Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Na jaki czas jamowie ma bana? Brakuje tutaj obrońcy harbertow :))

Pisał, że 10 dni.

Ja bronię.

Myszami ale bronię :)

A co to za nagranie z tym kontrabasem?

Możesz podać co to za nagranie?

Tsuyoshi Yamamoto Trio - Autumn In Seattle

Wydanie FIM 2LP HQ 200g 45 rpm

Bardzo ładna płyta, ale co do basów to np. w muzyce filmowej z Hobbita masz ich więcej, i są potężniesze, co SHL5 na skylanach nawet bez myszek wspaniale odtwarzają.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Bardzo ładna płyta, ale co do basów to np. w muzyce filmowej z Hobbita masz ich więcej, i są potężniesze, co SHL5 na skylanach nawet bez myszek wspaniale odtwarzają.

Tak, wszystko się zgadza. Nie przeczę, że nie. U mnie też jest OK.

Kontrabas, to jest szczególnie trudny instrument do prawidłowego odtworzenia i tu właśnie zauważyłem znamienny wpływ 5 kg wora wypełnionego czymś tam postawionego na kolumny.

Jak ktoś mi napisze, że jego kolumny potrafią odtworzyć poprawnie pełen zakres kontrabasu (drgające 30Hz) to nie uwierzę. A dociążenie czymś takim wątłych obudów Harbethów znacznie poprawia tą niedogodność.

Na jaki czas jamowie ma bana?

Pisał, że 10 dni.

Małe sprostowanie. Jamówie dostał bana bezterminowego.

Czyli wg widzimisię paltona.

To już nie tylko ręce i nogi ale i gacie opadają na takie zagrywki...

Kontrabas, to jest szczególnie trudny instrument do prawidłowego odtworzenia i tu właśnie zauważyłem znamienny wpływ 5 kg wora wypełnionego czymś tam postawionego na kolumny.

Jak ktoś mi napisze, że jego kolumny potrafią odtworzyć poprawnie pełen zakres kontrabasu (drgające 30Hz) to nie uwierzę. A dociążenie czymś takim wątłych obudów Harbethów znacznie poprawia tą niedogodność.

Małe sprostowanie. Jamówie dostał bana bezterminowego.

Czyli wg widzimisię paltona.

To już nie tylko ręce i nogi ale i gacie opadają na takie zagrywki...

Co sprzeskrobal ?

:)

Czy to jest przypadkiem niezgodne z filozofią budowy i gry harbethów?. Wedle tej koncepcji obudowa "gra" jest wprowadzana w rezonans i tłumienie tego powoduje odejście od tej koncepcji? Pytam tylko, bo sam nie wiem jaki wpływ mają myszowate :) i na pewno jestem ciekaw tego wpływu. Czy nie powodują czasem dociążenia dzwięku?

Edytowane przez diem28
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czy to jest przypadkiem niezgodne z filozofią budowy i gry harbethów?. Wedle tej koncepcji obudowa "gra" jest wprowadzana w rezonans i tłumienie tego powoduje odejście od tej koncepcji? Pytam tylko, bo sam nie wiem jaki wpływ mają myszowate :) i na pewno jestem ciekaw tego wpływu. Czy nie powodują czasem dociążenia dzwięku?

Sam się nad tym głowię.

Zakładam i zdejmuję i wychodzi, że takie dociążenie ich czymś sypkim wychodzi im na plus.

Dlatego proszę o to żebyście spróbowali i napisali czy ulegam autosugestii czy jednak jest coś lepiej.

Pytam z ciekawości bo na swoje aktualne kolumny nic o wadze worka z cementem nie kładłem, a jestem ciekaw Twoich doświadczeń i opinii.

Moja jedna waży więcej niż trzy małe worki cementu więc mysz na pewno nic nie da, a kolejnej porcji betonu, tym razem od góry moja żona raczej nie zaakceptuje :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Pewnie, że zmiany są.

Jest tylko kwestią czy one pomagają czy szkodzą w poprawnej reprodukcji kolumnom. Zwłaszcza herbatnikom.

