Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza konstrukcja na KT88

lex153

Rekomendowane odpowiedzi

Jest Amplifon ...

Co proponujesz w takim układzie, jaka konstrukcja twoim zdaniem jest najciekawsza ? Znam układy na GM70 i 845 - bardzo dobre wzmacniacze , ale też w referencyjnym wykonaniu bardzo drogie. Kasy jest ile jest, raczej dychy nie chciałbym przekroczyć.

Cir...

Z McGyverem o lampach jeszcze nie gadalem na tym forum ... chyba , że już nie pamiętam.

lex cos od roku na forum przerzucasz te wzmacniacze i byłem pewien ze chinolki juz raz były wałkowane ale moze ja sie myle

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Koobal

podoba mi sie, fajny jest...

to jeszcze raz sobie luknij na to zdjecie bełicza w srodku i tego diy suplaja, i tak jeszcze raz , jeszcze raz, az do skutku, za ktorymstam razem bedziesz wiedzial o co mi chodzi...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

lex

no jak juz sie z guru na kawke umowiles to wszystkie informacje z samej krynicy madrosci otrzymasz, juz ci nic wiecej nie bedzie potrzebne, zwykle objawienia doznaje sie raz, pozniej jest sie juz tylko 'naznaczonym', a wiec odwagi...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lex moze zaczne tak :czego szukam -muzykalnosc to miłe przyjemne granie ,radosc słuchania charakterystyczna dla najprostszej juz lampowej konstrukcji czyli lampy EL i odgroda i do plumkan bedzie extra

ale sztuka dopiero to zrobic zestaw z pełnopasmowa kolumna i napedzic ja lampa z konstrukcja zrobiona juz do nowych zadan czyli współczesnej kolumny /nie piszcie ze taka kolumne napedzi mjuzik ejndzel po tuningu :))czy inna kilkunastowatowa lampa/

czy kolumna jest "napedzona" /moze to nie udiofilskie słowo w pełnym pasmie /to poczujesz w całym domu i zapewniam ze nie chodzi o głosnosc. Kop a nieraz jak trzeba mega kop,przerazliwie szybkie narastanie i wygaszanie dzwieku i nadal jest przestrzen i barwa jak z lampy czarowanie wokalem i klasycznymi instrumentami przy poziomach dzwieku niedokuczliwych i niemeczacych na dłuzsza mete.

Jeszcze jedna rzecz ktorej nie rozumiałem ale prosto wytłumaczył mi Qubric -jako ze przy tym wzmacniaczu gigantycznie zwieksza sie obszar/powierzchnia/ dobrego odsłuchu -to wieksze nasycenie podzakresow słyszalnego pasma

mniej wiecej tego szukałem po przesiadce z diabełkow ktore sa dobre do audiofilskich plumkan :)ale barwe maja piekna tego nie zaprzecze na obecne 813

mam je nadal ,nie sprzedaje bo dla mnie sa extra

nawet jak delta zrobi cos nowego to te i tak zostana na stałe

troche to jak konstrukcje ktore masz na całe zycie

mniej wiecej tego szukałem po przesiadce z diabełkow /ktore sa dobre do audiofilskich plumkan :)ale barwe maja piekna tego nie zaprzecze/-- na obecne 813

elektro jedziesz po chinczykach przy kazdej okazji i zachwalasz wszystko co nie chinskie. Tym razem zachwalasz wyroby jakies firmy DIY cokolwiek to znaczy. A spojrzales chociaz na adres tej firmy?? Pewnie nie, wiec go tutaj wkleje...

DIY Hifi Supply Ltd. Workshop 8, 17F Block A, Veristrong Building 34-36 Au Pui Wan St., Shatin (Fotan), NT, Hong Kong.

Telephone : (852) 3152-3576 Fax : (852) 3428-5915

cir:

>po co to mielenie plew kiedy delta nie robi juz KT88 :))

Na AS nie było mowy o wycofaniu KT88 z oferty, wzmacniacz wciąż jest obecny na firmowym www - skąd więc powyższa informacja?

lex153:

>Kasy jest ile jest, raczej dychy nie chciałbym przekroczyć.

Skoro a) taki budżet, b) podoba ci się Delta, to -> c) zadzwoń po prostu do Delty.

Teo , chyba tak zrobię... bez ceregieli i zbędnych kłopotów. Jeszcze może przesłucham Phasta na lampach KT66, nie wiem czy Tung Sole są coś warte, nigdy nie miałem niczego na tych lampach. Zawsze można je zmienić na coś innego ...

A jeżeli chodzi o Deltę na KT88 - jest robiona i długo będzie , można ją zamówić w wersji okrągłej i kwadratowej - różnica w cenie.

nie moge sie wypowiadac w imieniu firmy oczywiscie

powtarzam to co kilka razy słyszałem

jesli zgłasza sie chetny na wzmacniacz to zwyczajnie mu sie nie odmawia tylko stara spełnic jego marzenia -tak działa delta studio :))

Sprawa GM70 na razie wisi w powietrzu bo mam za dużo roboty. Złotówka spadła to i się eksport zaczął kalkulować. No i sprawa wisi.

Jakie lampy bym polecał? Z najbardziej ekonomicznych to popularne EL34. Z czterech na kanał wyjdzie spokojnie 70W. Z kulturą dźwięku nieporównywalną do KT88 i 6550. Poza tym nie wiem jak to jest ale rosyjskie EH i Svetlany chodzą latami (mówię o EL34) a KT88 i 6550 tych samych producentów padają jak kaczki na polowaniu po paru miesiącach.

