Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego dobry tuner ?

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Seez>

Tak, w zaleznosci od konstrukcji, oraz od zawartosci w kablu uszkodzenie nie jest niemozliwe. Przed podlaczeniem do kabla zasiagnalbym informacji dotyczacej zgodnosci od przedstawiciela sieci kablowej. Jakosc odbioru zalezy w duzym stopniu od uzytej anteny odbiorczej oraz samego odbiornika. W twojej lokalizacji (Warsazwa i okolice) nawet antenna dipolowa na dachu budynku da ci lepszy efekt niz kabel (poza specjelnymi ofertami kabla naturalnie).

Taak>

Technika nadwcza fonii jest zupelnie inna od odtwarzania CD w domu. Mialem na mysli inne roznice. Radio jest na zywo, nie wsadzasz w nie krazka, jestes podlaczony odsluchem z innymi, nie placisz za podana ci kolacje. A czesto sa one bardze smaczne i niedostepne na talerzykach deserowych. Pamietaj tez ze radio wychodzi daleko poza granice samej muzyki. W moim pojeciu zaawansowany sluchacz to osoba wychodzaca glebiej w sfery fonii.

Dzięki Jazz. Na razie myślę, że jeszcze jest sprawny - przestery słychać tylko na kilku kanałach - wspomniana ESKA i ZETKA najbardziej. Z tym że przester na tych kanałach słychać i na kablu UPC (inna częstotliwość) jak i na antence (częstotliwość "normalna"). I tego nie rozumiem. Może jednak uszkodzony, może potrzebna lepsza antena? CO JEST?

Pokombinowałem trochę z rozgałęzieniami i jest trochę lepiej... Ale jednak chyba podłączę do anteny zbiorczej. Trudno, pal licho zagraniczne stacje :) Zobaczymy co mi odpowiedzą z kablówki :))

• Redaktorzy

Ponieważ PKiN widzę z okna, z sygnałem nie mam trudności. Może Marantz 2130 pracujący na pętli z drutu ok. 30 cm to profanacja, ale kiedy podłączyłem go do radia z Aster City, nie było lepiej, a jedną transmisję z Londynu to zupełnie schrzaniło. Marantz jest cholernie czuły.

Seez>

Przestery które Słyszysz na niektórych stacjach są wynikiem " złej konstrukcji" detektorów FM oraz części pcz.

w niektórych tunerach.

Nie wzięto w nich pod uwagę tego,że można bardzo mocno, za pomocą procesorów antenowych - kompresować sygnał, mimo ,że dewiacja nie przekracza ustalonej wartości. Masz po prostu z tym detektorem pecha. Spróbuj , jeśli jesteś " biegły w lutownicy", zwiększyć deemfazę.

jozwa maryn> Ja mieszkam trochę dalej - w Ursusie (to już prawie nie Wawa :). 2130 to chyba jeden z tych starszych modeli? Miałem przez krótki czas MR 215 (taki sam jak 1515). Faktycznie czuły i miał fajny głęboki dźwięk. Trochę żałuje że zmieniłem na tą Yamahę rx 385.

fadeover> Dzięki. Ale to by znaczyło że mam pecha co do dwóch amplitunerów :) (+Onkyo braciszka). Sam na elektronice znam się bardzo pobieżnie ale mam brata ciotecznego który pasjonuje się np. montowaniem wzmacniaczy lampowych (ma tak od dziecka...). Jeśli podałbyś mi trochę więcej szczegółów jak to zrobić to był bym wdzięczny.

>fadeover

nie masz zielonego pojecia o elektronice oraz przesylaniu informacji za pomoca ukf(fm)

po pierwsze procesory antenowe nie istnieja.

sygnal FM jak sama nazwa wskazuje jest czysto analogowym i nie moze wysstapic tam zadna kompresja ani dekompresja.

dzieki ciekawemu pomyslowi wykorzystania modulacji kwadraturowej udalo sie kilkadziesiat lat temu do owczesnego systemu wprowadzic informacje o drugim kanale i to tak ze tamtejsze odbiorniki mogly dalej pracowac w mono(i to bez zmiany szerokosci kanalu).pozniej udalo sie jeszcze dopchac do tego wszystkiegoo RDS,a poniewaz byl dopchany to dlatego jest taki wolny(male pasmo-mala predkosc)

a co jest demfaza to chyba przeczytales w ksiazce kucharskiej.

