Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wykonanie PCB w Chinach kosztowałoby około 45zł za komplet stereo nie licząc kosztów transportu i ewentualnego VAT'u.

W takiej sytuacji pozostaje aktualna wycena zakładu, który robił PCB do Ugody ostatniej emisji, czyli 45-50zł za komplet stereo.

Przypominam , że dzisiaj zamykam listę na PCB.

>Serdecznie witam wszystkich zainteresowanych projektem. Potrzebuje pelne zestawy, wszystko, od traf do radiatorow.Ja z fundamentalnym pytaniem, co z kasa? Komu, kiedy i jak bo mieszkam poza Ojczyzna.

MBWAS010, 20 Sie 2010, 21:27

>>Serdecznie witam wszystkich zainteresowanych projektem. Potrzebuje pelne zestawy, wszystko, od

>traf do radiatorow.Ja z fundamentalnym pytaniem, co z kasa? Komu, kiedy i jak bo mieszkam poza

>Ojczyzna.

Nic się nie martw. Ja też

Lista zamknięta w następującym składzie:

1. APY 1 kpl.

2. BB84 1 kpl.

3. cykad 1kpl.

4. mirfak PCB 1 kpl.

5. arkotic 1 kpl.

6. Irek 10 1kpl.

7. PPM 1 kpl.

8. Henryk Kwinto 2 kpl.

9. eLKa 1 kpl.

10. piotr_37 1 kpl.

11. grzecho 1 kpl.

12. X1000 1kpl

13. deTomaso 1kpl

14. grip 1 kpl.

15. Waldi_06 1kpl

16. ludo 2kpl

17. kjeld 1kpl.

18. krzysztof.kr 1 kpl.

19. sq5ebo 1 kpl.

20. tomper 2 kpl.

21. PAdamiecki 1 kpl.

22. MBWAS010 2 kpl.

Na PW zgłosili jeszcze chęć m0ty1 i woldo4, więc czekam na ich decyzje.

26 kompletów plus ewentualnie 2.

Sprawdzę przy okazji cenę PCB samych zasilaczy TT.

1. APY 1 kpl.

2. BB84 1 kpl.

3. cykad 1kpl.

4. mirfak PCB 1 kpl.

5. arkotic 1 kpl.

6. Irek 10 1kpl.

7. PPM 1 kpl.

8. Henryk Kwinto 2 kpl.

9. eLKa 1 kpl.

10. piotr_37 1 kpl.

11. grzecho 1 kpl.

12. X1000 1kpl

13. deTomaso 1kpl

14. grip 1 kpl.

15. Waldi_06 1kpl

16. ludo 2kpl

17. kjeld 1kpl.

18. krzysztof.kr 1 kpl.

19. sq5ebo 1 kpl.

20. tomper 2 kpl.

21. PAdamiecki 1 kpl.

22. MBWAS010 2 kpl.

23. woldo4 1 kpl.

1. APY 1 kpl.

2. BB84 1 kpl.

3. cykad 1kpl.

4. mirfak PCB 1 kpl.

5. arkotic 1 kpl.

6. Irek 10 1kpl.

7. PPM 1 kpl.

8. Henryk Kwinto 2 kpl.

9. eLKa 1 kpl.

10. piotr_37 1 kpl.

11. grzecho 1 kpl.

12. X1000 1kpl

13. deTomaso 1kpl

14. grip 1 kpl.

15. Waldi_06 1kpl

16. ludo 2kpl

17. kjeld 1kpl.

18. krzysztof.kr 1 kpl.

19. sq5ebo 1 kpl.

20. tomper 2 kpl.

21. PAdamiecki 1 kpl.

22. MBWAS010 2 kpl.

23. woldo4 1 kpl.

24. m0ty1 1 kpl.

>Henryk Kwinto

wiesz co - jednak proponowałbym się wstrzymać,

końcówkę należy posłuchać i pomierzyć z obciążeniem, z oscyloskopem i ewentualnie na RMAA,

popatrz na jar1 , on umieścił pomiary ugody,

oprócz optymizmu niech "chociaż będzie wiadomo", że jest stabilna przy pełnej mocy.

takie moje zdanie,

Waldi_06, 21 Sie 2010, 21:53

>>Henryk Kwinto

>wiesz co - jednak proponowałbym się wstrzymać,

>końcówkę należy posłuchać i pomierzyć z obciążeniem, z oscyloskopem i ewentualnie na RMAA,

>popatrz na jar1 , on umieścił pomiary ugody, ....

Nie ma sprawy.

Za tydzień może wrócę do IR to zrobię pomiary i będzie wszystko jasne i klarowne.

• 3 tygodnie później...

Za tydzień może wrócę do IR to zrobię pomiary i będzie wszystko jasne i klarowne.

Witam serdecznie.

Od tygodnia w Irlandii ale czekaly na mnie same niespodzianki. Wyprowadzil sie kolega na ktorego byl internet i dlatego sie nie odzywalem na forum. W dodtaku w ciagu najblizszych dwoch tygodni musze sobie znalezc nowe lokum.

