Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

A możę wypełnić Skylany Sky Premium Fill?Dystrybutor podaje cenę 45 zł ale nie wiem za ile? potrzebuję tego 10 kg.To co 450 zł za wsad?

W każdej Castoramie albo Nomi jest coś takiego jak piasek kwarcowy ciężki i czysty pakowane zdaje się po 20kg i niedrogo. Może to by Tobie podpasowało.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W każdej Castoramie albo Nomi jest coś takiego jak piasek kwarcowy ciężki i czysty pakowane zdaje się po 20kg i niedrogo. Może to by Tobie podpasowało.

Dzięki Ci Pawle jaki koszt takich kryształków?

Koledzy mam pytanie o ten "patent" frameless frame proszę o szczere informacje czy z ramką czy bez, oczywiście pomijam aspekt wizualny ale jak gra?skoro Alan zaleca bezwzględnie z

Edytowane przez jamówię

Dzięki Ci Pawle jaki koszt takich kryształków?

Nie pamiętam dokładnie to jest w workach jak klej do płytek czy też inne tego rodzaju rzeczy,

ale wrzuciłem na alle... i proszę do wyboru do koloru a i grubość też możesz wybrać, wiadomo im drobniej tym ciężej:

http://allegro.pl/dom-i-ogrod?string=piasek+kwarcowy

Pozdrawiam,

Paweł

czy posiada / słuchał ktoś z Was monitorów Harbeth HL-K6ES?

Czy myślisz o tych, które są na allegro? Jeśli tak, to nikt Ci o nich nie napisze bo w/g właściciela są one "poprawiane-tuningowane" musisz posłuchać sam. Prosta sprawa jest kliku producentów których się nie tuninguje np. właśnie Harbeth, Dynaudio, Sonus Faber, Spendor i jeszcze kilka by się znalazło.

Edytowane przez paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Od czasu zakupu moich trzydziestek ( koniec maja ) , nie zauważyłem w sprzedaży Harbethów , mam na myśli używane. A na te tuningowane brak chętnych. Są wystawione już jakiś czas i cisza. Osobiście nie kupiłbym takich poprawianych kolumn.

No tak dobre rzeczy ciężko kupić na rynku wtórnym. Mnie się udało. Były jeszcze trójki ktoś ze Szczecina sprzedawał na alle... jakiś tydzień dwa temu, wisiały tylko trzy dni.

Sam fakt , trzy dni :) daje do myślenia. Pamiętam jak odtwarzacz Ayona też wisiał trzy dni. Zastanawiałem się i... nie musiałem już się zastanawiać. Zniknął błyskawicznie. Jak dzwoniłem do sprzedającego to powiedział, że już ma chętnych kupców.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Paweł mam jeszcze jedno pytanie, czy ten kwarc trzeba wyprażyć?czy zaaplikowany Skylanom bezpośrednio z worka nie zaszkodzi im?

Gość intenser

(Konto usunięte)

to z angielska - koci żwir

kupiłem jakiś taki szary o dość granulacji przypomnijącej

http://cdn5.business-opportunities.biz/wp-content/uploads/2008/05/image176247x.jpg

3/4 bedzie ok

Gość jamówię

(Konto usunięte)

to z angielska - koci żwir

kupiłem jakiś taki szary o dość granulacji przypomnijącej

http://cdn5.business-opportunities.biz/wp-content/uploads/2008/05/image176247x.jpg

3/4 bedzie ok

OK, int a jak grasz z ramką czy bez, pytam bo ściąganie tego cholerstwa łatwe nie jest a jeśli już trzeba to jak sobie radzić?widziałem na forum Harbetha filmik, pytanie skąd wziąć jakiś wihajster do zdejmowania grilla?

OK, int a jak grasz z ramką czy bez, pytam bo ściąganie tego cholerstwa łatwe nie jest a jeśli już trzeba to jak sobie radzić?widziałem na forum Harbetha filmik, pytanie skąd wziąć jakiś wihajster do zdejmowania grilla?