>Seez

proponuje ci nie grzebac przy swoim radiu po takich radach.system deem i preemfazy powstal po to zeby zwiekszyc stosunek sygnal do szum dla duzych czestotliwosci na drodze modulator - demodulator. calkowicie i dokladnie parametry filtrow prem i deemfazy opisuja normy telekomunikacyjne i jezeli ty zmieniz cos w deemfazie to potem bedziesz musial pojechac pod nadajnik i poprosic zeby poprawili pemfaze u siebie.a oni beda musieli pojechac do wszystkich posiadajacych radia zeby im poprawic deemfaze.

zasada z odbiornikami jest prosta:

1.wkladasz 30cm drutu lub linki i patrzysz czy dziala

2.wkladasz 3m drutu lub linki i patrzysz czy dziala

jezeli dwa i trzy nie dziala to robisz instalacje antenowa tzn koncetrycznym kablem o impedancji 75om na dach i antena(prosta jaga to juz wypas)

mieszkam w blokowisku w miescie i trzeciego sposobu nigdy nie praktykowalem i osobiscie nie znam nikogo kto by musial to robic

rozumiem ze moj opis jest malo audiofilski ale nie jestem audiofilem

taak>

Trudno z tobą polemizować . Sądzę,że jest na odwrót. Jeśli wiesz tylko to co napisałeś - posiadasz zaledwie wiedzę na poziomie książki ze szkoły zasadniczej, z powyrywanymi stronami .

Procesory antenowe - zapewniam cię - istnieją, tak samo jak zmianą deemfazy można poprawić zniekształcony odbiór niektórych stacji.

ps . słyszałeś coś o ORBANIE?

Seez >

Jeśli jest tak jak Mówisz ( tzn 2 tunery mają zniekształcenia) zachodzi prawdopodobieństwo, że sieć kablowa nie uwzględniła przy odbiorze prawidłowej wartości preemfazy stacji nadawczych ( Eska , Zetka), lub w miejscu gdzie odbiera tuner jest słabe pole.

Zmierzyłem właśnie nasz sygnał nadawczy i Eski - dewiacja jest na poziomie 80 KHz ale i sygnał przez to , że jest mocno skompresowany - posiada od 6 kHz , dość dużą wartośc skuteczną.

Jeżeli naniesiemy te wartości na okienko Henriego ( to taka norma nadawcza) wychodzi , że mogą pojawić się zniekształcenia. ( mniemam ,że Masz je tylko na wysokich tonach ?)

Praktycznie - wkładanie drutów różnych formatów nic nie pomoże. Musisz przede wszystkim mieć dobry sygnał.

Masz taki w gniazdku sieci kablowej, i ten sygnał powinien wystarczyć. Nie namawiam Ciebie do przeróbek tunera, skoro nie bardzo się na tym znasz, chociaż to byłoby najlepsze rozwiązanie, bo poprawiłoby "błędy" całego toru nadawczego, a takie ( błędy) są - również w Aster City w niektórych podsieciach jest to samo.

Jeśli sieć kablowa dostarcza Ci " zły sygnał" musisz powalczyć z anteną z prawdziwego zdarzenia, tzn .porządne kable, dipol , względnie zaopatrz się w antene pokojową.

fadeover>

porwawic deemfaze - raczerej ja zminiec - jezeli inna czesc toru byla nieprawidlowa to najwyzej sie skompensuje,ale zakladam ze w tego rodzaju sprzecie przedwzmacniacz jest zbudowany prawidlowo.nie wyobrazam sobie aby filtr deemfazy w tego rodzaju sprzecie mogl byc spieprzony- chyba ze producent nabija mnie w butelke.