A ja tak myślę, czy standy "open frame" ( przez brak tej stalowej płyty, na której kolumna stoi, tak jak np. u mnie ) umożliwiają właśnie " oddychanie basem " dolnej ściance , co było zamysłem Alana S ?

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Jest tylko kwestią czy one pomagają czy szkodzą w poprawnej reprodukcji kolumnom. Zwłaszcza herbatnikom.

Zarówno harbeth i spendor ....ze względu na granie skrzynką zmiany są podobne....

1. Z dociskiem :

Poprawa precyzji i obrysu instrumentów , bas bardziej zwarty i konturowy , powiększenie czytelności wysokich tonów. Natomiast stereofonia to zwiększenie czytelności dalszych planów...

2. Bez docisku :

Ogromna swoboda grania, większy trójwymiar i rozmiar instrumentów , potęga i rozmach na basie, wysokie tony w tle....Stereofonia nastawiona ma namacalność i obecność wykonawców...

To w mocnym skrócie tyle....(są jeszcze niuanse...ale to musi każdy sam sprawdzić czy je słyszy i czy mu się podobają)...

10kg cukru będą pomocne...po 5kg na kolumnę....

Po tym eksperymencie wszystko będzie jasne a jak się nie spodoba to zawsze zostanie do kawy...

pozdrawiam

Edytowane przez Firewall 1

2. Bez docisku :

Ogromna swoboda grania, większy trójwymiar i rozmiar instrumentów , potęga i rozmach na basie, wysokie tony w tle....Stereofonia nastawiona ma namacalność i obecność wykonawców...

Biorąc pod uwagę moje preferencje to "kupuję" wariant 2 !!! ZDECYDOWANIE.

Bardzo fajny wpis, dziękuję! Nawet mi się sprawdzać nie chce,

czy tak rzeczywiście jest ! :-)) Mój dźwięk pewnie nie stoi zwartym i konturowym basem ;-))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No to bardzo się cieszę z wpisu Firewalla bo to oznacza, żem nie głuchy jeszcze i omamów nie mam :)

A którą wersję sobie ktoś wybierze to juz inna sprawa. Obie są ciekawe i dają radochę.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Zarówno harbeth i spendor ....ze względu na granie skrzynką zmiany są podobne....

1. Z dociskiem :

Poprawa precyzji i obrysu instrumentów , bas bardziej zwarty i konturowy , powiększenie czytelności wysokich tonów. Natomiast stereofonia to zwiększenie czytelności dalszych planów...

2. Bez docisku :

To w mocnym skrócie tyle....(są jeszcze niuanse...ale to musi każdy sam sprawdzić czy je słyszy i czy mu się podobają)...

10kg cukru będą pomocne...po 5kg na kolumnę....

Po tym eksperymencie wszystko będzie jasne a jak się nie spodoba to zawsze zostanie do kawy...

pozdrawiam

Ja gram na Audio Note E i jest tak jak piszesz ,tylko u mnie z dociskiem zmniejsza się odczucie stereofonii ....ale reszta jak opisałeś
Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Ja gram na Audio Note E i jest tak jak piszesz ,tylko u mnie z dociskiem zmniejsza się odczucie stereofonii ....ale reszta jak opisałeś

Wpływ docisku zmienia charakter brzmienia w różnych kierunkach....

Jest to spowodowane :

a) materiałem pomiędzy kolumną a podstawką

- kolce

-guma

-blutack

b) rodzajem podstawy pod kolumnę

-metal

-kamień

-drewno

....ale ogólny zarys cech opisanych wcześniej pozostaje...

Edytowane przez Firewall 1

Dzięki.

No tak i pod nosem;-)

Nie ma sprawy.

Pomieszczenie jednak jest tam podobno trochę niedostosowane do Harbeth'a i zalecają wypożyczenie do domu.

----------------------------------------------------

Z wielkim opóźnieniem, ale wrzucam, obiecane fotografie moich standów dla M30.1. Niestety nie mają kolców przyklejonych... nie miałem ostatnio motywacji. Drewno to lite Meranti.

pozdrowienia

Joa.

post-30954-0-43063700-1421428748_thumb.jpg

post-30954-0-00553700-1421428925_thumb.jpg

post-30954-0-61810700-1421428959_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.