Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

Krótka informacja.

Układ DC_protection z darlingtonem działa prawidłowo. Czy zamawiać zamawiać już płytki?

Praktycznie wszystkie części kupione i docierają do BB84, który je posegreguje, rozdzieli i wyśle.

Postaram się w weekend przeliczyć jeszcze raz koszty części i transportu aby była wiadoma kwota do wpłaty.

I jeszcze raz zapytam. Czy zamawiać płytki DC_protektion + płytka z bezpiecznikami jako jedna całość do odłamania?

Potrzebnych jest 6 szt. no i ja tez wezmę, to powiedzmy 10 szt. Trochę mało.

I zapomniałem wkleić zdjęć płytek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17098-046455700 1292630815_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem nie robić tego zabezpieczenia ale jednak zrobię :)

No to ja pierwszy

APY 2szt.

Teraz trochę o moich ostatnich doznaniach z NFB.Kupiłem Music Angel 800 i jakoś tak w tym samym czasie ukończyłem budowę tego projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Podłączyłem chińczyka i gra nawet nieźle trochę tam mankamentów jest ale kładę to na karb nowych głośników średniotonowych ( wysokotonowy scan 9700 już sporo wcześniej grał u mnie w innych kolumnach a basowy też w 3W Classic)Jednak po ponad 100h grania nadal niepokojąco brzmią zwłaszcza wokale nawet nie wiem jak to określić jakieś takie dudnienie a pies to drapał co to takiego jest źle i już.

A i żeby nie było to MA kupiłem po modyfikacjach które robił McGyver poprawione zasilanie,wymieniony potencjometr,wymienione kondensatory sprzegające z kiepskich na następne kiepskie i też o złej pojemności,zrobione też inne poprawki jak u Fikusa tylko zostawiona pętla.

Podłączyłem więc NFB żeby sprawdzić czy to czasem nie wina kolumn.Prawda jest taka że NFB rozjechał chińczyka na miazgę w każdym zakresie a kolumny żadnych wad nie mają.

HK i Ty mi się tu teraz proszę nie migaj i podaj dokładnie z jakich części poskładałeś swojego NFB.Jak dojdą zamówione PCB to chcę to złóżyć w oparciu o Twoje doświadczenia bo wiem ile pracy i serca włożyłeś żeby ten wzmak dopracować.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Panowie, jak chcecie to do istniejącej listy:

DC_protection:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 1 szt.

Płytka z bezpiecznikami:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 1 szt.

DC_protection:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 1 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

Płytka z bezpiecznikami:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 1 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

DC_protection:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 1 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY -> 2szt

Płytka z bezpiecznikami:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 1 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY _> 2szt.

DC_protection:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 1 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY -> 2szt

7. Irek 10 -> 2szt

Płytka z bezpiecznikami:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 1 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY _> 2szt.

7. Irek 10 -> 2szt

mała errata ilościowa.

DC_protection:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 2 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY -> 2szt

7. Irek 10 -> 2szt

Płytka z bezpiecznikami:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 2 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY _> 2szt.

7. Irek 10 -> 2szt

DC_protection:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 2 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY -> 2szt

7. Irek 10 -> 2szt

8. mirfak -> 2 szt.

Płytka z bezpiecznikami:

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 2 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY _> 2szt.

7. Irek 10 -> 2szt

8. mirfak -> 2 szt.

----------------

Oba układy DC_protection i Przyłącze_AC będzie wykonywane na jednej PC z możliwością odłamania, więc raczej nie ma sensu tworzyć dwóch oddzielnych list.

Przepraszam wszystkich ale połączę listy w jedną.

DC_Protection + Przyłącze_AC

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 2 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY _> 2szt.

7. Irek 10 -> 2szt

8. mirfak -> 2 szt.

Podłączyłem więc NFB żeby sprawdzić czy to czasem nie wina kolumn.Prawda jest taka że NFB rozjechał chińczyka na miazgę w każdym zakresie a kolumny żadnych wad nie mają.

Za słabego przeciwnika dla D-NFB sobie wybrałeś i tyle. Nic nowego.