co do procesorow antenowych :) dawno nie slyszalem takiej kichy - moze jakis symbol i producent:)

a na powaznie istnieja procesory(wlasciwie uC) z torem RF jednak tylko dla modulacji cyfrowych typu ASK lub FSK

skoro taki z ciebie naukowiec co nie wyryrwa stron z ksiazek to zastanow sie co to za niesamowity pretwornik A/C musialby byc na wejsciu. a potem trzeba jeszcze mnozyc probki zeby przeprowadzic demodulacje ale to pewnie wiesz i wiesz takze ze mnozenie cyfrowe w technice jest niewiarygodnie szybkie:]potem tylko FDP i idealny dzwiek

zeby zblizyc sie do twojego na dzien dzisiejszy chorego pomyslu napisze ci ze slyszalem o odbiornikach gdzie stopien w.cz. jest zrobiony standardowo czyli tz glowica UKF przestrajana napieciem ,a potem detekcja w procesorze syganlowym - co daje takie rozwiazanie? - a to ze p.cz nie musi byc stale i wystarczy zeby procek sygnalowy"wiedzial jakie jest".

nawet mozna by zastosowac nieprzestrajana glowice wcz i wzmacniac cale pasmo ,potem mieszac do czestotliwosci ktora moze przyjac A/C i w drugim mnozeniu(pierwsze by bylo w glowicy w.cz.) wyzyskiwac interesujace nas pasmo audio.

nie wiem ktore z powyzszych dwoch rozwiazan stosuje sie w praktyce ale ktores na pewno .tak czy siak nie ma tam zadnych procesorow antenowych

taak > A ty znowu swoje... Uffff :-((((

cyt...>fadeover

nie masz zielonego pojecia o elektronice oraz przesylaniu informacji za pomoca ukf(fm).....

No tak .... kłania się kultura dyskusji.

Moją intencją nie jest edukowanie ciebie o praktycznych rozwiązaniach co do procesorów antenowych,

skoro nie wierzysz w ich istnienie - nie przekonam ciebie.

Natomiast dla zainteresowanych podaję kilka typów: ORBAN 8200, ORBAN 8500, UNITY 200, UNITY OMNI, BERTELMAN KX..... :-)

proces wytłumaczę ci łopatologicznie : Po kompresji sygnału mamy zbyt wielki poziom wysokich częstotliwości mniej więcej od 6 KHz .Po procesie demodulacji - zakładając tożsamą wartość preemfazy i deemfazy , sygnał powinien być ok. -teoretycznie. Poniewaz wartość skuteczna widma od 6 kHz jest powiększona o wsp kompresji- ma to wpływ na pracę dekodera stereo - wysokie częstotliwości sygnału po demodulacji nakładają sie na pilota - nie ma filtrów idealnych.

Co z kolei przekłada się na zniekształcenia podczas pracy.

co do deemfazy wczesniej napisalem

"system deem i preemfazy powstal po to zeby zwiekszyc stosunek sygnal do szum dla duzych czestotliwosci na drodze modulator - demodulator" wiec to co ostatnio napisales ja napisalem juz wczesniej!!

najpierw musisz rozumiec co czytasz. przerabiajac to na jezyk jak to nazwales lopatologiczny chodzi o zwiekszenie amplitudy sygnalow wyzszych czestotliwosci (jak napisales powyzej 6kHz) ktore naturalnie(statystycznie) maja mniejsza amplitude.szum kanalu jest powiedzmy staly wiec na wyjsciu stosunek sygnal szum jest gorsdzy dla duzych czestotliwosci niz dla malych.w odbiorniku nalezy odtworzyc prawidlowe widmo przesylanego sygnalu wiec jest filtr deemfazy ktory tlumi to co wczesniej bylo wzmocnione.knif jest w tym ze tlumi tez szumy co daje dobry stosune sygnalu do szumu.

a wiec calosc bedzie dzilac tylko wtedy gdy w nadajniku jest filtr deemfazy jest doklana odwrotnoscia premfazy,chyba ze jka napisal wczesniej:"jezeli inna czesc toru byla nieprawidlowa to najwyzej sie skompensuje,ale zakladam ze w tego rodzaju sprzecie przedwzmacniacz jest zbudowany prawidlowo"

taak>

.......cyt : zakladam ze w tego rodzaju sprzecie przedwzmacniacz jest zbudowany prawidlowo....