...zaserwuj sobie małe silne magnesy, ułóż je na listewce jakiejś, przyklej i masz taki oto ściągacz ramek ... ;)

Wihajster może uszkodzić fornir, nie kombinuj bo będziesz żałował, próbowałem.

...lub ewentualnie jeden nieco większy silny magnes i też po sprawie.

;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

...zaserwuj sobie małe silne magnesy, ułóż je na listewce jakiejś, przyklej i masz taki oto ściągacz ramek ... ;)

Wihajster może uszkodzić fornir, nie kombinuj bo będziesz żałował, próbowałem.

...lub ewentualnie jeden nieco większy silny magnes i też po sprawie.

;)

Dzięki yoa a jak Ci gra lepiej?z czy bez?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dotarło:)pierwsze wnioski:monitorki wykonane pierwsza klasa a moje Matrixy to przy nich olbrzymy:) natomiast Skylany?cóż są jeszcze nie zasypane więc nie chce ich oceniać pod względem wpływu na dzwięk natomiast jedno jest pewne- właściciel i twórca ma duże poczucie humoru,Ci co mają wiedzą o czym piszę:)jeśli chodzi o Herbatniki, trochę w życiu już posłuchałem więc nie jest to doznanie z cyklu usłyszałem i zemdlałem, ale bez wykrętów muszę napisać,że tak dużego dzwięku z takich pchełek się w najśmielszych marzeniach nie spodziewałem.Na wnioski o czarach ze średnicy przyjdzie czas-paczki są kompetnie nowe i dziś pierwszy raz kopnął je prąd ale od pierwszych sekund słychać,że są nieprawdopodobnie przejrzyste a stereofonia jest tak holograficzna,że oszałamia.Ta obecna przejrzystość p3esr nie ma nic wspólnego z ostrością,poprostu w moim systemie po zdjęciu Matrixów opadł przysłowiowy koc,słychać jakby głębiej.Tyle na razie teraz 200h "walki" i zobaczymy jak to pójdzie.Na koniec jeszcze jedno, pisanie o brak body,lub kłopotów z basem bez przesłuchania trójeczek,,tak jak ja to uczyniłem:(jest idiotyzmem najdelikatnie mówiąc:)

BlueMax ,intenser dzięki!

Edytowane przez jamówię

Czyli tak jak pisze Noel...ok kupię dziś 10kg żwirku-kitty litter to jakiś brand dostępny u nas?

intenser-3/4 taka proporcja czy masz inne doświadczenia?

Ja użyłem suchego piasku kwarcowego zakupionego w Castoramie, bodajże 9,90 zł za woek 10 kg.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Paweł mam jeszcze jedno pytanie, czy ten kwarc trzeba wyprażyć?czy zaaplikowany Skylanom bezpośrednio z worka nie zaszkodzi im?

Ja bym nie wyparzał bo potem problem z wysuszeniem. Odnośnie żwiru dla kotów byłbym ostrożny, zgodzę się jest ciężki, ale jest też on w jakimś stopniu higroskopijny, tak więc po jakimś czasie może okazać się nie usunięcia ze standu. Pod wpływem wilgoci nawet tej zawartej w powietrzu zrobi się bryła.

Pozdrawiam,

Paweł

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja bym nie wyparzał bo potem problem z wysuszeniem. Odnośnie żwiru dla kotów byłbym ostrożny, zgodzę się jest ciężki, ale jest też on w jakimś stopniu higroskopijny, tak więc po jakimś czasie może okazać się nie usunięcia ze standu. Pod wpływem wilgoci nawet tej zawartej w powietrzu zrobi się bryła.

Pozdrawiam,

Paweł

Oszaleć można:):)to może kupić ten śrut Skylanowski? a piasek miałby być prażony a nie parzony więc chyba byłby suchy:)

Rzeczywiście prażony sorry. No tak 20-40 min 200-250 C i masz problem z głowy upiecze wszystkie ewentualne świństwa i usunie resztki wilgoci będzie ok.

