Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pewnie rozpocznę pracę nad wzmacniaczem w czasie urlopu...wrzesień/październik :(

No chyba, że będziecie bardzo chwalić, to pewnie nie wytrzymam :)

Pozdrawiam i życzę bezdymnych odpalań!

----------------

Ja pewnie rozpocznę pracę nad wzmacniaczem w czasie urlopu...wrzesień/październik :(

No chyba, że będziecie bardzo chwalić, to pewnie nie wytrzymam :)

Pozdrawiam i życzę bezdymnych odpalań!

Bardzo chwalę ;)

Patrzę na fotki Rick'a i porównuję to co zobaczyłem ze spisem i widzę że jako C7 + C8 mogłem wlutować albo Rubycon'y ZLG 4u7 albo Elna Silmic 2u2.....

To co lepsze w tym miejscu ??

Kacapia WON za Don !!!!

Patrzę na fotki Rick'a i porównuję to co zobaczyłem ze spisem i widzę że jako C7 + C8 mogłem wlutować albo Rubycon'y ZLG 4u7 albo Elna Silmic 2u2.....

To co lepsze w tym miejscu ??

Każdy kto zamówił komplety części dostał jednocześnie niespodziankę w postaci trzech elektrolitów: Elna Silmic 2,2 i 3,3uF oraz Rubycon ZLG 4,7uF. Elektrolity te odpowiadają bezpośrednio za zasilanie jfetów. Nie napiszę jaki jest mój typ i nie dlatego, że takiego nie mam. Mój, to niestety żaden z nich. Mam pojedyncze egzemplarze ale może dla tego tego kto opisze charakter dźwięku dla każdego z nich i uzasadni dlaczego wybrał ten, a nie inny w postaci nagrody wyślę te które ja uważam za najodpowiedniejsze.

Sorry ale mam ich niewiele, a są praktycznie nie dostępne.

Proponuję wlutować podstawki precyzyjne aby można było łatwo, bez lutowania wymieniać elektrolity.

Mnie osobiście bardziej podeszły silmici, a to z tego względu, że grają dla mnie naturalniej, neutralniej i bardziej analogowo. ZLG odbiegają moim zdaniem nieco od neutralności, góra nie jest tak otwarta, dolne rejestry jakby mocniejsze niż z silmicami, lecz odrobinę przekłamane. Między pojemnościami silmiców trudniej dostrzec różnice, dolne rejestry i średnica wydają mi się odrobinę bardziej wypełnione przy większej pojemności.

Tak więc kolego jaeger proponuję wlutować piny i podmieniać te kondki na słuch, różnice nie są tak oczywiste, aczkolwiek słyszalne.

P.S. W tej chwili słucham na pasywnej konwersji za PCM1794 i preferuję większą pojemność silmiców, z układem aktywnym w testach bardziej podeszła mi mniejsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Żeby nie było że nikt nic nie robi :)

Uruchomiona część napięciowa, dzisiaj postaram się podłaczyc tranzystory mocy i odpalić....

>Rick

Gratulacje :-)

Super.

Zaciekawiło mnie to, że nic nie piszą ci którzy byli na liście zamawiających PCB, a składa i uruchamia osoba z poza listy.

Chmmm ... ciekawski jesteś - trzeba było ponumerować płytki, tak jak to zrobił Edward z CoCo (chyba jako jedyny)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chmmm ... ciekawski jesteś - trzeba było ponumerować płytki, tak jak to zrobił Edward z CoCo (chyba jako jedyny)

Coś mi się wydaje, że to lutownica Rick'a lutuje Twoje płytki.

• 2 tygodnie później...

Odebrałem dzisiaj przesyłkę z f-my Trafber. Jeden transformator waży ca 3,44 kG

Tylko szkoda że przy takiej cenie nie ma żadnej tabliczki jaka to moc , nie ma także żadnej info o uzwojeniach wtórnych jakie napięcia prądy gdzie początek a gdzie koniec uzwojenia.....

Będę musiał to wszystko pomierzyć.

Kacapia WON za Don !!!!

Odebrałem dzisiaj przesyłkę z f-my Trafber. Jeden transformator waży ca 3,44 kG

Tylko szkoda że przy takiej cenie nie ma żadnej tabliczki jaka to moc , nie ma także żadnej info o uzwojeniach wtórnych jakie napięcia prądy gdzie początek a gdzie koniec uzwojenia.....

Będę musiał to wszystko pomierzyć.

W Trafber maja taką zasadę, że niebieski przewód to początek uzwojenie i pewnie są wyprowadzone tak jak zamawiałem: 0-24V, 0-18V, 0-9V, 0-18V, 0-24V, a na przeciwko jest uzwojenie pierwotne. W Twoim przypadku musisz pominąć uzwojenie 0-9V bo go po prostu nie masz.

• 4 miesiące później...
  • 4 tygodnie później...

Uruchomiłem oba kanały i "gram" w stereo. Jeszcze pozostała regulacja zniekształceń.

Dziękuję Wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tej wersji wzmacniacza, a w szczególności Henrykowi Kwinto :)

----------------

Uruchomiłem oba kanały i "gram" w stereo. Jeszcze pozostała regulacja zniekształceń.

Dziękuję Wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tej wersji wzmacniacza, a w szczególności Henrykowi Kwinto :)

Jakie wrażenia ?