Otóz jest to błędne założenie.Amerykanie ,ze względu na stosowanie procesorów antenowych , już 20 lat temu

zmienili swoją normę NAB i deemfaza nie jest tożsama z preemfazą. Normy CCIR w Europie zbliżaja się do tego samego, jak na razie nie ma zaleceń i tylko pojedyńcze firmy produkujące tunery z powiększoną deemfazą -

i to dopiero od niedawna ( 1999). Jeśli ktoś ma starszy tuner - może pojawiać się zjawisko opisane w powyższych moich wpisach . Tak więc proces deemfazy od pewnego czasu jest dualny,

1. ogranicza szumy ( cel pierwotny)

2. Filtruje nadwyżkę wysokich częstotliwości związaną z działaniem procesorów antenowych.

EOT

Dziekuję wszystkim za zainteresowanie moim problemem. Dużo tych informacji, muszę poświęcić chwilę na doedukowanie się :)) Wiedzy nigdy zbyt mało. Moje klocki są starsze niż 99. Onkyo jest z końca 98, Yamaha nawet nie wiem.

>Seez:

>Seez:

Dopoki korzystalem z anteny odbior mialem doskonaly.Odbieralem Technicsem ST-500L. Bylo to w czasach nadawania w dolnym UKFie. Wsrod moich znajomych krazy historyjka o tym jak opieprzalem t.zw. inspektora programu II PR (skad wzialem jego telefon to inna sprawa) za to, ze ma przydzwiek sieciowy w prawym kanale. Najpierw zaprzeczal, a potem nie mogl sie nadziwic jak to moglem slyszec! Tak, że sprzet byl OK. Po przejsciu na gorny UKF musialem odbierac jedynie Philipsowska wiezyczka corki. Wtedy tez przeszedlem na sygnal z kabla Astercity- i wielka qupa. Ogolnie moge powiedziec, ze jakosc sygnalu radiowego nikogo tam nie interesowala, nie bardzo moglem sie przebic ze swoimi problemami. Stoczylem z nimi walke, w ktora wplatalem Panstwowa Inspekcje Radiowa ( ale PIR juz wtedy nazywala sie jakos inaczej). Skonczylo sie na tym, ze pojawil sie pan z Astercity, ktory potwierdzil "przesluchy" niezidentyfikowanej stacji na swoim pomiarowym odbiorniku (z monitorkiem ale jednym tylko glosniczkiem wielkosci zlotowki), ale nie umial na to poradzic. Wg mnie w kablu byl silny sygnal z normalnego broadcastingu jakiejs lub jakichs stacji (chyba podejrzenia moje padaly na radio Pogoda), jakby do instalacji kablowej przenikal sygnal tej stacji bezposrednio "z eteru", bez przemiany czestotliwosci, ale pan nie czyl sie na silach zakladac jakich selektywnych filtrów. Zreszta nie bardzo bylo wiadomo na razie gdzie by trzeba je wstawiac... Rzutem na tasme wymyslil, ze moze sygnal jest po prostu za silny. Mnie to pasowalo bo jak sie wejscie glowicy przesteruje to selektywnosc musi pasc. Po wstawieniu tlumika 20 dB zdziwil sie, ze nie widac nijakiej reakcji, ale ze go wzielo wstawil jeszcze drugie 20 dB (nie mial drobniejszych tlumikow 10 dBlowych). I co? Charkoty i rzezenia znikly, a sygnalu porzadanego jeszcze bylo na tyle, ze daje sie sluchac, choc oczywiscie S/N jest wyraznie gorszy niz moglby byc. Daje sie sluchac, ale na wiezyczce dla dzieci. Tak sie boje co bedzie na tunerze, ze do tej pory nie kupilem sobie go sobie. Jak widze z twoich przygod to obawy mam sluszne...