HK i Ty mi się tu teraz proszę nie migaj i podaj dokładnie z jakich części poskładałeś swojego NFB.Jak dojdą zamówione PCB to chcę to złóżyć w oparciu o Twoje doświadczenia bo wiem ile pracy i serca włożyłeś żeby ten wzmak dopracować.

Aaaaaaa. To jest tajemnica lasu!!!

A tak na poważnie. W swoim czasie wszystko opiszę.

Nie chcę się wtrącać ale do D-NFB potrzebny jest jeden komplet płytek, a praktycznie wszyscy oprócz BB84 zapisali się na dwa komplety.

W sumie to dobrze ale informuje aby była jasność.

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 2 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY -> 2szt.

7. Irek 10 -> 2szt

8. mirfak -> 2 szt.

9. ludo -> 2 szt

10. Henryk Kwinto -> 4 szt.

Kupiłem Music Angel 800 i jakoś tak w tym samym czasie ukończyłem budowę tego projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zrobię mały offtop ;)

Jeśli możesz napisz coś więcej o tych paczkach. Jak grają, czego im brakuje itp.

Ukryta Zawartość

Nie chcę się wtrącać ale do D-NFB potrzebny jest jeden komplet płytek, a praktycznie wszyscy oprócz BB84 zapisali się na dwa komplety.

W sumie to dobrze ale informuje aby była jasność.

Ja jeden komplet biorę na handel niemcy to kupują po 500 euro :)

A tak na poważnie robię osobne monobloki.

BB84

tym paczkom niczego nie brakuje,duża precyzyjna scena,dobre wszystkie zakresy pasma,na pewno zostają i przestają sobie zawracać głowę poszukiwaniem czegoś lepszego.

Ja jeden komplet biorę na handel niemcy to kupują po 500 euro :)

A tak na poważnie robię osobne monobloki.

A ja dla odmiany chcę zrobić monobloki w wersji zbalansowanej.

Ale nie mam ostatnio kompletnie czasu aby się tym zająć.

>APY

Po godzinach w których piszemy wnioskuję, że gdy ja kładę się spać to Ty wstajesz.

Nie martw się. Dorzucę parę drobiazgów do rezystorów abyś był zadowolony, tym bardziej, że wiem czego słuchasz i jaki lubisz dźwięk.

Nie martw się. Dorzucę parę drobiazgów do rezystorów abyś był zadowolony, tym bardziej, że wiem czego słuchasz i jaki lubisz dźwięk.

Bardzo mnie to cieszy,i dziękuje.HK jak przewidujesz kiedy wszystkie potrzebne PCB będą w domach budowniczych?

Nie wiem czy źle szukałem ,czy nie ma nigdzie czytelnego schematu( dobrej rozdzielczości)jest link do stronki z wykazem części ale nie działa,kiedyś działał.Jak można to poproszę schemat i wykaz części na pocztę.

Aby przyśpieszyć zakończenie projektu proponuje zamkniecie listy na DC_Pro + Przyłącze_AC 27-go grudnia o godzinie 12-tej.

I tak znów poczekamy parę tygodni na wykonanie płytek.

Bardzo mnie to cieszy,i dziękuje.HK jak przewidujesz kiedy wszystkie potrzebne PCB będą w domach budowniczych?

Nie wiem czy źle szukałem ,czy nie ma nigdzie czytelnego schematu( dobrej rozdzielczości)jest link do stronki z wykazem części ale nie działa,kiedyś działał.Jak można to poproszę schemat i wykaz części na pocztę.

Ciągle czekam na info z zakładu, czy i kiedy będą zrobione.

Schemat, opis uruchomienia będzie ale jeszcze się waham co do paru wartości elektrolitów i nie publikuje.

Zrobiłem podliczenie zakupów.

Z kosztami przesyłek przy zakupach, łącznie z tą ode mnie do BB84 komplet stereo wyniesie 520zł bez paru groszy.

Waham się z elektrolitami przy jfetach, więc postanowiłem wysłać 3 różne, to 9 zł więcej ale przynajmniej będę znał wasze zdanie i ocenę.

List priorytetowy polecony od 1 do 2kg kosztuje 12,10zł, a paczka o tym samym ciężarze 13zł, plus woreczki koperty (sam nie wiem ile wyniosą)

Wygląda na to, że całkowity koszt części wraz z przesyłką, to 535-540zł.