Wzmacniacz pracuje i jest pomierzony i jak tylko bede mial sposobnosc to zamieszcze wyniki pomiarow.

Mam malo czasu, a w dodatku nowe forum jest troche zawile, nie mam dostepu do starych wiadomosci na PW, a troche waznych informacji tam mialem.

Pare dni temu czytalem tez jakas nie zrozumiala do konca wiadomosc wyslana na PW w sprawie Audio Show. Nie wiem czy to informacja, propozycja, zaproszenie. Jedno co pamietam, bo juz tej wiadomosci nie ma, ze AS ma wlasne pomieszczenie ale jaki to ma zwiazek ze mna i D-NFB nie wiem kompletnie.

• 2 tygodnie później...

Witam,

na prośbę Henryka Kwinto wstawiam wyniki pomiarów jego wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17284-099952700 1284588930_thumb.jpg

post-17284-065558000 1284588901_thumb.jpg

post-17284-078833200 1284588774_thumb.jpg

post-17284-019773400 1284588829_thumb.jpg

post-17284-078849700 1284588863_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

na prośbę Henryka Kwinto wstawiam wyniki pomiarów jego wzmacniacza:

Koniecznie trzeba poprawić kabelki !!!! przed testem. Jestem na 100% pewien że THD będzie 10 razy mniejsze wynik jest zakłamany brumem.

Pewnie HK nie miał czasu popracować nad okablowaniem, a zaraz się wszyscy zlecą i zaczną pisać że ze wzmakiem jest coś nie tak.

zresztą widać to po teście samej zapętlonej EMU .

Witam,

Wyniki są dość przeciętne, oryginał miał przy 10W THD ok 4x mniejsze...

w oryginale P2 był ustawione na ok 0,4A (min thd) a P1 na zero ohm impedancji wyjściowej

może trzeba go tylko "podstroić" ?

pozdr, wk

Ja się na tym nie znam :) wypadł dobrze, czy źle ?

Koniecznie trzeba poprawić kabelki !!!! przed testem. Jestem na 100% pewien że THD będzie 10 razy mniejsze wynik jest zakłamany brumem.

Pewnie HK nie miał czasu popracować nad okablowaniem, a zaraz się wszyscy zlecą i zaczną pisać że ze wzmakiem jest coś nie tak.

Wczoraj dosc dlugo sluchalismy z Henrykiem Jego wzmaka na moich kolumnach - zadnego brumu, buzzu itp podobnych efektow, nawet na maksymalnie odkreconym wzmocnieniu poprostu nie ma.

Pomiary pomiarami (i tego nie komentuje, nie znam sie na tym) natomiast odsluch nie ujawnia zadnych niedomagan z zakresu slyszalnych zaklocen, czy znieksztalcen.

Primodium. Medium. Finis.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie. Ciągle bez netu i korzystając z gościnności frd__ chciałbym napisać parę słów odnośnie pomiarów.

Było dokładnie jak napisałeś. Pośpiech, brak obudowy i nieład w kabelkach wpływał w niewielkim stopniu na brum 50Hz ale to nie "kabelki" są przyczyną złych wyników, a karta E-MU0404. Za "zniekształcenia" przy 100, 200, 400Hz odpowiada właśnie karta i już brakuje mi pomysłów aby się z nią uporać. Pozostaje jeszcze instalacja świerzego Wondows'a XP co uczynię w najbliższym tygodniu.

Aby zilustrować w czym problem zamieszczam pomiary samej E-MU z czasów kiedy mierzyła poprawnie i obecne pomiary.

Ukryta Zawartość

post-17098-040894000 1285535453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie. Ciągle bez netu i korzystając z gościnności frd__ chciałbym napisać parę słów odnośnie pomiarów.

Było dokładnie jak napisałeś. Pośpiech, brak obudowy i nieład w kabelkach wpływał w niewielkim stopniu na brum 50Hz ale to nie "kabelki" są przyczyną złych wyników, a karta E-MU0404. Za "zniekształcenia" przy 100, 200, 400Hz odpowiada właśnie karta i już brakuje mi pomysłów aby się z nią uporać. Pozostaje jeszcze instalacja świerzego Wondows'a XP co uczynię w najbliższym tygodniu.

Aby zilustrować w czym problem zamieszczam pomiary samej E-MU z czasów kiedy mierzyła poprawnie i obecne pomiary.

problem z EMU polega na jej panelu sterujacym i na tym, że czasami "nie zaskakuje"

najprościej zmien kartę na SB i pomierz,

a potem jak bedziesz chciał dalej meczyć EMU podłącz pre, bo jest wdzięczne do pomiarów, wówczas zobaczysz, że w zaleznosci od ustawienia "stołu" (miksera EMU) dosyc często będzisz mierzył sygnał wyjściowy z EMU zsumowany z efektami a nie sygnał wejściowy z urządzenia,

mam EMu i do dzisiaj się z nią biję jak włączam RMAA

Przypomnij mi jak sie bedziemy widziec, pozycze Ci Auzentecha do pomiarow ;)

P.S. Opanowales kable ?

Primodium. Medium. Finis.