Z tymi tłumikami to fakt - im bardziej wytłumić sygnał - tym więcej szumów w całym paśmie i - jakoś to wszystko się pięknie maskuje. Podobnie miałem z awarią moich tannoy (patrz o mnie :). Zresztą od tego się zaczęło (na dobry początek 2004 :). Dopóki był Unitrzak to się wszystko jakoś maskowało - kupiłem Marantza, zmieniłem na Yamahę - wyszło szydło z worka - kolumny mają walnięte głośniki (na pewno niskie tony - myślałem że jeszcze i wysokie ale doszedłem do wniosku, że to tuner - kolumny (wysokie tony) z CD jako źródłem były ok, a tuner na słuchawkach juz nie - a więc tuner, po kablu do gniazdka - sygnał z kablówki, zmiana na drut - kiepski sygnał, wyszukałem mocniejszą stację - to samo - delikatnie przesterowane, choc mniej niż z kabla. Na mail do UPC jak zwykle dostałem odpowiedź: podaj swój magiczny numerek abonenta, albo adres zamieszkania. Później już nic :) A może to modem kablowy :) ?? W każdym razie dziś odkryłem, że wystarczy przystawić ekran z kabla do ekranu z wejścia RF i też szumi (na słuchawkach na wybranym Tape którego nie ma). Tęsknię za tym czasem jak miałem monofoniczny magnetofon Grundiga po tacie i marzyłem o dwukaseciaku stereo...

>fadeover

jezeli zalozymy EOT to wielu ludzi zostanie wprowadzonych w blad

proponuje przeczytac moj post z 2004-01-20 10:03:36 z ktorego wynika jak dziala ten czarodziejski procesor antenowy ktory wedlug mojego opisu spelna role opisana przez pana w poscie na inny temat. jezeli procesor syganolowy pracujacy w torze audio lub nawet w pcz w zaleznosci od wyboru jednej z opisanych przezemnie metod. nazywanie go procesorem antenowym jest duzym nauzyciem poniewaz jest ot procesor sygnalowy. jego dzialanie i funkcja w odbiorniku radiowym nie jest w zaden sposob zwiazany z antena. co wiecej czestotliwosci uwazane za radiowe sa dla PS sa calkowicie niedostepne (chyba ze dla fal dlugich) dlatego musi zawsze wystapic w odbiorniku glowica w.cz z heteredona i musi nastapic choc jedno mieszanie.

a drugie moze byc w procku juz cyfrowo.detektor tez moze byc w procku i filtr demfazy takze i super ale wszystko juz po przesuniecia widma do w kierunku niskich czestotliwosci.

w twoim poscie 2004-01-20 10:22:34 sa dwa dosc powazne bledy.dzialanie systemu pre-deemfazy nie ma wplywu na dzialanie detektora poniewaz detektor znajduje sie PRZED filtrem deemfazy. detektor FM dziala tak samo niezaleznie czy sygnal zostal zniksztalcony przez prefaze czy nie.

drugi to ze zwiekszanie amplitudy(nazywasz to kompresja) nie moze powodowac wejscia sygnalu na sygnal pilota poniewaz pilot znajduje sie w innym pasmie .zwiekzanie ampilitudy (nazywasz to kompresja) nie wplywa na przesuniecie widma czestotliwosci. niezaleznie od jakosci filtrow.

na poczatku dyskusji wspomniales cos o ksiazce do szkoly zawodowej.mam i taka i celowo do niej zajrzalem zeby zobaczyc czy jest tam napisane ze filtr deemfazy zmniejsza szumy. otoz i w tej ksiazce jak i w innych do wyzszych klas jest napisane ze nie zminejsza szumow!!!.jest tam napisane ze zwieksza stosunek szumu do sygnalu uzytaecznego.

nic nie slyszalem o zmianach dotyczacych ksztaltow charakterystyk filtrow pre i demfazy w naszym kraju

co do standardu amerykanskiego to nie znam tamtejszych norm dotyczacych FM a wiec i ich ewentualnej niezgodnosci z naszymi ale nie wyobrazam sobie zeby filtr(niezaleznie od jego realizacji ,cyfrowy czy analogowy) premfazy mogł nie byc odwrotnym(piszesz tozszamym) do filtru deemfazy. to by oznaczalo swiadome znieksztalacanie sygnalu dla sluchacza. oczywiscie tak jak napisalem wczesniej ksztalt filtru preemfazy dla usa i polski nie jest mi znany.