Jeśli jest akceptacja, to wysyłam namiary na konto i będę czekał na wpłaty.

I jeszcze jedno. Każdemu z listy wyśle rozliczenie. Mam nadzieję, że się połapiecie, a jak nie to pytajcie co jest nie jasne.

HK to bardzo dobry termin 27.12. w czasie świąt każdy znajdzie czas żeby potwierdzić.

Co do akceptacji to chyba wszyscy są świadomi co piszą i nie strzępią niepotrzebnie klawiatury.

O schemat dlatego prosiłem wcześniej żeby wiedzieć czego mam nie zamawiać bo część elementów chcę wykorzystać z grającej u mnie wersji.

Mam małą uwagę, nie wiem czy słuszną i nie wiem czy ktoś o tym nie pisał...

Otóż w oryginalnym japońskim projekcie zarówno "drabinka" sprzężeń zwrotnych jak regulator prądu spoczynkowego są wykonane na rezystorach. W forumowym projekcie zastosowano źródło napięcia z dwoma tranzystorami, które jest jednak obwodem nieliniowym, nawet jeśli trzyma napięcie to może ono lekko pływać nie tylko od temperatury (zmiany bardzo powolne), ale też przy niewielkich zmianach prądu tranzystorów (zmiany szybkie), może więc "rozstrajać" właściwą drabinkę rezystorów i generować dodatkowe zniekształcenia.

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 2 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY -> 2szt.

7. Irek 10 -> 2szt

8. mirfak -> 2 szt.

9. ludo -> 2 szt

11. Piotr_P -> 2 szt.

Mam małą uwagę, nie wiem czy słuszną i nie wiem czy ktoś o tym nie pisał...

Otóż w oryginalnym japońskim projekcie zarówno "drabinka" sprzężeń zwrotnych jak regulator prądu spoczynkowego są wykonane na rezystorach. W forumowym projekcie zastosowano źródło napięcia z dwoma tranzystorami, które jest jednak obwodem nieliniowym, nawet jeśli trzyma napięcie to może ono lekko pływać nie tylko od temperatury (zmiany bardzo powolne), ale też przy niewielkich zmianach prądu tranzystorów (zmiany szybkie), może więc "rozstrajać" właściwą drabinkę rezystorów i generować dodatkowe zniekształcenia.

Mosfety z tego projektu mają dodatni współczynnik temperaturowy. Nie wiem dlaczego autor pierwotnej wersji zastosował rezystory, widzocznie uznał, że to rozwiązanie wystarczające. Z moich doświadczeń wynika, że stabilizacja termiczna jest jak najbardziej wskazana. I ten sam autor w innych projektach na tych samych mosfetach ją stosuje. A na samo sprzężenie zwrotne raczej wielkiego wpływu nie będzie, wystarczy przeanalizować, jak ono funkcjonuje. Zresztą taki układ biasu działa podobnie jak dioda zenera, dla sygnałów AC ma niewielką impedancję dynamiczną, sporo mniejszą niż pierwotnie stosowane rezystory. Można by także ten obwód zablokować kondensatorem dla sygnałów AC, co raczej niczego także nie zmieni.

Lista na PCB DC_Protection + Przyłącze_AC zamknięta.

1. MBWAS010 -> 2 szt.

2. kjeld -> 2 szt.

3. BB84 -> 1 szt.

4. m0ty1 -> 2 szt.

5. Waldi_06 -> 2szt

6. APY -> 2szt.

7. Irek 10 -> 2szt

8. mirfak -> 2 szt.

9. ludo -> 2 szt

11. Piotr_P -> 2 szt.

Lista na CB DC_Protection + Przyłącze_AC zamknięta zamknięta.

Co robimy dalej?

Jakoś tak po ostatnich odsłuchach zaczęło mi się śpieszyć z przebudową mojego już grającego :)

Wypadało by w lutym uruchomić wersję HK.

Tak sobie myślę że skoro komplet części wyniesie blisko 600 zł to zbyt dużo będziesz musiał wyłożyć Henryku dla wszystkich chętnych. Może wcześniej (juz teraz) przesłąć Ci te pieniążki abyś mógł zacząć kupować części.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.