Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

jest ktoś z okolic Torunia co ma foundation stands do shl5... chciałbym pożyczyć, w zamian dam skylany

chyba że ktoś robił takie porównania.....mile widziane kilka zdań

Edytowane przez Miroslav1

Daj link

Proszę http://hdtvpolska.com/topic/32905-muza-filmy-i-sprzet-pmcompa/page-33#entry340097

I tak go zaraz wytną, musisz być szybszy od antylopy :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Tutaj jeszcze przez przypadek wygoglowałem standy: http://www.decoaudio.com/deco_audio_speaker_stands.html

Znalazłem ten artykuł http://www.hificorner.co.uk/blog/Harbeth-HL5-Plus-Review/ i dzięki niemu dowiedziałem się o standach firmy decoaudio.

Pozdro

Moje byłe moje Harbethy SHL5 pojechaly dzis do nowego domku.

Pozostały mi na zbyciu standy pasujace tez do 30.1 i 7-ek.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Moje byłe moje Harbethy SHL5 pojechaly dzis do nowego domku.

Pozostały mi na zbyciu standy pasujace tez do 30.1 i 7-ek.

Pozdro

Heh sprzedałeś SHL5? może po to żeby kupić SHL5 Plus? :) Przestał ci się podobać wydobywający się z nich dźwięk czy jak?

Edytowane przez Tibor

Sprzedałeś SHL5? może po to żeby kupić SHL5 Plus? :) Przestał ci się podobać dźwięk czy jak?

Sprzedałem.

Zakochałem się w innych ... w JBL 4343B.

Trochę inna szkoła grania :).

Poniżej garść danych o standach, można na nich postawić SHL5 lub C7ES:

stalowe z kolcami, czarne, wypełnione piaskiem kwarcowym.

Wymiary:

blaty: 300 x 270 mm

wysokość z kolcami: 424 mm

waga: 21 kg z piaskiem.

Na zdjęciu Harbeth SHL5 na tych standach. Na sprzedaż wyłącznie standy bez kolumn bo kolumn już nie mam :)

CMPSU2.jpg

Płyty chodnikowe z pumeksami zostają ze mną.

Zapraszam.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Straszne bestie te JBL. Jeszcze prosiłbym o dane odnośnie jaką muzykę preferujesz? U mnie jest strasznie wokalnie i akustycznie uwielbiam portugalskie fado, ogólnie muzyka świata i od kiedy zacząłem czytać o głośnikach Harbeth to myślę o nich i tylko o nich. Jak pojadę na odsłuch to do przesłuchania mam już wybranych parę albumików. Na pewno pojawi się Carlos Do Carmo i wspaniały Bernardo Sassetti, Mariza, oj mógłbym wymieniać i wymieniać, myślę że w kontrabasie w utworze Dhafer Youssef'a - Wood Talk, usłyszę każdą szarpniętą strunę a w utworach Pata Metheny jak And I Love Here bądź Is This America? poczuję naturalną cieplą nutkę z każdej także szarpniętej struny tylko że tu już gitary. Och, Norah Jones lub Diana Krall, myślę że wycisnął to co najpiękniejsze w tych głośniczkach czyli piękny naturalny dźwięk. Nie mówię już o wsapniałym Ibrahimie Ferrer z Buena Vista Social Club, Chan Chan nie no rozpływam się jak masło na słońcu. :)

Edytowane przez Tibor
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Straszne bestie te JBL. Jeszcze prosiłbym o dane odnośnie jaką muzykę preferujesz? U mnie jest strasznie wokalnie i akustycznie uwielbiam portugalskie fado, ogólnie muzyka świata i od kiedy zacząłem czytać o głośnikach Harbeth to myślę o nich i tylko o nich. Jak pojadę na odsłuch to do przesłuchania mam już wybranych parę albumików. Na pewno pojawi się Carlos Do Carmo i wspaniały Bernardo Sassetti, Mariza, oj mógłbym wymieniać i wymieniać, myślę że w kontrabasie w utworze Dhafer Youssef'a - Wood Talk, usłyszę każdą szarpniętą strunę a w utworach Pata Metheny jak And I Love Here bądź Is This America? poczuję naturalną cieplą nutkę z każdej także szarpniętej struny tylko że tu już gitary. Och, Norah Jones lub Diana Krall, myślę że wycisnął to co najpiękniejsze w tych głośniczkach czyli piękny naturalny dźwięk. Nie mówię już o wsapniałym Ibrahimie Ferrer z Buena Vista Social Club, Chan Chan nie no rozpływam się jak masło na słońcu. :)

