Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Czy w plusach była ruszana góra? Bo wydawało mi się, że jest jej więcej niż w starych?

Same przetworniki wysokotonowe bez zmian. Zwrotnica jest za to całkowicie nowa więc balans może być inny.

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie. Mam w planach zakup kolumn HERBETH. Zastanawiam się nad 2 modelami: M30.1 oraz 5hl. Mam pokój nietypowy. salon połączony z kuchnią. Duży prostokąt o wymiarach łącznie 3,8 metra x 9 metrów. Zasadniczo muzykę słucham z kanapy oddalonej od krótszej ściany o 4,2 metry, ale słucham również muzyki z kuchni wtedy jest odległość max 9 metrów. Głośniki będą stać ok 70 cm. od tylnej ściany i tyleż samo od bocznej. Proszę o poradę co wybrać. Słucham wszystkiego od rocku do jazzu. Często "leci" u mnie radio. Oczekuję dużej muzykalności i aby muzyki można było słuchać godzinami. Nie lubię dźwięku efekciarskiego, za to piękna barwa, znikanie kolumn i wypełnienie pokoju dźwiękiem.... Jestem w trakcie przebudowy całego zestawu i zaczynam od kolumn- reszta w swoim czasie. Proszę o pomoc i poradę jaki model będzie najlepszy.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

czy 70 cm. wystawczy do modelu shl, bas nie będzie dudnił?

To nie zależy tylko od odległości od ściany,bo jak masz w domu "kościelną" akustykę to nawet P3 będą dudnić. SHL ma wylot BR z przodu,to już w Twojej sytuacji jakaś dobra informacja, na resztę składać się będzie primo-akustyka,secundo-elektronika:)

Witam - nie mam co prawda Twoich kolumn, ale miałem podobną przestrzeń i "sposób" słuchania - dopiero przegrodzenie kuchni i jadalni normalną ścianą, dało mi super dźwięk i przestrzeń - jadalnię przeniosłem do części dużego salonu a w miejscu jadalni powstał pokój gdzie w spokoju można posłuchać muzyki - duże domowe przestrzenie są bardzo trudne do ujarzmienia pod względem akustyki - Pozdrawiam

Witam serdecznie. Mam w planach zakup kolumn HERBETH. Zastanawiam się nad 2 modelami: M30.1 oraz 5hl. Mam pokój nietypowy. salon połączony z kuchnią. Duży prostokąt o wymiarach łącznie 3,8 metra x 9 metrów. Zasadniczo muzykę słucham z kanapy oddalonej od krótszej ściany o 4,2 metry, ale słucham również muzyki z kuchni wtedy jest odległość max 9 metrów. Głośniki będą stać ok 70 cm. od tylnej ściany i tyleż samo od bocznej. Proszę o poradę co wybrać. Słucham wszystkiego od rocku do jazzu. Często "leci" u mnie radio. Oczekuję dużej muzykalności i aby muzyki można było słuchać godzinami. Nie lubię dźwięku efekciarskiego, za to piękna barwa, znikanie kolumn i wypełnienie pokoju dźwiękiem.... Jestem w trakcie przebudowy całego zestawu i zaczynam od kolumn- reszta w swoim czasie. Proszę o pomoc i poradę jaki model będzie najlepszy.

Monobloki DIY SET 300B/6SN7 kolumny DIY Audio Nirvana Super 10" i CASTLE ISIS CD Fonica CDF 002R Lenco L-75 - ART DJ II

PC audio: HP 5740 Daphile -> DAC PCM 1794 + XMOS U8 + Raspberry pi 2 lub konwerter JarkaC -> DAC NOS Muse 4xTDA1543,

Gość intenser

(Konto usunięte)

SHL chyba w tej cenie nieosiągalne.

są ale starsza wersja ( raptem sprzed pół roku: ) ) i to całkiem nowe

30.1 uniwersalniejsze i bardziej user friendly ,

shl5 do określonej muzy i do określonego sprzętu - innymi słowy bardziej wybredne

Do twojego metrażu proponuje shl5 ja mam w16m2 i nie mam żadnego dudniacego basu , to też zależy od wzmacniacza też .Moje są rozstawione około 3.5 metra od siebie i jakieś 70cm od ściany

Ale to nie są kolumny uinversalne więc w tej cenie możesz kupić duże podlogowki które zagrają będą bardzej universalne i będzie bezpieczniej dla ciebie

Co do shl5 swierdzilem im mocnejszg wmacniacz tym grają lepiej

:)

witaj

jestem od kilku miesięcy użytkownikiem M30.1, grałem w pomieszczeniu około 23 m2 ,teraz przeniosłem się do prawie 29 m2 i jest jeszcze lepiej,te kolumny fantastycznie znikają w pomieszczeniu ,są bardzo muzykalne (przypadłość Harbeth) im dalej są odsunięte od ściany tym lepiej.Też myślałem o zmianie na shl5 ,ale jak dla mnie 30.1 zagrały lepiej.Z "piątkami " jest bardziej wybrednie jak to określił kolega interser.