punkt drogi twojej ostatniej wypowiedzi jest sprzeczny z inna twoja wypowiedziom na tym samym forum.mianowicie: napisales tam ze ten procesor sygnalowy(nazywany przez ciebie antenowym) realizowany jest wewnatrz procesora. tylko wtedy po co bylby jeszcze jeden filtr deemfazy ktory dodatkowo mialby filtrowac wyskie czestotliwosci na wyjsciu tego procesora. ten filtr jest filterm dolnoprzepustowym - jak i deemfaza ale ma zupelnie inne zadanie. wystarczy zobczyc jak wyglada sygnal na wyjsciu C/A i to jest powod ze ten filtr tam jest.

pozdrowienia

Coz za dylemat. Czy nie lepiej kupic dobry tuner, dobra antene i dac sobie spokoj? Ja mam znakomity odbior. W naszych tunerach w celu zgodnosci z deemfaza w Polsce sa fabryczne zmiany w ukladach odbiornika, m.in, kondensatory.

A co ze sprzętem wyprodukowanym we Francji i sprzedawanym oryginalnie w Niemczech (Yamaha)? Skąd był ten Marantz MR 215 to już wogle nie mam pojęcia poza tym że zaprojektowano go w Californi :)

Czy ta Yamaha to dobry Ampituner (pytanie filozoficzne)?

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Cholera wie jaka byla jego droga i czy w miedzyczasie nie ulegl np. garazowym modyfikacjom. Jaki to jest model Yamaha? Poza tym najczesciej jest jednak tak, ze czym nowszy sprzet, lub przede wszystkim kupiony jako nowy na danym rynku jest z reguly lepszy i mozna uniknac przypadkowosci i niewyjasnionych dolegliwosci nie komentujac juz serwisu.

Gość seez nie zalogowany

(Konto usunięte)

Nie wygląda na to żeby był otwierany, to rx-385 (bez RDS)

http://www2.yamaha.co.jp/manual/english/download2.php

poza tym mam to samo na Onkyo braciszka - ten był kupiony w Polsce od pierszego właściciela i bardzo dokładnie sprawdzony.

taak >

bijesz pianę drogi kolego - to co piszesz jest jest demagogią i chciejstwem , lub przypuszczeniem.

Napisałeś, że nazwanie procesora antenowym jest nadużyciem - wiesz to czy zgadujesz? bo ja myślę ,że zgadujesz , chcąc na siłę udowodnić swoje racje - NIE MAJĄCE POTWIERDZENIA !!!! - pogódź się z tym ,że nie masz racji i już , przestań się wreszcie pienić !!

Jeszcze raz powtarzam niektóre stacje posiadają procesory antenowe - antenowe , ponieważ sygnał mcz.

obrabiany w odpowiedni sposób, zostaje wysłany do nadajnika - wzorcowy tor odbiorczy o odpowiednio skalibrowanych parametrach , podaje , za pomocą sprzężenia zwrotnego kilkanaście parametrów które mają wpływ na dynamiczną preemfazę ( oczywiście w pewnym zakresie) oraz inne parametry nadawcze)

To że ów procesor - czy urządzenie, skrzynka, klocek nazwij to sobie jak chcesz nie jest umieszczony na antenie,

nie znaczy , że dyskwalifikuje go w materii nazwania go procesorem antenowym,

dalej cyt:

...w twoim poscie 2004-01-20 10:22:34 sa dwa dosc powazne bledy.dzialanie systemu pre-deemfazy nie ma wplywu na dzialanie detektora poniewaz detektor znajduje sie PRZED filtrem deemfazy. detektor FM dziala tak samo niezaleznie czy sygnal zostal zniksztalcony przez prefaze czy nie.