Mam w swoich zbiorach Maria Marquez Once Cuentos De Amor brzmi tak ,że łeb urywa:))

Więc z tego co się zorientowałem ukazały się trzy albumy: Eleven Love Songs, Nature's Princess oraz Tonada. Przesłuchałem wyrywkowo parę utworów i przyznaję, że coś w tym jest, to ta muzyka gdzie już po przesłuchaniu jednego utworu jesteśmy ciekawi następnego. Jakoś ciężko tę twórczość porównać do innej, naprędce przyszły mi na myśl trzy panie, mianowicie: Omara Portuondo, Abbey Lincoln oraz Marta Gomez, ale to jednak coś innego. Ale miło mi, że i Ty jesteś taki wokalny. :)

Ja polecam na Harbeth'a takie cuś https://www.youtube.com/watch?v=60jm2tsKGww - "A Moment's Peace", mam ten album jest wyśmienity.

Co do Marii to chyba skuszę się na najnowszą pozycję czyli "Tonada".

Edytowane przez Tibor

Słucham big bandów, swingu, orkiestr, jazzu, trochę elektroniki.

Kontrabasu idealnego na wszystkich Harbethach poza 40 i 40.1 nie usłyszysz. Będzie brak najniższych rejestrów. Nawet nie wiedzialem za takie są do czasu podpięcia JBLi.

W organach i stopie też będą ograniczenia.

Reszta i owszem i bardzo pięknie. Spodoba Ci się.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Panowie kupiłem luxmana 505f do moich shl5 i myślę że to będzie dobre połączenie ,szczerze to nie sluchalem tego połączenia Ale dużo na necie on tym ze to dobre zestawienie ,

Skrobne coś jak już przyjdzie

:)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Panowie kupiłem luxmana 505f do moich shl5 i myślę że to będzie dobre połączenie ,szczerze to nie sluchalem tego połączenia Ale dużo na necie on tym ze to dobre zestawienie ,

Skrobne coś jak już przyjdzie

Congrats!napisz koniecznie.

Gość intenser

(Konto usunięte)

kupiłem luxmana 505f do moich shl5

bez wątpienia lepiej niż nieszczęście pt. cyfrowy Calyx

ale znacznie ciekawszy byłby Luxman w klasie A , integry AB nie są zbyt interesujące

bez wątpienia lepiej niż nieszczęście pt. cyfrowy Calyx

ale znacznie ciekawszy byłby Luxman w klasie A , integry AB nie są zbyt interesujące

Na pewno model w klasie a byłby lepszy ponoć gra bardzej cieplej tylko ze to już inna cena :)

Calyx cti dla mnie to bardzo dobry wzmacniacz słuchałem kilka do 10kzl i ciężko było znaleść tak sczegolowego wzmaka z dobrym kontrolowanym basem do tego jest szybki broń Boże nie kliniczny no ale to tylko moje zdanie ,kolumny atc 11 pięknie prowadził ,z harbertami też było ładnie nic mi nie przeszkadzało ,tylko ze myślę że luxman to krok duży w przód w stosunku do calyxa no i wygląd :) bardzo lubię japońskie konstrukcje pod zwgledem wyglądu

:)

Jesli ktoś chce mieć granie z Harbethami w klasie Lebena to polecam to: http://www.ebay.de/itm/171487489170?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Za dostawą do Polski puści za 1500 USD.

Pełne dual mono od początku do końca. Wymagany dodatkowy transformator 110/220 do końcówek, przedzmacniacze mają swój zewnętrzny zasilacz na 220V.

Jestem gotów się założyć, że Leben może polec w bezpośrednim starciu.