Mi to wygląda na przesterowane wejście karty. Zmniejsz poziom i powtórz pomiar.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Wygląda na to, że się uporałem z E-MU i wyniki pomiarów są poprawne.

Na początek opiszę krótko moje zmagania.

Nic z proponowanych zaleceń nie skutkowało, więc postanowiłem sprawdzić czy aby system (eksploatowany od 3 lat) nie jest sprawcą całego zamieszania. Myślałem, że instalacja przebiegnie szybko i bez problemów, a tu psikus. Twardy dysk, który mam przeznaczony do takich celów okazał się nie do końca sprawny i aż 2 wieczory straciłem na poprawne zainstalowanie XP. Jednak nie system jest winien. Gdybym podszedł od początku do problemu prawidłowo nie straciłbym kolejnego tygodnia.

RMAA w trybie MONO dokonuje pomiaru przez lewy kanał wejściowy, a w takim trybie dokonuję pomiarów, więc standardowo łączyłem lewy kanał wyjściowy z wejściowym karty i dopiero kiedy zrobiłem test stereo wyszło szydło z worka. Wygląda na to, że wyjście liniowe lewego kanału nie jest sprawne. Proszę popatrzeć na pomiar.

Gdy w trybie MONO podłączyłem wyjście prawego kanału z wejściem lewego, pomiary wyglądały OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Henryk Kwinto

Szkoda że nie napisałeś do mnie na gadu bym ci dał ARTA i pewien bonus do niego :-), tam mamy trochę większą kontrole nad pomiarami. Na pewno szybciej odkrył byś usterkę. Natomiast czy w lewym kanale nie masz przypadkiem odłączonej masy czy kabel połączeniowy jest sprawny. To wygląda na czysty brum, jak by co masę podłącz od strony wejścia nie wyjścia karty.

A tak poza tym w temacie kondensatorów dolar tani może warto kupić u turka :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3.9USD wysyłka też naprawdę tania.

Ukryta Zawartość

Krótki opis zamieszczonych pomiarów. Pomiary dla mocy 2-3 watów. Pierwszy to jak zwykle dla porównań samej karty. Drugi samego pre pasywnego i dwa pomiary wzmacniacza dla minimalnych zniekształceń, a dokładnie pierwszą harmoniczną można sporo zmniejszyć przy pomocy potencjometru do tzw regulacji zniekształceń i dla minimalnej zmiany impedancji wyjściowej, przy pomocy tego samego potencjometru ustawiamy identyczne wzmocnienie dla obciążonego wzmacniacza (8 ohm) i bez niego.

Ukryta Zawartość

post-17098-075655900 1286049532_thumb.jpg

post-17098-041239100 1286049501_thumb.jpg

post-17098-048257800 1286049433_thumb.jpg

post-17098-073767300 1286049688_thumb.jpg

post-17098-026990200 1286049296_thumb.jpg

Wzmacniacz nie ma obudowy, więc aby zminimalizować wpływ transformatorów umieściłem PCB w kartonowym pudełku oklejonym cienką folia aluminiową (kuchenną).

A tak to wygląda w pomiarach.

post-17098-049681500 1286050218_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej nie mam pomysłu jak walczyć, a raczej co jest źródłem częstotliwości 100, 150, 200, 250, 350 .... Hz. Widać, że w pasywnym pre już występują. Ale w pre nie widać całkowicie 100Hz, a w pomiarach wzmaka występuje.

Może jakieś sugestie, podpowiedzi?

Henryk Kwinto

Szkoda że nie napisałeś do mnie na gadu bym ci .....

Ciągle nie mam netu i tym samym możliwości kontaktu przez GG i Skype, nad czym bardzo ubolewam.

Nasze problemy pomiarowe rozwiązuje poprowadzenie sygnału symetrycznego tylko wtedy trzeba zbudować symetryzator dla EMU od nowa i nie łączyć masy karty z symetryzatorem, albo odwrotnie nie łączyć masy symetryzatora na wyjściu z DAC w każdym razie ingerencja w kartę była by potrzebna. Ja w HD2 stosuje to 2gie rozwiązanie i bardzo sobie chwale pierwszy obrazek bez masy 2gi podłączona

Ukryta Zawartość

post-18951-067690200 1286054083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nasze problemy pomiarowe rozwiązuje poprowadzenie sygnału symetrycznego tylko wtedy trzeba zbudować symetryzator dla EMU od nowa i nie łączyć masy karty z symetryzatorem, albo odwrotnie nie łączyć masy symetryzatora na wyjściu z DAC w każdym razie ingerencja w kartę była by potrzebna. Ja w HD2 stosuje to 2gie rozwiązanie i bardzo sobie chwale pierwszy obrazek bez masy 2gi podłączona

Już prędzej wprowadzę w życie układ w HD2 bo praktycznie jest polutowany i dużo nie trzeba aby go uruchomić. Nie miałem jeszcze sposobności przeczytania jak to dokładnie zrobiłeś ale myślę, że sobie poradzę. Będę wówczas podawał sygnał z HD2, a pomiar będzie na E-MU bo ma chyba lepszy układ wejściowy ale to jeszcze sprawdzę w praktyce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.