Polecam-to bardzo uniwersalne kolumny ,chyba nigdy ,albo może tylko raz widziałem je na rynku wtórnym. Shl 5 pojawiają się znacznie częściej być może dlatego że są trudniejsze w konfiguracji.

M30.1 zagrają świetnie zarówno ze słabą lampą ,oraz z dobrym tranzystorem.

Edytowane przez feluś

no to teraz mam nieźle namieszane w głowie

pozostaje pytanie 30.1 vs 5hl

heh

to Ty już kolego musisz zadecydować -jak to mówią "osiołkowi w żłoby dano" ...

SHL5 są wspaniałe ,ale jak dla mnie 30.1 są bardziej uniwersalne i łatwiejsze do ustawienia,o odległości 70 cm od ściany licząc od przedniej ściany shl5 jak u mnie (miałem pożyczone ) zagrały słabiej -te wielkie paczki lubią dużo miejsca wokół siebie.

no i ten wygląd -30.1 są bardzo zgrabne i proporcjonalne

Gość jamówię

(Konto usunięte)

udaj się na odsłuch obu i będziesz wiedział czym to się je - co więcej można dodać

W tej sytuacji odsłuch tylko w domu. W salonie nic nie da.

heh

to Ty już kolego musisz zadecydować -jak to mówią "osiołkowi w żłoby dano" ...

SHL5 są wspaniałe ,ale jak dla mnie 30.1 są bardziej uniwersalne i łatwiejsze do ustawienia,o odległości 70 cm od ściany licząc od przedniej ściany shl5 jak u mnie (miałem pożyczone ) zagrały słabiej -te wielkie paczki lubią dużo miejsca wokół siebie.

no i ten wygląd -30.1 są bardzo zgrabne i proporcjonalne

Zawsze o tym piszę,że SHL potrzebują swobody,miejsca i rozmachu i zawsze prędzej,czy później znajduje się śmiałek,który upycha je do 15 metrów i potem udaje Greka:) SHL to synonim kolumn podłogowych i to wcale nie tych najmniejszych. 30.1 są piękne to fakt!

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zaprawdę powiadam Wam :), że SHL5 potrzebują miejsca i pakowanie ich na siłę do kilkunastu metrów mija się z celem.

Potrzebują minimum metra za plecami i tyle samo po bokach. Wówczas do zmierzenia generowanej przez nie sceny wzywamy geodetę :)

U mnie stoją w 28 i jakbym miał jeszcze z 10 to też napędzą.

Te monitorki graja dźwiękiem pełniejszym niż niejedne duże podłogówki.

Mam pomieszczenie duże (salon otwarty na kuchnię, w sumie będzie ok. 6x5,5m, SHL5 ustawione na węższej ścianie w salonie (naprzeciwko kuchni) w odl. 4 m od siebie, i 10-60cm od ścian tylnych i bocznych. Słucham albo z odl. 3m albo 5m (z kuchni). Kulumn nie słychać, dźwięk jest wszędzie, nie są ustawione symetrycznie, jedna jest ustawiona prawie równolegle do okna balkonowego, druga pod kątem ok. 40%, czyli prawie prosto do ucha. Dudnienia basu nie ma ,choć na podłodze parkiet i malutki dywanik. Oprócz tego ława, fotele, między kolumnami telewizor. W zestawieniu ze sprzętem naima gra to wyśmienicie; codziennie dźwięk potrafi mnie zadziwić. Wstawienie choinki nic nie pogorszyło, wymagało tylko korekty ustawienia kolumn. Trudności, o których piszą przedmówcy u mnie nie wystąpiły. Pozdrawiam i życzę pięknych wrażeń słuchowych!