Pozdro

Gość rochu

(Konto usunięte)

Najpier trzeba by znaleźć speca, który by to wszystko rozłożył na części i skleił od nowa.

Nie ma bowiem pewności jak ten konkretny egzemplarz z ebaya został sklecony.

Heatkit jak sama nazwa wskazuje był sprzedawany jako kit do samodzielnego montażu dla majsterkowiczów.

Najpier trzeba by znaleźć speca, który by to wszystko rozłożył na części i skleił od nowa.

Nie ma bowiem pewności jak ten konkretny egzemplarz z ebaya został sklecony.

Heatkit jak sama nazwa wskazuje był sprzedawany jako kit do samodzielnego montażu dla majsterkowiczów.

Oczywiście masz rację. Korespondowałem z tym gościem. To audiofil i meloman, a nie handlarz. Załącza film na YT pokazujący sprawność zestawu. Ale w takim 50-o letnim sprzęcie lepiej samemu wszystko przejrzeć.

W Warszawie jest taki spec: Mirek Tomaszewski z LINNARTu.

Jego najsłabszą stroną od strony sonicznej może być preamp ale ma ciekawe wejścia i wybór krzywej korekcji. Końcówki Hetahkita brzmią wspaniale.

W zeszłym tygodniu starsze siostry czyli W5-M poszły za 1100 USD. Ja już żałuję. Za długo się zastanawiałem a i sprzedający olewał moje pytania. Czasami trzeba kupować, a dopiero potem zadawać pytania :).

BTW we wrześniu zakupiłem ze Stanów parę końcówek Heathkit UA-2. Sprawne. I takie też są. Teraz w rzeczonym LINNARTie będą modyfikowane.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Film: https://cloud.mail.ru/public/4fdbe472fb7b%2FMOV_0008.mp4 . Należy ściągnąć [skaczatz].

Futrzak też tam jest :).

Pozdro

Miałem w domu Eico, Dynaco i lampowego Pioneera.

Nigdy więcej lampowego vintage.

Chyba, że odpicować i traktować to jako ozdóbkę do wiekowego wnętrza.

Rochu, w takim wzmaku trzeba wymienić prawie wszystko, to oczywiste. Tam najważniejsze są transformatory.

A wtedy dźwiekiem zawstydzaja niejedną dzisiejszą hajendową konkurencję za pierdylion złotych.

Którego Dynaco miałeś? Jesli np. ST 70 to wcale się nie dziwię.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tylko jak już wymienisz prawie wszystko to co taki wzmak vintage ma tak naprawdę wspólnego z oryginałem i czym różni się - poza obudową i znaczkiem - od współczesnego DIY?

Edytowane przez BlueMax

Tylko jak już wymienisz prawie wszystko to co taki wzmak vintage ma tak naprawdę wspólnego z oryginałem i czym różni się - poza obudową i znaczkiem - od współczesnego DIY?

Przecież napisałem.

Transformatorami wyjściowymi i lampami z epoki. A to robi 90% dźwięku. Można zostawić rezystory czy kondensatory NOS, o ile trzymają parametry, trzeba wiedzieć tylko które i ew. na jakie je zamienić.

Na moj blogu możecie poczytać o ostatniej zabawie z kondensatorami, także tymi z epoki.

W dzisiejszym sprzecie fabrycznie montowane są lampy z bieżącej produkcji, które rzadko do czegoś się nadają.

I wtedy po odbudowie masz taki zestaw jak pokazany przeze mnie za 5 tys złotych który złoi tyłek niejednemu współczesnemu za 3-4 razy więcej.

I piszę to na podstawie własnych doświadczeń na zakupionym przez siebie sprzecie, a nie na podstawie odsluchow u kolegow czy informacji z netu.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Właśnie zakupiłem Stereo 35 więc sam się przekonam. Zaplacile ok. 2500 zł. Po tuningu wyjdzie kilkaset zlotych wiecej. Pokaz mi wspolczesne koncowki za ok. 3000 zl ktore zagrają lepiej od tego.

Mialem w domu Dynaco Stereo 35 stuningowane przez KBL Sound, szczęka opada.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.