Podobne rezultaty i koszty wyjdą na 4 x 6L6

Z droższych rozwiązań to 6C33C stosunkowo łatwa do aplikacji i świetna dźwiękowo. Moc 40-50 wat niewiele będzie też odbiegała od 60 wat z KT88 bo lampa jest bardziej sztywna prądowo.

No i jest GM70. Największe koszty i wyzwanie. Jedno ale to nie kopiować błędnych rozwiązań z neta. Moje opinie na ten temat znajdziesz w wątku o GM70.

Nie polecam 211 i 845 bo według mnie GM70 dobrze zaaplikowana będzie lepszym rozwiązaniem.

Jeszcze o KT88 i 6550. Jak miałem w produkcji WL60 namęczyłem się trochę zanim zaczęły te wzmacniacze grać jak lampowe. Choć nieco bumboxowate brzmienie tych lamp nadal pozostało.

Prawda jest taka że poza tym że mają dużą moc wyjściową niczym innym nie urzekają. Jedynymi konstrukcjami które mi się podobały z lampą 6650 były monobloki Audio Research za jakieś chore pieniądze. Czemu akurat tam bumboksowate naleciałości nie wystąpiły trudno powiedzieć myślę ze po prostu klika lamp połączonych równolegle pracowało na kilku procentach swoich możliwości w klasie A. Choć nie dyskutuję na ten temat. Faktem natomiast jest że już integra tej samej firmy brzmiała jak typowa 6550.

Kt88 ma jedną zaletę a mianowicie ta lampa ma kopa, zdecydowanie ładnijszą barwe i przestrzen ma 6c33c a najbardziej lampowo wg mnie gra tania popularna el34.

Jak komus zalezy na dynamice to polecam cayina a88t (choc nie przepadam za chinczykami) ale dzwiekowo tutaj dla mnie wyjątek).

Jesli komus zalezy na przestrzeni i barwie to zdecydowanie 6c33c( amplifon wt40) ale nie ma az takiego kopa jak wyzej wymieniony cayin ale i tak pociągnie prawie wszystko.

Jadis orchestra na el34 typowo lampowe ciepłe brzmienie choc np w wokalu trioda 6c33c lepiej sie sprawdzi - dzwiek gęsciejszy z wieksza przestrzenią ale el34 jest bardziej uniwersalna - zagra wszystko.

Gm 70 - raz słyszałem, dwa razy widziałem - musze ją miec! strasznie droga lampa w aplikacji. Zbudowanie diy (monobloków) na tej lampie na w miare dobrych podzespołach to min 4 tys zł.

Pozdrawiam.

Czy w przypadku konstrukcji SET na lampie GM70 są jakieś ograniczenia w doborze kolumn? Odsłuchiwany kiedyś egzemplarz w formie monobloków grał tak dosyć okrągło. Właściciel twierdził, że wynikało to z dopasowania traf wyjściowych. Moje kolumny lecą prawie do 3 ohm, skuteczność 88dB. Jego trafa były przygotowane dla kolumn o wyższej impedancji. Jeżeli chodzi o barwę , przestrzeń byłem zauroczony, wydaje mi się , że jest to kolejny przeskok dla wszystkich właścicieli wzmacniaczy na lampie 300B.

Wszystko pięknie z tymi lampami, tylko weźcie pod uwagę że kolumny które zagrają dobrze z 6S33S i GM70 mogą zagrać wręcz okropnie z KT88. Amplifon, może w tym leży sekret Twojego "nielubienia" KT88?

Zresztą w drugą stronę też to działa. Kolumny dobrze współpracujące z KT88 mogą się nie polubić z 6S33S i GM70.

Ja bym to odniósł do kwestii gustu, a nie "nielubienia się sprzętu" , kt88 najlepiej spisuje sie w estradzie gdzie potrzeba potężnego nagłośnienia. Z wyrobów do domu to nie znalazłem jak dotąd żadnego wzmaka na kt88 który by zagrał jak porządna lampa, słuchałem już różnych w różnych konfiguracjach i zawsze to samo uczucie, brak polotu i ubogi dźwięk (czyli takie samo odczucie jak opisał to amplifon dźwięk w charakterze maił coś z boom-boxa :) ) :).

Może trochę kwestia gustu i podobno na ten temat się podobno nie dyskutuje ale porównując do innych lamp KT88 i 6550 wypadają blado.

Zgodzę się też dobór kolumn pod 6C33C jak i pod KT88 to zupełnie dwa inne tematy. Ale moim zdniem jeśli pod wzmacniacz na 6c33C dobierze się dobre kolumny i resztę to zagra o niebo lepiej niż KT88. Bez zagłębiania się w rodzaj muzyki zawsze diabełek pokaże klasę większą niż KT. To moje zdanie na ten temat. Twierdzę też że EL34 również zagra lepiej niż KT88.

Ja sobie to poukładalem tak... Kolumny trudniejsze do napędzenia, szczególnie wyposażone w małe głośniki lepiej współpracują ze wzmakami na KT88. Lampa ta daje "kopa" , który potrafi ruszyć taką kolumnę. Jednocześnie przy dobrej aplikacji KT88 dźwięk jest o niebo "ludzki", cieplejszy, bardziej namacalny. Można iść w drugą stronę i porównać integry tranzystorowe typu Krell 400i, mój Audionet. W dziedzinie barw i naturalności w stosunku do testowanej Delty Studio KT88 jest znacznie gorzej.

A wzmaki SE małej mocy super się spisują z kolumnami typu Tannoy , WLM , ale też to całkiem inna strona muzyki jak dla mnie ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.