Doczytaj sobie dokładnie - próbujesz coś na siłe udowodnić - nie masz racji - masz problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego, nic na to nie poradzę. A czy ja cos takiego napisałem ???

drugi zarzut:

cyt: drugi to ze zwiekszanie amplitudy(nazywasz to kompresja) nie moze powodowac wejscia sygnalu na sygnal pilota poniewaz pilot znajduje sie w innym pasmie .zwiekzanie ampilitudy (nazywasz to kompresja) nie wplywa na przesuniecie widma czestotliwosci. niezaleznie od jakosci filtrow.

Nie może powodować wejścia sygnału na sygnał... Co to znaczy ? ... No dobrze rozumiem o co ci chodzi ...

Znów popełniłeś błąd merytoryczny - napisałem zwiększenie poziomu wysokich częstotliwości może w niektórych przypadkach powodować złą prace pilota . Dlaczego tak sie dzieje - powinieneś rozumieć jeśli podjąłeś się polemiki ze mną , jeśli nie to nic na to nie poradzę.

dalej cyt:

...jest napisane ze nie zminejsza szumow!!!.jest tam napisane ze zwieksza stosunek szumu do sygnalu uzytaecznego. ...

Czepiasz się kolego już takich rzeczy bo nie masz czego ,nazewnictwo ci sie nie podoba - ujmę to tak jeśli zwiększa się stosunek sygnału do szumów to de facto szumy przy odsłuchu są mniej odczuwalne - i to każdy kto mówi o tych rzeczach to ma na myśli .

cyt:

...nic nie slyszalem o zmianach dotyczacych ksztaltow charakterystyk filtrow pre i demfazy w naszym kraju..

Bo też napisalem ci że norma CCIR nie została zmieniona. Zresztą zmiana dotyczy tylko rynku amerykańskiego ,

natomiast wiem ,że w Europie juz niektóre firmy stosują pogłebioną deemfazę .

cyt ...niezaleznie od jego realizacji ,cyfrowy czy analogowy) premfazy mogł nie byc odwrotnym(piszesz tozszamym) do filtru deemfazy. to by oznaczalo swiadome znieksztalacanie sygnalu dla sluchacza. ...

I znów się czepiasz kolego - tożsamym - w sensie liczbowym - to chyba jasne !

cyt:

... punkt drogi twojej ostatniej wypowiedzi jest sprzeczny z inna twoja wypowiedziom na tym samym forum.mianowicie: napisales tam ze ten procesor sygnalowy(nazywany przez ciebie antenowym) realizowany jest wewnatrz procesora. ...

Ręce opadają!!!.. to jest jakis bełkot stary - gdzie to napisałem ? w jakim wewnątrz?????

Poza rym nie myl procesów nadawczych od odbiorczych - ty wkładasz je do jednej skrzynki -

nadajnik to nadajnik - odbiornik to odbiornik - procesor sygnałowy jest w części nadawczej tam gdzie antena -

to a propos twojego ostatniego zdania, które jest KURIOZALNE !!! i przytoczę je w całości :

...punkt drogi twojej ostatniej wypowiedzi jest sprzeczny z inna twoja wypowiedziom na tym samym forum.mianowicie: napisales tam ze ten procesor sygnalowy(nazywany przez ciebie antenowym) realizowany jest wewnatrz procesora. tylko wtedy po co bylby jeszcze jeden filtr deemfazy ktory dodatkowo mialby filtrowac wyskie czestotliwosci na wyjsciu tego procesora. ten filtr jest filterm dolnoprzepustowym - jak i deemfaza ale ma zupelnie inne zadanie. wystarczy zobczyc jak wyglada sygnal na wyjsciu C/A i to jest powod ze ten filtr tam jest....

Dałem ten tekst do analizy najlepszym inżynierom od systemów nadawczych u mnie - tam gdzie pracuje - -w Radiu Zet - i wiesz co ??? Nic nie zrozumieli !!!

Ja też!!!!!!