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

wspominam o modelu 30.1 gdyż mam okazję kupić prawie nowe za 8 tys... SHL chyba w tej cenie nieosiągalne. Dźwiękowo jak te modele wypadają w bezposrednim porównaniu?

te 30.1 z alledrogo za 8tyś to włściciel chyba zamienił na Spendor sp 2/3r2 więc chyba też warto je brać pod uwagę - też miałem okazje ich posłuchać z Supernaitem i w porównaniu do 30. 1 sa jakby zywszwe

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Zaprawdę powiadam Wam :), że SHL5 potrzebują miejsca i pakowanie ich na siłę do kilkunastu metrów mija się z celem.

Potrzebują minimum metra za plecami i tyle samo po bokach. Wówczas do zmierzenia generowanej przez nie sceny wzywamy geodetę :)

U mnie stoją w 28 i jakbym miał jeszcze z 10 to też napędzą.

Te monitorki graja dźwiękiem pełniejszym niż niejedne duże podłogówki.

+1

Ale i tak będą próbować...

moje pierwsze kolumny to Phonary p30s, później Thiele scs4t. Wcale nie małe podłogówki. Dudnienia nie było. Oczywiście Thiele zagrały zdecydowanie lepiej ale jakoś nie przypadły mi do

gustu. Dźwięk mało barwny. Znajomy który ich słuchał był zachwycony dźwiękiem. Więc może szukać 5sl- jak podłogówki się sprawdziły....

Gość jamówię

(Konto usunięte)

moje pierwsze kolumny to Phonary p30s, później Thiele scs4t. Wcale nie małe podłogówki. Dudnienia nie było. Oczywiście Thiele zagrały zdecydowanie lepiej ale jakoś nie przypadły mi do

gustu. Dźwięk mało barwny. Znajomy który ich słuchał był zachwycony dźwiękiem. Więc może szukać 5sl- jak podłogówki się sprawdziły....

Zaczynamy chocholi taniec:) Twoje pomieszczenie jest trudne,co mogłeś dostać od forum to już dostałeś,teraz musisz przytargać oba modele pod strzechę i zdecydować, my już Ci na nic:))

Ale zamiast zaklinać rzeczywistość to co to za problem wypożyczyć za kaucją od sklepu/sprzedawcy kolumny na kilka dni aby zobaczyć jak to zagra we własnym pokoju?

Mozesz napisac jak chwascior radzi sobie z kontrola basu w shl5?

Jest Tutaj dużo teoretyków widzę , ciekawe czy w praktyce to udowodnili ? Albo sprawdzili

Ja sprawdzałem moje shl5 u kolegi jaki pisałem około 25 m2 ,od gościa co kupiłem on miał 40m2 i wciąż zagrały bardzo dobrze

Moje 16m2 jest nieduże Ale grają bardzo zacnie,nie straciły na muzykalnosci albo przestrzeni ,do tego kolumny znikają w pomieszczeniu ,pisałem już wcześniej .Można wsadzić małe kolumny do dużego pomiesczenia i może być dudnienie basu jak akustyka jak w kościele ,

Oczywiście Nie przeczę ze więcej miejsca dla shl5 lepiej ale to nie jakaś znaczna przepaść ,wciąż one u mnie grają jak powinny ,.Miałem kilka innych kolumn w życiu i nawet w większym metrażu i żadne nie dawały tyle przestrzeni jak teraz herbatniki .Fajnie jakby miał większy salon Ale jest jaki jest i tego nie zmienie .Jeśli ktoś ki nie wierzy zapraszam do filiżankę kawy lub szlaneczke whisky :)

Co do basu w shl5 to zależy dużo od wzmacniacza , kiedy miałem calyxa trzymał bas zwarty i był szybszy nie schodził nisko ale było go na tyle ,teraz przy luxmanie bas jest duzo większy , nie jest już taki szybki Ale schodzi niżej i dolny jest już lekko poluzowany ,ale wciąż nie ma dudnienia nawet na mój mały pokój , słucham długo więc jakby basu było dużo to bolała by mnie głowa

Pamiętajcie jedno ze one robione są w uk gdzie przeciętny tkz living room Nie przekracza 20m2 ,dużo czytam na hug i dużo osób ma w takim metrażu i jakoś nie narzeka , oczywiście można je nawet wsadzić do wc o wymiarach 2na 2 jak ktoś się uprze ale uwierzcie mi jakby było zle to byłbym je sprzedał :)

:)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mozesz napisac jak chwascior radzi sobie z kontrola basu w shl5?

Tak jak z każdą inna kolumną, którą miałem.

Jazz, małe składy, symfonika jest bardzo dobrze. Diabły wykładają się na metalu i tp muzyce, której na szczęście nie słucham.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.