, a kolumny same do Polski na skrzydłach nie przylecą. Kto chce może zawsze kupić w UK czy w dowolnym innym miejscu, przymusu nie ma.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Jak na razie to wcale niegłupim pomysłem jest kupno używanych SHL5 za ok. 8 tys zł skoro nowe plusy będą kosztować dwa razy tyle. SHL5 od dawna wiadomo, że są świetne, więc o ile lepsze mogą być plusy korzystające w końcu z tej samej skrzynki i w 2/3 tych samych przetworników? Myślę, że będą lepsze ale nie 2x lepsze. W ostateczności i tak wszystko zależy od tego jaki kto ma budżet na paczki.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dziś miałem wyjątkową przyjemność gościć u siebie intensera. Wspólnym zamiarem było odsłuchanie mojej konfiguracji poprawionej o dodatki przytargane przez inta. Były to nie byle jakie diwajsy, bo bezpieczniki SR, który po akomodacji słuchu intensera do dźwięku w moim pokoju zastąpił Lebenowego Fuji,pełny set drutów niemieckiego Ramsesa, oraz creme dela creme Acrolink AC kabel za bagatela gdzieś 20 kzł detal.Set-up : Leben 300F,Harbeth P3esr,Rega Dac,Rega transport,Olive(transport plików) Skylan,VAP-stolik.Uprzedzając fakty, powiem tak,bezpieczniki mnie rozwalił,średnica, która jest domeną Harbs została zmaterializowana w pokoju,scena się brzybliżyła-szczęka opadła.Następnie wpięliśmy set Ramsesów, dźwięk odrobinę wyszlachetniał i uległ wygłodzeniu,Harbethy zagrały jeszcze ciut komunikatywniej, ale druty, są max neutralne, czyli imo świetne( już mi o tym pisał stefek) na koniec użyliśmy Acrolinka, zrobił się trójwymiar,scena poukładała się jak puzzle,wszystko wskoczyło na swoje miejsce- bajka, tylko ta cena....wszystko do kupy to koszt 30kzł.Co do jednego decyzja zapadła od razu, nabywam bezpieczniki SR- czyni cuda, do Lebena z serii 300 zakup obowiązkowy.Reasumując, popołudnie mega udane, intenser jeszcze raz dzięki za wizytę i przywiezione dary, szczególne dzięki za 4 Pary lampek do eFki:))) i mega sympatyczne pogaduchy przy kapitalnej muzie. Mam nadzieję na szybką powtórkę!

Gość intenser

(Konto usunięte)

i ja bardzo dziękuję za extra gościnę i mega fajowo spędzone dwie godzinki

faktycznie SR czyni cuda co czyni go czymś niebywałym w kategoriach cena/jakość wnoszona w dzwięk

gratuluję zajebiście skrojonego setupu , który przypomniał mi najlepsze chwile spędzone z p3esr , dodatkowo kosztem za przysłowiową czapkę śliwek (koszt SR) jeszcze go uszlachetniliśmy

świetne, uniwersalne a przede wszystkim wyzwalające emocje granie

Edytowane przez intenser
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak SR to niebywała sytuacja, cena/ jakość śmiech na sali ale sza bo dystrybutor czyta:)) wróciłem właśnie z towarzyskiej męki( trza było odbębnić) i mam wkurwa,że tak mało czasu było na słuchanie, ale nadrobimy obiecuję!! Dam Ci znać jutro jak boli po powrocie do poprzedniego stanu, obecność Fuji z pewnością odczuję bardzo...

Gość intenser

(Konto usunięte)

obecność Fuji z pewnością odczuję bardzo

eee tam, pamiętaj , że to klub Harbetha a nie Lebena

tutaj czasem pojawia się przekonanie , że 3zł za metr kabla to max co można wydać , a Ty z bezpiecznikiem wyjeżdżasz ....:)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

eee tam, pamiętaj , że to klub Harbetha a nie Lebena

tutaj czasem pojawia się przekonanie , że 3zł za metr kabla to max co można wydać , a Ty z bezpiecznikiem wyjeżdżasz ....:)

He he zapomniałem się swoją drogą ciekawe jak Alan reaguje jak słyszy swoje paczki grające o niebo lepiej okablowane z pietyzmem czymś lepszym. No nie ma bata na tych paczkach wszystko słychaćh

Edytowane przez jamówię

Jaja sobie robicie z tymi bezpiecznikami? :))))))))))

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Gość intenser

(Konto usunięte)

Jaja sobie robicie z tymi bezpiecznikami? :))))))))))

oczywiście , nie wyczułeś ironii ?