To tyle - uważam, że dalsza dyskusja z toba nic na forum nic już nie wniesie .

przytoczyles ...niezaleznie od jego realizacji ,cyfrowy czy analogowy) premfazy mogł nie byc odwrotnym(piszesz tozszamym) do filtru deemfazy. to by oznaczalo swiadome znieksztalacanie sygnalu dla sluchacza. ...

i potem skomentowales"I znów się czepiasz kolego - tożsamym - w sensie liczbowym - to chyba jasne ! "

pewnie ze jasne ale tu chodzilo o zdanie nastepne czyli ze stosujac filtr deemfazy inny (nie tozszamy!!!) z filterm premfazy swiadomie znieksztalcasz sygnal uzyteczny czyli dzwiek.

a co do sygnalu do sygnalu

napisze fuul naukowo zeby nie bylo watpliwosci bo jest to niescisle

znieksztalcenie charakterystyki widma sygnalu uzytecznego(dzwieku) poprzez jego wzmocnienie(wytlumienie) w czesci pasma albo i w calym pasmie nie ma wplywu na to ze widmo sygnalu uzytecznego moze byc przesuniete(od razu napisze ze w dziedzinie czestotliwosci zeby nie bylo niedomowien)w gore(czyli w kierunku pilota) i zaklucic(dodac sie ) do sygnalu pilota niezaleznie od jakosci jakich kolwiek filtrow. jezeli tak by bylo komunikacja radiowa w dzisiejsze formie nie istniala by.

co do zmian parametrow filtrow pre i dem

to w calej historii rozwoju przesylania informacji nie zauwazylem zadnej zmiany ktora nie byula by kompatibilna z wersja poprzednia,nawet jezeli wiazaloby sie to z wyrazna komplikacja i nadmiarowoscia ukladow. gdyby ktos postanowil przesylac informacje o parametrach filtrow prem i dem fazy to na jakiej podstawie mialy by byc one dobierane. gdyby mogla byc przekazana informacja zwrotna o s/n w odbiorniku to faktycznie mozna by o czyms takim pomyslec pod warunkiem ze wszyscy uzytkownicy uzyskiwali by dla danych ustawien ten sam najlepszej mozliwej jakosci dzwiek dla tych samych parametrow(a to oczywiscie nie potrzebne). jak tak chwile pomyslalem to mozna by cos takiego zrobic - dobrac te parametry na podstawie pogody i uksztaltowania terenu(pora dnia i fazy slonca na FM nie dzialaja) no ale to by byla rewolucja o ktorej na pewno bym slyszal.

uzytkownik radia nie moze przeciez wraz z kazda zmiana paramerow filtrow prefazy odkrecac radia i ustawiac wymieniac kond i oporniki,szczegolnie ze w takim systemie trzeba by to robic dosc czesto.

co do nazewnictwa S/N kontra zmniejszanie szumow-- dzielnik na dwoch rezystorach bardzo dobrze zmniejsza szumy a jakos nikt go nie uzywa go tego celu.bo ten dzielnik zachowuje S/n czyli nie wplywa na poprawe jakosci sygnalu jaki kolwiek by on nie byl (zapytaj o to fachowcow z radia zet -powinni to wiedziec)

musze sie przyznac do jednego zarzutu

mianowicie napisalem

"napisales tam ze ten procesor sygnalowy(nazywany przez ciebie antenowym) realizowany jest wewnatrz procesora".

faktycznie nieprawda

to zdanie mialo brzmiec:napisales tam ze ten procesor sygnalowy(nazywany przez ciebie antenowym) realizuje funkcje "kompresja , filtrowanie, fazowanie, poziomowanie"no ii dalej juz wszystko sie zgadza czyli:

"tylko wtedy po co bylby jeszcze jeden filtr deemfazy ktory dodatkowo mialby filtrowac wysokie czestotliwosci na wyjsciu tego procesora. ten filtr jest filterm dolnoprzepustowym - jak i deemfaza ale ma zupelnie inne zadanie. wystarczy zobczyc jak wyglada sygnal na wyjsciu C/A i to jest powod ze ten filtr tam jest...."

wiec sprzecznosc dalej jest

na szczescie praca przy serwisowaniu tego rodaju sprzetow sprowadza sie wymiany modulow. zapytaj moze inzynierow ktorzy zaprojektowali ten system.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.