Na temat kociego żwiru coś wiem bo mam kota dlatego wiem też jak potrafi on pochłaniać wilgoć.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Rzeczywiście prażony sorry. No tak 20-40 min 200-250 C i masz problem z głowy upiecze wszystkie ewentualne świństwa i usunie resztki wilgoci będzie ok.

Na temat kociego żwiru coś wiem bo mam kota dlatego wiem też jak potrafi on pochłaniać wilgoć.

Coś w tym może być...zrobię tak, podjadę do Casto i zakupię 10kg kwarcu, wyprażę wsypię i zobaczymy , jak uznam,że można lepiej to chyba kupię sky fill i zamknę temat:)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Mi trójki zaczęły grać nagle, nawet nie wiem kiedy. Na początku było tak sobie delikatnie mówiąc, myślałem że to kwestia wzmacniacza ale nie! Teraz z tym samym wzmacniaczem gra świetnie i porzuciłem już myśli o jego wymianie. Trzeba cierpliwie czekać. I żadnych płyt typu burn-in!!! Po prostu słuchaj muzyki, zostawiaj włączone niech grają radio jak jesteś w robocie i tyle. Mi tak trójki grały w tle przez wakacje i nie słuchałem ich w tym czasie zbyt wnikliwie. Potem odpaliłem któregoś dnia sprzęt, zapuściłem dobrze nagrany stary jazz, usiadłem wygodnie i... dobrze że siedziałem bo nie poznałem własnego sprzętu. To było jakoś w sierpniu. Miałem wtedy takiego banana na gębie jakiego nigdy nie miałem od początku moich audiofilskich peregrynacji!

Co prawda Alan twierdzi z pełnym przekonaniem, że żadne z jego głośników nie wymagają tzw. wygrzewania cokolwiek by to nie znaczyło. A przecież on choroba MUSI to wiedzieć najlepiej. Alan pisze tylko, że kolumny bezpośrednio po przywiezieniu do domu i wyciągnięciu z kartonów muszą dojść do temperatury pokojowej (membrany twardnieją na zimnie i muszą na powrót zmięknąć) i jak już dojdą to będą grały normalnie a ich dźwięk się nie zmieni ani jutro ani za 10 lat :) Więc nie wiem jak jest, ale moje skromne doświadczenie było takie jak opisałem.

Co do maskownic to jest odwieczny audiofilski dylemat z czy bez. Ja słucham z z przyczyn praktycznych, jak również dlatego, że mi się tak zwyczajnie bardziej podoba wizualnie. Dźwięk trochę się zmienia w zależności czy z czy bez ale nie są to jakieś duże różnice. Jak czytałem pomiary któregoś z głośników H to nawet wyszło, że maskownica jest tak zestrojona, że usuwa pewne nierównomierności na wysokich tonach. Do zdejmowania grilla używam takiej małej plastikowej "kostki", którą znajdziesz zapakowaną razem z każdą folią do naklejenia na ekran smarkfona. Taka kostka normalnie służy do wypchnięcia pęcherzyków powietrza spod folii po jej przyklejeniu ale nadaje się idealnie do zdejmowania maskownicy H. To jest mój osobisty patent ale uważam, że sprawdza się bardzo dobrze :)

A co do zasypki to nie obsesjonuj się tym pod kątem ewentualnego wpływu na dźwięk. Po prostu użyj tego, co będzie najwygodniejsze i najbardziej godne zaufania w perspektywie długoterminowej. Jeśli w ryżu może się coś zalęgnąć a żwirek jest higroskopijny to to są istotne argumenty. W takim wypadku nie wiem czy najlepsze nie będą klasyczny piach lub śrut. Ja używam obu i sobie chwalę :)

Edytowane przez BlueMax

A prażyłeś go?

Nie.

Po pierwsze ten piasek sam wyschnie w przeciągu kilku miesięcy, sam w temperaturze pokojowej.