żartem żart poganiamy

nie rozumiem jak taki producent jak Synergistic może żądać za 3cm drutu zamkniętego w szklanej rurce 300 zł

( po co prowokować niepotrzebne spięcia więc tak mi się napisało )

Edytowane przez intenser
Gość jamówię

(Konto usunięte)

oczywiście , nie wyczułeś ironii ?

żartem żart poganiamy

nie rozumiem jak taki producent jak Synergistic może żądać za 3cm drutu zamkniętego w szklanej rurce 300 zł

( po co prowokować niepotrzebne spięcia więc tak mi się napisało )

Dla mnie do doopy:))

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Gdzieś czytałem, że skręcanie wkrętami Harbeth'ów to efekt wyników badań prowadzonych przez inżynierów z BBC. Ktoś ma namiary na dokument opisujący te badania?

Edytowane przez Cadam

Witam. Jestem również od nie dawna posiadaczem 30.1 , jestem bardzo z nich zadowolony. Ale zastanowił mnie temat po co jest oznaczenie lewa i prawa ? Rozumiem że przy zamianie zmienia się pozycja np. głośnika wysokotonowego i producent zaleca aby były albo do wewnątrz albo na zewnątrz.W harbeth to raczej nie występuje , po zamianie układ jest identyczny.Przepraszam ale nie znalazłem nic wcześniej na forum , może przeoczyłem ?

Spróbuj ponegocjowac:)

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

He he zapomniałem się swoją drogą ciekawe jak Alan reaguje jak słyszy swoje paczki grające o niebo lepiej okablowane z pietyzmem czymś lepszym. No nie ma bata na tych paczkach wszystko słychaćh

A sprawdzałeś kiedyś zabawki z Acoustic Revive?

Jak się odpowiednio nimi potraktuje płyty a potem włączy się taki RR-77 i RIO-5 to dopiero wszystko słychać;-)

http://www.acoustic-revive.com/english/cd_dvd/rio-5.html

http://www.acoustic-revive.com/english/cd_dvd/rd-3_1.html

http://www.acoustic-revive.com/english/roomtuning/rr-77.html

Wszystko razem dużo tańsze niż jeden topowy Acrolink...dystrybutor ten sam i chyba wypożyczy, jeśli ma;-) Kiedyś polecam spróbować, jeśli jeszcze nie próbowałeś...

• 2 tygodnie później...

@Carat57 oznaczenie lewa - prawa kolumna w Harbeth to tylko kwestia ułożenia słojów na okleinie, bez wpływu na dźwięk.

Dzięki. To brzmi logicznie, bo wpływu na dżwięk sobie nie wyobrażam.

Okablowaniem, podobno różnic brak, ja nie mam porównania, kupiłem wersję SE i gitara:)

ale chyba już tej wersji kupić nie można?

a jak Będziesz sprzedawał swoje daj znak na priv

Gość jamówię

(Konto usunięte)

ale chyba już tej wersji kupić nie można?

a jak Będziesz sprzedawał swoje daj znak na priv

Dlaczego nie można?

Co do sprzedawania to choć nigdy nie mówi się nigdy ,tych kolumn NIGDY nie sprzedam:)) mają u mnie dożywocie, zatoczyłem duże koło do zestawu, który mam teraz i nigdy wcześniej nie miałem w domu tyle muzyki a miałem graty sporo droższe.Ja już nie gonię, złapałem,porządek muszę zrobić tylko w drutach.

Gość intenser

(Konto usunięte)

co jakiś czas H. wypuszcza sobie edycję ze zmienionym okablowanie wewn. - z jakiego powodu nie wiem , może kolekcjonerskich i dotyczyło to modelu P3 oraz starszych monitor 30

różnic sonicznych brak - to równie tanie ,bardzo zbliżone okablowanie tego samego producenta ( te " lepsze" kosztują niecały 1 F na metrze więcej :) )

Edytowane przez intenser
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.