Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozróżnić jakość nagrania płyt CD

pool80

Rekomendowane odpowiedzi

Waluch

To nie wkładka :) od premiery płyty zastanawiam sie co za idiota tak zrobił.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

pool80

Ta stopa to dragedia dla tej płyty ... ale nie oczekuje tutaj zgody w rym temacie ;))

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

... dopiero teraz przyszło mi do głowy ,że masz napisane w o mnie :)

hmm, w takim razie nie wiem co Ci się podoba w tej stopie ... jak nie masz daleko do Białegostoku to zapraszam na odsłuch winyla

audiokarma.org

pool80, 1 Mar 2009, 20:56

>wiesz przy flacu mogło być coś grzebane, ale propably najlepiej zrealizowana ich płyta

mam zripowaną ... And Justice Japan Import z oryginału, na 100% nic nie było grzebane

'efekt' stopy istnieje niestety

audiokarma.org

ok. pisałem o mojej wersji , sprawdzałem właśnie z inną , tak ten sam efekt , który mi sie b. podoba, i jest 100x lepszy od tych popuszczonych strojów perkli z obecnych płyt...

pool80, 1 Mar 2009, 21:09

>ok. pisałem o mojej wersji , sprawdzałem właśnie z inną , tak ten sam efekt , który mi sie b.

>podoba, i jest 100x lepszy od tych popuszczonych strojów perkli z obecnych płyt...

no ja kończę słuchać track 2. ...And Justice For All właśnie z CD hmm ... no stopa jest jaka jest, u mnie nie brzmi jakoś natarczywie ( słucham na SR 125 + Forum II + Rotel)ale mogła by być lepiej nagrana, może to kwestia gustu po prostu ... ale skończmy już o stopie/stopach bo fetysz powstał :)

audiokarma.org

jak juz przyczepiłem sie do master of puppets to kolejne cacko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pool80, 1 Mar 2009, 22:30

>jak juz przyczepiłem sie do master of puppets to kolejne cacko:

>

Ukryta Zawartość

Ale to SHM-CD, ja bym tego nie kupił, miałem styczność z Black Album po tymże remasterze ... jak już pisałem tragedia

Na Twoim miejscu szukałbym pierwszego wydania od Vertigo bodajże

post-19552-100002129 1235991119_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

albo może Gold Edition :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Tak, Vertigo 89r, chyba pomału zaczynam rozumieć o co chodzi. Na pewno kolejne wydania innej wytwórni, będą się różniły od pierwowzoru, czy na lepsze? przeważnie tak. Co do Japonii, to będą wydania jeszcze lepsze, ale nie zawsze. Zdarza się jednak że jakie by wydanie nie było będzie to to samo nagranie.

Wiec kilka porad jak szukać płyty dobrze zrealizowanej:

1) Szukać np po necie , ile wyszło w ogóle wydań danej płyty.

2) Wybrać z w/w najpóźniejszy rocznik(literka C)

albo remaster, jeżeli był

3) zorientować się czy najpóźniejsze wydanie jest wydane przez konkretną wytwórnie.

4) wziąść poprawkę na wydawnictwo Japońskie (nie brać SHM-CD)

5) wżiąść poprawkę na wydanie bogatsze i tańsze tej samej wytwórni z tego samego roku.

6) i na końcu zorientować się czy czasem to wszystko nie jest jeden xuj. (patrz DM)

Prosił bym o wpisy które wydawnictwa są ok, rock i metal

-warner bros

-vertigo....

Jaki tam najpóźniejszy rocznik, właśnie najwczesniejszy. Zwykle każde kolejne wydanie było coraz bardziej skopane. Chociaż oczywiście wyjątki istnieją.

Ukryta Zawartość

Tu znowu wydawnictwo to samo co pierwsza edycja ale już 2006 rok.

Spodziewać się poprawy do pierwowzoru? [Cardboard Sleeve] [Limited Release] i co to znaczy...

Ukryta Zawartość

poo180

jeżeli chcesz idealnie trafić w cel to przede wszystkim zacznij grzebać kto jest producentem płyty.Ta osoba odpowiada za brzmienie i jeżeli je skopie to już żadna wytwórnia nie pomoże...

no DM tak własnie jest, skopana od początku, ale teoretycznie ktoś może sięgnąć po taśmy matki i i zrobić na nowo. Wiec teoretycznie moim zdaniem jest do zrobienia , ale czy się praktykuje to...

>Spodziewać się poprawy do pierwowzoru? [Cardboard Sleeve] [Limited Release] i co to znaczy...

Jako, że ten album nie należy do grupy idealnie zrealizowanych, to nie wróżę żadnej poprawy w brzmieniu w/w wydania. Podejrzewam, że będzie trochę głośniej ... w tym przypadku

Cardboard Sleeve oznacza - opakowanie kartonowe (rozkładane) imitujące winyl wydany w `86.