Po drugie nawet gdyby zawierał odrobinę H2O to aby stand przerdzewiał z tego powodu potrzeba będzie pewnie ze 100 lat.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Skylany zasypane,kupiłem piasek kwarcowy jak radził Paweł(7 zygla za 25kg)do zasypywania użyłem "profesjonalnego sprzętu"który był dołączony do Skylanów i zapuściłem Kurta Ellinga Live in Chicago,ja pier**lę! złapałem się za głowę,znam tą płytę jak zły szelong, to znaczy tak mi się wydawało.Jeśli w przyszłości ma być jeszcze lepiej, to wzorem wielu recenzentów właśnie zamknąłem temat kolumn do tego pomieszczenia dożywotnio:)

A i jeszcze jedno tak mi się jakoś ułożyło,że monitorki stoją napisami do a nie na zewnątrz jak zaleca W Pacuła, czy to ma faktycznie znaczenie?

Edytowane przez jamówię
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To nie Pacuła zaleca :) nie słuchaj Pacuły nawet jak ma rację ;) Po prostu z tyłu każdej kolumny masz numer seryjny, którego ostatnią literą po szeregu cyfr jest L lub R. I tego bym się trzymał. A maskownice przecież zawsze możesz założyć odwrotnie jeśli wolisz mieć napis Harbeth od wewnątrz.

Edytowane przez BlueMax
Gość jamówię

(Konto usunięte)

To nie Pacuła zaleca :) nie słuchaj Pacuły nawet jak ma rację ;) Po prostu z tyłu każdej kolumny masz numer seryjny, którego ostatnią literą po szeregu cyfr jest L lub R. I tego bym się trzymał.

Ech dobrze jest mieć przewodników którzy temat Harbetha już zgłębili,zaraz zerknę:)

Już przepięte:)

Edytowane przez jamówię
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Już przepięte:)

Ja bym je jednak przestawił na swoje właściwe miejsca a nie tylko przepiął kabel głośnikowy.

PS Zazdroszczę pierwszych wrażeń - ja tak samo byłem podjarany parę miesięcy temu :) cieszę się, że się podobają, zresztą nie mogło być inaczej!

Edytowane przez BlueMax
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja bym je jednak przestawił na swoje właściwe miejsca a nie tylko przepiął kabel głośnikowy.

PS Zazdroszczę pierwszych wrażeń - ja tak samo byłem podjarany parę miesięcy temu :) cieszę się, że się podobają, zresztą nie mogło być inaczej!

Błąd językowy-miało być przełożone,jest uroczo a zasypanie Skylanów cholernie słychać, bez było za ostro na górze i bez wypełnienia na dole, oczywiście mówimy o zdrowych proporcjach, bo monitory wydają się być niebywale zrównoważone, a gdzie kończy się środek a zaczyna góra, lub dół za cholery nie słyszę,zespawane zakresy psia krew:)

Muszę Ci się przyznać,że byłem pewien obaw,13 m2 to oczywiście nie jest stadion, ale trójeczki są mniejsze niż pudełka na moje buty.Muzykę włączałem z bijącym sercem i z myślą,że trudno jest to koszt niezłych drutów, więc nie będzie bolało przy ew sprzedaży, bardzo się myliłem.To kolejny dowód jak bardzo zmysł wzroku dominuje nad zmysłem słuchu.Miałeś 100% racji więksi bracia udusili by się bez dwóch zdań, skoro z trójeczek w moim metrażu jest takie basiszcze??

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Zobacz jakie to są bezproblemowe głośniki przy tym. Postawione w obcym pokoju z obcym wzmacniaczem po prostu robią swoje czyli grają muzykę i nie grymaszą :)

O tak grają muzykę, często zastanawiałem się nad pojęciem niewymuszonego dzwięku, jak usłyszałem Reimyo wiedziałem o co kaman,Harbethy czynią to nie gorzej.Właśnie puściłem Truffaza, o którego się zahaczyliśmy w tym wątku, no i wstyd mi z tym body i kontrabasem, wstyd jak cholera:(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.