Właśnie ustawiłem zniekształcenia. Z oscyloskopem trwa to po 1 minucie na 1 kanał :)

Wydaje mi się, że ma nieco więcej szczegółów w górnych rejestrach w porównaniu z symasymem. Coś więcej napiszę, jak zapakuję go w obudowę z większymi radiatorami, teraz bias około 350 mA.

Idę słuchać :)

Aha, ktoś się orientuje czy są jakieś wzmacniacze komercyjne oparte na tej topologii?

Ile ten wzmacniacz pobiera z sieci "na jałowo"?

----------------

• 3 miesiące później...

Aha, ktoś się orientuje czy są jakieś wzmacniacze komercyjne oparte na tej topologii?

hamerykańskie QSA, choć topologia tranzystorów (bipolarne, nie mosfety) w układzie nieco inna - kolektory tranów do masy - bardzo fajne rozwiązanie, nie trzeba stosować podkładek izolacyjnych pod tranki.

Moce olbrzymie, brzmienia nie słyszałem.

Każdy kto zamówił komplety części dostał jednocześnie niespodziankę w postaci trzech elektrolitów: Elna Silmic 2,2 i 3,3uF oraz Rubycon ZLG 4,7uF. Elektrolity te odpowiadają bezpośrednio za zasilanie jfetów. Nie napiszę jaki jest mój typ i nie dlatego, że takiego nie mam. Mój, to niestety żaden z nich. Mam pojedyncze egzemplarze ale może dla tego tego kto opisze charakter dźwięku dla każdego z nich i uzasadni dlaczego wybrał ten, a nie inny w postaci nagrody wyślę te które ja uważam za najodpowiedniejsze.

Jak dla mnie Simlic 3.3 uF grają najlepiej.

Ponawiam pytanie o DF.

----------------

Pisałem gdzieś na poczatku wątku. DF orientacyjnie jakieś 360, z tym że zależy to od regulacji zniekształceń. W teorii punkt o najmniejszych zniekształceniach jest jednocześnie punktem o najmniejszej impedancji wyjściowej wzmacniacza. Zera impedancji raczej nie uda się osiągnąć, ale można próbować wycisnąć więcej, niż ja.

Kolega Gonzo mógłby coś więcej o tym QSA dołożyć?

Kolega Gonzo mógłby coś więcej o tym QSA dołożyć?

Oczywiście, ale wkradł się mały błąd, napisałem QSA, a powinno być QSC - przepraszam.

Link -

Ukryta Zawartość

Można ściągać schematy nie tylko do tych wzmacniaczy.

Polecam na początek QSC-1080

Mało gratów, rusza od pierwszego odpalenia.

Pozostałe w tej samej domenie układowej, różnią się tylko mocą wyjściową.

Wszystkie na bipolarach.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ten QSC podobny jest nieco, jeśli chodzi o zasilanie, tylko że to nadal klasyczny uklad z globalną petlą sprzężenia. D-NFB działa zupełnie inaczej, podobieństwo topologii jest tylko pozorne.

• 7 miesięcy później...

taaa

klasa A to dno i bąbelki

nadaje sie do krzykliwych kopułek (zwłaszcza tych na "S"), beznadziejnych daców i tym podobnych wynalazków

tzw forumowy krell gra takim basem, jest tak mulisty i nieprzezroczysty, że aż strach,

ot tak wyszło na niedawnych odłsuchach w Szczecinie; może tu prąd jakiś inny, może niemiecki...

lepsze efekty słyszałem na lampach, ale tam to wynikało z beznadziejnych transformatorów wyjściowych, które zawsze będą piętą achillesową wzmacniaczy lampowych o mocy większej niż 10w, o jakich kolwiek impulsach nie wspomnę.

a krell zrobiony z wypasionych elementów,

ech szkoda gadać

taaa

klasa A to dno i bąbelki

nadaje sie do krzykliwych kopułek (zwłaszcza tych na "S"), beznadziejnych daców i tym podobnych wynalazków

tzw forumowy krell gra takim basem, jest tak mulisty i nieprzezroczysty, że aż strach,

ot tak wyszło na niedawnych odłsuchach w Szczecinie; może tu prąd jakiś inny, może niemiecki...

lepsze efekty słyszałem na lampach, ale tam to wynikało z beznadziejnych transformatorów wyjściowych, które zawsze będą piętą achillesową wzmacniaczy lampowych o mocy większej niż 10w, o jakich kolwiek impulsach nie wspomnę.

ech szkoda gadać

Eeeee ? piszesz w odniesieniu do D-NFB czy ogólnie ?

Napisałem, że szkoda kalać imienia DNFB porównaniem z "niewiadomym" w klasie A.

Jedyny wyjątek to celowe modelowanie brzmienia "pod siebie" ale ono wówczas jest tak głębokie, że o neutralności i wierności mowy niema.

taaa

klasa A to dno i bąbelki

ech szkoda gadać

czy to się tyczy wszystkich wzmacniaczy w klasie A czy tylko klona krella,konkretnego egzemplarza?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

słuchałem dwa w klasie A

fabryczny był blizszy neutralnej charakterystyce, ale poniewaz to lampowiec więc nie dawał rady grać bez zniekształceń głośniej niż plumkanie,

drugi to krell forumowy kondensatorami 2x47tysuF , z prądem 1A i grał poprostu nieciekawie, niewiem, może bufor by mu sie przydał , ale dałem spokój

Dsykusje o klasie A proponuję przenieść gdzieś indziej. Tu jest wątek z DNFB

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.