Wybrałbym pierwsze wydanie Vertigo

audiokarma.org

znalazłem gościa co siedzi w temacie cytuje jego opinie:

ps.

dla przykładu zespół METALLICA album Master of Puppets , wydania Europejskie , Amerykańskie , Japońskie ( Sony Japan , Universal Japan ) , a także audiofilskie wytwórni DCC na 24 karatowym złocie - każde wydanie tego albumu nosi różnicę w brzmieniu

Na pierwszym miejscu stawiam DCC , na drugim Sony Japan , na trzecim Elektra USA , na czwartym Universal Sony , a na końcu wydanie Europejskie .

Wiadomo , że jak Japońskie , to napewno o niebo lepiej brzmiące od pozostałych wydawnict . Otóż nic bardziej mylnego .

Po pierwsze : Japończycy ostatnimi laty wypuszczają na rynek tzw. wydania card slave ( imitacja opakowania płyty winilowej ) ...i uwaga często wypisują na tzw pasku OBI rózne daty , które nijak się mają do daty samego krążka CD , który zazwyczaj pochodzi z innej wersji płyty . To jest nagminne i właściwie chyba wszysc yktórzy kupują takie wydania o tym już wiedzą .

Po drugie : japońskie wydanie płyt CD w wersji card slave wcale nie musi mieć tak zwane audiofilskie , czy jak kto woli wybitne brzmienie nagranej muzyki .

Podam kilka przykładów , gdzie według mnie ( na podstawie przeprowadzonych odsłuchów ) potrafię wyróżnić które wydania są lepsze .

I tak :

płyty grupy Metallica mają lepsze brzmienie gdy kupujemy wydane przez Sony Music Japan , nie polecam Universal Music Japan

płyty grupy Camel mają lepsze brzmienie gdy wydawcą jest ( sic ! ) Camel Productions a nie jakiś tam Universal Music Japan . Bardzo dobre brzmienie płyt tej grupy jest także na japońskich wydaniach WHD z 2007r seria Master .

Generalnie najleppsze CD wydają w Japonii : Sony , Toshiba EMI , Victor , JVC .

Na zakończenie podzielę się wrażeniami z niedawnych odsłuchów muzyki z japońskich wydań płyt SHMCD . W ręce wpadły mi tytuły :

VANGELIS "ODYSSEY " , THE POLICE "GREATEST HITS" , GUNS n ROSES "GREATEST HITS" .

jak dla mnie te wersje płyt , to zwykły japoński marketing handlowców . The Police w naszej powszechni dostępnej wrsji SACD "EVERY BREATH YOU TAKE" rozwaliło pod każdym względem brzmienia japończyka SHMCD "GRATEST HITS"

• 2 tygodnie później...

Słucham Metallicy prawie od początku jej istnienia i mam pytanie w związku z jakością ostatniej płyty czy ktoś ma podobne odczucia muzycznie jest bardzo fajna ale wręcz nie da się jej słuchać czy tak skiepścili realizację płytko płasko bez mięsa talerze Larsa zagłuszają cały band( nawiasem mówiąc na koncercie w Chorzowie na sektorach też była lipa i rozczarowanie)

o Death Magnetic napisano już 'książkę '

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miłej lektury

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

• 1 rok później...

znalazłem gościa co siedzi w temacie cytuje jego opinie:

ps.

dla przykładu zespół METALLICA album Master of Puppets , wydania Europejskie , Amerykańskie , Japońskie ( Sony Japan , Universal Japan ) , a także audiofilskie wytwórni DCC na 24 karatowym złocie - każde wydanie tego albumu nosi różnicę w brzmieniu

Na pierwszym miejscu stawiam DCC , na drugim Sony Japan , na trzecim Elektra USA , na czwartym Universal Sony , a na końcu wydanie Europejskie .

WITAM SERDECZNIE !!!!

KŁANIA SIĘ JACEK / ŚWIĘTOKRZYSKIE/.

PANOWIE DODAM SWOJE TRZY GROSZE , TAK SIĘ SKŁADA , ŻE POSIADAM KILKA WYDAŃ DANEGO TYTUŁU KATALOGOWEGO METALLIKI NA CD I WINYLACH I UWAŻAM , ŻE GODNE POLECENIA , A NIEWYMIENIANE JEST WYDANIE GOLD EDITION CD AUSTRALIAN PRESS.ZGADZAM SIĘ Z KONFIGURACJĄ WYDAŃ METY I RÓWNIEŻ NA PIERWSZYM MIEJSCU STAWIAM DCC, ALE TUŻ ZA NIM STAWIAM WŁAŚNIE WYDANIE GOLD CD AUSTRALIJSKIE TŁOCZENIE , ŚWIETNY MASTERING - POWIEM SZCZERZE , ŻE SŁYCHAĆ RZECZY , KTÓRE NA STANDARDOWYCH WYDANIACH NIE WYSTĘPUJĄ.SZKODA , ŻE DCC WYDAŁO TYLKO MASTERA I RIDE, ALE DZIĘKI WYDANIOM AUSTRALIJSKIM MOŻNA POSIŁKOWAĆ SIĘ "AUDIOFILSKIM" DŹWIĘKIEM OCZYWIŚCIE JEŻELI CHODZI O WYDANIA METALLIKI.POZDRAWIAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW ŻYCZĄC WIELU POZYTYWNYCH WRAŻEŃ MUZYCZNYCH. CZEŚĆ JACEK.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.